ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 21 Απρίλη 2006
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΦΙΝΤΕΛ ΚΑΣΤΡΟ
«Δεν πρόκειται ποτέ να μας γονατίσουν»

Σε ομιλία του για την 45η επέτειο από τη νίκη στον Κόλπο των Χοίρων, υπογράμμισε ότι η Κούβα δε φοβάται τα στρατιωτικά γυμνάσια που κάνουν αυτό τον καιρό οι ΗΠΑ στην Καραϊβική

Ο ηγέτης της Κούβας με φόντο ιστορική φωτογραφία του Απρίλη του 1961

Associated Press

Ο ηγέτης της Κούβας με φόντο ιστορική φωτογραφία του Απρίλη του 1961
ΑΒΑΝΑ.-

«Αυτό το έθνος αντιμετώπισε την ισχυρότερη δύναμη στη Γη και εξακολουθεί να βρίσκεται στα πόδια του. Δεν τιμούμε αυτήν την 45η επέτειο πεσμένοι στα γόνατα. Δε θα υπάρξει ποτέ μια δύναμη σε αυτό τον κόσμο ικανή να μας αναγκάσει να πέσουμε στα γόνατα» διαβεβαίωσε ο ηγέτης Κούβας, Φιντέλ Κάστρο, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο κλείσιμο των εκδηλώσεων μνήμης για την 45η επέτειο από την επέμβαση στον Κόλπο των Χοίρων.

Επέμβαση που χρηματοδοτήθηκε και οργανώθηκε από τον τότε Πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζον Φ. Κένεντι και ουσιαστικά πρόκειται για την πρώτη στρατιωτική ήττα του αμερικανικού ιμπεριαλισμού.

«Πλοία πάνε και έρχονται. Ποιος τα φοβάται; Κανείς. Δε φόβιζαν ποτέ κανέναν. Δε θα έπρεπε να χάνουν το χρόνο τους εδώ. Εχουν αρκετά προβλήματα σε άλλα σημεία του κόσμου», τόνισε αναφερόμενος στη στρατιωτική άσκηση που πραγματοποιούν οι ΗΠΑ στην Καραϊβική και που όπως έχει δηλώσει ο Πρόεδρος Τσάβες πρόκειται για άμεση απειλή εναντίον της Κούβας και της Βενεζουέλας. Μάλιστα, ο ηγέτης της Κούβας ενώπιον βετεράνων του Κόλπου των Χοίρων, αλλά και δεκάδων άλλων Κουβανών, μεταξύ αυτών και ο μικρός Ελιάν Γκονσάλες, που γέμισαν ασφυκτικά το θέατρο «Καρλ Μαρξ» της Αβάνας, εκτίμησε ότι εξαιτίας των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν, οι ΗΠΑ δεν αποτελούν, σήμερα, απειλή για την Κούβα.

Παράλληλα, υπερασπίστηκε το δικαίωμα του Ιράν να αναπτύξει πυρηνική τεχνολογία για ειρηνικούς σκοπούς και εκτίμησε ότι η Ουάσιγκτον βρίσκεται σε αδιέξοδο στο Ιράκ.

Τέλος, αναφερόμενος στις νίκες της Κούβας από τον Απρίλη του 1961 δήλωσε ότι «η ιστορία της επανάστασης είναι πολλαπλασιαστικά η ιστορία του Κόλπου των Χοίρων» και προέβλεψε απευθυνόμενος στους βετεράνους ότι «και οι νέες γενιές θα παλέψουν σαν εσάς». Αναφερόμενος στη βελτίωση πολλών δεικτών στην οικονομική ανάπτυξη, όπως η Ενέργεια και οι Μεταφορές, σημείωσε πως η κατάσταση στην Κούβα «είναι καλύτερη από ποτέ» και έκλεισε λέγοντας: «εξαιρετικά αισιόδοξοι».

Υπενθυμίζεται ότι στις 17 Απρίλη 1961 περίπου 1.500 μισθοφόροι κουβανικής καταγωγής αποβιβάστηκαν στις νότιες ακτές της Κούβας στον Κόλπο των Χοίρων, ευελπιστώντας ότι θα γίνουν δεκτοί με ενθουσιασμό από τους κατοίκους του νησιού, στην προσπάθειά τους να ανατρέψουν τον Φιντέλ Κάστρο. Αλλωστε, η εκτίμηση της CIA ήταν ότι η απόβαση στην Κούβα θα ήταν το πρώτο βήμα για το οριστικό τέλος του Φιντέλ. Φυσικά, τίποτα από όλα αυτά δεν έγινε. Αντιθέτως, στις μάχες σκοτώθηκαν 114 εισβολείς, ενώ οι υπόλοιποι 1.189 συνελήφθησαν και κάθισαν στο εδώλιο.

Αρχισε η συνάντηση Ζιντάο - Μπους

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Αμοιβαίο σεβασμό ζήτησε ο Πρόεδρος της Κίνας Χου Ζιντάο κατά τη χτεσινή του συνάντηση με τον Πρόεδρο Μπους στο Λευκό Οίκο. Συνάντηση στο πλαίσιο της τετραήμερης επίσκεψης του Κινέζου Προέδρου στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, εστιάστηκε σε εμπορικά και αμυντικά θέματα. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα είναι δύο έθνη που χωρίζονται από έναν μεγάλο ωκεανό, αλλά συνδέονται μέσω της παγκόσμιας οικονομίας που έχει δημιουργήσει ευκαιρίες και για τους δύο λαούς μας», δήλωσε ο Μπους, καλωσορίζοντας τον Χου στην πρώτη του επίσκεψη στο Λευκό Οίκο. Ο Αμερικανός Πρόεδρος άφησε βέβαια να εννοηθεί ότι θα συνεχίσει να πιέζει την Κίνα να κινηθεί «προς μία πιο ευέλικτη ισοτιμία» του γουάν με το δολάριο. Σύμφωνα με τους αναλυτές και αυτές οι πιέσεις έπεσαν στο κενό.

Από την πλευρά του ο Κινέζος ηγέτης τόνισε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να «επιλύσει ειρηνικά το πυρηνικό ζήτημα στην Κορεατική Χερσόνησο και στο Ιράν μέσω διπλωματικών διαπραγματεύσεων». «Πρέπει να σεβαστούμε ο ένας τον άλλον ως ίσοι και να προωθήσουμε στενότερη συνεργασία και συναλλαγές. Αυτό θα έχει περισσότερα οφέλη και για τους λαούς μας, αλλά και για τους λαούς του υπόλοιπου κόσμου» προσέθεσε ο Χου Ζιντάο.

Η συνάντηση, που δε χαρακτηρίζεται επίσημη, σημαδεύτηκε από δύο επεισόδια χαρακτηριστικά του είδους των διμερών σχέσεων: Μία «διαδηλώτρια» με διαπίστευση δημοσιογράφου φώναξε «φονιά» τον Κινέζο Πρόεδρο και κάλεσε τον Μπους να αυξήσει τις πιέσεις τους. Επίσης, από μία υποτίθεται... «γκάφα» από τους επιτελάρχες στο Λευκό Οίκο: Οταν έφθασε η ώρα ανάκρουσης του εθνικού ύμνου της ΛΔ Κίνας χρησιμοποιήθηκε ο όρος «δημοκρατία της Κίνας», όρος που χρησιμοποιείται για την Ταϊβάν.

ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Αποσύρεται από την Κοινότητα των Ανδεων

ΑΣΟΥΝΣΙΟΝ - ΜΠΡΑΖΙΛΙΑ.--

Η απόσυρση της Βενεζουέλας από την Κοινότητα των Ανδεων είναι πλέον αναγκαστική σύμφωνα με το πρόεδρο της Βενεζουέλας Ούγο Τσάβες, καθώς η Κοινότητα «τραυματίστηκε θανάσιμα» από τις πρόσφατες κινήσεις της Κολομβίας και μόλις πριν από μερικές μέρες του Περού που τελικά υπέγραψαν τη Διμερή Συμφωνία Εμπορίου με τις ΗΠΑ, την TLC.

Μάλιστα, ο Τσάβες κατηγόρησε τους ομολόγους του του Περού και της Κολομβίας ότι είναι υποτακτικοί της Ουάσιγκτον και η Κοινότητα που αποτελείται εκτός της Βενεζουέλας από τη Βολιβία, την Κολομβία, το Περού και το Εκουαδόρ - χώρα που αυτές τις μέρες συζητά την TLC γεγονός που έχει προκαλέσει εδώ και μήνες κοινωνική αναταραχή με συνεχείς κινητοποιήσεις - ουσιαστικά το μόνο που κάνει είναι να υπηρετεί τα συμφέροντα των ξένων πολυεθνικών.

Τέλος, ο Ούγο Τσάβες κάλεσε για άλλη μια φορά για την ενότητα της Νοτίου Αμερικής και την απεξάρτησή της από την Ουάσιγκτον.

Σε αυτή την κατεύθυνση κινείται και η περιοδεία που πραγματοποιεί αυτές τις μέρες στις χώρες της Νοτίου Αμερικής, με στόχο την προώθηση της δημιουργίας αγωγού φυσικού αερίου από τη Βενεζουέλα μέχρι την Αργεντινή συνολικού μήκους 7.000χλμ. Το κόστος του στα 23 δισ. δολάρια.

Ηδη ο Τσάβες ταξίδεψε στην πρωτεύουσα της Παραγουάης, όπου συναντήθηκε με τους Προέδρους της Βολιβίας, Εβο Μοράλες, της Ουρουγουάης Ταμπαρέ Βάσκες και της Παραγουάης, Νικανόρ Ντουάρτε Φρούτος όπου τόνισε ότι «οι δυνάμεις του βορρά δε θέλουν αυτόν τον αγωγό γιατί θέλουν το φυσικό αέριο για τον εαυτό τους». Τέλος από τη Βραζιλία όπου βρίσκεται από χθες, εκτίμησε ότι η τιμή του πετρελαίου μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 100 δολάρια το βαρέλι.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΜΟΣΧΑ.- Οι περιουσίες των 100 πιο πλούσιων Ρώσων ανέρχονται σε 248 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με το περιοδικό «Forbes» που κυκλοφόρησε χτες. Οι περιουσίες της ρωσικής οικονομικής «ολιγαρχίας», όπως συχνά αποκαλείται, αυξήθηκαν συνολικά στη διάρκεια του 2005 κατά 107 δισεκατομμύρια δολάρια, προσθέτει το «Forbes».

ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΟΥΑΤΕΜΑΛΑΣ.- Οι κινητοποιήσεις και οι αποκλεισμοί δρόμων ξεκίνησαν από χτες, όπως είχε εξαγγείλει και καλέσει ο «Εθνικός Συντονιστικός Οργανισμός Ιθαγενών και Αγροτών» (CONIC), προκειμένου να διαμαρτυρηθούν ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης του Προέδρου Οσκαρ Μπέργκερ και να απαιτήσουν καλύτερους μισθούς και αναδιανομή των αγροτικών εκτάσεων.

ΛΙΜΑ.- Δέκα ημέρες μετά τη διεξαγωγή του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών στο Περού, τα αποτελέσματα εξακολουθούν να μην έχουν οριστικοποιηθεί. Με καταμετρημένο το 91,60% των ψήφων, ο Ογιάντα Ουμάλα παραμένει στην πρώτη θέση με 30,77%, των ψήφων, ενώ μόλις 67.449 ψήφοι χωρίζουν τον σοσιαλδημοκράτη Αλαν Γκαρσία, που καταλαμβάνει 24,30%, από την υποψήφια της κεντροδεξιάς Λούρδες Φλόρες, που ακολουθεί τρίτη με 23,71%.

ΜΟΣΧΑ.- Τουλάχιστον δέκα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε πυρκαγιά που ξέσπασε σε κτίριο όπου στεγάζονταν εργαζόμενοι στις κατασκευές σύμφωνα με το ΙΤΑΡ ΤΑΣΣ.

ΣΟΦΙΑ.- Το Βουλγαρικό Κοινοβούλιο ενέκρινε χτες συμφωνία με τις ΗΠΑ για τη δημιουργία δύο βάσεων της πολεμικής αεροπορίας και ένα στρατόπεδο εκπαίδευσης και σαν... αντάλλαγμα θα επενδυθούν δεκάδες εκατομμύρια δολάρια σε έργα υποδομής για τις βάσεις.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ