ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 19 Απρίλη 2006
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΠΙΔΟΜΑ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΩΝ
Ούτε στους μισούς τα ψίχουλα

Σε συγκέντρωση στον Οίκο του Ναύτη καλούν σήμερα, στις 10.30 π.μ., ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ και ΠΕΣ ΝΑΤ

Δυναμική απάντηση στην αντιλαϊκή πολιτική της ΝΔ αλλά και του ΠΑΣΟΚ, η οποία έχει φέρει στα πρόθυρα της χρεοκοπίας και το ΝΑΤ, δίνουν σήμερα Τετάρτη οι ναυτεργάτες. Ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα των ταξικών σωματείων ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ και της ΠΕΣ-ΝΑΤ στις 10.30 π.μ. θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στον Οίκο του Ναύτη.

«Το Κεφάλαιο Ανεργίας Ασθενείας Ναυτικών (ΚΑΑΝ), τονίζεται στην ανακοίνωση, είναι ελλειμματικό κατά 112.844.843 ευρώ με αποτέλεσμα τη συρρίκνωση των υπηρεσιών Υγείας σε γιατρούς και φάρμακα που βιώνουν οι χιλιάδες ναυτεργάτες στον Οίκο του Ναύτη, ενώ το επίδομα ανεργίας των 294 ευρώ για τους έγγαμους και 235 ευρώ για τους άγαμους μόνο σαν κοροϊδία μπορεί να χαρακτηριστεί και με τις προϋποθέσεις που απαιτούνται, σύμφωνα με τα αναξιόπιστα στοιχεία του ΓΕΝΕ, το δικαιούνται μόνο οι 1.300 από τους 3.000 καταγεγραμμένους ανέργους».

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ
«Επιτροπές» - προπύργια της νέας επίθεσης

Με σύμμαχο το ΠΑΣΟΚ, προχωράει άμεσα στο πετσόκομμα των ΒΑΕ και στην παραπέρα καταλήστευση των Ταμείων

Με όσες «επιτροπές» κι αν το επιχειρήσει η κυβέρνηση, οι εργαζόμενοι δε θα νομιμοποιήσουν τη νέα επίθεση στα δικαιώματά τους

Avaton

Με όσες «επιτροπές» κι αν το επιχειρήσει η κυβέρνηση, οι εργαζόμενοι δε θα νομιμοποιήσουν τη νέα επίθεση στα δικαιώματά τους
Ανεβάζει στροφές στην αντιασφαλιστική της επίθεση η κυβέρνηση της ΝΔ, επιχειρώντας τη νομιμοποίησή της μέσω «Επιτροπών» και «κοινωνικοεταιρικών» μηχανισμών. Αξιοποιώντας πλήρως τους προηγούμενους αντιασφαλιστικούς νόμους της ίδιας και του ΠΑΣΟΚ (2084/92 και 3029/02), αλλά και προχωρώντας πέρα από αυτούς, στόχο έχει το χτύπημα των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων (ΒΑΕ), την ακόμα μεγαλύτερη καταλήστευση της περιουσίας των ασφαλιστικών ταμείων και την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, με παράλληλη μείωση των συντάξεων, παρά τα όσα αντίθετα ισχυρίζεται.

Τα παραπάνω προκύπτουν και από τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου που έδωσε ο υπουργός Απασχόλησης, Σ. Τσιτουρίδης, ο οποίος προανήγγειλε:

  • Για τα ΒΑΕ: Την κατάθεση νομοσχεδίου, το αργότερο μέχρι το τέλος Μάη. Η μισή ύλη θα αφορά ρύθμιση θεμάτων του Ταμείου Μηχανικών, του ΤΣΜΕΔΕ, και η άλλη μισή άλλα ασφαλιστικά ζητήματα. Μέσα σε αυτό θα προβλέπεται η ενεργοποίηση «Ειδικής Επιστημονικής Επιτροπής» - όπως την αποκάλεσε - η οποία μέχρι το τέλος του 2006 θα έχει καταθέσει πρόταση για τον επανακαθορισμό - πετσόκομμα - «της λίστας των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων του ΙΚΑ, της ΔΕΗ ή άλλων φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης». Πρόκειται για εφαρμογή της αντιασφαλιστικής διάταξης του νόμου 3029, του ΠΑΣΟΚ, και κινείται στην κατεύθυνση αποχαρακτηρισμού επαγγελμάτων από τα ΒΑΕ. Η νέα λίστα θα αφορά σε όσους ασφαλιστούν από 1/1/2008.
  • Για την περιουσία των Ταμείων: Τη σύσταση «Επιτροπής», μετά το Πάσχα, που θα αποτελείται από εκπροσώπους των υπουργείων Απασχόλησης και Οικονομίας και της Τράπεζας της Ελλάδας (ήδη έχει γίνει ένας πρώτος κύκλος συζητήσεων), που στόχο θα έχει τη διαμόρφωση πρότασης για την «αξιοποίηση» της περιουσίας των ασφαλιστικών ταμείων. Με άλλα λόγια, για το πώς θα μεγαλώσει ακόμα πιο πολύ η κλοπή των χρημάτων των εργαζομένων από το μεγάλο κεφάλαιο. Σύμφωνα με το υπουργείο Απασχόλησης, η κινητή και ακίνητη περιουσία των Ταμείων ανέρχεται σε 25 δισεκατομμύρια ευρώ. Σε δέκα μέρες θα εκδοθεί μια έκθεση του υπουργείου, που θα αποτυπώνει την περιουσία, με στοιχεία του 2005.
  • Για το ρόλο των «επιτροπών»: Την ενεργοποίηση της πρόσκλησης, αμέσως μετά το Πάσχα, προς κόμματα και «κοινωνικούς εταίρους» για τη συμμετοχή σε Επιτροπή που θα κάνει - μέχρι το τέλος αυτής της κυβερνητικής τετραετίας - απογραφή του ασφαλιστικού προβλήματος, το οποίο θα αξιοποιηθεί από την επόμενη κυβέρνηση για την ένταση της αντιασφαλιστικής επίθεσης. Οι υπουργοί Απασχόλησης και Οικονομικών, με επιστολή τους, ζητούν από την πρόεδρο της Βουλής να οριστεί ημερομηνία για κοινή συνεδρίαση, επίσης μετά το Πάσχα, των Διαρκών Επιτροπών Οικονομικών και Κοινωνικών Υποθέσεων για την Κοινωνική Ασφάλιση. Ταυτόχρονα, επιταχύνεται η διαδικασία για τη λειτουργία της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής (και αυτή προβλέπεται από το νόμο 3029 του ΠΑΣΟΚ), ενώ ενδέχεται η ανάθεση αναλογιστικής μελέτης σε διεθνή οίκο. Στόχος όλων αυτών των επιτροπών είναι η καλλιέργεια ενός κλίματος συναίνεσης και νομιμοποίησης της εφαρμογής ακόμα πιο σκληρών αντιασφαλιστικών πολιτικών.
  • Κωδικοποίηση ασφαλιστικής νομοθεσίας: Επιταχύνεται και ένα μεγάλο μέρος της θα παρουσιαστεί το καλοκαίρι. Η κωδικοποίηση ενέχει τον κίνδυνο αφαίρεσης ευεργετικών διατάξεων που υπάρχουν σήμερα για τους εργαζόμενους και επομένως παραπέρα συρρίκνωσης των ασφαλιστικών δικαιωμάτων. Ακόμα, σε σύντομο χρονικό διάστημα θα συζητηθούν στη Βουλή οι όποιες εκκρεμότητες υπάρχουν από την εφαρμογή των νόμων 2084/92 και 3029/02, ώστε να αρθούν τα εμπόδια για την πλήρη εφαρμογή τους.

Τέλος, μετά το Πάσχα, θα συγκληθεί ξανά η Εθνική Επιτροπή Απασχόλησης. Αντικείμενο συζήτησης, μεταξύ άλλων, αναμένεται να είναι η προώθηση των Τοπικών Συμφώνων Απασχόλησης, που συντελούν στο χτύπημα των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας. Επίσης, ο υπουργός ανήγγειλε νέα ρύθμιση των οφειλών των εργοδοτών προς το ΙΚΑ και την ίδρυση Ειδικής Γραμματείας Συντονισμού Οργανισμών και Φορέων - έχει ήδη ψηφιστεί με νόμο - για την αποτελεσματικότερη και ταχύτερη υλοποίηση της αντεργατικής πολιτικής.

Από την πλευρά του, το ΠΑΣΟΚ, σιγοντάροντας την επιθετικότητα της κυβέρνησης, έσπευσε χτες, διά του Ευ. Βενιζέλου, να «ψέξει» τη ΝΔ για καθυστερήσεις στη λειτουργία της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής, στο παραπέρα τζογάρισμα των αποθεματικών των Ταμείων και την αδρανοποίηση της επιτροπής για το πετσόκομμα των ΒΑΕ.

ΠΑΣΚΕ ΣΤΟΥΣ ΟΙΚΟΔΟΜΟΥΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Κραυγάζει για να καλύψει τις πομπές της

Η ηγεσία της ΠΑΣΚΕ αφού εξάντλησε κάθε αθέμιτο τρόπο (όπως παρεμβάσεις στο ΙΚΑ και στις δικαστικές αρχές) για να παρεμποδίσει τη συμμετοχή των οικοδόμων στις εκλογές του συνδικάτου τους στη Θεσσαλονίκη, τώρα περνάει στην ανοιχτή επίθεση κατά του μαζικότερου ταξικού σωματείου της πόλης.

Ετσι, ξαφνικά, η ΠΑΣΚΕ Οικοδόμων εμφανίστηκε, για να καταγγείλει το ΠΑΜΕ για «προπηλακισμό» και «βίαιη απώθηση» στελέχους της στη διάρκεια των εκλογών. Οπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η «Ταξική Ενότητα Οικοδόμων», η ΠΑΣΚΕ «προσπαθεί να δικαιολογήσει την επικείμενη εκλογική καταδίκη της από τους οικοδόμους. Να αποκρύψει ότι αυτή μαζί με τη ΔΑΚΕ καταδίκασαν τους οικοδόμους και όλη την εργατική τάξη στην αύξηση των 0,77 ευρώ την ημέρα». Η «Ταξική Ενότητα» και η διοίκηση του Συνδικάτου Οικοδόμων, ξεκαθαρίζουν ότι όχι μόνο δεν έχουν καμία σχέση με το γεγονός αλλά αντίθετα μετά από δική τους παρέμβαση σταμάτησε η εν λόγω αντιπαράθεση, σημειώνοντας ότι «Οι πρακτικές που δήθεν καταγγέλλει η ΠΑΣΚΕ είναι ξένες στις ταξικές δυνάμεις» και «πολύ οικείες σε όσους με κάθε αθέμιτο τρόπο προσπαθούν να ελέγξουν και να χειραγωγήσουν το συνδικαλιστικό κίνημα».

Ο «Ρ» ΣΤΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ ΔΟΥΛΙΑΣ

ΕΛΙΤ: Στην επανάπροσληψη δέκα εργαζομένων που η διεύθυνση της υποδηματοποιίας «ELITE» (Ελίτ) είχε απολύσει πρόσφατα, οδήγησε η αποφασιστική παρέμβαση του ταξικού Συνδικάτου Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος Αθήνας. Χαρακτηριστικό, ωστόσο, του πόσο επιταχύνεται η εφαρμογή των «νέων» εργασιακών σχέσεων είναι ότι στο συγκεκριμένο εργοστάσιο έχουν ήδη πολλαπλασιαστεί οι υπογραφές 2μηνων και 3μηνων συμβάσεων. Οπως παραδέχτηκε η εργοδοσία στη χτεσινή τριμερή συνάντηση, τις επόμενες μέρες, δεκάδες εργαζόμενοι θα βρεθούν στο δρόμο με τη λήξη της σύμβασής τους.

ΔΕΣΕ: Σε 24ωρη προειδοποιητική απεργία προχώρησαν χτες οι 35-40 συμβασιούχοι (8μηνα) εργατοτεχνίτες της ΔΕΣΕ Θεσσαλονίκης, διεκδικώντας δεδουλευμένα των μηνών Γενάρη, Φλεβάρη, Μάρτη και δώρο Πάσχα. Απλήρωτοι (Γενάρη, δώρο Πάσχα, επίδομα άδειας) είναι και οι 60 συνάδελφοί τους που απολύθηκαν (έληξε η σύμβαση) το Μάρτη. Συνολικά, σε όλες τις περιφέρειες της χώρας, στις εργασίες αποχιονισμού και συντήρησης της οδοποιίας απασχολούνται περισσότεροι από 800 εργαζόμενοι με 8μηνες συμβάσεις.

ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ «ΟΑ»: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης πραγματοποίησαν χτες το πρωί οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι της «Ολυμπιακής Αεροπορίας», διεκδικώντας τη μετατροπή των συμβάσεών τους σε αορίστου χρόνου. Επίσης διεκδικούν να παραμείνει η ΟΑ υπό δημόσιο έλεγχο και να μη συρρικνωθούν τα δρομολόγια. Στο πλευρό τους βρέθηκαν ο βουλευτής του ΚΚΕ Αγγελος Τζέκης, ο Γιάννης Ζιώγας, υποψήφιος νομάρχης Θεσσαλονίκης της ΝΑΣ και κλιμάκιο στελεχών του ΠΑΜΕ, με επικεφαλής τον ΓΓ του ΕΚΘ Σωτήρη Ζαριανόπουλο.

Νεκρός εργάτης στο Στρατώνι

Ακαριαίο θάνατο βρήκε 42χρονος μεταλλωρύχος στο Στρατώνι Χαλκιδικής, την ώρα που πραγματοποιούσε εργασίες συντήρησης στο χώρο των πλυντηρίων του μεταλλείου. Συγκεκριμένα, ο Χρήστος Ιωαννίδης είχε ανέβει σε υπόστεγο και ασχολούνταν με την επισκευή αμιαντοσκεπών, όταν υποχώρησε μέρος της οροφής, με αποτέλεσμα ο άτυχος εργαζόμενος να πέσει από ύψος 5 μέτρων και να σκοτωθεί.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ