Παρασκευή 2 Νοέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΧΑΦΙΕΔΟΚΑΜΕΡΕΣ»
Η κυβέρνηση πολιτικός και ηθικός αυτουργός της αρνητικής εξέλιξης

Η αναφορά της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στη Βουλή για την εγκύκλιο Σανιδά και την επιστράτευση των καμερών στις μαθητικές κινητοποιήσεις

Στην προσπάθεια τρομοκράτησης του λαϊκού κινήματος με την επιστράτευση των «χαφιεδοκαμερών» και στις κινητοποιήσεις των μαθητών αναφέρθηκε στην αρχή της ομιλίας της χτες στη Βουλή η Αλ. Παπαρήγα και τόνισε:

«Θεωρούμε ότι χτες (προχτές) με πολιτική ευθύνη της κυβέρνησης - άσχετα ποιος ήταν ο φορέας που έκανε το βήμα - έγινε ένα σημαντικό βήμα, αρνητικό βεβαίως, με το να πάρει την πρωτοβουλία η δικαστική αρχή και να ζητήσει να λειτουργήσουν οι κάμερες - οι "χαφιεδοκάμερες", όπως πολύ σωστά λέει ο λαός - κατά τη διάρκεια των μαθητικών κινητοποιήσεων.

Η κυβέρνηση δεν μπορεί να κρύβεται πίσω από το δάχτυλό της. Και όχι μόνο αυτό. Είναι και ηθικός και πολιτικός αυτουργός αυτής της εξέλιξης, όταν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος καταγγέλλει και λοιδορεί τους μαθητές γιατί παλεύουν για το άρθρο 16 και τον "Καποδίστρια".

Καταρχήν να ξεκαθαρίσω αυτό το ζήτημα: Είναι παρά πολύ θετικό και έχει ποιοτικά στοιχεία αυτή τη φορά, αυτή τη χρονιά - και πέρυσι είχε θετικά στοιχεία - το γεγονός ότι οι μαθητές αναδεικνύουν στις κινητοποιήσεις τα οξύτατα προβλήματα που τα ζουν κατά σχολείο - και είναι οξύτατα λες και βρισκόμαστε τριάντα χρόνια πίσω - και δεύτερον, ότι κάνουν πολύ καλά που καταγγέλλουν τους νόμους που πέρασαν χτες.

Κανείς δεν πρέπει να συμβιβαστεί με το "ο γέγονε, γέγονε" στο θέμα των νόμων. Πρέπει να κάνουν αγώνες για να σταματήσουν τους νόμους που θα έρθουν αύριο, είτε είναι η τροποποίηση του άρθρου 16, είτε ο "Καποδίστριας" που αφορούν και την Παιδεία και την Υγεία και το Περιβάλλον, αφορούν το σύνολο της πολιτικής. Και μπράβο στο μαθητικό κίνημα που μπορεί πραγματικά να συνδυάζει τα τοπικά δικά του προβλήματα με τα γενικότερα που επίσης αφορούν.

Και ας μην πει η κυβέρνηση - γιατί ακούσαμε και τέτοια - ότι υπάρχει η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που ισχύει από την εποχή του ΠΑΣΟΚ και τον Γ. Αρσένη. Βεβαίως, αυτό είναι πάρα πολύ γνωστό, αλλά αν θέλατε θα μπορούσατε να το καταργήσετε. Και αυτό ακριβώς λέγαμε και τότε ότι ψηφίζετε αυτούς τους νόμους, δημιουργείτε αυτό το θεσμικό πλαίσιο, για να το χρησιμοποιήσετε όταν έρθει η ώρα.

Η ώρα ήρθε! Εμείς δεν πρόκειται να ησυχάσουμε γύρω από αυτό το θέμα και θα καλέσουμε τον ελληνικό λαό να τοποθετηθεί και στο θέμα της Παιδείας - άλλωστε το οφείλει - αλλά πάνω από όλα να αντιμετωπίσει αυτόν τον κατήφορο, διότι δεν μπορεί να ζητείται άδεια από τον εισαγγελέα για να κάνεις κινητοποίηση. Και όχι μόνο. Κανένας νόμος, από όποια κοινοβουλευτική πλειοψηφία και αν έχει ψηφιστεί, δεν μπορεί να οδηγεί στην άποψη της πειθαρχίας, όταν ένα μικρό μέρος του ελληνικού λαού - πολύ περισσότερο εδώ που κατά τη γνώμη μας είναι πολύ μεγάλο - θεωρεί ότι αυτός ο νόμος είναι άδικος και έχει δικαίωμα να δημιουργήσει προϋποθέσεις για να καταργηθεί.

Και εάν θέλετε, είναι ακόμα πάρα πολύ θετικό ότι οι μαθητές και οι μαθήτριες αντάμωσαν την 28η Οκτωβρίου με κινητοποιήσεις για την Παιδεία και δεν έπεσαν στην παγίδα της αποπροσανατολιστικής συζήτησης ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και στο ΛΑ.Ο.Σ. περί παρελάσεων, θέμα υπαρκτό. Καθόλου δεν εκτιμούμε την ποιότητα των παρελάσεων που γίνονται, αλλά καλά έκαναν οι μαθητές και δεν τσακώθηκαν μεταξύ τους αν πρέπει ή όχι να παρελάσουν και ο καθένας με βάση το πώς καταλάβαινε το ζήτημα, πολιτεύτηκε και συμπεριφέρθηκε.

Πάνω από όλα συναντήθηκαν σε μεγάλους αγώνες - και θα είναι μεγάλοι αυτοί οι αγώνες - πάνω στα πραγματικά προβλήματα, πάνω στα οξυμένα προβλήματα, σε αυτό που ζουν και καταλαβαίνουν, αφήνοντας κατά μέρος θέματα - επαναλαμβάνω - υπαρκτά, αλλά που προσφέρονται για αποπροσανατολισμό και για μετάθεση του κύριου ζητήματος στο σχετικά δευτερεύον».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ