Τετάρτη 14 Νοέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ
Ξεκίνησε η ... νέα πορεία προς την ίδια πολιτική

Με τον Γ. Παπανδρέου να χρησιμοποιεί την «εντολή» της εσωκομματικής κάλπης, για να προχωρήσει σε αλλαγές «προσώπων» και «οργάνων» στο ΠΑΣΟΚ, τον Ευάγ. Βενιζέλο για να επισημοποιήσει το «ρεύμα» του και το «όλον ΠΑΣΟΚ» να αξιοποιεί την ψήφο ως επιβεβαίωση των αντιλαϊκών επιλογών και θέσεών του ξεκίνησε η ...«νέα πορεία».

Η ανακοίνωση, πάντως, χτες των αποτελεσμάτων στο 99% των εκλογικών τμημάτων, έδειξε ότι η συμμετοχή ήταν πολύ μικρότερη από τις προβλέψεις των επιτελείων των υποψηφίων. Στην ψηφοφορία πήραν μέρος 738.078 «μέλη και φίλοι» του ΠΑΣΟΚ και βρέθηκαν 733.087 έγκυρα ψηφοδέλτια. Σύμφωνα με αυτά, ο Γ. Παπανδρέου συγκέντρωσε ποσοστό 55,57%, ο Ευάγ. Βενιζέλος 38,5% και ο Κ. Σκανδαλίδης 5,76%. Για την έκδοση του τελικού αποτελέσματος απομένουν 21 τμήματα.

Μετά την ανακοίνωση και των επίσημων αποτελεσμάτων, ο Γ. Παπανδρέου, αφού εξασφάλισε την παραμονή του στον προεδρικό θώκο, ξεκίνησε χτες σειρά επαφών με στελέχη που τον στήριξαν καθ' όλη την εσωκομματική προεκλογική περίοδο. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αποδεικνύοντας περίτρανα ότι οι αντιλαϊκές κατευθύνσεις και το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ δεν τίθενται σε αμφισβήτηση και αποτελούν τη βάση της πολιτικής που θα ακολουθήσει, επικεντρώθηκε στις πρώτες συναντήσεις του, στο πώς θα προχωρήσει στην «ανανέωση» της ηγετικής ομάδας του κόμματός του.

Την ίδια στιγμή, η δήλωση του Ευάγ. Βενιζέλου το βράδυ της Κυριακής για συγκρότηση «ρεύματος» στο ΠΑΣΟΚ, δείχνει ότι η εσωκομματική αντιπαράθεση ανάμεσα στα δύο «στρατόπεδα» θα συνεχιστεί, αλλά το περιεχόμενό της - απουσία προγραμματικών διαφορών - θα επικεντρωθεί στις «ικανότητες» του αρχηγού απέναντι στον Κ. Καραμανλή. Την «εσωκομματική αντιπολίτευση», βέβαια, τα στελέχη που πρόσκεινται στον Βενιζέλο, επιχειρούν να την εμφανίσουν σαν πρόθεση εκπροσώπησης «ιδεολογικών απόψεων».

Συγχρόνως, ο Γ. Παπανδρέου το επόμενο διάστημα θα συνεχίσει την επιχείρηση αποπροσανατολισμού του λαού για τη δήθεν «προοδευτική στροφή» του ΠΑΣΟΚ και θα οξύνει την επίθεσή του προς τα εξωθεσμικά συμφέροντα, προκειμένου να συγκαλύψει ότι, με «σημαία» τις αντιδραστικές θέσεις του κόμματός του, είναι έτοιμος να βάλει πλάτη για την προώθηση των αντιλαϊκών κυβερνητικών σχεδιασμών. Στο κάλεσμα του πρωθυπουργού προς τον Γ. Παπανδρέου για «ανάγκη συνεργασίας στα μεγάλα θέματα», ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν απάντησε ακόμα, αλλά τα συνδικαλιστικά στελέχη του κόμματός του ήδη αναζητούν «φόρμουλα» για επάνοδό τους στο «διάλογο» για το Ασφαλιστικό. Στο ίδιο μήκος κύματος, ο στενός συνεργάτης του Γ. Παπανδρέου, Ν. Γκοτζιάς, μίλησε χτες «για καταπληκτική νίκη», εναντίον «μερίδας των μίντια της δημοκρατικής παράταξης που ηττήθηκαν κατά κράτος» και επιτέθηκε εναντίον συγκεκριμένων μέσων, αναφέροντας ότι «πολλοί άνθρωποι» των «μίντια», όπως ο «κ. Πρετεντέρης με πάθος προσπάθησαν να πείσουν ότι ο Γ. Παπανδρέου είναι ανίκανος».

Εξάλλου, στη Χαριλάου Τρικούπη άρχισε η «παρέλαση» ονομάτων για τα κορυφαία κομματικά αξιώματα με τη θέση του γραμματέα του ΠΑΣΟΚ να αποτελεί προτεραιότητα. Τις επόμενες μέρες και πιθανά μέχρι και το τέλος της βδομάδας ο Γ. Παπανδρέου αναμένεται να ανακοινώσει τις αποφάσεις του σχετικά και με το χρόνο διεξαγωγής του συνεδρίου, το οποίο ίσως να γίνει και πριν από τα Χριστούγεννα. Ο γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου, Ν. Αθανασάκης, ανακοινώνοντας τα αποτελέσματα χαρακτήρισε «τη διαδικασία εκλογής προέδρου πρωτόγνωρη» και υποστήριξε ότι «εκεί θα κατευθυνθούν ή θα υποχρεωθούν να κατευθυνθούν και τα άλλα κόμματα».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στην Εθνική Συνδιάσκεψη μεταφέρεται η μάχη της καρέκλας (2007-11-02 00:00:00.0)
Μακιγιάρουν την ίδια αντιλαϊκή πολιτική για ...νέα αρχή (2007-10-09 00:00:00.0)
Στα ...αζήτητα η «αριστερή στροφή» (2007-10-05 00:00:00.0)
Οι υποψήφιοι πρόεδροι ...ψάχνουν την «προοδευτική στροφή» (2007-10-02 00:00:00.0)
Βαθαίνει η εσωκομματική κρίση (2007-09-28 00:00:00.0)
Ξεκίνησαν τα όργανα... (2004-05-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ