Τετάρτη 14 Νοέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΔΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ
Ο,τι ζητάς παίρνεις

Του Κώστα Μητρόπουλου από τα ΝΕΑ
Του Κώστα Μητρόπουλου από τα ΝΕΑ
Το ...2012 θα λυθούν τα προβλήματα στα σχολεία, δήλωσε ο αρμόδιος υπουργός της ΝΔ. Υπάρχει, βέβαια, κι άλλη λύση: Αντί να μένουν ως τότε κλειστά τα σχολεία, να αποφασίσουν μαθητές, σπουδαστές, γονείς, εργάτες να κλείσουν το σπίτι της κυβέρνησης. Εύκολο είναι. Αρκεί σε πρώτη φάση να μην κοιτάει καθένας την αυλή του. Αμέσως μετά, να πετάξουν στα σκουπίδια και τις αυταπάτες περί «δημοκρατικής αντιπολίτευσης», όλους αυτούς δηλαδή που παραμυθιάζουν τον κόσμο ότι μπορεί να υπάρχει και δημοκρατικός καπιταλισμός και πασχίζουν στο όνομα του εφικτού τους κόσμου να κρύψουν ότι η εργατική τάξη έχει κι άλλη επιλογή: Αντί να παζαρεύει ψίχουλα, να διεκδικήσει όλη την εξουσία για τον εαυτό της. Για να μπορεί να αρχίσει να αποκτά νόημα και το σύνθημα που φωνάζουν τα παιδιά στο δρόμο: «Πτυχία με αξία, δουλιά με δικαιώματα».

Ακου, λέει, «δεν είχαν ανταγωνιστική Παιδεία» οι Ανατολικογερμανοί, γι' αυτό τα βρήκαν σκούρα στον καπιταλισμό. Δηλαδή, τα δικά μας παιδιά που διδάσκονται από το δημοτικό να είναι ανταγωνιστικά τα περιμένει ο παράδεισος;

Κανένα κλάμα για τη σοσιαλδημοκρατία. Αποστολή εκτελούσε, την ίδια αποστολή συνεχίζει να εκτελεί: Το γονάτισμα των εργατών. Αλίμονο σ' όσους είδαν σε κάτι Σρέντερ, Μπλερ και Παπανδρέου τον σωτήρα τους.

Κανένα κλάμα, όμως, και γι' αυτούς που οι καπιταλιστές ονομάζουν «μεσαία τάξη», όσους, δηλαδή, έχουν ένα μεροκάματο πιο υψηλό από το επίδομα ανεργίας. Αυτόχειρες που πίστεψαν πως είναι πράγματι «ρετιρέ» και φρόντισαν ξανά και ξανά να ξεχωρίσουν από τα ταξικά αδέρφια τους. Αγνοώντας συνειδητά ότι όπως ένα κι ένα κάνουν δύο, έτσι και γι' αυτούς θα 'ρχόταν η ώρα που θα βρίσκονταν αντιμέτωποι με την αντίληψη που δεν αντιπάλεψαν: Οτι ο μισθός είναι κόστος...

Εχουν δρόμο οι «μεσαίοι»... Αντί να προστατεύουν το έχει τους, να ζητήσουν δουλιά για όλους, μαζί με τους ανέργους. Κι εκεί θα ανακαλύψουν πως αυτό το σύστημα δεν τους χωράει, άρα πρέπει να το ανατρέψουν. Αλλιώς, ας κλαίνε στη γωνιά τους. Οι από κάτω να 'ναι καλά. Που, αργά η γρήγορα, θα βρίσκονται στην πρώτη γραμμή να παλεύουν όχι μόνο για τη δική τους απελευθέρωση, μα ολόκληρης της κοινωνίας.

Για τους θλιβερούς που επιμένουν πως η λύση βρίσκεται στη «δημοκρατική αντιπολίτευση» και στην αυταπάτη ότι σε συντονισμό με αυτήν θα αντιμετωπιστεί η αντικοινωνική πολιτική, λίγα λόγια.

Αυτή η «δημοκρατική αντιπολίτευση» είναι που ορθώνει διαρκώς ανάχωμα στη ριζοσπαστικοποίηση των εργατών. Οπως ακριβώς και στη Γαλλία. Οπου μία και ενιαία πολιτική εφαρμόζεται σήμερα από τον Σαρκοζί, χτες από τους σοσιαλδημοκράτες. Τι έλειπε, τι λείπει; Η πολιτική πρόταση, που θα λέει στους από κάτω να λύσουν το πρόβλημα καταργώντας τους εκμεταλλευτές τους. Πρόταση, βέβαια, που οδηγεί σε σύγκρουση. Πρόταση, που δείχνει τον ένα και μοναδικό εχθρό, το κεφάλαιο. Κι αυτό είναι που θέλει να αποφύγει κάθε «δημοκρατική αντιπολίτευση».


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ