Τρίτη 18 Απρίλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΤΩΣΗ «ΜΙΡΑΖ 2000»
Αναζητούνται απαντήσεις

Κηδεύτηκε την Κυριακή στη Χαλκίδα ο άτυχος πιλότος σμηναγός Παντελής Γκέλης, 33 χρόνων, του πολεμικού αεροσκάφους «Μιράζ 2000» που συνετρίβη την Παρασκευή σε απόκρημνη περιοχή του όρους Πτώου, βόρεια της λίμνης Παραλίμνη και σε υψόμετρο 1.000 ποδών. Ο εντοπισμός των συντριμμιών όσο και της σορού του πιλότου έγιναν το Σάββατο μετά από 24 και πλέον ώρες, στην περιοχή όπου από την αρχή προσανατόλιζαν τα στοιχεία του ραντάρ, εκεί δηλαδή που χάθηκε το στίγμα του αεροσκάφους από τις οθόνες.

Η καθυστέρηση πάντως που σημειώθηκε στον εντοπισμό αποδίδεται τόσο στις κακές καιρικές συνθήκες, λόγω χαμηλής νέφωσης, όσο και στη μορφολογία του εδάφους. Οπως προκύπτει από τα ευρήματα, ο πιλότος δε χρησιμοποίησε το εκτινασσόμενο κάθισμα, πράγμα που αποδίδεται στην προσπάθεια του σώσει το αεροσκάφος και να το οδηγήσει πίσω στο αεροδρόμιο της Τανάγρας, αφού ήδη είχε αναφέρει πρόβλημα. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που υπάρχουν, μια πιθανή βλάβη στο ηλεκτρονικό υπολογιστή του μαχητικού κατά την κρίσιμη φάση της ανόδου, έθεσε το αεροσκάφος εκτός ελέγχου από τον πιλότο.

Σε κάθε περίπτωση αναζητούνται απαντήσεις, καθώς το συγκεκριμένο αεροσκάφος είναι το 8ο αυτού του τύπου, «Μιράζ 2000» που πέφτει από το 1988, οπότε και εντάχθηκαν στην Πολεμική Αεροπορία. Επίσης άλλα 7 μαχητικά αεροσκάφη τύπου «F-16» έχουν πέσει το ίδιο χρονικό διάστημα. Ολα αυτά προέρχονται από την πρώτη «αγορά του αιώνα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ