Παρασκευή 2 Νοέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
Προτάσεις προώθησης της εμπορευματοποίησης της γης

Eurokinissi

Με τις γενικόλογες και μοδάτες εκφράσεις όπως «πράσινη οικονομία» και «πράσινη κοινωνία» ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου επιχείρησε να εμφανίσει το κόμμα του ως δύναμη που πραγματικά ενδιαφέρεται για το περιβάλλον. Φυσικά δεν έκανε καμία αναφορά στην αναθεώρηση του άρθρου 24 που προχώρησε η κυβέρνηση Σημίτη ούτε για τους δασοκτόνους νόμους των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι αποτέλεσαν τη βάση για την αμφισβήτηση εκατομμυρίων στρεμμάτων δάσους και δασικών εκτάσεων.

Αλλά και όταν αναφέρθηκε σε θέματα του παρόντος, όπως το πάρκο του Ελληνικού, προχώρησε σε προτάσεις που είναι μια άλλη παραλλαγή της εμπορευματοποίησης της γης. Ετσι είπε ότι το πάρκο στο Ελληνικό θα μπορούσε να κατασκευαστεί με αυτοχρηματοδότηση και όχι με πόρους του κρατικού προϋπολογισμού. Ο Γ. Παπανδρέου ρίχνει αυτήν την αυτοχρηματοδότηση στις πλάτες των πολιτών, αφού πρότεινε να έχει έσοδα το πάρκο από τις υπηρεσίες που θα προσφέρει «υπηρεσίες ψυχαγωγίας, πολιτισμού, αθλητισμού». Με απλά λόγια για να χρηματοδοτηθεί το πάρκο θα πρέπει να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη οι χρήστες επισκέπτες του χώρου. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ζήτησε την ίδρυση αυτοτελούς υπουργείου Περιβάλλοντος, καθώς και τη δημιουργία «πράσινων ταμείων για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ενώ εξωραΐζοντας την πολιτική της ΕΕ είπε ότι για το περιβάλλον «θα έχουμε να πετύχουμε πολλά αν εφαρμόσουμε την κοινοτική νομοθεσία».

Κατά τα άλλα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε την κυβέρνηση για έλλειψη σχεδιασμού και αδυναμία απορρόφησης των σχετικών κοινοτικών κονδυλίων, ενώ επανέλαβε ότι η διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος είναι «νεκρή» μετά την αποχώρηση του ΠΑΣΟΚ από αυτήν. Ενδιαφέρον έχει ότι ο Γ. Παπανδρέου προχώρησε σε νέο άνοιγμα προς το ΣΥΡΙΖΑ, αφού από τη συζήτηση διείδε συμπτώσεις και «πιθανώς και συμφωνίες με πολλές από τις θέσεις».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε και στο θέμα με τις χαφιεδοκάμερες καταγγέλλοντας ότι θίγουν τα δικαιώματα των πολιτών, αποσιωπώντας ότι η τοποθέτησή τους στους δρόμους της Αθήνας και η χρησιμοποίησή τους ενάντια σε όσους αγωνίζονται ξεκίνησε από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ