Πέμπτη 20 Απρίλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Εξακολουθεί το αδιέξοδο

ΒΑΓΔΑΤΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

«Δεν υπάρχει περίπτωση να παραιτηθώ» δηλώνει ο πρωθυπουργός Ιμπραχίμ Αλ Τζαφάρι και κύριος υποψήφιος της Σιιτικής Συμμαχίας και των σιιτικών κομμάτων για επικεφαλής της νέας κυβέρνησης. Κούρδοι και σουνίτες στο μεταξύ παραμένουν και αυτοί αμετακίνητοι στις θέσεις τους, που είναι η κατηγορηματική απόρριψη του Τζαφάρι...

Και το αδιέξοδο σχεδόν πέντε μήνες από τη διενέργεια των εκλογών συνεχίζεται, ενώ οι προτροπές του Αμερικανού προέδρου φαντάζουν το λιγότερο ανεδαφικές: «Βλέπουμε άριστα ότι οι Ιρακινοί πρέπει να σχηματίσουν μία κυβέρνηση ενότητας (...) Με άλλα λόγια, βλέπουμε επίσης ότι τα κενά της πολιτικής διαδικασίας ευνοούν τις κακές πράξεις και τις ταραχές», πρόσθεσε ο Μπους.

Επιστρέφοντας στην πραγματικότητα, τουλάχιστον ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και δέκα τραυματίστηκαν σε βομβιστική επίθεση κοντά στο γραφείο του πρώην πρωθυπουργού του Ιράκ Ιγιάντ Αλάουι στη Δυτική Βαγδάτη, ανακοίνωσε πηγή των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας. Σε άλλη βομβιστική επίθεση στο κέντρο της Βαγδάτης τραυματίστηκαν δύο πολίτες. Επίσης, σε περιοχή της Δυτικής Βαγδάτης βρέθηκαν τα πτώματα πέντε ανδρών που εκτελέστηκαν. Πάντως μέχρι αργά χτες αντιφατικές ήταν οι πληροφορίες για επίθεση σε δημοτικά σχολεία σε σουνιτικές συνοικίες. Την ίδια στιγμή οι μάχες κυρίως στις σουνιτικές συνοικίες της Βαγδάτης είναι αμείωτες και σύμφωνα με πληροφορίες οι κατοχικές δυνάμεις προσανατολίζονται σε σχέδιο «Φαλούτζα», προκειμένου να κάμψουν την αντίσταση.

Τέλος, υπεργολάβος δήλωσε ένοχος της κατηγορίας ότι συνωμότησε για να «στήσει» διαγωνισμούς, από το Δεκέμβρη του 2003 έως το Δεκέμβρη του 2005, για την ανοικοδόμηση του Ιράκ. Ο υπεργολάβος Φίλιπ Μπλουμ, που κέρδισε διαγωνισμούς ύψους 8,6 εκατ. δολαρίων, ομολόγησε ότι κατέβαλε σε αξιωματούχους του Προσωρινού Συμβουλίου Διακυβέρνησης του Ιράκ και Αμερικανούς στρατιωτικούς ποσά και «δώρα» αξίας 2 εκατ. δολαρίων, ώστε να επιτύχει την ανάθεση συμβολαίων στις εταιρίες του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ