ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 19 Απρίλη 2006
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Πρόταση εμπορευματοποίησης βιομηχανικών μνημείων

Η αξιοποίησή τους πρέπει να γίνει από το Δημόσιο και με αποδέκτη τους εργαζόμενους και τη νεολαία, τονίζει ο Γιάννης Ζιώγας, υποψήφιος νομάρχης της ΝΑΣ

Πρόταση που αφήνει ορθάνοιχτη την «πόρτα» στο σοβαρό ενδεχόμενο αξιοποίησης των ιστορικών βιομηχανικών συγκροτημάτων της ευρύτερης περιοχής της Θεσσαλονίκης από το ιδιωτικό κεφάλαιο, της εμπορευματοποίησης - ουσιαστικά - ενός σημαντικού μέρους του Πολιτισμού, έκανε σε χτεσινή εκδήλωση το Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ).

Η εκδήλωση διοργανώθηκε στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών του ΤΕΕ για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Πολιτιστικής Κληρονομιάς, που είναι αφιερωμένη στη Βιομηχανική Κληρονομιά.

Σύμφωνα με το ΤΕΕ, τα συγκροτήματα αυτά πρέπει να αξιοποιηθούν με επεμβάσεις, οι οποίες θα αποσκοπούν στην αποκατάσταση κι επανάχρηση των ιστορικών βιομηχανικών συγκροτημάτων με σεβασμό στα ιστορικά κελύφη, αλλά και στο διατηρούμενο μηχανολογικό εξοπλισμό. Συγκεκριμένες αναφορές έγιναν στο συγκρότημα του ζυθοποιείου «ΚΑΡΟΛΟΣ ΦΙΞ», τον «Αλευρόμυλο Χατζηγιαννάκη - Αλτιναλμάζη - "Μύλος"», το «Βυρσοδεψείο Υιών Νούσια και Σία», το «Κεραμοποιείο Allatini», το βιομηχανικό συγκρότημα των «Μύλων Allatini», την «ΥΦΑΝΕΤ», τα δημοτικά «Σφαγεία» του Δήμου Θεσσαλονίκης, το «Υφαντουργείο Τόρες», τις εγκαταστάσεις του Σιδηροδρομικού Σταθμού στο Λιμάνι και τα τμήματά του σε άλλα σημεία της Θεσσαλονίκης.

Ο πρόεδρος του ΤΕΕ Σ. Τζακόπουλος πρότεινε να δημιουργηθεί στη Θεσσαλονίκη «φορέας διαχείρισης» και αξιοποίησης της πολιτιστικής κληρονομιάς με την εμπλοκή στην «αξιοποίηση» των ιστορικών αυτών συγκροτημάτων και του ιδιωτικού κεφαλαίου. Ουσιαστικά, το ΤΕΕ υιοθετεί τις κατευθύνσεις της ΕΕ όσον αφορά στη διαμόρφωση του αστικού περιβάλλοντος, στο πλαίσιο της λεγόμενης «ελεύθερης αγοράς».

Ο Γιάννης Ζιώγας, υποψήφιος νομάρχης της ΝΑΣ, σχολιάζοντας την πρόταση αυτή, δήλωσε: «Τα κτίσματα αυτά είναι αναμφισβήτητα λαϊκή κληρονομιά. Θεωρούμε ότι όλα αυτά είναι δημιουργήματα της εργατικής τάξης κι επομένως ανήκουν στον ίδιο το λαό. Αρα, δεν είναι δυνατόν να "αξιοποιούνται" από τους ιδιώτες, είτε μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων, είτε μέσω Συμπράξεων Δημοσίου κι Ιδιωτικού Τομέα. Η αξιοποίηση πρέπει να γίνει από το Δημόσιο και με αποδέκτη τους εργαζόμενους και τη νεολαία. Είναι ανεπίτρεπτο να αφήνεται άλλο ένα κομμάτι του Πολιτισμού στα χέρια των ιδιωτικών συμφερόντων, που, όπως είναι γνωστό, λειτουργούν με γνώμονα το κέρδος».

ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΛΕΥΚΑΔΑΣ - ΛΕΣΒΟΥ
Θύματα λαθών του Εθνικού Κτηματολογίου

Με κινητοποιήσεις διεκδικούν τη διόρθωσή τους, χωρίς πρόσθετα έξοδα. Σχετική Ερώτηση στη Βουλή κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ

Εκτός από οικονομικές υπερβάσεις και χρονικές καθυστερήσεις, η σύνταξη του Εθνικού Κτηματολογίου διακρίνεται από προχειρότητα και λάθη. Αυτό τουλάχιστον μαρτυρούν οι περιπτώσεις της Λευκάδας, όπου οι κάτοικοι καταφεύγουν σε κινητοποιήσεις, αλλά και της Γέρας Λέσβου, όπως καταδεικνύει σχετική Ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ.

Ολα αυτά επιβεβαιώνουν τις σοβαρές ευθύνες της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, η οποία σχεδίασε και άρχισε να υλοποιεί το έργο μέσα σε έναν κυκεώνα ατασθαλιών και με κατεύθυνση μόνο την εμπορευματοποίηση της γης προς όφελος του μεγάλου κεφαλαίου, χωρίς εξασφάλιση της κρατικής περιουσίας. Επίσης και τις ευθύνες της κυβέρνησης της ΝΔ, η οποία συνεχίζει από την ίδια αφετηρία, στέλνοντας μάλιστα το λογαριασμό στο λαό με επιπρόσθετα «χαράτσια»...

Σε κινητοποίηση προχώρησαν το περασμένο Σάββατο οι κάτοικοι του χωριού Τσουκαλάδων στη Λευκάδα μετά τα σοβαρά προβλήματα που δημιουργεί η κάκιστη υλοποίηση του Κτηματολογίου στο χωριό - όπως και στους Απολπανιώτες και στο Δήμο Σφακιωτών - όπου οι λανθασμένες καταγραφές των ιδιοκτησιών ξεπερνούν το 70%. (ιδιοκτησίες φαίνονται εξαφανισμένες, άλλες έχουν αλλάξει θέση, πολλές δε συμφωνούν στα τετραγωνικά και άλλες χαρακτηρίζονται «αγνώστου ιδιοκτήτη».) Το αποτέλεσμα είναι επί δύο χρόνια να μην μπορεί να γίνει κανενός είδους μεταβίβαση (πώληση, αποδοχή κληρονομιάς, δωρεά, γονική παροχή)...

Η Συντονιστική Επιτροπή Κατοίκων του χωριού, σημειώνει τις σοβαρές ευθύνες της εταιρίας «ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΑΕ», του αναδόχου εργολάβου και των Επιτροπών Εξέτασης των Ενστάσεων. Επίσης, επισημαίνει τον εμπαιγμό και την πρόκληση που υφίστανται οι κάτοικοι, καθώς παρά τη γνωστοποίηση του ζητήματος τόσο στην «ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΑΕ», αλλά και παρά την παρέμβαση που έκανε το ΚΚΕ με Ερώτηση στη Βουλή προς τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιά, το ζήτημα δεν έχει ακόμη διευθετηθεί.

Οι κάτοικοι καλούν την κυβέρνηση να δώσει αμέσως λύση με νομοθετική ρύθμιση, ώστε να ανακληθεί η κατάθεση των τίτλων ιδιοκτησίας, δίνοντας τη χρονική δυνατότητα στους κατοίκους να καταγραφεί με ακρίβεια η ιδιοκτησία τους και χωρίς καμία επιβάρυνση.

Στη Λέσβο

Τεράστια προβλήματα, αποτέλεσμα της προχειρότητας με την οποία συντάχτηκε, έχει δημιουργήσει το Κτηματολόγιο στους κατοίκους του Δήμου Γέρας του Νομού Λέσβου, αναφέρουν οι βουλευτές του ΚΚΕ Σταύρος Σκοπελίτης και Νίκος Γκατζής, στην Ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή και απευθύνουν στον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ. Συγκεκριμένα - επισημαίνουν - περιουσίες έχουν καταχωρηθεί σε άλλους και όχι στους δικαιούχους τους, άλλες είναι λειψές, όσον αφορά την έκτασή τους κ.ά., ενώ για να τακτοποιηθούν όλα αυτά χρειάζεται η προσφυγή στα δικαστήρια και η ανάλογη δαπάνη γι' αυτό.

Επειδή - τονίζουν οι βουλευτές του ΚΚΕ - η πλειοψηφία των κατοίκων δικαιολογημένα είναι ανάστατοι, αφού το Κτηματολόγιο κατά 70% είναι λάθος συνταγμένο, πράγμα που διαπίστωσαν επιστημονικοί φορείς και το ίδιο το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, ερωτάται ο υπουργός: Τι σκοπεύει να κάνει η κυβέρνηση, ώστε να λυθεί το θέμα, χωρίς να επιβαρυνθούν οι κάτοικοι οικονομικά.

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ
«Οχι» σε νέους οικοδομικούς συνεταιρισμούς

Δεν επιτρέπεται, σύμφωνα με το Ρυθμιστικό Σχέδιο της Αθήνας, η σύσταση νέων οικοδομικών συνεταιρισμών στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής. Αυτό επανέλαβε για μία ακόμη φορά το Ε΄ Τμήμα του ΣτΕ, κρίνοντας παράνομο σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος του ΥΠΕΧΩΔΕ για την έγκριση πολεοδομικής μελέτης Ζώνης Αστικού Αναδασμού, που αφορούσε τη δημιουργία οικισμού 10.500 κατοίκων και τη δόμηση 3.134 στρεμμάτων στο τρίγωνο Πεντέλη - Πικέρμι -Ραφήνα. Η περιοχή ανήκει σε οικοδομικούς συνεταιρισμούς (προσωπικού ΟΤΕ, ΑΟΟΑ κλπ.), καθώς και σε ιδιώτες.

Οι οικοδομικοί συνεταιρισμοί προσπαθούν από το 1998 να υλοποιήσουν την οικοδόμηση των εκτάσεών τους, παρά το γεγονός ότι αυτό δεν επιτρέπεται και παρά το ότι τμήμα τους βρίσκεται σε αρχαιολογικό χώρο. Ετσι από το ΣτΕ κρίνονται συνεχώς παράνομα τα σχέδια προεδρικών διαταγμάτων που εξακολουθεί να υποβάλλει το ΥΠΕΧΩΔΕ. Στο σκεπτικό της απόφασης του ΣτΕ αναφέρεται ότι το Προεδρικό Διάταγμα δεν είναι νόμιμο, γιατί: Η υπό οικοδόμηση περιοχή δεν είναι ενιαία, όπως προβλέπεται από το ΡΣΑ, αλλά είναι σπασμένη σε τρία τμήματα. Επιτρέπει την κατασκευή κατοικιών στον αρχαιολογικό χώρο του Πικερμίου.

Πέθανε ο Λ. Τζεφρώνης

Πέθανε χτες σε ηλικία 86 χρόνων ο Λεωνίδας Τζεφρώνης. Γεννημένος το 1920. Κατά την περίοδο της Κατοχής αναδείχτηκε σε αντιστασιακό στέλεχος. Ηταν γραμματέας της ΕΠΟΝ Πολυτεχνείου, στη συνέχεια της ΕΠΟΝ Σπουδάζουσας και συμμετείχε στην Εθνική Αντίσταση. Στη συνέχεια, πέρασε στο Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας. Στέλεχος του ΚΚΕ, και μέλος της Κεντρικής του Επιτροπής μέχρι το 1968, όταν συμμετείχε στην ομάδα που διέσπασε το ΚΚΕ και δημιούργησε το ΚΚΕ Εσωτερικού. Κατόπιν συνέχισε στην ΕΑΡ και στο σημερινό ΣΥΝ.

Ελεύθερη αφέθηκε χτες το μεσημέρι η 82χρονη γριούλα που είχε προφυλακιστεί στις φυλακές Κορυδαλλού για χρέος προς το δημόσιο ύψους 9.600 ευρώ. Η ηλικιωμένη γυναίκα αποφυλακίστηκε μετά από διακανονισμό για την καταβολή του χρέους, που έκαναν τα παιδιά της με την αρμόδια Εφορία. Σε βάρος της 82χρονης εκκρεμούσε ποινή 15 μηνών και πρόστιμο που το 1993 ήταν 600.000 δραχμές για την κοπή πεύκων και την ανέγερση οικίας σε δασική έκταση στο Γέρακα.

ΠΑΚΙΣΤΑΝΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ
Καταγγελία για προπηλακισμούς του πρέσβη

Για προπηλακισμούς και απειλές μεταναστών καταγγέλλουν τον πρέσβη του Πακιστάν στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με καταγγελία της Πακιστανικής Κοινότητας Ελλάδας, ο πρέσβης του Πακιστάν Ρασίντ Σαλίμ Χαν το τελευταίο χρονικό διάστημα διώχνει με βρισιές εργαζόμενους Πακιστανούς που πάνε στην πρεσβεία της χώρας τους για εξυπηρέτηση, απειλώντας τους με απέλαση.

Παράλληλα, καταγγέλλεται ο Μοντασέρ Ικμπάλ ως το άτομο που συμμετείχε σε προσπάθεια δωροδοκίας απαχθέντων Πακιστανών, ώστε οι τελευταίοι να αποσύρουν τις καταγγελίες για τη γνωστή υπόθεση της απαγωγής και κακοποίησής τους. Σύμφωνα με την καταγγελία, ο Μ. Ικμπάλ εμφανίζεται ως πρόεδρος της Πακιστανικής Κοινότητας, τη στιγμή που αιρετός της πρόεδρος είναι ο Τζαβέντ Ασλάμ. Εξάλλου με έγγραφό του, που απευθύνεται στις πακιστανικές αρχές, έχει προβεί σε καταγγελίες σε βάρος του Τ. Ασλάμ. Ο δικηγόρος της Πακιστανικής Κοινότητας Φ. Ραγκούσης έχει ζητήσει από την πακιστανική πρεσβεία να του γνωστοποιηθεί το περιεχόμενο του εγγράφου. Τέλος, η καταγγελία αναφέρει πως «το γραφείο της χούντας του Π. Μουσάραφ φέρεται να ζητά διερεύνηση των καταγγελιών του αυτόκλητου εγκάθετου προέδρου από τον πρέσβη του Πακιστάν στην Αθήνα».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ