Πέμπτη 20 Απρίλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
14η ΗΜΕΡΑ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΩΝ ΣΤΟ ΝΕΠΑΛ
Νέα σφαγή ειρηνικών διαδηλωτών

ΚΑΤΜΑΝΤΟΥ.--

Μια από τις αιματηρότερες ήταν η χτεσινή, 14η συναπτή ημέρα απεργιακής κινητοποίησης και διαδηλώσεων που έχει κηρύξει η συμμαχία των επτά κομμάτων με αίτημα την άμεση αποκατάσταση της δημοκρατίας. Ο στρατός και η αστυνομία άνοιξαν το απόγευμα της Τετάρτης μαζικά πυρά εναντίον 50.000 διαδηλωτών που πραγματοποιούσαν πορεία στην Τζάπα, σκοτώνοντας τουλάχιστον τέσσερις εξ αυτών, σύμφωνα με ανταποκριτή της εφημερίδας Καντιπούρ. Οι τραυματίες είναι «εκατοντάδες», από τους οποίους τουλάχιστον οι 10 «βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση», κατά την ίδια πηγή. Νωρίτερα χτες, μια γυναίκα είχε υποκύψει στα τραύματα που υπέστη, με βαρύτερο αυτό στο πρόσωπο από δακρυγόνο. Ετσι, ο αριθμός των θυμάτων της βάρβαρης καταστολής έφθασε τα 11 σε 14 ημέρες.

Ο στρατός της χώρας ανακοίνωσε 18ωρης διάρκειας και πλήρη απαγόρευση κυκλοφορίας τόσο στην πρωτεύουσα, Κατμαντού, όσο και στη Λαλιτπούρ. Η απόφαση αυτή πάρθηκε, ενώ η συμμαχία των επτά κομμάτων σχεδίαζε να πραγματοποιήσει μια «τεράστια» διαδήλωση που θα οδηγήσει στην πρωτεύουσα σήμερα Πέμπτη, με σαφή στόχευση -- να την εμποδίσει.

Οι διαδηλώσεις όμως εντείνονται, και η λαϊκή συμμετοχή διευρύνεται στις περισσότερες μεγάλες πόλεις. Και δημόσιοι λειτουργοί έλαβαν μέρος στις κινητοποιήσεις για δεύτερη συνεχόμενη μέρα, ακόμα και μέσα στο υπουργείο Εσωτερικών, γεγονός που καταδεικνύει πόσο γενικευμένη είναι η λαϊκή αγανάκτηση εναντίον του βασιλιά Γκιανέντρα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ