ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 20 Απρίλη 2006
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΖΕΦΥΡΙ ΑΤΤΙΚΗΣ
Τριτοκοσμικές συνθήκες διαβίωσης

Παρέμβαση του ΚΚΕ στη Βουλή

Χωρίς στοιχειώδεις υποδομές ανθρώπινης διαβίωσης, χωρίς δρόμους και αποχέτευση, μέσα σε λάσπες ζουν χιλιάδες ΡΟΜ

Eurokinissi

Χωρίς στοιχειώδεις υποδομές ανθρώπινης διαβίωσης, χωρίς δρόμους και αποχέτευση, μέσα σε λάσπες ζουν χιλιάδες ΡΟΜ
Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ΡΟΜ που κατοικούν στο Ζεφύρι της Αττικής, φέρνουν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ, Βέρα Νικολαΐδου και Αντώνης Σκυλλάκος, με Ερώτηση που κατέθεσαν προς τους υπουργούς Εσωτερικών Πρ. Παυλόπουλο, Απασχόλησης Σ. Τσιτουρίδη, Υγείας Δ. Αβραμόπουλο, Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφη και Εθνικής Παιδείας Μ. Γιαννάκου.

Οπως τονίζεται στην Ερώτηση «οι χιλιάδες ΡΟΜ που κατοικούν στο Ζεφύρι Αττικής ζουν χωρίς στοιχειώδεις υποδομές ανθρώπινης διαβίωσης, χωρίς δρόμους, αποχέτευση, μέσα σε λάσπες. Αρκετοί - σημειώνεται - ζουν χωρίς ρεύμα και νερό, χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, έχοντας τεράστιο στεγαστικό πρόβλημα».

Οι βουλευτές του ΚΚΕ επισημαίνουν ότι το πρόγραμμα δανείων για τη στέγαση, που ξεκίνησε το 2000, «όχι μόνο δεν έλυσε το πρόβλημα, αλλά τους οδήγησε στην απόγνωση. Τα χρήματα που πήραν οι περίπου 360 οικογένειες αρκούσαν ίσα - ίσα για την αγορά οικοπέδου. Τώρα είναι υπερχρεωμένοι και με μισοτελειωμένα σπίτια. Υπάρχουν, επίσης, άλλες 96 οικογένειες, οι οποίες περιμένουν ακόμα την έγκριση του δανείου, αν και το πρόγραμμα τελειώνει στο τέλος του χρόνου». Τα παιδιά τους, σημειώνεται στην Ερώτηση, ζουν την γκετοποίηση: «Τα περισσότερα από αυτά φοιτούν σε Δημοτικό που έχει μετατραπεί σε σχολείο μόνο για τα παιδιά ΡΟΜ».

«Τόσο η κυβέρνηση της ΝΔ, όσο και εκείνες του ΠΑΣΟΚ», τονίζουν χαρακτηριστικά οι βουλευτές, «έχουν μεγάλες ευθύνες για την τριτοκοσμική κατάσταση που ζουν οι ΡΟΜ. Χρόνια τώρα, μοιράζετε προεκλογικές υποσχέσεις και στη συνέχεια δεν κάνετε τίποτα για τη λύση των προβλημάτων τους».

Με βάση τα παραπάνω, οι βουλευτές του ΚΚΕ, ρωτούν τους υπουργούς τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση, ώστε να λυθούν τα προβλήματα των ΡΟΜ που κατοικούν στην περιοχή του Ζεφυρίου.

Αστυνομοκρατία με... «αδικήματα ημέρας»!

Με πολύωρη παραμονή στο αστυνομικό τμήμα κινδυνεύουν όσοι κάτοικοι του Λεκανοπεδίου Αττικής δε θα έχουν μαζί τους την ταυτότητά τους, μετά τις νέες εξορμήσεις αστυνόμευσης (βλέπε αστυνομοκρατίας) που καθιερώνει το υπουργείο Δημόσιας Τάξης, υλοποιώντας σχετικές κυβερνητικές κατευθύνσεις με πρόσχημα την «πάταξη» της εγκληματικότητας.

Ετσι, μετά τα προγράμματα «Πόλις», τις επιχειρήσεις - «σκούπα» σε πάρκα και πλατείες, τις δράσεις για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας στην Αττική, τώρα η ΕΛΑΣ καθιερώνει και το ...«αδίκημα της ημέρας». Στα πλαίσια αυτών των αστυνομικών επιχειρήσεων, χιλιάδες πολίτες ελέγχονται με μόνο στοιχείο τις υπόνοιες κάποιου αστυνομικού ότι είναι... εν δυνάμει ύποπτοι. Ο πολίτης βρίσκεται, πλέον, στο κέντρο των στοχευμένων και επιλεκτικών δράσεων της ΕΛΑΣ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΓΑΔΑ, το χρονικό διάστημα 1 έως 14 Απρίλη 2006, 9.170 πολίτες ελέγχθηκαν σε μαζικούς και αθρόους ελέγχους. Από αυτούς, οι 1.443 προσήχθησαν στα αστυνομικά τμήματα, ενώ τελικά συνελήφθησαν οι 687, εκ των οποίων οι 219 ήταν αλλοδαποί που βρίσκονται παράνομα στη χώρα μας. Δηλαδή, εκτός από τις δυσβάστακτες και χρονοβόρες προϋποθέσεις για να πάρουν την πράσινη κάρτα, οι μετανάστες έχουν να αντιμετωπίσουν και τους αστυνομικούς ελέγχους. Εξάλλου, από τις 4.460 παραβάσεις οι 3.487 αφορούσαν παραβάσεις του Κ.Ο.Κ. Ελέγxθηκαν 4.026 οχήματα.

Στις 4 του Απρίλη, που καθιερώθηκε ως «αδίκημα της ημέρας» η πρόληψη και η καταστολή της εγκληματικότητας του δρόμου (κλοπές πορτοφολιών, αρπαγές τσαντών, κινητών τηλεφώνων κλπ.), ελέγχθηκαν 3.798 πολίτες και προσάχθηκαν στις αστυνομικές υπηρεσίες 681. Συνελήφθησαν 233 και ελέγχθηκαν 1.647 οχήματα. Παράλληλα, προχτές 249 αστυνομικοί της Τάξης, της Ασφάλειας και της Τροχαίας στη ΒΑ Αττική έλεγξαν 1.938 πολίτες και προσήγαγαν 145. Βεβαιώθηκαν 731 παραβάσεις από τις οποίες οι 683 ήταν παραβάσεις του Κ.Ο.Κ.

Συνυπογράφει για το Μνημείο της Αντίστασης

Με τον... «ηλεκτρονικό δαίμονα» που μπλέξαμε, χτες, στο δημοσίευμά μας για το υπόμνημα - αίτημα των Αντιστασιακών Οργανώσεων της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αντιστασιακών Οργανώσεων (ΠΟΑΟ) προς το δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο Αθήνας για να στηθεί μνημείο του Πρωτοκαπετάνιου του ΕΛΑΣ Αρη Βελουχιώτη στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης(μπροστά στο Δημαρχείο) προς τιμή της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης, στις οργανώσεις που συνυπογράφουν παραλήφθηκε η Πανελλήνια Ενωση Αξιωματικών και Υπαξιωματικών Εθνικής Αντίστασης(ΠΕΑΥΕΑ). Σημειώνεται σχετικά ότι, μαζί με τους άλλους προέδρους των ΕΑΜογενών Οργανώσεων, συνυπογράφει το σχετικό υπόμνημα του Εθνικού Συμβουλίου της ΠΟΑΟ και ο πρόεδρος της ΠΕΑΥΕΑ Γιάννης Δακτυλίδης. Ζητούμε συγνώμη για την παράλειψη.

Πέθανε ο Αλέκος Γκαγκανιάρας

Πέθανε την Τρίτη σε ηλικία 65 χρονών ο Αλέκος Γκαγκανιάρας και κηδεύτηκε χτες στη Νεάπολη Θεσσαλονίκης. Εντάχθηκε στο κίνημα από τις αρχές της δεκαετίας του '60. Στη δίκη των «39» του Πατριωτικού Αντιδικτατορικού Μετώπου καταδικάστηκε σε 15 χρόνια φυλάκιση. Το 1972 αποφυλακίστηκε και δραστηριοποιήθηκε στην ΚΝΕ. Το 1976-1977 διατέλεσε γραμματέας της Οργάνωσης Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ. Στη συνέχεια διατέλεσε μέλος της ΕΠ και του Γραφείου της Οργάνωσης Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ, γραμματέας της ΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας. Στο 13ο Συνέδριο το Φλεβάρη του 1991 εκλέχθηκε μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Με τη διάσπαση λίγους μήνες αργότερα, τον Ιούλη του 1991 προσχώρησε στο Συνασπισμό.

Δρομολογείται η ανέγερση τζαμιού

Το ζήτημα της ανέγερσης μουσουλμανικού τζαμιού στην Αθήνα εξετάζεται από την κυβέρνηση ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, το κόστος για την κατασκευή του θα αναλάβει ο κρατικός προϋπολογισμός. Πάντως, «ανοιχτό» παραμένει το θέμα της χωροθέτησής τους, καθώς φαίνεται πως απορρίπτονται οι σχετικές σκέψεις για Μοναστηράκι και Ελαιώνα.

Χτες, στο θέμα παρενέβη και ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, ο οποίος απαντώντας σε σχετική ερώτηση δήλωσε ότι είναι υπέρ της ανέγερσής του, ενώ εξέφρασε τη διαμαρτυρία του επειδή «μερίδα του Τύπου του εσωτερικού και κυρίως του εξωτερικού, εξακολουθεί να δυσφημεί την Εκκλησία και να διαδίδει ότι το τζαμί δε γίνεται επειδή δεν το θέλει ο Χριστόδουλος».

Ελεύθερος αφέθηκε μετά την απολογία του ο επιχειρηματίας Ι. Μπολέτσης, ο οποίος αντιμετωπίζει τη συμπληρωματική κατηγορία της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα (ξέπλυμα βρώμικου χρήματος). Ο Ι. Μπολέτσης απολογήθηκε στον ειδικό εφέτη ανακριτή Ι. Σίδερη και, σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας, φέρεται να έχει καταθέσει 30 εκατ. δραχμές σε τραπεζικό λογαριασμό του Ευ. Καλούση. Υπενθυμίζεται ότι ο επιχειρηματίας και στο παρελθόν είχε ξανά απολογηθεί για ηθική αυτουργία σε κατάχρηση εξουσίας του Καλούση και είχε αφεθεί ελεύθερος με περιοριστικούς όρους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ