Παρασκευή 2 Νοέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
Εμμονή στην παράδοση του περιβάλλοντος στο μεγάλο κεφάλαιο

Eurokinissi

Τη σταθερή εμμονή της κυβέρνησής του στην πολιτική ενάντια στο περιβάλλον και την παράδοσή του στα κερδοσκοπικά σχέδια του μεγάλου κεφαλαίου επιβεβαίωσε κατά την ομιλία του ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής.

Παρά τις γενικόλογες αναφορές στο «μεγάλο έργο», που έγινε κατά τα προηγούμενα τριάμισι χρόνια, όταν έπρεπε να είναι σαφής πάνω σε συγκεκριμένα μέτρα, φανέρωσε την ουσία της αντιπεριβαλλοντικής πολιτικής και της σημερινής κυβέρνησης.

Ο Κ. Καραμανλής όπως ήταν αναμενόμενο εμφανίστηκε υπέρμαχος της αναθεώρησης του άρθρου 24 του Συντάγματος που βάζει κάποιο φραγμό στην πλήρη εμπορευματοποίηση του δάσους. Μάλιστα ισχυρίστηκε ότι η αναθεώρηση του άρθρου θα γίνει για την καλύτερη προστασία των δασών. Ομως η πρότασή του να λαμβάνονται ως βάση για το τι είναι δάσος οι αεροφωτογραφίες του 1975 και όχι εκείνες του 1945, κάνει φανερό ότι εκατομμύρια στρέμματα δασικής έκτασης θα αποχαρακτηριστούν και γι' αυτό άλλωστε την αναθεώρηση τη στηρίζουν μεταξύ άλλων και τα μεγάλα συμφέροντα που δραστηριοποιούνται στο χώρο. Ο πρωθυπουργός άπλωσε το χέρι του προς το ΠΑΣΟΚ λέγοντας ότι η κυβέρνηση θέλει συνεννόηση και είναι ανοιχτή σε «κάθε γόνιμη πρόταση». Μάλιστα έφτασε στο σημείο να πει ότι όποιος δεν παίρνει μέρος στη συζήτηση για την αντιδραστική συνταγματική μεταρρύθμιση, δείχνει «αντιδημοκρατική νοοτροπία».

Το ίδιο σαφής ήταν όταν αναφέρθηκε στον χώρο του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού. Είπε ότι η μόνη λύση για την κατασκευή του πάρκου είναι να παραδοθεί τμήμα του στην ιδιωτική κερδοσκοπία η οποία θα θησαυρίσει από την οικοδόμηση μέρους του χώρου που προορίζεται για πάρκο. Η λύση αυτή κατά τον πρωθυπουργό είναι η μόνη δίκαιη λύση αφού έτσι δε θα επιβαρυνθεί ο φορολογούμενος για την κατασκευή και τη συντήρηση του πάρκου. Εάν προτασσόταν, είπε, η χρηματοδότηση του πάρκου από την ΕΕ, τότε θα έπρεπε κατά 35% να καλύψει το σχετικό κονδύλι ο κρατικός προϋπολογισμός.

Απαντώντας δε στην κριτική του Αλ. Αλαβάνου ότι υπάρχουν κυβερνητικές ευθύνες για την καταστροφή της Κανδάνου στην Κρήτη από τοπικό λατομείο, είπε ότι οι σχετικές άδειες δόθηκαν από τη Νομαρχία όταν επικεφαλής της ήταν στέλεχος του ΣΥΝ.

Αναφερόμενος στον εθνικό χωροταξικό σχεδιασμό, είπε ότι βρίσκεται στο τελικό στάδιο και θα προωθηθεί με απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον. Το ίδιο είπε θα γίνει και με την προωθούμενη τουριστική ανάπτυξη, η οποία κατά τον Κ. Καραμανλή θα προχωρήσει με απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον.

Μιλώντας για την αναθεώρηση του άρθρου 24, ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιάς, τόνισε ότι η πρότασή του είναι να προστεθεί στο υπάρχον άρθρο μια παράγραφος που να αναφέρει ότι βάση για το τι είναι δάσος ή δασική έκταση θα είναι οι αεροφωτογραφίες του 1975 ή το πολύ του 1960 και όχι αυτές του 1945 όπως ισχύει σήμερα. Ανακοίνωσε δε ότι σε δύο με τρία χρόνια, που θα τελειώσουν τα μεγάλα δημόσια έργα, θα ιδρυθεί ξεχωριστό υπουργείο Περιβάλλοντος και μάλιστα οι σχετικές προετοιμασίες άρχισαν από τώρα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ