Παρασκευή 2 Νοέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΛΑΡΙΣΑ
Τιμάμε τη δράση των επαναστατημένων εργατών της Ρωσίας

Εκδήλωση αφιερωμένη στα 90 χρόνια από τη Μεγάλη Οχτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση, διοργάνωσε η ΝΕ Λάρισας του ΚΚΕ

Η Ελένη Μπέλλου, ενώ απευθύνεται στους συγκεντρωμένους στο Χατζηγιάννειο Πνευματικό Κέντρο
Η Ελένη Μπέλλου, ενώ απευθύνεται στους συγκεντρωμένους στο Χατζηγιάννειο Πνευματικό Κέντρο
Την επέτειο των 90 χρόνων από τη Μεγάλη Οχτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση στη Ρωσία τίμησαν χτες βράδυ οι κομμουνιστές κι άλλοι αριστεροί και προοδευτικοί άνθρωποι της Λάρισας, με εκδήλωση που διοργάνωσε η Νομαρχιακή Επιτροπή Λάρισας του ΚΚΕ στο ασφυκτικά γεμάτο Χατζηγιάννειο Πνευματικό Κέντρο.

Στην εκδήλωση, την οποία άνοιξε ο Τάσος Τσιαπλές, γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής Λάρισας και μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, μίλησε η Ελένη Μπέλλου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στην ομιλία της, η Ελένη Μπέλλου επισήμανε: «Διδασκόμαστε και τιμάμε τη δράση των επαναστατημένων εργατών της Ρωσίας, που μαζί με τους αγρότες, με την καθοδήγηση του ΚΚ των μπολσεβίκων, άνοιξαν, για πρώτη φορά στην ιστορία της ανθρωπότητας, το δρόμο για το πέρασμα από τον καπιταλισμό σε ένα νέο τύπο οργάνωσης της οικονομίας και της κοινωνίας, στο σοσιαλισμό - κομμουνισμό.

Η ίδρυση του ΚΚΕ υπήρξε γέννημα της ανάπτυξης της εργατικής τάξης στην Ελλάδα, αλλά αναμφίβολα η συγκρότησή του, αυτή η ιδεολογική, πολιτική και οργανωτική ωρίμανση της πρωτοπορίας της εργατικής τάξης στην Ελλάδα, επιταχύνθηκε στις συνθήκες της παγκόσμιας αλλαγής που έφερε στο συσχετισμό των δυνάμεων η Οχτωβριανή Επανάσταση.

Το κοινό μεταξύ του Κόμματος των Μπολσεβίκων στη Ρωσία του 1917 και του ΚΚΕ σήμερα, είναι η προσήλωση στο στόχο της απελευθέρωσης της εργατικής τάξης από την καπιταλιστική εκμετάλλευση. Είναι η προσήλωση στην απόρριψη της οπορτουνιστικής θέσης ότι αυτό μπορεί να γίνει με τη συμμετοχή ενός Κομμουνιστικού Κόμματος σε μια κυβέρνηση στο έδαφος της καπιταλιστικής κυριαρχίας με τον απατηλό στόχο να γίνει ο καπιταλισμός πιο ανθρώπινος. Είναι η προσήλωση και η πίστη στη δύναμη της επαναστατικής ορμής της εργατικής τάξης, που μαζί με τα σύμμαχα στρώματα των φτωχών αγροτών και αυτοαπασχολούμενων θα έρθει, στις κατάλληλες συνθήκες και περίοδο, σε πλήρη σύγκρουση με όλες τις θεμελιακές δομές, τους θεσμούς, τους νόμους, την εξουσία της αστικής τάξης, που κατοχυρώνει την καπιταλιστική ιδιοκτησία και εκμετάλλευση».

Διδασκόμαστε από την πείρα


«Ο ταξικός αντίπαλος και οι ποικιλώνυμοι υπηρέτες του - συνέχισε - αντιπαλεύουν το κόμμα μας, γιατί επιμένει να διδάσκεται από τη θετική, αλλά και από την αρνητική πείρα της ταξικής πάλης κατά τη σοσιαλιστική οικοδόμηση. Γιατί το ΚΚΕ, εκτιμώντας την πορεία της σοσιαλιστικής οικοδόμησης, "δεν πετά και το μωρό" μαζί με τα "νερά της γέννας", σε αυτή την πρώτη ιστορική πορεία περάσματος από τον καπιταλισμό στο σοσιαλισμό - κομμουνισμό.

Και, βέβαια, οι αστοί κάθε άλλο παρά νοιάζονται για την επαναστατική ανάπτυξη και ορμή του Κόμματός μας, όταν, δήθεν, μας καλούν να δείξουμε ευελιξία και όχι δογματισμό, προκειμένου να σταθεροποιήσουμε την πρόσφατη εκλογική μας άνοδο. Το αντίθετο, παλεύουν με όλα τα μέσα που διαθέτουν για να πετύχουν την ιδεολογική, πολιτική και οργανωτική παρέκκλιση του κόμματός μας, παλεύουν για την οπορτουνιστική ενσωμάτωσή του στο σύστημα, αφού μέχρι σήμερα δεν μπόρεσαν να αναπτύξουν σε ικανοποιητικό βαθμό το οπορτουνιστικό σχήμα, τον ΣΥΝ, που προέκυψε από την κρίση του κόμματός μας το 1991, στη δίνη της αφάνταστης, απρόβλεπτης αντεπαναστατικής νίκης.

Στα 12 χρόνια που μεσολάβησαν από την Πανελλαδική Συνδιάσκεψη - σημείωσε στη συνέχεια - νέες πηγές και ντοκουμέντα, καινούριοι δρόμοι στην επικοινωνία μας με Κομμουνιστικά Κόμματα και μαρξιστές κομμουνιστές επιστήμονες των πρώην σοσιαλιστικών κρατών, κυρίως της ΕΣΣΔ, αλλά και της Λαοκρατικής Δημοκρατίας της Γερμανίας, επιβεβαίωσαν τον άξονα της σκέψης, των προβληματισμών και των εκτιμήσεών μας, μας έδωσαν τη δυνατότητα να προχωρήσουμε σε νέα ερευνητικά πεδία.

Το κόμμα μας είδε αυτοκριτικά τη δική του αδυναμία να κρίνει με αυτοτελή θεωρητική επάρκεια, την πορεία της σοσιαλιστικής οικοδόμησης, να αντιληφθεί έγκαιρα τον αντεπαναστατικό χαρακτήρα των επιλογών της δεκαετίας του 1980 στην ΕΣΣΔ. Το κόμμα μας με τόλμη στάθηκε αυτοκριτικά και κριτικά απέναντι στην ιστορικής σημασίας δεξιά οπορτουνιστική στροφή που συντελέστηκε στο ΚΚΣΕ με το 20ό Συνέδριό του, το 1956.

Μας έκαναν πιο ώριμους στην έρευνα και κατανόηση των νομοτελειών αυτού του περάσματος. Με μια κουβέντα, συνειδητοποιήσαμε πιο βαθιά και επιστημονικά ότι αυτό το πέρασμα είναι μακρόχρονο και σύνθετο, επιταχύνεται ή επιβραδύνεται, σταθεροποιείται και επεκτείνεται, ή περιορίζεται και ανατρέπεται ανάλογα με το πώς αναπτύσσονται οι νέες σοσιαλιστικές σχέσεις - η κοινωνική ιδιοκτησία στα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής και ο κεντρικός σχεδιασμός της παραγωγής και γενικότερα της οικονομίας. Συνειδητοποιήσαμε ότι οι νέες οικονομικές και γενικότερα οι νέες κοινωνικές σχέσεις δεν αναπτύσσονται απαλλαγμένες από τα βαρίδια, από την κληρονομιά του παρελθόντος που δεν είναι μόνο η καπιταλιστική ιδιοκτησία».

Φάρος για την εργατική τάξη

«Το ιστορικό πέρασμα που επιχειρήθηκε και συντελέστηκε με αφετηρία την Οχτωβριανή Επανάσταση στη Ρωσία - υπογράμμισε - έδωσε μια ιστορικά μοναδική, ανεπανάληπτη ώθηση στην ανάπτυξη του ανθρώπου, ως κύριας παραγωγικής δύναμης, στα επιστημονικά και τεχνολογικά επιτεύγματά του, στο βιοτικό και μορφωτικό - πολιτιστικό επίπεδό του. Το μοναδικό στην Ιστορία είναι ότι αφορούσε το σύνολο των μαζών. Εγινε πράξη η εξασφάλιση κοινωνικών δικαιωμάτων για όλους, στην Παιδεία, στην Υγεία, στη δουλειά, στη λαϊκή στέγη και άλλα. Ηταν αποτέλεσμα του γεγονότος ότι πέρασε στην κοινωνική ιδιοκτησία και στον κεντρικό σχεδιασμό η συγκεντρωμένη βιομηχανία, σ' αυτό στηρίχτηκε ο εξηλεκτρισμός όλης της ΕΣΣΔ, η σχεδιασμένη ανάπτυξη της οικονομίας και όλης της κοινωνίας με κίνητρο τη συνολική ευημερία, που για αρκετές δεκαετίες έλαμπε ως φάρος για την εργατική τάξη και τις ανάγκες της ακόμη και στις πιο αναπτυγμένες καπιταλιστικές κοινωνίες της Δυτικής Ευρώπης και των ΗΠΑ.

Και ο καπιταλισμός έφερε μεγάλη ώθηση, με τη διαφορά ότι αυτή συνδέθηκε με την εκμετάλλευση και την κοινωνική αδικία, με τεράστιες καταστροφές, όπως των αυτόχθονων πληθυσμών στην Αμερικάνικη ήπειρο, στην Αυστραλία, με το μαζικό τότε σύγχρονο δουλεμπόριο στις ΗΠΑ των προηγούμενων αιώνων, με τις καταστροφές των μεγάλων οικονομικών κρίσεων, τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, την παιδική εργασία και τόσα άλλα. Χωρίς υπερβολή λοιπόν, αναδεικνύουμε τη μοναδικότητα των επιτευγμάτων της ιστορικά πρώτης πορείας οργάνωσης της εργατικής εξουσίας, της διαμόρφωσης του νέου τρόπου παραγωγής, του κομμουνιστικού, στα πρώτα βήματα της ανάπτυξής του, αυτό που συνήθως ονομάζουμε σοσιαλισμό».

Παλεύουμε για το σοσιαλισμό

«Κάθε μέρα, κάθε στιγμή, κάθε λαϊκό πρόβλημα - τόνισε - προβάλλει την ανάγκη να γίνουν κοινωνική περιουσία τα πιο σύγχρονα δημιουργήματα της εργασίας, οι υποδομές και τα μέσα στις μεταφορές, τα λιμάνια, τα δάση και οι ακτές, να εξασφαλιστεί η προστασία, ανάπτυξη και αξιοποίησή τους με βάση τον κεντρικό σχεδιασμό. Αυτή είναι η βάση για την ανάπτυξη της κοινής πάλης μισθωτών, αγροτών και άλλων αυτοαπασχολούμενων ενάντια στα μονοπώλια, στις ιμπεριαλιστικές ενώσεις, ενάντια σε κάθε μορφή αστικής διακυβέρνησης. Αυτή είναι η βάση για τη διαμόρφωση πολιτικών συνεργασιών, που θα ανοίγουν το δρόμο για την επίλυση του προβλήματος της εξουσίας.

Για το ΚΚΕ αυτές οι κοινωνικές σχέσεις, η κοινωνική ιδιοκτησία, ο κεντρικός σχεδιασμός, η ικανοποίηση της κοινωνικής ευημερίας σε όλο και ανώτερο επίπεδο, η προσωπική ευθύνη στην κοινωνική εργασία, αλλά και ο εργατικός και κοινωνικός έλεγχος είναι η ουσία του σοσιαλισμού. Αυτόν το σοσιαλισμό πλουτίζουμε όλο και περισσότερο στην πολιτική μας αντίληψη, στις θέσεις και τις επεξεργασίες μας, γι' αυτόν παλεύουμε, πρώτ' απ' όλα στη χώρα μας, αλλά και για την ανασυγκρότηση του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος».

Παραβρέθηκαν πολλοί εκπρόσωποι φορέων του νομού κι ανάμεσά τους ο Τάκης Τσιόγκας πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, ο Ρίζος Μαρούδας πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων, ο Κώστας Καγγελάρης πρόεδρος της Ομοσπονδίας των ΕΒΕ, ο Χρ. Κιτσίδης δήμαρχος Τυρνάβου, ο Αγις Παπαστεργίου επικεφαλής της παράταξης «Δημοτική Συνεργασία» στο Δήμο Λαρισαίων, ο Μπάμπης Μπακούλας επικεφαλής της «Νομαρχιακής Ενωτικής Αγωνιστικής Συνεργασίας» και άλλοι δημοτικοί και νομαρχιακοί σύμβουλοι, η Δήμητρα Παπαστεργίου πρόεδρος της Ενωσης Γυναικών, εκπρόσωποι της τοπικής ΕΛΜΕ και του συλλόγου Δασκάλων, ο Χαρ. Αρχοντής στέλεχος της Κομμουνιστικής Ανανέωσης κι άλλοι.

Στην εκδήλωση παρουσιάστηκε αφιέρωμα στην Οχτωβριανή Επανάσταση με σλάιτς, έγινε απαγγελία ποιημάτων, ενώ στο χώρο λειτούργησε έκθεση βιβλίου και φωτογραφίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ