Παρασκευή 5 Οχτώβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Προετοιμασία εδάφους» για αντιασφαλιστική επίθεση

Ολα τα μέσα που έχει στη διάθεσή της χρησιμοποιεί η κυβέρνηση προκειμένου να διαμορφώσει το κλίμα και τις συμμαχίες για να προχωρήσει με ταχείς ρυθμούς στην κατεδάφιση ασφαλιστικών δικαιωμάτων, που αποτελεί την αιχμή του δόρατος των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων το επόμενο διάστημα.

Μετά τον Κ. Καραμανλή που έδωσε τον τόνο της σύγκρουσης με όσους αντιδρούν στο «διάλογο», οι προσπάθειες επικεντρώνονται στη διασφάλιση συνομιλητών στο «διάλογο» από την πλευρά των εργαζομένων, πέρα από τις εργοδοτικές οργανώσεις.

Για το λόγο αυτό η κυβέρνηση συνέχισε και χτες να καταγγέλλει όσους δε συμμετέχουν στο «διάλογο», ενώ ταυτόχρονα προσπαθούσε να πείσει ότι δεν υπάρχουν προαποφασισμένες λύσεις. Ο ισχυρισμός αυτός της κυβέρνησης ανατρέπεται από την πραγματικότητα, καθώς σπεύδει να «διαγράψει» τα κλεμμένα από τα ταμεία και τις ευθύνες των κυβερνήσεων από τη διάλυση της κοινωνικής ασφάλισης και συζητά μόνο για το τι θα γίνει από δω και πέρα με βάση τις τρομοκρατικές προβλέψεις για «κατάρρευση των συντάξεων». Επιπλέον η κυβέρνηση παραμένει στο επίπεδο των «αξόνων» για τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στο ασφαλιστικό, αλλά την ίδια στιγμή χρησιμοποιεί τις «ακραίες» προτάσεις της «επιτροπής σοφών» υπό τον Ν. Αναλυτή για να εμφανίσει ως «ήπιες» τις δικές της που θα παρουσιάσει αργότερα.

«Ο διάλογος αρχίζει και θα αρχίσει εκεί όπου πρέπει να διεξαχθεί ο διάλογος: στο Κοινοβούλιο, στις επιτροπές, μεταξύ των εκπροσώπων των κομμάτων και των κοινωνικών εταίρων», δήλωσε χτες ο Ευ. Αντώναρος, ο οποίος απέφυγε πεισματικά να αποδοκιμάσει τις προτάσεις Αναλυτή. «Η κυβέρνηση έχει τοποθετηθεί σε σημαντικές βασικές αρχές, όσον αφορά στο ασφαλιστικό σύστημα της χώρας», ήταν η μονότονα επαναλαμβανόμενη απάντηση στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων.

Κληθείς να σχολιάσει τη μη συμμετοχή του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ στο «διάλογο», ο αναπληρωτής εκπρόσωπος παρέπεμψε στην προχτεσινή δήλωση του πρωθυπουργού ότι «κανένας δεν έχει το δικαίωμα να συντάσσεται με τους προνομιούχους και τους βολεμένους». Στο εύλογο ερώτημα ποιους εννοεί βολεμένους στην κοινωνική ασφάλιση, προτίμησε να τηρήσει σιγήν ιχθύος, όπως και στο επόμενο ερώτημα αν βολεμένοι είναι όσοι δεν παίρνουν τις συντάξεις πείνας του ΙΚΑ και για αυτό πρέπει να εφαρμοστεί το «μοντέλο ΙΚΑ» σε όλους τους μισθωτούς... Την «πάπια» έκανε ο εκπρόσωπος όταν κλήθηκε από το «Ρ» να σχολιάσει τη συνεχιζόμενη κλοπή πόρων του ΙΚΑ από το κράτος, που την τελευταία εξαετία έχει ανέλθει στο 1,44 δισ. ευρώ. Σε κάθε περίπτωση πάντως φάνηκε καθαρά ότι η κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να συζητήσει για τα αίτια και τους ηθικούς αυτουργούς που οδήγησαν τα ασφαλιστικά ταμεία στη σημερινή κατάσταση, ακριβώς για να μη καταδειχτεί ότι οι εργαζόμενοι δεν έχουν την παραμικρή ευθύνη και άρα δεν επιτρέπεται καμία ανατροπή των ασφαλιστικών δικαιωμάτων τους. Παρόλα αυτά ο εκπρόσωπος δε δίστασε να ισχυριστεί ότι «δεν υπάρχει τίποτα προαποφασισμένο».

Η πλήρης αντιστροφή της πραγματικότητας, οι μισές αλήθειες αλλά και η επιχείρηση διαχωρισμού των εργαζομένων μεταξύ «παλαιών και νέων», «δημόσιου και ιδιωτικού τομέα», συμπεριλαμβάνονται στα μεγάλα όπλα της κυβέρνησης. Ενδεικτική η χτεσινή δήλωση του Ευ. Αντώναρου, ο οποίος έντυσε με τις καλύτερες προθέσεις τις δρομολογημένες ανατροπές. Επιχειρηματολογώντας υπέρ των «αλλαγών» που πρέπει να γίνουν, είπε ότι στόχος είναι «οι συμπολίτες μας που έχουν δουλέψει μια ολόκληρη ζωή και φτάνουν στην ηλικία της συνταξιοδότησης, να έχουν εξασφαλισμένη μια μελλοντική ζωή και πέρα από τη συνταξιοδότηση, με καλές, όσο το δυνατόν καλύτερες απολαβές».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ