ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 21 Απρίλη 2006
Σελ. /28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΑΣΧΑΛΙΝΗ ΑΓΟΡΑ
Γολγοθάς λιτότητας και ακρίβειας
  • Οι αυξήσεις των ...77 λεπτών του ευρώ στο μεροκάματο βάζουν τη σφραγίδα τους στη λαϊκή κατανάλωση των ημερών
  • Καθηλωμένες οι λαϊκές αποδοχές των τελευταίων χρόνων, ενώ από το 2002 υπερδιπλασιάστηκαν οι τιμές

Οι φωτογραφίες μιλούν από μόνες τους. Αριστερά η πασχαλινή αγορά του 2002 με τις τιμές στα αμνοερίφια στα 4,40 ευρώ. Δεξιά, η φετινή αγορά με τιμές περί τα 10 ευρώ! Οι φετινές τιμές είναι υπερδιπλάσιες, ενώ οι μισθοί, σ' αυτό το διάστημα, εξελίχθηκαν με ρυθμούς σχεδόν αντίστοιχους του επίσημου τιμάριθμου, που σε ποσοστά την ίδια περίοδο αυξήθηκε περίπου 15-16%...

ICON

Οι φωτογραφίες μιλούν από μόνες τους. Αριστερά η πασχαλινή αγορά του 2002 με τις τιμές στα αμνοερίφια στα 4,40 ευρώ. Δεξιά, η φετινή αγορά με τιμές περί τα 10 ευρώ! Οι φετινές τιμές είναι υπερδιπλάσιες, ενώ οι μισθοί, σ' αυτό το διάστημα, εξελίχθηκαν με ρυθμούς σχεδόν αντίστοιχους του επίσημου τιμάριθμου, που σε ποσοστά την ίδια περίοδο αυξήθηκε περίπου 15-16%...
Πάσχα με άδειες τσέπες θα κάνουν και φέτος οι εργαζόμενοι που για άλλη μια χρονιά έρχονται αντιμέτωποι με τη λαίλαπα της ακρίβειας, που γίνεται ακόμα πιο δυσβάσταχτη σε συνδυασμό με την εισοδηματική μονόπλευρης λιτότητας που κρατάει καθηλωμένους τους μισθούς στα γνωστά απαράδεκτα επίπεδα. Η κατάσταση που βιώνουν τα μισθοσυντήρητα λαϊκά νοικοκυριά φέτος, διαμορφώνεται κάτω από το βάρος της χρόνιας λιτότητας από κοντά με τη νέα ΕΓΣΣΕ των «αυξήσεων» της τάξης των... 77 λεπτών του ευρώ την ημέρα, που «εξασφάλισαν» οι εργαζόμενοι με τις ευλογίες της κυβέρνησης και την πρόθυμη συμβολή των αυτοαποκαλούμενων «κοινωνικών εταίρων». Το επικίνδυνο «μείγμα» συμπληρώνεται από τη μόνιμη πια ακρίβεια, τις αλλεπάλληλες ανατιμήσεις στα είδη καθημερινής κατανάλωσης, ελέω «ελεύθερης αγοράς» και «ανταγωνισμού».

Οι επιπτώσεις αυτής της πολιτικής είναι παραπάνω από φανερές στην αγορά, καθώς οι έμποροι διαπιστώνουν την αυξανόμενη, χρόνο με το χρόνο, δυσκολία των καταναλωτών - εργαζομένων και συνταξιούχων να «ζεστάνουν» τα άδεια ταμεία των καταστημάτων τους. Και ενώ η αγορά έδειξε να «παίρνει χρώμα» πασχαλινό τις τελευταίες δυο μέρες, με τους καταναλωτές να έχουν αρχίσει να πραγματοποιούν τις απαραίτητες αγορές, τις στοιχειώδεις και αναγκαίες για τις ημέρες αυτές, οι έμποροι διακρίνουν ότι «οι ίδιοι άνθρωποι κάθε χρόνο αγοράζουν όλο και λιγότερα, όλο και μικρότερες ποσότητες», όπως είπαν στο «Ρ».

Οι τιμές στα είδη διατροφής, που έχουν την πρωτοκαθεδρία στο πασχαλινό τραπέζι, παράμειναν και χτες στα ίδια υψηλά επίπεδα που είχαν διαμορφωθεί από τις προηγούμενες μέρες. Στη Βαρβάκειο αγορά το «ντόπιο» κατσίκι γάλακτος πωλούνταν στα 9-10,50 ευρώ το κιλό, υπήρχαν και σε ορισμένα κρεοπωλεία και με 7 και 8 ευρώ μεγαλύτερα, ενώ το ντόπιο αρνί πωλούνταν στα 8-10 ευρώ και το «κομμένο» στα 7 ευρώ το κιλό. Οι συκωταριές πωλούνταν στα 5-6 ευρώ το κιλό (ντόπιες και εισαγωγής) και τα έντερα προς 4,60-5 ευρώ εισαγωγής και 4,40 ευρώ ντόπια. Τα εισαγόμενα αρνιά πωλούνται στα 6-7 ευρώ το κιλό. Στο μεταξύ, χτες, επαναλήφθηκε στη Βαρβάκειο ένα από τα συνήθη παρατράγουδα των ημερών: Κλιμάκιο ελέγχου του υπουργείου Ανάπτυξης εντόπισε και δέσμευσε 216 κιλά αποψυγμένα εντόσθια, που επρόκειτο να διοχετευτούν στην αγορά και να πουληθούν σαν «φρέσκα».

Στην αγορά των οπωροκηπευτικών οι κερδοσκόποι «τρίβουν τα χέρια τους» και φέτος. Οι τιμές, ιδίως σε ορισμένα από αυτά, είναι πραγματικά εξωφρενικές. Οι ντομάτες φτάνουν να πωλούνται ακόμα και στα 2,50 ευρώ το κιλό, οι «ελληνικές» πατάτες τα 0,80 ευρώ το κιλό και τα, επίσης, «ελληνικά» κρεμμύδια στα 0,83 ευρώ. Είδαμε ακόμα βλίτα στα 2,20 ευρώ το κιλό και σπανάκια στα 0,80-1 ευρώ. Τα λεμόνια πωλούνται προς 0,60-1 ευρώ, τα αγγουράκια μέχρι και 1,20 ευρώ το κιλό, οι πιπεριές-κέρατα 1,20-1,90 ευρώ, τα κολοκυθάκια 0,75-1 ευρώ. Τα μήλα πωλούνται μέχρι και 1,20 ευρώ ανάλογα με την ποικιλία, τα πορτοκάλια 0,40-1 ευρώ, οι μπανάνες 1-1,10 και οι φράουλες 0,75-2 ευρώ το κιλό.

Ενδεικτικό της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί στην αγορά και της αφόρητης ακρίβειας είναι ότι οι τιμές στα αμνοερίφια από το Πάσχα του 2002 μέχρι φέτος έχουν υπερδιπλασιαστεί! Αδιάψευστος μάρτυρας οι φωτογραφίες της περιόδου, που όπως «ομολογούν» το Πάσχα του 2002 το αρνάκι πωλούνταν και με 4,40 ευρώ το κιλό (ή 1.499 δραχμές), ενώ σήμερα πωλείται μέχρι και 10 ευρώ (αύξηση 127,4%). Ετσι, ενώ οι μισθοί και οι συντάξεις κινούνται αυστηρά στα όρια του επίσημου Δείκτη Τιμών Καταναλωτή και δεν έχουν και πολύ μεγάλη διαφορά από το 2002, οι τιμές στα διάφορα προϊόντα αποτελούν ...μακρινό παρελθόν.

ΤΙΜΕΣ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ
«Στημένο» παιχνίδι εκτίναξης

Η τιμή του πετρελαίου Μπρεντ στο χρηματιστήριο του Λονδίνου ξεπέρασε χτες κάθε προηγούμενο και έφτασε τα 73,85 δολάρια το βαρέλι. Αντίστοιχα, το αμερικανικό αργό πετρέλαιο για τα συμβόλαια του Μάη «έκλεισε» στα 72,22 δολάρια το βαρέλι. Στην Ελλάδα η απλή αμόλυβδη βενζίνη πωλείται πλέον πάνω από 1 ευρώ το λίτρο σε σημαντικό αριθμό πρατηρίων, τόσο στην Περιφέρεια όπου πάντα είναι μεγαλύτερες οι τιμές, όσο και στην Αττική. Οι νέες «ιστορικές» τιμές στα χρηματιστήρια παραμένουν μια αγοραπωλησία «κοπανιστού αέρα», με συμβόλαια που θεωρητικά αντιστοιχούν σε υπαρκτές ποσότητες καυσίμου, στην πράξη όμως απλώς εξαργυρώνονται ή μεταπωλούνται διαρκώς, χωρίς έστω και μία σταγόνα πετρελαίου να πέσει πάνω τους.

Οι νέες αυξήσεις συνδέονται με την αμερικανική απειλή για χτύπημα στο Ιράν, αλλά και τη σημαντική μείωση των αποθεμάτων βενζίνης στις ΗΠΑ. Κάθε φορά υπάρχει κι ένας λόγος για να φουντώσει το χρηματιστηριακό παιχνίδι. Στο μεταξύ τα κέρδη των διυλιστηρίων εκτοξεύονται στα ύψη. Μόλις πέρσι ανώτατο στέλεχος του πετρελαϊκού κλάδου στην Ελλάδα επισήμαινε ότι ένα μεγάλο μέρος της αύξησης των τιμών οφείλεται στην αύξηση των τιμών διύλισης και όχι στις τιμές του πετρελαίου. Στην Ελλάδα τα μέσα ενημέρωσης υπερπροβάλλουν την αύξηση των διεθνών τιμών και στα πρατήρια λειτουργεί αυτοματισμός στην αύξηση της λιανικής τιμής και μια εντυπωσιακή βραδυπορία στη συμμόρφωση με την αντίστοιχη μείωση.

Η απόσταση ανάμεσα στη χρηματιστηριακή τιμή του πετρελαίου μέχρι την τιμή στην αντλία του πρατηρίου είναι πάρα πολύ μεγάλη για ένα προϊόν που έτσι κι αλλιώς είναι υπερτιμολογημένο στο όνομα του «ανταγωνισμού» και της «ελεύθερης αγοράς». Σ' αυτό οφείλονται τα κέρδη των 36 δισ. δολαρίων της αμερικανικής «Exxon Mobil» το 2005, ποσό μεγαλύτερο από τον μισό κρατικό προϋπολογισμό της Ελλάδας (58,5 δισ. ευρώ) για το 2006!!! Τα «δικά» μας ΕΛΠΕ σημείωσαν αύξηση κερδών κατά 160%!!! Την ίδια ώρα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προβλέπει ότι η τιμή του πετρελαίου θα φτάσει τα 80 δολάρια, αλλά αναθεωρεί προς τα πάνω την εκτίμησή του για την αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας.

Το ωράριο των καταστημάτων

Σήμερα Μεγάλη Παρασκευή τα εμπορικά καταστήματα θα λειτουργήσουν από τη 1.00 το μεσημέρι μέχρι τις 7.00 το απόγευμα. Αύριο θα είναι ανοιχτά 9.00 π.μ. - 4.00 μ.μ., ενώ τη Δευτέρα του Πάσχα θα παραμείνουν κλειστά.

Τα σούπερ μάρκετ και τα πολυκαταστήματα σήμερα θα ανοίξουν στη 1.00 το μεσημέρι, ενώ αύριο Μ. Σάββατο θα κλείσουν στις 6.00 μ.μ.

Αύριο Μ. Σάββατο οι φούρνοι θα διαθέσουν ψωμί για τρεις μέρες, ενώ την Κυριακή του Πάσχα θα παραμείνουν ανοιχτοί μέχρι το μεσημέρι για ψήσιμο φαγητών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ