Τρίτη 18 Απρίλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΔ - ΠΑΣΟΚ
«Συμφωνίες» για την εξωτερική πολιτική

Συναινέσεις για τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής αναζητούν κυβέρνηση και ΠΑΣΟΚ, όπως φάνηκε από τη χτεσινή συνάντηση της υπουργού Εξωτερικών, Ντόρας Μπακογιάννη, με τον Γιώργο Παπανδρέου. Η συνάντηση, που εντάσσεται στο πλαίσιο των επαφών της υπουργού με τα κόμματα της αντιπολίτευσης, έγινε, όπως έλεγαν χτες και οι δύο πλευρές, «σε καλό κλίμα».

Μετά τη συνάντηση η υπουργός Εξωτερικών σε δηλώσεις της υποστήριξε πως τα κόμματα στην Ελλάδα έχουν κοινούς στόχους και στα θέματα εξωτερικής πολιτικής η πλήρης ενημέρωση και η ταύτιση των απόψεων είναι πολύ σημαντική». Βέβαια, από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, γινόταν η διευκρίνιση πως η φράση της υπουργού περί «ταύτισης», απλώς εκφράζει μια ευχή για το δέον και δεν περιγράφει την πραγματικότητα αυτή τη στιγμή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κεντρικά ζητήματα της συζήτησης Μπακογιάννη - Παπανδρέου ήταν η ακινησία που επιδιώκει η τουρκική πλευρά στο Κυπριακό και η αλλαγή της ατμόσφαιρας στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Οπως σημειώνουν διπλωματικοί κύκλοι, η Αθήνα πολύ σύντομα θα πρέπει να επανεξετάσει τη θέση της περί της άμεσης υποστήριξης της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας, καθώς είναι πια από τις ελάχιστες χώρες της ΕΕ που εμφανίζεται ως ένθερμος υποστηρικτής της. Για την αλλαγή θέσης, η οποία αναμένεται πως θα επαναφέρει τις ελληνοτουρκικές τριβές στο προσκήνιο, η κυβέρνηση επιχειρεί να εξασφαλίσει τη συναίνεση, τουλάχιστον του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η υπουργός Εξωτερικών όταν ρωτήθηκε για το αν υπάρχουν εξελίξεις στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, απάντησε αρνητικά. Πάντως, το θέμα της ΠΓΔΜ συζητήθηκε στη συνάντηση της υπουργού με τον Γιώργο Παπανδρέου, καθώς ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα βρεθεί την προσεχή Τετάρτη στα Σκόπια στο πλαίσιο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ