ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 21 Απρίλη 2006
Σελ. /28
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ
Ξεπούλημα 145 στρεμμάτων μέσω.. σύμπραξης

Στο ξεπούλημα στο μεγάλο κεφάλαιο του πιο ωραίου και ανεκτίμητης αξίας κομματιού του Περάματος, δηλαδή του «φιλέτου» της περιοχής, προχωρά μέσα από το δρόμο της Σύμπραξης του Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), ο δήμαρχος της πόλης Γιάννης Λαγουδάκος, εκλεκτός της ΝΔ, ακολουθώντας έτσι πιστά την πολιτική που από κοινού ΝΔ και ΠΑΣΟΚ χαράζουν και εφαρμόζουν.

Πρόκειται για έκταση 145 στρεμμάτων στο δυτικό άκρο της πόλης η οποία κατακτήθηκε με διεκδικήσεις του περαματιώτικου λαού από το Πολεμικό Ναυτικό, όπως δηλαδή και οι χώροι του παλιού νεκροταφείου και του παλιού γκαράζ του Δήμου, όταν στο τιμόνι της δημοτικής αρχής ήταν ο Γιάννης Πατσιλινάκος.

Σήμερα, στο χώρο αυτό, ήδη βρίσκεται το δημοτικό κολυμβητήριο, το οποίο, αν και έχει ολοκληρωθεί εδώ και ενάμιση χρόνο - προφανώς όχι τυχαία - δεν έχει ακόμα λειτουργήσει. Επίσης, στον ίδιο χώρο, μέσα από προγράμματα που έχουν δρομολογηθεί, αναμένεται να κατασκευαστεί και το Μουσείο Ναυπηγικής Τέχνης, το οποίο, μεταξύ άλλων, θα περιέχει και αναπαράσταση της ναυμαχίας της Σαλαμίνας.

Ετσι, ο Δήμος Περάματος προσφέρει στον επιχειρηματικό όμιλο που θα συμπράξει μαζί του το «φιλέτο» της έκτασης μαζί με το κολυμβητήριο και το μουσείο και ο ιδιώτης αντί όλων αυτών, θα κατασκευάσει ένα χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων 600 θέσεων που, ακόμα και αυτό, δε λύνει το πρόβλημα στάθμευσης των κατοίκων, αφού βρίσκεται στην άκρη της πόλης. Αξίζει να σημειώσουμε πως στον ίδιο χώρο βρίσκεται και η πλαζ στην οποία, με τη φροντίδα που είχε από τη δημοτική αρχή του Γ. Πατσιλινάκου, έκαναν τα καλοκαιρινά τους μπάνια οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής. Σημειώνεται ότι τα τελευταία χρόνια η πλαζ εγκαταλείφθηκε - προφανώς και αυτό όχι τυχαία - και έτσι τώρα η διοίκηση του δήμου μπορεί να χρησιμοποιήσει το επιχείρημα της... ανάγκης να αξιοποιηθεί από τους ιδιώτες.

Η πρώτη ενέργεια για το ξεπούλημα του «ψαχνού» του Περάματος έγινε προχτές κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης, όπου η δημοτική αρχή έφερε για συζήτηση το θέμα: «Προκήρυξη ανοιχτού διαγωνισμού για την πρόσληψη συμβούλου παροχής υπηρεσιών υποστήριξης του Δήμου Περάματος στην προσυμβατική διαδικασία για την υλοποίηση του έργου: Κατασκευή, διαχείριση, λειτουργία πολυχώρου αθλητισμού, πολιτισμού και εξυπηρέτησης αναγκών στάθμευσης του Δήμου Περάματος Ν. Αττικής με τη μέθοδο Σύμπραξης Δημόσιου Ιδιωτικού Τομέα».

Στην ομιλία του ο Γιάννης Πατσιλινάκος - επικεφαλής της παράταξης «Πέραμα Σύγχρονη Πόλη» και υποψήφιος δήμαρχος Περάματος - καταψήφισε την πρόταση και επισήμανε πως, η δημοτική αρχή, ακριβώς επειδή θέλει να μεγαλώσει το «ψαχνό» του οικοπέδου, επιχείρησε πριν λίγο καιρό να αγοράσει τα οικόπεδα Γρηγορόπουλου και Θεολογίτη έκτασης δύο στρεμμάτων και δεν έχει λειτουργήσει ακόμα το κολυμβητήριο.

Η πρόταση εγκρίθηκε τελικά κατά πλειοψηφία από την παράταξη του δημάρχου. Την παράταξη που καταστρατήγησε πλήρως τις εργασιακές σχέσεις έχοντας στο δήμο εργαζόμενους 8 ταχυτήτων, που προχώρησε σε άμετρες και ρουσφετολογικές προσλήψεις και σε δανεισμό για την καταβολή των μισθών των εργαζομένων στο δήμο.

Μιλώντας στο «Ρ» ο Γιάννης Πατσιλινάκος, αφού επισήμανε πως πρόκειται για ξεπούλημα του πιο ωραίου ψαχνού του Περάματος τόνισε πως «εμείς θα αντιταχτούμε με όλες μας τις δυνάμεις ώστε να μην υλοποιηθεί τελικά αυτό το σχέδιο του δημάρχου».

Η κοινή τους αντίληψη

«Συντηρητικό» θεωρεί τον νέο Δημοτικό και Κοινοτικό Κώδικα, ο Χρήστος Παλαιολόγος, μέλος της ΚΠΕ του ΣΥΝ και γενικός γραμματέας της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΚΕ), όχι επειδή διαφωνεί με τον πολιτικό ρόλο που ανατίθεται στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, αυτόν της διαχείρισης του συστήματος, αλλά επειδή εκτιμά πως αυτός ο ρόλος δεν είναι όσο θωρακισμένος θα έπρεπε.

Με χτεσινό άρθρο του στην «Αυγή», ο Χρ. Παλαιολόγος - ο οποίος θα πρέπει να πούμε πως συμμετείχε στην Ειδική Επιτροπή που είχε συσταθεί για την επεξεργασία του νέου Κώδικα - προτείνει «την αναβάθμιση πλήρως του θεσμού της Αυτοδιοίκησης» μέσα από: Την καθιέρωση αυτοδιοικητικών περιφερειών. Την οργάνωση μητροπολιτικών θεσμών στα μεγάλα πολεοδομικά συγκροτήματα. Τη θεσμοθέτηση της δυνατότητας των δήμων να επιβάλλουν και να διαχειρίζονται φόρους, με την κρατική επιχορήγηση να έχει το ρόλο ενίσχυσης των αδύναμων ΟΤΑ (δηλαδή αυτών που δεν έχουν φοροδοτική ικανότητα).

Πρόκειται για προτάσεις που όντως συνάδουν με την «ευρωπαϊκή πραγματικότητα» που οραματίζεται ο ΣΥΝ, οι οποίες όχι μόνο δε θίγουν την ουσία των διατάξεων του νέου Κώδικα, αλλά την προεκτείνουν. Αλλωστε, ο ίδιος ο ΣΥΝ, μέσω του Χρ. Παλαιολόγου που μετέχει στο ΔΣ της ΚΕΔΚΕ, συναίνεσε στον Κώδικα. Αυτό προκύπτει και από το χτεσινό άρθρο, στο οποίο η κριτική που γίνεται για τον Κώδικα είναι στην ίδια κατεύθυνση με αυτή των εμπνευστών του, να λειτουργεί δηλαδή η Αυτοδιοίκηση μέσα από το ξεπούλημα έργων, υπηρεσιών και δημοτικής περιουσίας στο ιδιωτικό κεφάλαιο, αλλά και να αναλαμβάνει την υλοποίηση κεντρικών επιλογών που στρέφονται σε βάρος των λαϊκών συμφερόντων.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ορισμένα σημεία της κριτικής του Χρ. Παλαιολόγου για τον νέο Κώδικα, τα οποία θεωρεί ότι θα πρέπει να βελτιωθούν με τη νέα συνταγματική αναθεώρηση. Δεν κατοχυρώνονται, λοιπόν, σύμφωνα με τον Χρ. Παλαιολόγο, οι αρχές της εγγύτητας και της επικουρικότητας, «που θα είχαν σαν αποτέλεσμα όλες οι δημόσιες υποθέσεις τοπικού χαρακτήρα να ασκούνται από την ΤΑ». Ζητείται, δηλαδή, να προχωρήσει με πιο γοργούς ρυθμούς η διάσπαση του ενιαίου χαρακτήρα κρατικών υποθέσεων και τομέων, γεγονός που ευνοεί και την ιδιωτικοποίησή τους.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Χρ. Παλαιολόγος επικροτεί και τη διαδικασία των Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα, που επικυρώνεται στον Κώδικα, με την «κριτική» ότι «ψηφίστηκε χωρίς τις αναγκαίες προσαρμογές στις ιδιαιτερότητες της ΤΑ για τις σχέσεις δημόσιου - ιδιωτικού»...

Κατά τα άλλα, ψάχνουμε να βρούμε γιατί ο νέος Κώδικας αντανακλά την «κοινή αντίληψη και φιλοσοφία, αλλά και τις πολιτικές των δύο κυβερνήσεων, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ» - όπως σημειώνεται στο άρθρο - και όχι και του ΣΥΝ.


Χ. Δ.

ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΚΑΛΠΗ

Ο «Ρ» τις τελευταίες μέρες έχει αποκαλύψει το πώς η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει μετατραπεί σε μεσάζοντα ανέργων επιδοτώντας επιχειρήσεις και ανακυκλώνοντας την ανεργία. Αυτά όμως, που αναδεικνύουν τα δημοσιεύματά μας, είναι συνέχεια μιας πολιτικής που εφαρμόζεται εδώ και χρόνια στην Αυτοδιοίκηση από τις διοικήσεις των δήμων που στηρίζονται από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ. Το εμπόριο των ανέργων, η δημιουργία «φρούδων ελπίδων» και η πολιτική πρόσληψης με ελαστικές σχέσεις εργασίας, είναι απόρροια της ίδιας πολιτικής.

Οι κυβερνήσεις πρώτα του ΠΑΣΟΚ και στη συνέχεια της ΝΔ, προώθησαν μια σειρά από αντεργατικά νομοθετήματα, περί «μερικής απασχόλησης» ή «διευθέτησης του χρόνου εργασίας». Από την πλευρά τους οι διοικήσεις των δήμων, που στηρίζονται από ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΝ, εκμεταλλεύονται όλο το νομοθετικό οπλοστάσιο των κυβερνήσεων, όχι μόνο για να προωθήσουν τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις (σ.σ. κάτι που έχουμε ήδη δει μέσα από τη στήλη), αλλά και το «εμπόριο ανέργων».

Ετσι, τελευταίο παράδειγμα, αυτής της πολιτικής, είναι η υλοποίηση από τη Νομαρχία Αθηνών, μαζί με δήμους της Δυτικής Αθήνας, του προγράμματος «Απασχόληση» στη Νομαρχία Αθηνών. Μέσω αυτού του προγράμματος, επιχειρήσεις και επιχειρηματίες θα πάρουν 3,6 εκατ. ευρώ, για να προωθήσουν την... απασχόληση - δηλαδή, να εμπορευτούν την ανεργία που οι ίδιες δημιουργούν.

Παράλληλα, όμως:

  • Η διοίκηση του Δήμου Αθήνας (ΝΔ), πραγματοποιεί επί τέσσερα χρόνια το «φόρουμ» - όπως το αποκαλεί - για την «απασχόληση και την επιχειρηματικότητα», μέσω του οποίου, φέρνει σε... επαφή τους επιχειρηματίες με τους ανέργους!
  • Η διοίκηση του Δήμου Βύρωνα (ΝΔ) προσλαμβάνει εργαζομένους με προγράμματα «stage» (σ.σ. ανασφάλιστη εργασία), μέσω του ΟΑΕΔ.
  • Στο Δήμο Αιγάλεω η προηγούμενη διοίκηση (ΣΥΝ) έστρωσε τον αντεργατικό δρόμο, μέσα από την κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων, με την υιοθέτηση των Τοπικών Συμφώνων Απασχόλησης, καθώς και τη δουλιά χωρίς ένσημα (προγράμματα «stage» κλπ.). Και αυτό σε μια πόλη που την τελευταία τετραετία μετράει τουλάχιστον 1.000 απολυμένους από τέσσερα μόνο εργοστάσια της περιοχής.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ