Παρασκευή 2 Νοέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ
Στην Εθνική Συνδιάσκεψη μεταφέρεται η μάχη της καρέκλας

Σήμερα ξεκινούν οι εργασίες της Εθνικής Συνδιάσκεψης του ΠΑΣΟΚ και οι τρεις υποψήφιοι πρόεδροι αναμένεται να διασταυρώσουν τα ξίφη τους, μια βδομάδα πριν τις εσωκομματικές εκλογές, διεκδικώντας το χρίσμα για να οδηγήσουν, όπως ισχυρίζονται από κοινού, στην «αναγέννηση» και τη «νέα αλλαγή» του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Βασικό «υλικό» της «νέας πορείας» που διακηρύττουν οι τρεις διεκδικητές, αποτελεί το αντιδραστικό και αντιλαϊκό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ. Ο Γ. Παπανδρέου προχτές από τη Θεσσαλονίκη σημείωσε ότι προχωράμε με το πρόγραμμά μας για τις «μεταρρυθμίσεις» που έχει ανάγκη η χώρα, ενώ χτες ο Ευαγ. Βενιζέλος σε συνέντευξη Τύπου χαρακτήρισε «άρτιο το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ», το οποίο όμως, όπως είπε, «δεν αξιοποιήσαμε». Από την πλευρά του ο Κ. Σκανδαλίδης ανέφερε ότι το ΠΑΣΟΚ έχει την «ικανότητα να προσαρμόζεται στις εξελίξεις» και τόνισε ότι σήμερα πρέπει «να προτείνει ένα δρόμο πραγματικά ριζοσπαστικών αλλαγών».

Χτες ο Ευαγ. Βενιζέλος και ο Κ. Σκανδαλίδης έδωσαν συνέντευξη τύπου στην Ενωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου και επιχείρησαν να πείσουν για τις δήθεν «προοδευτικές» θέσεις του ΠΑΣΟΚ και για την ανάγκη να ξεπεράσει την κρίση για να διεκδικήσει την εξουσία από τη «συντηρητική» παράταξη, αλλά την ίδια στιγμή στήριξαν τις αντιδραστικές θέσεις του κόμματός τους.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος μιλώντας για το Ασφαλιστικό πρόταξε τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ, οι οποίες κινούνται στην ίδια αντιασφαλιστική κατεύθυνση με αυτές της κυβέρνησης και πρόσθεσε ότι το ΠΑΣΟΚ «πρέπει να οργανώσει μετά τις 12 Νοεμβρίου μόνο του το διάλογο για το Ασφαλιστικό». Για την Παιδεία ισχυρίστηκε ότι το ΠΑΣΟΚ «πιστεύει στο δημόσιο πανεπιστήμιο», αλλά συγχρόνως υποστήριξε πρέπει να δοθεί λύση για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, ενώ αναφερόμενος στις καταλήψεις των σχολείων και των πανεπιστημίων δήλωσε: «Γενικά δε θέλω να διακόπτεται το σχολικό έτος»...

Απαντώντας σε ερώτηση για την παρέμβαση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για τις χαφιεδοκάμερες, ο Ευ. Βενιζέλος αρκέστηκε να δηλώσει ότι «η παρέμβασή του υπερβαίνει τα πλαίσια της αρμοδιότητάς του», αποφεύγοντας να καταδικάσει τη συγκεκριμένη παρέμβαση, στηρίζοντας την πολιτική ενίσχυσης των κατασταλτικών μηχανισμών που από κοινού προωθούν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ.

Για το θέμα με την ΠΓΔΜ, ο Ευαγ. Βενιζέλος στήριξε την πολιτική του εμπάργκο που εφάρμοσε η κυβέρνηση του Α. Παπανδρέου και οδήγησε στην όξυνση των σχέσεων μεταξύ των δυο κρατών και οδήγησε την αμερικανόπνευστη «ενδιάμεση συμφωνία».

Ο ίδιος επιτέθηκε στον Γ. Παπανδρέου για τις αναφορές του περί υπονόμευσης και εξωθεσμικών παρεμβάσεων αναφέροντας ότι «πρέπει να σταματήσει το καλαμπούρι με τους υποστηρικτές και τα συγκροτήματα ιδιαίτερα από εκείνους που θα θυμήθηκαν όλα αυτά στις 18 Σεπτεμβρίου». Υποστήριξε ότι το «εγχείρημά μας έχει ανδρεοπαπανδρεϊκά χαρακτηριστικά», πρόσθεσε ότι «θέλει ένα ΠΑΣΟΚ της κοινωνίας και όχι των παραγόντων» και σημείωσε ότι «μεταξύ των υποστηρικτών του Γ. Παπανδρέου υπάρχουν άνθρωποι που καταφέρθηκαν κατά του προέδρου του ΠΑΣΟΚ με βαρύτερους χαρακτηρισμούς από ό,τι ορισμένοι καταφέρονται τώρα εναντίον του ιδίου».

Ο Κ. Σκανδαλίδης μίλησε για την ανάγκη «αποκρατισμού και ριζοσπαστικοποίησης» του ΠΑΣΟΚ, αλλά την ίδια στιγμή... εγκαλούσε την κυβέρνηση γιατί «δεν κάνει ουσιώδη διάλογο» στο θέμα του Ασφαλιστικού και γιατί δε λέει «τι σκέφτεται», όταν η ΝΔ έχει εξαπολύσει ήδη την αντιασφαλιστική της επίθεση. Στο ίδιο μήκος κύματος αναφερόμενος στο θέμα της Παιδείας ανέφερε ότι «δεν υπήρξε καμιά προετοιμασία, καμιά ουσιαστική πολιτική» υποστηρίζοντας ότι «ο τρόπος που αντιμετωπίζει αυτά τα προβλήματα είναι κυριολεκτικά ερασιτεχνικός»...

Οσον αφορά τη στάση του Κ. Σημίτη, όλες οι ενδείξεις δείχνουν ότι δε θα παραστεί σήμερα στην Εθνική Συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ, οι εργασίες της οποίας θα ξεκινήσουν το μεσημέρι με την ομιλία του Γ. Παπανδρέου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ