Παρασκευή 21 Απρίλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΑΣΧΑΛΙΝΗ ΑΓΟΡΑ
Γολγοθάς λιτότητας και ακρίβειας
  • Οι αυξήσεις των ...77 λεπτών του ευρώ στο μεροκάματο βάζουν τη σφραγίδα τους στη λαϊκή κατανάλωση των ημερών
  • Καθηλωμένες οι λαϊκές αποδοχές των τελευταίων χρόνων, ενώ από το 2002 υπερδιπλασιάστηκαν οι τιμές

Οι φωτογραφίες μιλούν από μόνες τους. Αριστερά η πασχαλινή αγορά του 2002 με τις τιμές στα αμνοερίφια στα 4,40 ευρώ. Δεξιά, η φετινή αγορά με τιμές περί τα 10 ευρώ! Οι φετινές τιμές είναι υπερδιπλάσιες, ενώ οι μισθοί, σ' αυτό το διάστημα, εξελίχθηκαν με ρυθμούς σχεδόν αντίστοιχους του επίσημου τιμάριθμου, που σε ποσοστά την ίδια περίοδο αυξήθηκε περίπου 15-16%...

ICON

Οι φωτογραφίες μιλούν από μόνες τους. Αριστερά η πασχαλινή αγορά του 2002 με τις τιμές στα αμνοερίφια στα 4,40 ευρώ. Δεξιά, η φετινή αγορά με τιμές περί τα 10 ευρώ! Οι φετινές τιμές είναι υπερδιπλάσιες, ενώ οι μισθοί, σ' αυτό το διάστημα, εξελίχθηκαν με ρυθμούς σχεδόν αντίστοιχους του επίσημου τιμάριθμου, που σε ποσοστά την ίδια περίοδο αυξήθηκε περίπου 15-16%...
Πάσχα με άδειες τσέπες θα κάνουν και φέτος οι εργαζόμενοι που για άλλη μια χρονιά έρχονται αντιμέτωποι με τη λαίλαπα της ακρίβειας, που γίνεται ακόμα πιο δυσβάσταχτη σε συνδυασμό με την εισοδηματική μονόπλευρης λιτότητας που κρατάει καθηλωμένους τους μισθούς στα γνωστά απαράδεκτα επίπεδα. Η κατάσταση που βιώνουν τα μισθοσυντήρητα λαϊκά νοικοκυριά φέτος, διαμορφώνεται κάτω από το βάρος της χρόνιας λιτότητας από κοντά με τη νέα ΕΓΣΣΕ των «αυξήσεων» της τάξης των... 77 λεπτών του ευρώ την ημέρα, που «εξασφάλισαν» οι εργαζόμενοι με τις ευλογίες της κυβέρνησης και την πρόθυμη συμβολή των αυτοαποκαλούμενων «κοινωνικών εταίρων». Το επικίνδυνο «μείγμα» συμπληρώνεται από τη μόνιμη πια ακρίβεια, τις αλλεπάλληλες ανατιμήσεις στα είδη καθημερινής κατανάλωσης, ελέω «ελεύθερης αγοράς» και «ανταγωνισμού».

Οι επιπτώσεις αυτής της πολιτικής είναι παραπάνω από φανερές στην αγορά, καθώς οι έμποροι διαπιστώνουν την αυξανόμενη, χρόνο με το χρόνο, δυσκολία των καταναλωτών - εργαζομένων και συνταξιούχων να «ζεστάνουν» τα άδεια ταμεία των καταστημάτων τους. Και ενώ η αγορά έδειξε να «παίρνει χρώμα» πασχαλινό τις τελευταίες δυο μέρες, με τους καταναλωτές να έχουν αρχίσει να πραγματοποιούν τις απαραίτητες αγορές, τις στοιχειώδεις και αναγκαίες για τις ημέρες αυτές, οι έμποροι διακρίνουν ότι «οι ίδιοι άνθρωποι κάθε χρόνο αγοράζουν όλο και λιγότερα, όλο και μικρότερες ποσότητες», όπως είπαν στο «Ρ».

Οι τιμές στα είδη διατροφής, που έχουν την πρωτοκαθεδρία στο πασχαλινό τραπέζι, παράμειναν και χτες στα ίδια υψηλά επίπεδα που είχαν διαμορφωθεί από τις προηγούμενες μέρες. Στη Βαρβάκειο αγορά το «ντόπιο» κατσίκι γάλακτος πωλούνταν στα 9-10,50 ευρώ το κιλό, υπήρχαν και σε ορισμένα κρεοπωλεία και με 7 και 8 ευρώ μεγαλύτερα, ενώ το ντόπιο αρνί πωλούνταν στα 8-10 ευρώ και το «κομμένο» στα 7 ευρώ το κιλό. Οι συκωταριές πωλούνταν στα 5-6 ευρώ το κιλό (ντόπιες και εισαγωγής) και τα έντερα προς 4,60-5 ευρώ εισαγωγής και 4,40 ευρώ ντόπια. Τα εισαγόμενα αρνιά πωλούνται στα 6-7 ευρώ το κιλό. Στο μεταξύ, χτες, επαναλήφθηκε στη Βαρβάκειο ένα από τα συνήθη παρατράγουδα των ημερών: Κλιμάκιο ελέγχου του υπουργείου Ανάπτυξης εντόπισε και δέσμευσε 216 κιλά αποψυγμένα εντόσθια, που επρόκειτο να διοχετευτούν στην αγορά και να πουληθούν σαν «φρέσκα».


Στην αγορά των οπωροκηπευτικών οι κερδοσκόποι «τρίβουν τα χέρια τους» και φέτος. Οι τιμές, ιδίως σε ορισμένα από αυτά, είναι πραγματικά εξωφρενικές. Οι ντομάτες φτάνουν να πωλούνται ακόμα και στα 2,50 ευρώ το κιλό, οι «ελληνικές» πατάτες τα 0,80 ευρώ το κιλό και τα, επίσης, «ελληνικά» κρεμμύδια στα 0,83 ευρώ. Είδαμε ακόμα βλίτα στα 2,20 ευρώ το κιλό και σπανάκια στα 0,80-1 ευρώ. Τα λεμόνια πωλούνται προς 0,60-1 ευρώ, τα αγγουράκια μέχρι και 1,20 ευρώ το κιλό, οι πιπεριές-κέρατα 1,20-1,90 ευρώ, τα κολοκυθάκια 0,75-1 ευρώ. Τα μήλα πωλούνται μέχρι και 1,20 ευρώ ανάλογα με την ποικιλία, τα πορτοκάλια 0,40-1 ευρώ, οι μπανάνες 1-1,10 και οι φράουλες 0,75-2 ευρώ το κιλό.

Ενδεικτικό της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί στην αγορά και της αφόρητης ακρίβειας είναι ότι οι τιμές στα αμνοερίφια από το Πάσχα του 2002 μέχρι φέτος έχουν υπερδιπλασιαστεί! Αδιάψευστος μάρτυρας οι φωτογραφίες της περιόδου, που όπως «ομολογούν» το Πάσχα του 2002 το αρνάκι πωλούνταν και με 4,40 ευρώ το κιλό (ή 1.499 δραχμές), ενώ σήμερα πωλείται μέχρι και 10 ευρώ (αύξηση 127,4%). Ετσι, ενώ οι μισθοί και οι συντάξεις κινούνται αυστηρά στα όρια του επίσημου Δείκτη Τιμών Καταναλωτή και δεν έχουν και πολύ μεγάλη διαφορά από το 2002, οι τιμές στα διάφορα προϊόντα αποτελούν ...μακρινό παρελθόν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ