Τετάρτη 14 Νοέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΑΜΟΣ
Συνεχίζουμε με επαναστατική αισιοδοξία

Μια εκδήλωση πολιτικού και ιδεολογικού προβληματισμού, αλλά και έντονης πολιτιστικής παρέμβασης πραγματοποίησε τη Δευτέρα 12 Νοέμβρη η ΝΕ Σάμου του ΚΚΕ στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Σάμου, τιμώντας τα 90 χρόνια της Οχτωβριανής Σοσιαλιστικής Επανάστασης στη Ρωσία το 1917.

«Με επαναστατική αισιοδοξία τιμάμε τα 90 χρόνια της μεγάλης Οχτωβριανής Σοσιαλιστικής Επανάστασης. Το μεγαλύτερο κοσμοϊστορικό γεγονός του 20ού αιώνα. Της Επανάστασης που άνοιξε το δρόμο για το πέρασμα από τον καπιταλισμό στο σοσιαλισμό - κομμουνισμό. Που ενσάρκωσε τα όνειρα και τους πόθους των κολασμένων της Γης για την έφοδο στο δικό τους ουρανό», τόνισε μεταξύ άλλων, ανοίγοντας την εκδήλωση η Μαργαρίτα Καρβούνη, μέλος της ΝΕ Σάμου του ΚΚΕ.

«Οι αντεπαναστατικές ανατροπές της περιόδου 1989-1991 δεν ακυρώνουν το χαρακτήρα της εποχής μας, ως εποχής περάσματος από τον καπιταλισμό στο σοσιαλισμό, που συμβολικά εγκαινίασε η Οχτωβριανή Επανάσταση. Ο 21ος αιώνας θα είναι ο αιώνας μιας καινούριας ανόδου του παγκόσμιου επαναστατικού κινήματος και μιας νέας σειράς κοινωνικών επαναστάσεων», τόνισε χαρακτηριστικά στην ομιλία του ο κεντρικός ομιλητής Νίκος Παπακωνσταντίνου, μέλος της Ιδεολογικής Επιτροπής της ΚΕ του ΚΚΕ.

Ο ομιλητής, πέρα από τα γεγονότα που σημάδεψαν την ιστορία στις αρχές του 20ού αιώνα, αναφέρθηκε αναλυτικά στις αιτίες που οδήγησαν στις «αντεπαναστατικές ανατροπές». «Επιμένουμε στον όρο ανατροπές», επισήμανε ο ομιλητής, εξηγώντας ότι μια σειρά θεωρητικά λάθη που ξεκινούν από το 20ό Συνέδριο του ΚΚΣΕ το 1956 (η άρνηση ύπαρξης ταξικής πάλης στην περίοδο οικοδόμησης του Σοσιαλισμού) ανέδειξαν στις ηγεσίες των κομμάτων αντεπαναστατικές δυνάμεις που δούλευαν συνειδητά για την ανατροπή, ταυτόχρονα με τους εξωτερικούς παράγοντες.

Το ΚΚΕ μελετά με τη βοήθεια των κομμουνιστών στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες όλα αυτά τα ζητήματα για περισσότερη τεκμηρίωση των θέσεών του, αλλά και γιατί από την αντικειμενική μελέτη της εμπειρίας βγαίνουν αποφασιστικά συμπεράσματα για το μέλλον, υπογράμμισε ο ομιλητής.

Μεγάλο μέρος της ομιλίας αφορούσε το σήμερα και την πολιτική πρόταση του ΚΚΕ για το αντιιμπεριαλιστικό αντιμονοπωλιακό μέτωπο, με στόχο τη λαϊκή εξουσία, τη λαϊκή οικονομία, το σοσιαλισμό.

Δεν υπάρχει σήμερα περιθώριο ενδιάμεσης εξουσίας μεταξύ καπιταλισμού και σοσιαλισμού, υπογράμμισε ο Ν. Παπακωνσταντίνου. Η απάντηση των σημερινών οξυμένων προβλημάτων που αντιμετωπίζει η εργατική και λαϊκή οικογένεια (εργατικό εισόδημα, εργασιακές σχέσεις, ασφαλιστικό, υγεία, παιδεία κλπ.) μπορεί να δοθεί μόνο μέσα από τη λαϊκή εξουσία με την κοινωνικοποίηση των βασικών μέσων παραγωγής και των πλουτοπαραγωγικών πηγών, τον πανεθνικό σχεδιασμό της οικονομίας που θα υπηρετεί την κάλυψη των αναγκών των εργαζομένων και του λαού.

Η εκδήλωση συνεχίστηκε με το ενδιαφέρον ντοκιμαντέρ της Ιδεολογικής Επιτροπής του ΚΚΕ και του «902 TV» που αφορούσε την Οχτωβριανή Επανάσταση και τις εξελίξεις που ακολούθησαν μέχρι τις μέρες μας.

Η πολιτιστική - καλλιτεχνική παρέμβαση στην εκδήλωση έγινε από το εξαιρετικό μουσικό σχήμα της ΝΕ του ΚΚΕ «Συντροφιά» στη δεύτερη εμφάνισή του με ακόμη πλουσιότερο ρεπερτόριο, που ενθουσίασε τους παρευρισκόμενους.

Επαιξαν και τραγούδησαν οι Μανώλης Καραβασίλης, Νίκος Καρβούνης, Σταύρος Κουτράκης, Χριστίνα Κουτράκη, Γιώργος Κωνσταντάρας, Διονύσης Μαστρογιάννης και Δημήτρης Σοφιανός.

Στιγμή μοναδική της συναυλίας η για πρώτη φορά παρουσίαση του τραγουδιού με τον τίτλο «Η μπαλάντα του 20ού αιώνα» σε στίχους, μουσική και ερμηνεία του Σταύρου Κουτράκη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ