Παρασκευή 28 Σεπτέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ
Βαθαίνει η εσωκομματική κρίση

Με φόντο την προχτεσινή τεταμένη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, χτες κορυφαία στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζήτησαν επίσπευση των διαδικασιών εκλογής του νέου προέδρου... αμφισβητώντας την «αντοχή» της «ενότητας» μέχρι την 11η Νοέμβρη.

Την ίδια στιγμή πάντως, βουλευτές του ΠΑΣΟΚ επιμένουν στην τήρηση των αποφασισμένων διαδικασιών και ανοίγουν νέο πεδίο αντιπαράθεσης στην εσωκομματική κρίση, η οποία παραμένει χωρίς ιδεολογικό και πολιτικό περιεχόμενο, με τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης να φιλονικούν για τα «ηγετικά» χαρακτηριστικά των υποψήφιων αρχηγών.

Τη ρήξη ανάμεσα στις αντιμαχόμενες πλευρές δεν αποκλείουν στελέχη του ΠΑΣΟΚ, ενώ στους διαδρόμους και τα κομματικά γραφεία κυκλοφορούν φήμες και διοχετεύονται πληροφορίες για κινήσεις και πρωτοβουλίες από τις δυο πλευρές, που μπορεί να οδηγήσουν ακόμα και σε διάσπαση.

Στην ίδια αντιλαϊκή κατεύθυνση

Την προσήλωσή του στο αντιλαϊκό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ και τη δέσμευσή του ότι θα συνεχίσει στην ίδια αντιδραστική πορεία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ήρθε χτες να επιβεβαιώσει ο Ευάγ. Βενιζέλος, με συνέντευξή του στην τηλεόραση του «ΑΝΤ». Το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ «και μου άρεσε και το υποστήριξα, οι θέσεις μας είχαν πληρότητα», ανέφερε ο Ευάγ. Βενιζέλος, ο οποίος αναφερόμενος ειδικότερα στο Ασφαλιστικό τάχτηκε υπέρ της πλήρους εφαρμογής του νόμου Ρέππα, όπως εξάλλου και ο Γ. Παπανδρέου, που αυξάνει τα όρια συνταξιοδότησης και μειώνει τις συντάξιμες αποδοχές. Τόνισε ότι πρέπει να προχωρήσει η «δημιουργία των επαγγελματικών ταμείων», τα οποία ανοίγουν διάπλατα το δρόμο για πλήρη ιδιωτικοποίηση της Κοινωνικής Ασφάλισης, αφού λειτουργούν με ανταποδοτικά κριτήρια.

Ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι στο θέμα των συμβασιούχων οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ έκαναν λάθος, αλλά στήριξε ως λύση την κοινοτική οδηγία που προβλέπει την παράταση της ομηρίας τους. Αναγνώρισε την Εκκλησία ως «κοινωνικό φορέα» που έχει «λόγο και άποψη», μίλησε για «διακριτούς ρόλους κράτους - Εκκλησίας» και τάχτηκε κατά του διαχωρισμού τους, αφού, όπως υποστήριξε, «στην Αμερική οι προτεστάντες, στην Ιταλία οι καθολικοί, ασκούν επιρροή»!!

Ο Ευάγ. Βενιζέλος, ξεκαθαρίζοντας ότι η σύγκρουση στο ΠΑΣΟΚ γίνεται μόνο γύρω από το πρόσωπο που θα το οδηγήσει ξανά στην εξουσία, θύμιζε συνεχώς τη μεγάλη «ήττα των 4 μονάδων», τις «απώλειες προς τα αριστερά και τα δεξιά» και υποστήριξε ότι μπορεί να κάνει το ΠΑΣΟΚ «πλειοψηφική παράταξη».

Επλεξε το εγκώμιο του Κ. Σημίτη και ανέφερε ότι στάθηκε δίπλα στον Αν. Παπανδρέου «όταν άλλοι εγκατέλειπαν το καράβι», σε μια εποχή που, όπως είπε, «χειρίστηκε όλες τις μεγάλες κρίσεις». Εξάλλου, σαν κυβερνητικός εκπρόσωπος, ήταν βασικός εισηγητής του εμπάργκο της Ελλάδας εναντίον της ΠΓΔΜ, που οδήγησε σε αδιέξοδο με τα γνωστά αποτελέσματα.

Ισχυρίστηκε ότι δε στηρίζεται από τα μεγάλα συγκρότημα του Τύπου, αλλά τόνισε πως στήριξαν τον Γ. Παπανδρέου το 2004 όταν έγινε αρχηγός. Μίλησε για εσφαλμένη εκλογή προέδρου το 2004 και υποστήριξε ότι θα μείνει στο ΠΑΣΟΚ, αν χάσει στις 11 Νοέμβρη.

Ζητούν επίσπευση διαδικασιών

Πάντως, ο Ευάγ. Βενιζέλος, νωρίτερα, με δηλώσεις του, έθεσε το θέμα της αλλαγής της ημερομηνίας εκλογής του νέου προέδρου του ΠΑΣΟΚ, δηλώνοντας ότι «δεν μπορεί ο πρωθυπουργός να εκλέγεται σε 27 μέρες και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σε 55 μέρες»...

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Απ. Κακλαμάνης, που ζήτησε επίσπευση των διαδικασιών εκλογής προέδρου, αφού, όπως ανέφερε, φοβάται «επανάληψη παρόμοιων επεισοδίων», μ' αυτά της ΚΟ. Αντίθετος δήλωσε ο Πέτρος Ευθυμίου, που σημείωσε ότι «δεν υπάρχει λόγος, αφού οι εσωκομματικές διαδικασίες είναι η δύναμη του ΠΑΣΟΚ». Εναντίον των αλλαγών, είναι και οι βουλευτές που πρόσκεινται στον Γ. Παπανδρέου.

Οι διαδικασίες της εκλογής του νέου προέδρου και η πιθανή επανεξέταση της ημερομηνίας θα συζητηθούν την επόμενη Πέμπτη στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ