Τρίτη 18 Απρίλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ
Στο επίκεντρο προτάσεις με αντιδραστική κατεύθυνση

Το ζήτημα της αναθεώρησης του Συντάγματος επί το αντιδραστικότερο επαναφέρει η κυβέρνηση, προκειμένου, εκτός των άλλων, να διευκολύνει την πολιτική και «κοινωνική» συναίνεση στην υλοποίηση των αντεργατικών «μεταρρυθμίσεων».

Αν και οι τελικές αποφάσεις για τις κυβερνητικές προτάσεις όσον αφορά τη συνταγματική αναθεώρηση δεν πρόκειται να ληφθούν πριν το φθινόπωρο, ωστόσο το κυβερνητικό επιτελείο σχεδιάζει να αναδείξει το ζήτημα, ακριβώς γιατί εξυπηρετεί πολλαπλά και την εφαρμοζόμενη πολιτική και τους (εκλογικούς) στόχους του. Στο πλαίσιο αυτό μετά το Πάσχα αναμένεται να συνεδριάσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ, ώστε να ξεκινήσει ο «διάλογος».

Ο «βασικός κορμός» των κυβερνητικών προτάσεων για την αναθεώρηση του Συντάγματος παρουσιάστηκαν από τον Κ. Καραμανλή στις αρχές του έτους και διακρίνονται για τη βαθιά αντιδραστικότητά τους (δημιουργία ιδιωτικών ΑΕΙ, αποχαρακτηρισμός των δασικών εκτάσεων, «αυτόματη» ευθυγράμμιση στις επιταγές των Βρυξελλών, έμμεση άρση της μονιμότητας στο Δημόσιο, αντιδραστικές αλλαγές στο πολιτικό σύστημα και τα οικονομικά των κομμάτων, αλλαγή του τρόπου ανάδειξης της ηγεσίας της δικαιοσύνης και δημιουργίας συνταγματικού δικαστηρίου κ.ά.).

Οι προτάσεις αυτές του πρωθυπουργού αναμένεται να «εμπλουτιστούν» το επόμενο διάστημα στο «διάλογο» που θα ξεκινήσει το κυβερνών κόμμα και στο οποίον το «στίγμα» αναμένεται να δώσουν - με άνωθεν ενθάρρυνση - οι αγρίως νεοφιλελεύθεροι (πχ. Ν. Γεωργιάδης, Κυρ. Μητσοτάκης κλπ.).

Σαν έτοιμος από καιρό είναι και ο Γ. Αλογοσκούφης, ο οποίος έχει προτείνει τη μετατροπή του Συντάγματος σε... ευαγγέλιο του νεοφιλελευθερισμού, στα πρότυπα του εκτρωματικού «ευρωσυντάγματος». Ο υπουργός Οικονομίας είχε ζητήσει: «μέσα από το Σύνταγμα πρέπει να δεσμεύεται η εξουσία ως προς τους επενδυτές(!) ότι θα εφαρμόζονται οι νόμοι». Επίσης «οι επενδύσεις είναι το βασικό ζητούμενο στη νέα εποχή» και γι' αυτό «θα πρέπει να δούμε με ποιο τρόπο η προστασία του περιβάλλοντος θα εφαρμόζεται με ένα τρόπο φιλικό προς τις επενδύσεις»! Ακόμα το Σύνταγμα πρέπει να εγγυάται τη λιτότητα εσαεί, με διάταξη που να ορίζει ότι «το Δημόσιο θα έχει ισοσκελισμένους ή ελαφρά πλεονασματικούς προϋπολογισμούς»! Ηδη ο Κ. Καραμανλής έχει υιοθετήσει την άλλη πρότασή του, να δοθεί τέλος στην καταβολή αναδρομικών με δικαστικές αποφάσεις, ενώ πρέπει να θεωρείται εξαιρετικά πιθανό στο τέλος να συμπεριλάβει και τις υπόλοιπες.

Στους άμεσους στόχους του προωθούμενου «διαλόγου» για τη συνταγματική αναθεώρηση είναι αφενός να πάρει η κυβέρνηση «την πρωτοβουλία των κινήσεων» στο πολιτικό σκηνικό και ταυτόχρονα να διευκολύνει τη δικομματική συναίνεση στις ανατροπές στα εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα, για παράδειγμα στο Ασφαλιστικό.

«Αυτό που εξακολουθεί και παραμένει το μεγάλο ζητούμενο στη χώρα μας, είναι το ζήτημα της ευρύτερης κοινωνικής και πολιτικής συναίνεσης γύρω από τις μεταρρυθμίσεις», δήλωσε πρόσφατα ο Γ. Αλογοσκούφης, επισημαίνοντας μάλιστα ότι «ένα από αυτά τα προβλήματα, το οποίο θα έχουμε μπροστά μας σε μερικά χρόνια, είναι το πρόβλημα του Ασφαλιστικού»...

Και ενώ τα παραπάνω αποτελούν την ουσία της συνταγματικής αναθεώρησης, ωστόσο καταβάλλεται προσπάθεια το όλο θέμα να περιοριστεί σε δευτερεύουσες και ανούσιες λεπτομέρειες, όπως το ασυμβίβαστο βουλευτή - υπουργού και αν η κυβέρνηση θα είναι τετραετούς ή πενταετούς θητείας...

«Είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε στη συνταγματική αναθεώρηση με τα θέματα τα οποία έχουμε ήδη εξαγγείλει. Είμαστε ανοιχτοί στο διάλογο. Τις αποφάσεις θα τις πάρουμε όταν έρθει η ώρα», δήλωσε χτες ο γραμματέας της ΚΕ της ΝΔ, Λ. Ζαγορίτης.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΑΤΙΤΛΟ (2019-02-13 00:00:00.0)
Σκιαμαχίες στο κοινό έδαφος της αντιλαϊκής πολιτικής (2018-11-02 00:00:00.0)
Κλιμακώνει την αντιλαϊκή επίθεση (2007-11-14 00:00:00.0)
Πάνω απ' όλα οι αντιδραστικές «μεταρρυθμίσεις» (2007-02-04 00:00:00.0)
Ο εκλογικός νόμος στην «ημερήσια διάταξη» (2001-02-01 00:00:00.0)
"Διαφωνίες" σε συντηρητικό φόντο (1997-06-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ