Τρίτη 18 Απρίλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ
Μεγαλώνει η δυσαρέσκεια των λαϊκών μαζών

Στα ύψη βρίσκεται η δυσαρέσκεια των λαϊκών μαζών για την εφαρμοζόμενη κοινή πολιτική κυβέρνησης και ΠΑΣΟΚ, αλλά την ίδια στιγμή επιχειρείται να υποβληθεί ως διέξοδος ...η γρήγορη εφαρμογή των «μεταρρυθμίσεων», δηλαδή η ολομέτωπη αντιλαϊκή επέλαση.

Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από τη νέα μηνιαία πανελλαδική δημοσκόπηση της GPO για λογαριασμό του «Μέγκα», που πραγματοποιήθηκε στο διάστημα 12-14 Απρίλη σε δείγμα 1.000 ατόμων.

Συγκεκριμένα, επτά στους δέκα (ποσοστό 69,9%) των ερωτηθέντων δηλώνουν «πολύ και μάλλον δυσαρεστημένος» για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, ενώ ικανοποιημένο εμφανίζεται το 29,6%. Στο ίδιο μήκος κύματος αρνητική και μάλλον αρνητική άποψη για το «έργο» της κυβέρνησης έχει το 60%, ενώ περίπου στα ίδια ποσοστά (62%) κινείται και η αρνητική γνώμη για το «έργο» του ΠΑΣΟΚ.

Σκόπιμα γενικόλογες και επιτήδεια διατυπωμένες είναι οι ερωτήσεις που αφορούν την προώθηση των «μεταρρυθμίσεων», ενώ συνολικά το μήνυμα που προκύπτει, έμμεσα πλην σαφώς, είναι ότι τάχα η «κοινή γνώμη απαιτεί να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις», δηλαδή η ανατροπή των εργασιακών δικαιωμάτων(!). Ιδού ορισμένες από τις «ερωτήσεις» και τις απαντήσεις: «Υπάρχει ανάγκη να γίνει άμεσα μεταρρύθμιση και σε βάθος του ασφαλιστικού συστήματος;». Το 79% απαντά καταφατικά, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι το ποσοστό αυτό συμφωνεί με την παράταση των ορίων ηλικίας, τη μείωση των συντάξεων ή τη διάλυση των Ταμείων, όπως προωθούν κυβέρνηση και ΠΑΣΟΚ. Στην ερώτηση «πιστεύετε ότι η μεγαλύτερη ευελιξία στην αγορά εργασίας είναι προϋπόθεση της οικονομικής ανάπτυξης», το 65% απαντά «ναι και μάλλον ναι», αλλά καθόλου βέβαιο δεν είναι ότι το ποσοστό αυτό θα προέκυπτε αν η ερώτηση ήταν «θέλετε ελαστικό 8ωρο, μερική απασχόληση, μισά ένσημα, μισές συντάξεις;»... Επίσης το 61,7% δηλώνει ότι διαφωνεί με το «σουηδικό μοντέλο» (ελεύθερες απολύσεις, αλλά και υψηλό επίδομα ανεργίας), αλλά περιέργως δε ρωτήθηκαν για το «ιρλανδικό μοντέλο»... Γενικότερα, το 48,7% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι η κυβέρνηση δεν προωθεί τις «μεταρρυθμίσεις», ενώ το 35,8% θεωρεί ότι αυτές κινούνται σε σωστή κατεύθυνση.

Σε ό,τι αφορά την πρόθεση ψήφου, η ΝΔ προηγείται με 34% και ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ με 33,2%. Το ΚΚΕ συγκεντρώνει το 7%, ο ΣΥΝ 3%, ο ΛΑΟΣ 4,8%, ενώ η λεγόμενη «αδιευκρίνιστη ψήφος» ανέρχεται στο 12,7%.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ