Παρασκευή 5 Οχτώβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Τρομοκρατούν με μαγειρεμένους υπολογισμούς

Γρηγοριάδης Κώστας

Υπάρχει, σύμφωνα με τη χτεσινή «Ελευθεροτυπία», σχέδιο έκθεσης του Ν. Αναλυτή για το Ασφαλιστικό, όπου ανάμεσα στα άλλα επιχειρήματα που χρησιμοποιεί ο εκπρόσωπος του ΣΕΒ για να υποστηρίξει ότι απαιτούνται και νέες αντιλαϊκές ανατροπές στο κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα, είναι και το εξής: Σήμερα, λέει, «οι συνολικές δαπάνες για την Κοινωνική Ασφάλιση είναι 23,8 δισ. ευρώ, δηλαδή 12,5% του ΑΕΠ», ενώ «το 2030 οι δαπάνες προβλέπεται να φτάσουν τα 61,7 δισ. ευρώ, ή 19,6% του ΑΕΠ» εκείνης της χρονιάς.

Ωραίο και αρκετά τρομακτικό το σενάριο που λανσάρει ο Ν. Αναλυτής. Μόνο που οι αριθμοί, όπως υπάρχουν στην έκθεσή του, όχι μόνον οδηγούν σε διαφορετικά συμπεράσματα, αλλά μαρτυρούν πως κάποιο λάκκο έχει η φάβα. Και εξηγούμαστε:

Αν το 2030 οι δαπάνες για την Κοινωνική Ασφάλιση θα είναι 61,7 δισ. ευρώ, ποσό που θα αποτελεί το 19,6% του ΑΕΠ, αυτό αυτόματα σημαίνει ότι το ΑΕΠ της χώρας εκείνη τη χρονιά θα διαμορφωθεί στα 314,8 δισ. ευρώ. Μόνο που κάτι τέτοιο δεν έχει καμιά σχέση με την πραγματικότητα.

Για να μην μπούμε σε άλλους υπολογισμούς και σε εκτιμήσεις, να πούμε μόνον ότι οι επίσημες προβλέψεις που περιλαμβάνονται στο σχέδιο χρηματοδότησης του ΙΚΑ - το οποίο γνωρίζουν πολύ καλά ο Ν. Αναλυτής και όσοι εμπλέκονται στα ζητήματα της Κοινωνικής Ασφάλισης - θεωρούν ότι το ΑΕΠ του 2030 θα είναι περίπου 543,5 δισ. ευρώ.

Εδώ, λοιπόν, υπάρχει κάποια μπαγαποντιά. Ποια; Τα 61,7 δισ. που υπολογίζεται ότι θα είναι οι συνολικές δαπάνες για την Κοινωνική Ασφάλιση το 2030, σε καμιά περίπτωση δεν αποτελούν το 19,6% του ΑΕΠ - κάτι που δεν είναι φοβερό και τρομερό, αλλά διευκολύνει στη δημιουργία εντυπώσεων για να διευκολυνθεί η σχεδιαζόμενη επίθεση σε βάρος των δικαιωμάτων των εργαζομένων - αλλά μόνο το 11,4% του ΑΕΠ, ποσοστό που είναι χαμηλότερο ακόμα και από αυτό που ισχύει σήμερα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ