Παρασκευή 5 Οχτώβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ
Στα ... αζήτητα η «αριστερή στροφή»

Με την ψευδεπίγραφη ...«αριστερή στροφή» να μένει στα χαρτιά και στις «διακηρύξεις» των υποψηφίων προέδρων και τα κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ ομόθυμα να συμφωνούν και να μην αμφισβητούν τη συνέχιση των ίδιων αντιλαϊκών προσανατολισμών του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, εξελίχθηκε η χτεσινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου. Ομόφωνα κατέληξαν και στο χρονοδιάγραμμα των διαδικασιών της προεδρικής εκλογής.

Η «προοδευτική στροφή» του ΠΑΣΟΚ έμεινε χτες στα ...αζήτητα, κατά τη διάρκεια των τοποθετήσεων των μελών του Πολιτικού Συμβουλίου, ενώ δεν κατέληξαν ούτε στα αίτια της εκλογική ήττας, επιδιώκοντας να αποφύγουν την παραδοχή ότι, στην ουσία, μέσα από το εκλογικό αποτέλεσμα καταγράφηκε η λαϊκή αποδοκιμασία στις αντιλαϊκές πολιτικές που είτε ως κυβέρνηση εφάρμοσε, είτε ως αξιωματική αντιπολίτευση υποστήριξε το ΠΑΣΟΚ. Αντίθετα, επικεντρώθηκαν σε προσωπικές αντιπαραθέσεις και αντεγκλήσεις για διαδικαστικά ζητήματα με προεξάρχον το «μητρώο μελών και φίλων» του ΠΑΣΟΚ, ανταλλάσσοντας κατηγορίες για την ύπαρξη διπλοεγγεγραμμένων ατόμων σ' αυτό, επιβεβαιώνοντας ότι η σύγκρουση των αντιμαχομένων «στρατοπέδων» γίνεται αποκλειστικά και μόνο για την προεδρική καρέκλα...

Επιβεβαίωσε τις αντιλαϊκές κατευθύνσεις του ΠΑΣΟΚ

Στην εισηγητική του ομιλία, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου εστίασε σε διαπιστώσεις για τον τρόπο που «ξεδιπλώνει» τη «νεοσυντηρητική της πολιτική» η ΝΔ και ακολούθησε τη γνωστή αντιπολιτευτική τακτική του ΠΑΣΟΚ εξαντλώντας την ...κριτική του σε διαδικαστικά θέματα. Την ίδια στιγμή, ο ίδιος, έστειλε σαφές μήνυμα επαναβεβαίωσης προς την άρχουσα τάξη για τη συνέχιση των αντιλαϊκών πολιτικών κατευθύνσεων και στοχεύσεων του ΠΑΣΟΚ.

Ο Γ. Παπανδρέου, στην τοποθέτησή του, δε θέλησε να μπει η παραμικρή αμφιβολία για τη στρατηγική σύγκλιση του ΠΑΣΟΚ με τον άλλο πόλο του δικομματισμού, τη ΝΔ, στην προώθηση και εφαρμογή των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων, έτσι όπως αυτές υπαγορεύονται από τα ευρωενωσιακά κέντρα. Μίλησε για «κρυφή ατζέντα της ΝΔ στο ασφαλιστικό», αλλά την ίδια στιγμή τόνιζε ότι η κυβέρνηση «είναι αναγκασμένη να ανοίξει μέτωπο διότι τα πράγματα είναι δραματικά»!! Ξεκαθάρισε ότι το ΠΑΣΟΚ θα συμμετάσχει στο «διάλογο» για την Κοινωνική Ασφάλιση, παρότι όπως είπε «η κυβέρνηση δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά της και δεν έχει καμιά συγκεκριμένη πρόταση». Εμείς, είπε, ο Γ. Παπανδρέου, «έχουμε συγκεκριμένες προτάσεις και θέσεις», επιχειρώντας να κρύψει ότι το ΠΑΣΟΚ έχει τις ίδιες προτάσεις με τη ΝΔ που οδηγούν σε ανατροπές στην Κοινωνική Ασφάλιση με αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, παράταση του ασφαλιστικού βίου και μείωση των συντάξιμων αποδοχών. Βέβαια, εντελώς υποκριτικά ισχυρίστηκε ότι οι θέσεις του ΠΑΣΟΚ είναι ο «άλλος δρόμος και η άλλη πολιτική για το ασφαλιστικό»...

Ο Γ. Παπανδρέου ...εγκάλεσε τον υπουργό Παιδείας «που προχώρησε σε πάγωμα της εφαρμογής του νόμου για τα ΑΕΙ», φοβούμενος όπως είπε «ότι η εφαρμογή του νόμου θα συναντήσει μεγάλες αντιδράσεις», ενώ παράλληλα και την ώρα που η κυβέρνηση προχωράει στην ιδιωτικοποίηση της ανώτατης εκπαίδευσης υποστήριξε ότι «δεν υπάρχει καμία ουσιαστική μεταρρύθμιση»!

Οι παραπάνω πολιτικές τοποθετήσεις του Γ. Παπανδρέου βρήκαν, σύμφωνα με πληροφορίες, ευρύτατη αποδοχή και δε σχολιάστηκαν αρνητικά από κανένα μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου, αποδεικνύοντας περίτρανα ότι η «προεδρική μάχη» στο ΠΑΣΟΚ δεν έχει ιδεολογικές και πολιτικές διαφορές.

Αντίθετα, οι «συγκρούσεις» για το εκλογικό σώμα που θα δώσει το «χρίσμα», βρέθηκαν στο επίκεντρο με τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ να οξύνουν τους φραστικούς τόνους. Ο Γ. Παναγιωτακόπουλος επιτέθηκε στον Ευάγ. Βενιζέλο. «Το περιβάλλον σου διέρρευσε ότι είμαι τριπλοεγγεγραμμένος στο μητρώο, να μου ζητήσεις συγνώμη», είπε ο Γ. Παναγιωτακόπουλος και ο Ευάγ. Βενιζέλος του είπε: «Εγώ σε τιμώ και σε εκτιμώ και αν νομίζεις ότι σε έθιξα σου ζητώ συγνώμη», εκείνη τη στιγμή επενέβη η Β. Παπανδρέου που απαίτησε το ίδιο, απειλώντας μάλιστα ότι θα φύγει από τη συνεδρίαση...

Σφοδρή αντιπαράθεση υπήρξε ανάμεσα στην Φ. Γεννηματά και τον Π. Κουκουλόπουλο που ήταν υπεύθυνοι στην επιτροπή για το πόρισμα του εκλογικού αποτελέσματος. Η Φ. Γεννηματά τον κατηγόρησε για υπονόμευση των διαδικασιών και ότι «διέρρευσε το αντίγραφο του πορίσματος στον Τύπο»...

Ο Χρ. Παπουτσής, σύμφωνα με πληροφορίες, μίλησε για «επίπλαστη ενότητα» και απευθυνόμενος στον Ευάγ. Βενιζέλο είπε: «Γυρνάς δεξιά και αριστερά και λες ανίκανο τον Παπανδρέου». Να «με λέτε και μένα ανίκανο. Αλλά και εσείς έχετε υβριστές, όπως ο Τζουμάκας και ο Καστανίδης», απάντησε ο Βενιζέλος.

Οι διαδικασίες μέχρι την εκλογή

Μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Γ. Ραγκούσης ανακοίνωσε ότι το Εθνικό Συμβούλιο, που θα συνεδριάσει το Σαββατοκύριακο, θα επικυρώσει τις τρεις υποψηφιότητες (Παπανδρέου, Βενιζέλου, Σκανδαλίδη), χωρίς να χρειαστεί η συλλογή υπογραφών.

Σύμφωνα με τον ίδιο, αν υπάρξει άλλος υποψήφιος, ο οποίος δε λάβει την έγκριση από το Εθνικό Συμβούλιο, θα πρέπει να συγκεντρώσει εντός 10 ημερών περίπου 35.000 υπογραφές μελών και φίλων του ΠΑΣΟΚ.

Στο «μητρώο των μελών και φίλων» του ΠΑΣΟΚ, όσοι επιθυμούν θα μπορούν να εγγράφονται μέχρι την 1η Νοεμβρίου, ενώ τη μέρα της εκλογής του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, το μητρώο θα ανοίξει και πάλι, προκειμένου «να εγγραφούν και να ψηφίσουν όλοι όσοι επιθυμούν». Εφόσον χρειαστεί δεύτερος γύρος για την ανάδειξη του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, η νέα ψηφοφορία θα διενεργηθεί στις 18 Νοέμβρη.

Ο Γ. Ραγκούσης ανέφερε επίσης ότι η Εθνική Συνδιάσκεψη θα γίνει μεταξύ 2 - 4 Νοέμβρη και μέσα στο Φλεβάρη θα συγκληθεί το τακτικό Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ