ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 18 Απρίλη 2006
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΑ «ΔΩΡΑ» ΤΗΣ ΚΟΝΤΟΛΙΖΑ ΡΑΪΣ
Νέες συμφορές και πόλεμοι
  • Πιο βαθιά στους πολέμους των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν, στο Ιράκ αλλά και στο Ιράν θέλει να βάλει τη χώρα μας το «γεράκι» της Ουάσιγκτον
  • «Απαγορεύει» την προμήθεια φυσικού αερίου από τη Ρωσία!

Μόνο συμφορές για τον ελληνικό λαό και νέες εμπλοκές της χώρας στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις ανά τον κόσμο φέρνει η Κοντολίζα Ράις που, πλην απροόπτου, επισκέπτεται την Αθήνα τη βδομάδα μετά το Πάσχα.

Εξόφθαλμη επιδίωξη της επίσκεψης Ράις είναι να βάλει πιο βαθιά τη χώρα στους τωρινούς (Αφγανιστάν, Ιράκ) και μελλοντικούς (Ιράν) πολέμους που πραγματοποιούν οι ΗΠΑ σε όλο τον κόσμο. Ταυτόχρονα θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα ασκήσει αφόρητες πιέσεις στην ελληνική κυβέρνηση να πάψει να προμηθεύεται φυσικό αέριο από τη Ρωσία, στο πλαίσιο προώθησης των γεωστρατηγικών σχεδίων για την ενεργειακή εξάρτηση της ΕΕ και της «διπλωματίας των αγωγών».

Το «γεράκι» της Ουάσιγκτον, που μόλις προχτές ζήτησε να υπάρξουν κυρώσεις σε βάρος του Ιράν, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο άσκησης στρατιωτικής βίας, θα έρθει στην περιοχή μας, καθώς στις 27 και 28 του μήνα πραγματοποιείται στη Σόφια η Σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, που θα λάβει σημαντικές αποφάσεις για την καλύτερη λειτουργία της πολεμικής μηχανής και την επέκταση δράσης της σε κάθε γωνιά του πλανήτη.

Από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών επιβεβαίωναν ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για επίσκεψη της Κ. Ράις στην Αθήνα, αφού προηγουμένως περάσει και από την Αγκυρα. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι η οριστικοποίηση της επίσκεψης και η ακριβής ημερομηνία αναμένεται να γίνει σήμερα ή αύριο, ενώ παραδέχονταν ότι οι πιθανότερες ημερομηνίες είναι η Τρίτη ή Τετάρτη μετά το Πάσχα. Σε ό,τι αφορά την ατζέντα της επίσκεψης δήλωναν ότι δεν μπορεί παρά να είναι «εφ' όλης της ύλης». Το ερώτημα βέβαια είναι αν υπάρχουν και ποια είναι τα ζητήματα που δεν έκλεισαν κατά την επίσκεψη της Ντ. Μπακογιάννη, πριν από ένα μήνα στην Ουάσιγκτον, στο πλαίσιο πάντα της «στρατηγικής συμμαχίας» μεταξύ των δύο κυβερνήσεων.

Ενδεικτικό, πάντως, για το αντικείμενο των συνομιλιών της Κ. Ράις στην Αθήνα είναι χτεσινό δημοσίευμα του «Ελεύθερου Τύπου» στο οποίο, μεταξύ άλλων, επισημαίνονται τα εξής: «Η ενεργειακή απομάκρυνση της Ελλάδας και της Τουρκίας από τη Ρωσία θα είναι ο κεντρικός στόχος ενδεχόμενης επίσκεψης της Κοντολίζα Ράις στην Αθήνα και την Αγκυρα το τρίτο δεκαήμερο του Απριλίου. Σύμφωνα με εκτιμήσεις αρμόδιων διπλωματικών κύκλων, για τις ΗΠΑ είναι στρατηγικής σημασίας η αναζήτηση εναλλακτικών αγωγών μεταφοράς φυσικού αερίου, ώστε να "σπάσει το μονοπώλιο", όπως έλεγε χαρακτηριστικά διπλωματική πηγή». Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, η Γεωργία και το Αζερμπαϊτζάν ανήκουν στις χώρες που προτείνουν οι ΗΠΑ σε ευρωπαϊκές χώρες για αγορά φυσικού αερίου.

Στο δικό του ρεπορτάζ το «Εθνος» προσδιορίζει τα «τρία αγκάθια» που θα καθορίζουν την επίσκεψη της Αμερικανίδας ΥΠΕΞ: «Οι εξελίξεις στο Ιράν, το κουρδικό πρόβλημα στην Τουρκία και το ενδεχόμενο αντιαμερικανικών διαδηλώσεων θα καθορίζουν την πραγματοποίηση ή μη της επίσκεψης», επισημαίνει η εφημερίδα.

Η «Ελευθεροτυπία» στο σχετικό ρεπορτάζ σημειώνει: «Η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη επιθυμεί διακαώς να φιλοξενήσει, σε ελληνικό έδαφος, έστω και για μερικές ώρες (με πολλές κολακευτικές φωτογραφίες και χειραψίες), την Αμερικανίδα ομόλογό της Κοντολίζα Ράις. Η επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ διερευνά ενδεχόμενη επίσκεψή της στην Αγκυρα, στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, πριν από τη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών των χωρών - μελών του ΝΑΤΟ στη Σόφια στις 27 και 28 Απριλίου και εφόσον το επιτρέψει η κατάσταση στο Ιράν».

ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ
Μεγαλώνει η δυσαρέσκεια των λαϊκών μαζών

Στα ύψη βρίσκεται η δυσαρέσκεια των λαϊκών μαζών για την εφαρμοζόμενη κοινή πολιτική κυβέρνησης και ΠΑΣΟΚ, αλλά την ίδια στιγμή επιχειρείται να υποβληθεί ως διέξοδος ...η γρήγορη εφαρμογή των «μεταρρυθμίσεων», δηλαδή η ολομέτωπη αντιλαϊκή επέλαση.

Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από τη νέα μηνιαία πανελλαδική δημοσκόπηση της GPO για λογαριασμό του «Μέγκα», που πραγματοποιήθηκε στο διάστημα 12-14 Απρίλη σε δείγμα 1.000 ατόμων.

Συγκεκριμένα, επτά στους δέκα (ποσοστό 69,9%) των ερωτηθέντων δηλώνουν «πολύ και μάλλον δυσαρεστημένος» για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, ενώ ικανοποιημένο εμφανίζεται το 29,6%. Στο ίδιο μήκος κύματος αρνητική και μάλλον αρνητική άποψη για το «έργο» της κυβέρνησης έχει το 60%, ενώ περίπου στα ίδια ποσοστά (62%) κινείται και η αρνητική γνώμη για το «έργο» του ΠΑΣΟΚ.

Σκόπιμα γενικόλογες και επιτήδεια διατυπωμένες είναι οι ερωτήσεις που αφορούν την προώθηση των «μεταρρυθμίσεων», ενώ συνολικά το μήνυμα που προκύπτει, έμμεσα πλην σαφώς, είναι ότι τάχα η «κοινή γνώμη απαιτεί να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις», δηλαδή η ανατροπή των εργασιακών δικαιωμάτων(!). Ιδού ορισμένες από τις «ερωτήσεις» και τις απαντήσεις: «Υπάρχει ανάγκη να γίνει άμεσα μεταρρύθμιση και σε βάθος του ασφαλιστικού συστήματος;». Το 79% απαντά καταφατικά, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι το ποσοστό αυτό συμφωνεί με την παράταση των ορίων ηλικίας, τη μείωση των συντάξεων ή τη διάλυση των Ταμείων, όπως προωθούν κυβέρνηση και ΠΑΣΟΚ. Στην ερώτηση «πιστεύετε ότι η μεγαλύτερη ευελιξία στην αγορά εργασίας είναι προϋπόθεση της οικονομικής ανάπτυξης», το 65% απαντά «ναι και μάλλον ναι», αλλά καθόλου βέβαιο δεν είναι ότι το ποσοστό αυτό θα προέκυπτε αν η ερώτηση ήταν «θέλετε ελαστικό 8ωρο, μερική απασχόληση, μισά ένσημα, μισές συντάξεις;»... Επίσης το 61,7% δηλώνει ότι διαφωνεί με το «σουηδικό μοντέλο» (ελεύθερες απολύσεις, αλλά και υψηλό επίδομα ανεργίας), αλλά περιέργως δε ρωτήθηκαν για το «ιρλανδικό μοντέλο»... Γενικότερα, το 48,7% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι η κυβέρνηση δεν προωθεί τις «μεταρρυθμίσεις», ενώ το 35,8% θεωρεί ότι αυτές κινούνται σε σωστή κατεύθυνση.

Σε ό,τι αφορά την πρόθεση ψήφου, η ΝΔ προηγείται με 34% και ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ με 33,2%. Το ΚΚΕ συγκεντρώνει το 7%, ο ΣΥΝ 3%, ο ΛΑΟΣ 4,8%, ενώ η λεγόμενη «αδιευκρίνιστη ψήφος» ανέρχεται στο 12,7%.

ΝΔ - ΠΑΣΟΚ
«Συμφωνίες» για την εξωτερική πολιτική

Συναινέσεις για τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής αναζητούν κυβέρνηση και ΠΑΣΟΚ, όπως φάνηκε από τη χτεσινή συνάντηση της υπουργού Εξωτερικών, Ντόρας Μπακογιάννη, με τον Γιώργο Παπανδρέου. Η συνάντηση, που εντάσσεται στο πλαίσιο των επαφών της υπουργού με τα κόμματα της αντιπολίτευσης, έγινε, όπως έλεγαν χτες και οι δύο πλευρές, «σε καλό κλίμα».

Μετά τη συνάντηση η υπουργός Εξωτερικών σε δηλώσεις της υποστήριξε πως τα κόμματα στην Ελλάδα έχουν κοινούς στόχους και στα θέματα εξωτερικής πολιτικής η πλήρης ενημέρωση και η ταύτιση των απόψεων είναι πολύ σημαντική». Βέβαια, από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, γινόταν η διευκρίνιση πως η φράση της υπουργού περί «ταύτισης», απλώς εκφράζει μια ευχή για το δέον και δεν περιγράφει την πραγματικότητα αυτή τη στιγμή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κεντρικά ζητήματα της συζήτησης Μπακογιάννη - Παπανδρέου ήταν η ακινησία που επιδιώκει η τουρκική πλευρά στο Κυπριακό και η αλλαγή της ατμόσφαιρας στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Οπως σημειώνουν διπλωματικοί κύκλοι, η Αθήνα πολύ σύντομα θα πρέπει να επανεξετάσει τη θέση της περί της άμεσης υποστήριξης της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας, καθώς είναι πια από τις ελάχιστες χώρες της ΕΕ που εμφανίζεται ως ένθερμος υποστηρικτής της. Για την αλλαγή θέσης, η οποία αναμένεται πως θα επαναφέρει τις ελληνοτουρκικές τριβές στο προσκήνιο, η κυβέρνηση επιχειρεί να εξασφαλίσει τη συναίνεση, τουλάχιστον του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η υπουργός Εξωτερικών όταν ρωτήθηκε για το αν υπάρχουν εξελίξεις στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, απάντησε αρνητικά. Πάντως, το θέμα της ΠΓΔΜ συζητήθηκε στη συνάντηση της υπουργού με τον Γιώργο Παπανδρέου, καθώς ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα βρεθεί την προσεχή Τετάρτη στα Σκόπια στο πλαίσιο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς.

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Σε τηλεοπτική συζήτηση καλεί ο Ταλάτ τον Κύπριο Πρόεδρο

Σε τηλεοπτική συζήτηση προσκαλεί τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ. Σε μια τέτοια συνέντευξη ανέφερε θα μπορούσαν να απαντήσουν σε ερωτήσεις Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων δημοσιογράφων, ή και ξένων. Ο Α. Ταλάτ δηλώνει επίσης έτοιμος να συναντηθεί με τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο υποστηρίζοντας ότι έχει τείνει τη χείρα ειρήνης και περιμένει ανταπόκριση. Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης σε συνέντευξή του στην τουρκοκυπριακή εφημερίδα «Κίπρις», με την ευκαιρία της συμπλήρωσης ενός χρόνου στην ηγεσία της τουρκοκυπριακής κοινότητας, κάλεσε τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο να εγκαταλείψει, κατά τον ισχυρισμό του, την «πολιτική της διαίρεσης της νήσου, η οποία συνεχίζεται από το 1960».

Ο Α. Ταλάτ ισχυρίστηκε επίσης ότι «μεταξύ αυτών που δεν επιθυμούν τη λύση είναι και το ΑΚΕΛ» και υπενθύμισε ότι ο ΔΗΣΥ και το κόμμα του, το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα, ψήφισαν «ναι» στο δημοψήφισμα για το «σχέδιο Ανάν».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ