ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 20 Απρίλη 2006
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
14η ΗΜΕΡΑ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΩΝ ΣΤΟ ΝΕΠΑΛ
Νέα σφαγή ειρηνικών διαδηλωτών

ΚΑΤΜΑΝΤΟΥ.--

Μια από τις αιματηρότερες ήταν η χτεσινή, 14η συναπτή ημέρα απεργιακής κινητοποίησης και διαδηλώσεων που έχει κηρύξει η συμμαχία των επτά κομμάτων με αίτημα την άμεση αποκατάσταση της δημοκρατίας. Ο στρατός και η αστυνομία άνοιξαν το απόγευμα της Τετάρτης μαζικά πυρά εναντίον 50.000 διαδηλωτών που πραγματοποιούσαν πορεία στην Τζάπα, σκοτώνοντας τουλάχιστον τέσσερις εξ αυτών, σύμφωνα με ανταποκριτή της εφημερίδας Καντιπούρ. Οι τραυματίες είναι «εκατοντάδες», από τους οποίους τουλάχιστον οι 10 «βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση», κατά την ίδια πηγή. Νωρίτερα χτες, μια γυναίκα είχε υποκύψει στα τραύματα που υπέστη, με βαρύτερο αυτό στο πρόσωπο από δακρυγόνο. Ετσι, ο αριθμός των θυμάτων της βάρβαρης καταστολής έφθασε τα 11 σε 14 ημέρες.

Ο στρατός της χώρας ανακοίνωσε 18ωρης διάρκειας και πλήρη απαγόρευση κυκλοφορίας τόσο στην πρωτεύουσα, Κατμαντού, όσο και στη Λαλιτπούρ. Η απόφαση αυτή πάρθηκε, ενώ η συμμαχία των επτά κομμάτων σχεδίαζε να πραγματοποιήσει μια «τεράστια» διαδήλωση που θα οδηγήσει στην πρωτεύουσα σήμερα Πέμπτη, με σαφή στόχευση -- να την εμποδίσει.

Οι διαδηλώσεις όμως εντείνονται, και η λαϊκή συμμετοχή διευρύνεται στις περισσότερες μεγάλες πόλεις. Και δημόσιοι λειτουργοί έλαβαν μέρος στις κινητοποιήσεις για δεύτερη συνεχόμενη μέρα, ακόμα και μέσα στο υπουργείο Εσωτερικών, γεγονός που καταδεικνύει πόσο γενικευμένη είναι η λαϊκή αγανάκτηση εναντίον του βασιλιά Γκιανέντρα.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΚΑΡΑΚΑΣ.-- «Κάνουν τις ασκήσεις τους ακριβώς εδώ. Είναι απειλή, όχι μόνο ενάντια σε εμάς, αλλά και ενάντια στην Κούβα», δήλωσε ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας, Ούγο Τσάβες, κατά τη διάρκεια συνάντησής του με φοιτητές αναφερόμενος στη στρατιωτική άσκηση των ΗΠΑ στην Καραϊβική. Ασκηση, με την κωδική ονομασία «Συνεργασία για την Αμερική», που θα διαρκέσει δύο ολόκληρους μήνες και στην οποία συμμετέχουν 4 πολεμικά πλοία των ΗΠΑ, περιλαμβανομένου και ενός αεροπλανοφόρου, και 6.500 στρατιώτες.

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-- Κατέρρευσαν οι διαπραγματεύσεις για τις κλαδικές συμβάσεις μεταξύ των εκπροσώπων της βιομηχανίας και του μεγαλύτερου συνδικάτου IG Metall, καθώς το Συνδικάτο, που εκπροσωπεί περίπου 3,5 εκατομμύρια εργαζόμενους, εμμένει σε αυξήσεις 5%, ενώ οι εργοδότες εμφανίζονται ανένδοτοι προσφέροντας 1,2%. Ετσι το ενδεχόμενο απεργίας από τον ερχόμενο μήνα είναι ορατό.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Ανακατατάξεων συνέχεια, με τον εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου, Σκοτ Μακ Λίλαν, να ανακοινώνει την παραίτησή του αλλά και τον Καρλ Ρόουβ, έναν από τους στενότερους και πιο έμπιστους συμβούλους του Αμερικανού Προέδρου, Τζορτζ Μπους, να εγκαταλείπει τα πολιτικά του καθήκοντα στα πλαίσια της ευρείας αναδιάρθρωσης των υπηρεσιών του Λευκού Οίκου, ανακοινώθηκε χτες από πηγές της Προεδρίας. Το ρόλο του στην κυβέρνηση αναλαμβάνει πλέον ο Τζόελ Κάπλαν, που έως σήμερα ήταν αναπληρωτής υπεύθυνος του προϋπολογισμού του Λευκού Οίκου.

ΜΠΙΣΚΕΚ.-- Αν δεν υπάρξει νέα διμερής συμφωνία της Κιργιζίας με τις ΗΠΑ, η βάση των ΗΠΑ στην πρωτεύουσα της κεντρασιατικής χώρας θα κλείσει, είπε χτες, δηλώνοντας το αυτονόητο, ο Πρόεδρος της χώρας, Κουρμάνμπεκ Μπακίεφ. Η δήλωσή του εξελήφθη ως «απειλή» από τις ΗΠΑ.

ΜΟΣΧΑ.-- Ο υφυπουργός Εξωτερικών διαμαρτυρήθηκε στον απεσταλμένο των ΗΠΑ στη Ρωσία Ουίλιαμ Μπερνς για όσα ελέχθησαν σε διάσκεψη για τον βόρειο Καύκασο που διοργάνωσε το «Ινστιτούτο Τζεϊμστάουν». Στην εκδήλωση που διοργάνωσε το Ινστιτούτο φέρεται να μίλησαν και Τσετσένοι, οι οποίοι κάλεσαν «για νέες τρομοκρατικές επιθέσεις κατά της Ρωσίας», σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο «Ρία Νοβόστι». Το «Ινστιτούτο Τζεϊμστάουν» έκανε λόγο για «παρερμηνεία» του Κρεμλίνου και «ανάκληση του σοβιετικού παρελθόντος». Μάλλον του ψυχροπολεμικού, και μάλλον από το ίδιο το Ινστιτούτο.

ΣΑΡΑΓΕΒΟ.-- Η προσέγγιση της Βοσνίας με το ΝΑΤΟ θα πραγματοποιηθεί «σε ταχύτερους ρυθμούς» αμέσως μόλις συλληφθούν οι πρώην ηγέτες των Σερβοβόσνιων Ράτκο Μλάντιτς και Ράντοβαν Κάρατζιτς, δήλωσε χτες ο Βρετανός υφυπουργός Αμυνας Ανταμ Ινγκραμ...

ΚΑΪΡΟ.-- Οι αιγυπτιακές αρχές ανακοίνωσαν χτες ότι εξάρθρωσαν μία άγνωστη έως σήμερα ισλαμιστική οργάνωση που «προετοίμαζε τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον τουριστικών και πετρελαϊκών στόχων, αλλά και εναντίον μουσουλμάνων και χριστιανών θρησκευτικών ηγετών». Η οργάνωση φέρεται να λέγεται «Αλ Ταέφα αλ Μανσούνα» με έδρα στα περίχωρα του Καΐρου.

ΛΟΥΑΝΤΑ.-- Πάνω από 500 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους από επιδημία χολέρας τους δύο τελευταίους μήνες στην Αγκόλα, εκ των οποίων οι 118 στην πρωτεύουσα Λουάντα, ανέφερε ο τελευταίος απολογισμός της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας.

ΠΑΡΙΣΙ - ΡΩΜΗ.-- Πάνω από 15 άνθρωποι, οι περισσότεροι Αλγερινοί αλλά και μερικοί Ιταλοί, συνελήφθησαν χτες το πρωί στη Νότια Γαλλία και στην Ιταλία από ειδικές τρομοκρατικές δυνάμεις στο πλαίσιο έρευνας σε ισλαμικούς κύκλους για τη χρηματοδότηση ισλαμικών τρομοκρατικών ομάδων.

ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Εξακολουθεί το αδιέξοδο

ΒΑΓΔΑΤΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

«Δεν υπάρχει περίπτωση να παραιτηθώ» δηλώνει ο πρωθυπουργός Ιμπραχίμ Αλ Τζαφάρι και κύριος υποψήφιος της Σιιτικής Συμμαχίας και των σιιτικών κομμάτων για επικεφαλής της νέας κυβέρνησης. Κούρδοι και σουνίτες στο μεταξύ παραμένουν και αυτοί αμετακίνητοι στις θέσεις τους, που είναι η κατηγορηματική απόρριψη του Τζαφάρι...

Και το αδιέξοδο σχεδόν πέντε μήνες από τη διενέργεια των εκλογών συνεχίζεται, ενώ οι προτροπές του Αμερικανού προέδρου φαντάζουν το λιγότερο ανεδαφικές: «Βλέπουμε άριστα ότι οι Ιρακινοί πρέπει να σχηματίσουν μία κυβέρνηση ενότητας (...) Με άλλα λόγια, βλέπουμε επίσης ότι τα κενά της πολιτικής διαδικασίας ευνοούν τις κακές πράξεις και τις ταραχές», πρόσθεσε ο Μπους.

Επιστρέφοντας στην πραγματικότητα, τουλάχιστον ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και δέκα τραυματίστηκαν σε βομβιστική επίθεση κοντά στο γραφείο του πρώην πρωθυπουργού του Ιράκ Ιγιάντ Αλάουι στη Δυτική Βαγδάτη, ανακοίνωσε πηγή των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας. Σε άλλη βομβιστική επίθεση στο κέντρο της Βαγδάτης τραυματίστηκαν δύο πολίτες. Επίσης, σε περιοχή της Δυτικής Βαγδάτης βρέθηκαν τα πτώματα πέντε ανδρών που εκτελέστηκαν. Πάντως μέχρι αργά χτες αντιφατικές ήταν οι πληροφορίες για επίθεση σε δημοτικά σχολεία σε σουνιτικές συνοικίες. Την ίδια στιγμή οι μάχες κυρίως στις σουνιτικές συνοικίες της Βαγδάτης είναι αμείωτες και σύμφωνα με πληροφορίες οι κατοχικές δυνάμεις προσανατολίζονται σε σχέδιο «Φαλούτζα», προκειμένου να κάμψουν την αντίσταση.

Τέλος, υπεργολάβος δήλωσε ένοχος της κατηγορίας ότι συνωμότησε για να «στήσει» διαγωνισμούς, από το Δεκέμβρη του 2003 έως το Δεκέμβρη του 2005, για την ανοικοδόμηση του Ιράκ. Ο υπεργολάβος Φίλιπ Μπλουμ, που κέρδισε διαγωνισμούς ύψους 8,6 εκατ. δολαρίων, ομολόγησε ότι κατέβαλε σε αξιωματούχους του Προσωρινού Συμβουλίου Διακυβέρνησης του Ιράκ και Αμερικανούς στρατιωτικούς ποσά και «δώρα» αξίας 2 εκατ. δολαρίων, ώστε να επιτύχει την ανάθεση συμβολαίων στις εταιρίες του.

ΒΟΛΙΒΙΑ
Βήματα ενεργειακής συνεργασίας

ΛΑ ΠΑΣ.-

Με πρωτοβουλία του Προέδρου της Βολιβίας, Εβο Μοράλες, η Συνάντηση της Παραγουάης, όπου συμμετέχουν, επίσης, η Ουρουγουάη, η Βενεζουέλα και η Βολιβία, αποτελεί ακόμη ένα βήμα στη συνεργασία των χωρών της Νότιας Αμερικής στον ενεργειακό τομέα. Στόχος της Συνάντησης της Παραγουάης, είναι η τροφοδότηση της Ουρουγουάης και της Παραγουάης με φυσικό αέριο από τη Βολιβία, μέσω του παναμερικανικού ενεργειακού αγωγού, που αποτελεί πρωτοβουλία της Βενεζουέλας.

Εν τω μεταξύ, οι ειδικές δυνάμεις ασφαλείας απελευθέρωσαν τελικά τους τρεις υπουργούς της κυβέρνησης της Βολιβίας που απήχθησαν νωρίτερα στα σύνορα με τη Βραζιλία από πολίτες που απαιτούν τη νομιμοποίηση εργοστασίου ατσαλιού.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων της Βολιβίας - (ΑΒΙ) οι υπουργοί Σχεδιασμού Κάρλος Βιγιέγας, Οικονομικής Ανάπτυξης Σελίντα Σόσα και Ορυκτού Πλούτου Βάλτερ Βιγιαροέλ κρατούνταν όμηροι στην πόλη Πουέρτο Σουάρες, όπου ταξίδεψαν, προκειμένου να εξηγήσουν στους πολίτες ότι το εργοστάσιο, ιδιοκτησίας εταιρίας της Βραζιλίας, παραβίασε τις διατάξεις του Συντάγματος που απαγορεύουν την ξένη ιδιοκτησία σε απόσταση μικρότερη των 50χλμ. από τη μεθόριο. Οι κάτοικοι, όμως, θέλουν να λειτουργήσει το εργοστάσιο, ώστε να υπάρξουν θέσεις εργασίας.

Συνάντηση Ζιντάο - Μπους

Σήμερα πραγματοποιείται η συνάντηση του Προέδρου της Κίνας Χου Ζιντάο με τον Πρόεδρο Μπους, και η νευρικότητα περισσεύει τόσο στο Λευκό Οίκο όσο και στο Κογκρέσο που δυνάμεις του απαιτούν από τον Πρόεδρο Μπους να υιοθετήσει «σκληρή πολιτική» έναντι της Κίνας.

Πρέπει να σημειωθεί ότι τον πρόεδρο της Κίνας στην τετραήμερη επίσκεψή του, εκτός της πολιτικής αντιπροσωπείας αποτελούμενης από υψηλόβαθμα στελέχη της κυβέρνησης, συνοδεύουν 200 κορυφαίοι Κινέζοι επιχειρηματίες που «απλώθηκαν» σε 13 αμερικανικές πολιτείες για την υπογραφή συμβολαίων ύψους 16 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Την ίδια στιγμή, ο Πρόεδρος της Κίνας πρώτα επισκέφτηκε το «Σπίτι του Μέλλοντος» στα κεντρικά της Microsoft και στη συνέχεια γευμάτισε στην έπαυλη του Μπιλ Γκέιτς, χτες επισκέφτηκε την «Μπόινγκ», όπου σύμφωνα με το «Ρόιτερς» η Κίνα σκοπεύει να προμηθευτεί άμεσα 80 αεροσκάφη.

Εξάλλου, στόχος της επίσκεψης του Χου Ζιντάο, είναι η άμβλυνση της έντασης που έχει δημιουργηθεί σχετικά με το εμπόριο, την Ταϊβάν, το Ιράν, τη ΛΔ Κορέας, τις αντιθέσεις σχετικά με την υπερδραστηριότητα της Κίνας στην Αφρική και ειδικά στον «προνομιακό τομέα για τις ΗΠΑ» τη Λατινική Αμερική και κατ' επέκταση τους αμερικανικούς φόβους για τις «στρατηγικές φιλοδοξίες του Πεκίνου». Παράλληλα, σύμφωνα με τα αμερικανικά μέσα, ο Μπους, αναμένεται να θέσει εκ νέου το θέμα της ανατίμησης του Γουάν/ Ρεμίνμπι, θέμα για το οποίο εδώ και καιρό οι ΗΠΑ ασκούν ασφυκτικές πιέσεις.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ