Παρασκευή 5 Οχτώβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΠΓΔΜ
«Συζητήσεις» για το βέτο

Ο Χ.Σολάνα δηλώνει πως δεν του αρέσει η ελληνική απειλή για άσκηση βέτο στην ένταξη της ΠΓΔΜ στην ΕΕ

Αφορμή για την επανάληψη των λεονταρισμών της ελληνικής κυβέρνησης στην υπόθεση της ονομασίας της ΠΓΔΜ έδωσε η τοποθέτηση του Χαβιέ Σολάνα, ο οποίος προσπάθησε να υπονομεύσει το δικαίωμα του βέτο, το οποίο διατηρούν όλες οι χώρες - μέλη της ΕΕ.

Ο επικεφαλής της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Αμυνας της ΕΕ Χαβιέ Σολάνα, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, αναφορικά με την ένταξη της ΠΓΔΜ στην ΕΕ την περασμένη Τετάρτη δήλωσε πως δεν του αρέσουν τα βέτο. Στον Χαβιέ Σολάνα απάντησε ο εκπρόσωπος του ελληνικού ΥΠΕΞ Γιώργος Κουμουτσάκος, ο οποίος στη δήλωσή του σημείωσε:

«Σε κανέναν δεν αρέσουν τα βέτο, γι' αυτό πρέπει τα προβλήματα να λύνονται με τρόπο αμοιβαίως αποδεκτό και πρέπει να εγκαταλείπονται λογικές αδιαλλαξίας και εντάσεων που προδίδουν συχνά αντιπαραγωγική αλαζονεία».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η μόνιμη αντιπροσωπεία της Ελλάδας στις Βρυξέλλες προέβη σε ενέργειες προς το γραφείο του Χ. Σολάνα, επισημαίνοντας τις ελληνικές θέσεις και την ελληνική δυσαρέσκεια. Επίσης χτες η Ντόρα Μπακογιάννη αναζήτησε τον Χ. Σολάνα και επικοινώνησε τηλεφωνικά μαζί του προκειμένου να διαμαρτυρηθεί. Νωρίτερα χτες η υπουργός Εξωτερικών, μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό, χρησιμοποίησε την ίδια φράση, «σε κανέναν δεν αρέσουν τα βέτο», προκειμένου να σημειώσει ότι η κυβέρνηση αν και δεν το επιθυμεί θα θέσει εμπόδια στην ένταξη της ΠΓΔΜ στην ΕΕ, αν δε βρεθεί εν τω μεταξύ αμοιβαία αποδεκτή λύση στο θέμα της ονομασίας.

Η δήλωση Σολάνα, η οποία προκάλεσε όλη αυτήν τη συζήτηση, έγινε μετά τη συνάντησή του την περασμένη Τετάρτη με τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ Μπράνκο Τσερβένκοφσκι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ