Τετάρτη 14 Νοέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Κλιμακώνει την αντιλαϊκή επίθεση

Αιχμή του δόρατος Ασφαλιστικό και Παιδεία, όπου επιχειρεί να διασφαλίσει τη μέγιστη δυνατή συναίνεση των «φυσικών» συμμάχων και κοινωνικών εταίρων

Στο επίκεντρο της πολιτικής και κοινωνικής αντιπαράθεσης επιχειρεί να θέσει η κυβέρνηση τις αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις, επιδιώκοντας από τη μια την επιτάχυνση της υλοποίησής τους και από την άλλη τη διασφάλιση της μεγαλύτερης δυνατής συναίνεσης από τους «φυσικούς» συμμάχους και εταίρους.

Εκτίμηση κυβερνητικών στελεχών, που πέρασαν τις τελευταίες μέρες την πύλη του Μεγάρου Μαξίμου και συνομίλησαν με τον πρωθυπουργό, είναι πως ο Κ. Καραμανλής θέλει μέχρι τον Ιούνη «να έχει ολοκληρώσει την πρώτη φάση των μεταρρυθμίσεων». Τα ίδια στελέχη θεωρούσαν ότι «ο Καραμανλής δεν καίγεται να πάει σε εκλογές αλλά να προχωρήσει ταχύτερα το κυβερνητικό έργο».

Πάντως, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απέφυγε χτες να επιβεβαιώσει (αλλά ούτε να διαψεύσει) πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες προτίθεται να καταθέσει το νομοσχέδιο για τις ανατροπές στο Ασφαλιστικό στις αρχές του 2008. «Κάτι τέτοιο δε θα ηχούσε και δίκαια απέναντι στους συμμετέχοντες στο διάλογο», υποστήριξε ο Θ. Ρουσόπουλος, επιμένοντας την ίδια στιγμή στη συμμετοχή στο «διάλογο», κοιτώντας προς την πλευρά της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ. «Περιμένει τη συμμετοχή - και ευελπιστεί στη συμμετοχή - όλων των φορέων που πραγματικά ενδιαφέρονται για το Ασφαλιστικό», δήλωσε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο οποίος δε δίστασε την ίδια στιγμή να ισχυριστεί πως, «ναι, η κυβέρνηση έλυσε το πρόβλημα της χρηματοδότησης του Ασφαλιστικού» με τις προτάσεις που κατέθεσε ο Γ. Αλογοσκούφης στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής! Πιο συγκεκριμένες αποφάσεις για το χειρισμό του «διαλόγου» για το Ασφαλιστικό αναμένεται να ληφθούν στη σημερινή συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής.

Κλιμακώνοντας την ολομέτωπη επίθεση κατά των λαϊκών δικαιωμάτων, με αιχμή του δόρατος το Ασφαλιστικό και την Παιδεία, η κυβέρνηση φροντίζει «να βάλει στο παιχνίδι» το ΠΑΣΟΚ και τις συμβιβασμένες πλειοψηφίες της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ. Εμφανής επιδίωξη να ενισχυθεί η εντύπωση ότι η εφαρμοζόμενη πολιτική είναι «μονόδρομος» που υποστηρίζεται από το «σύνολο σχεδόν» των πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων της χώρας. Επιδέξια η κυβέρνηση επιχειρεί να «εγκλωβίσει» τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, τείνοντας από τη μια χείρα συνεργασίας σε όλα τα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα, ενώ από την άλλη τον «υποχρεώνει» να πάρει άμεσα θέση σε κρίσιμες αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις, όπως το Ασφαλιστικό, η αναθεώρηση του Συντάγματος και ειδικά του άρθρου 16, ο εκλογικός νόμος, κ.ά. Με αυτό τον τρόπο η κυβέρνηση επιδιώκει να αναδείξει τις αντιφάσεις και να οξύνει τις εσωκομματικές αντιθέσεις του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο Θ. Ρουσόπουλος επανέλαβε με νόημα ότι ο πρωθυπουργός θεωρεί πως «είναι απαραίτητη η συνεργασία κυβέρνησης - αντιπολίτευσης στα μεγάλα θέματα», ενώ στο επόμενο ερώτημα, αν έχει υπάρξει ανταπόκριση από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, έκρινε σκόπιμο να παραπέμψει στη στάση που είχε κρατήσει το ΠΑΣΟΚ στα θέματα της Παιδείας και ειδικά στην αναθεώρηση του άρθρου 16 για την ίδρυση ιδιωτικών ΑΕΙ. Κληθείς να δώσει ένα χρονοδιάγραμμα για το πότε η κυβέρνηση θα ξεκινήσει την αναθεώρηση του Συντάγματος εκτίμησε ότι αυτό δε θα γίνει πριν τα Χριστούγεννα. Αμεσα όμως η κυβέρνηση εμφανίζεται έτοιμη να φέρει στη Βουλή την αλλαγή του εκλογικού νόμου. «Το σχέδιο του εκλογικού νόμου είναι έτοιμο», διαβεβαίωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, διευκρινίζοντας μάλιστα ότι έτοιμο είναι και το νομοσχέδιο για την ψήφο των ομογενών.

Την τακτική της κυβέρνησης προκειμένου να εξασφαλιστεί η συναίνεση του ΠΑΣΟΚ περιέγραψε ο γραμματέας της ΚΕ της ΝΔ: «Οπως αντιλαμβάνεστε, δεν μπορούσαμε να φέρουμε εκλογικό νόμο την ώρα που έχει πρόβλημα το ΠΑΣΟΚ. Δεν μπορούσαμε να προχωρήσουμε το διάλογο στο Ασφαλιστικό την ώρα που το ΠΑΣΟΚ βρισκόταν σε μία ανοιχτή εσωκομματική διαδικασία. Ολα αυτά όμως τελείωσαν και ξαναμπαίνουμε στη συζήτηση για τα μεγάλα, τα κρίσιμα ζητήματα», δήλωσε χτες ο Λ. Ζαγορίτης, επισημαίνοντας ότι για την κυβέρνηση «κορυφαίο ζήτημα είναι το Ασφαλιστικό» και «αν χρειαστεί θα αναλάβει το πολιτικό κόστος». Σε ό,τι αφορά στον εκλογικό νόμο τόνισε πως «για μας το μεγάλο πρόβλημα είναι η πιθανότητα που υπάρχει να οδηγήσει σε ακυβερνησία. Αρα πρέπει να ενισχυθεί το πρώτο κόμμα εις βάρος του δευτέρου, κατά βάση».

  • «Η χώρα χρειάζεται σταθερή, σκληρή, αλλά εποικοδομητική αντιπολίτευση», δήλωσε από την πλευρά της η Ντ. Μπακογιάννη αναφερόμενη στις εσωκομματικές εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ. Επισήμανε ακόμα πως πάντα υπάρχει περιθώριο συνεννόησης στα μεγάλα θέματα.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ