ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 21 Απρίλη 2006
Σελ. /28
Κεφάλαιο μαινόμενο...

Παπαγεωργίου Βασίλης

«Λύσσαξε» το αφεντικό του ΑΝΤ1, μεγαλοεπιχειρηματίας και πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Μ. Κυριακού, για την αρνητική γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ) στο τουλάχιστον επικίνδυνο αίτημα της Διεθνούς Ομοσπονδίας Στίβου για τη διεξαγωγή αγώνων στίβου σε ετήσια βάση μέσα στο Αρχαίο Στάδιο της Ολυμπίας!

Προχτές το βράδυ το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 έστησε ένα «πολεμικό» ρεπορτάζ υπό τον τίτλο «Απόφαση - πρόκληση για τον Ολυμπισμό»! Από την οθόνη «παρέλασαν» παράγοντες του Αθλητισμού, καθώς και πολιτικοί των δύο μεγάλων κομμάτων, που «κατακεραύνωναν» τη γνωμοδότηση του ΚΑΣ. Το τελευταίο, βέβαια, δεν έκανε τίποτε περισσότερο ή λιγότερο από αυτό που επιβάλλουν οι διεθνείς συμβάσεις προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς, μεγάλο μέρος των οποίων έχει ενσωματωθεί και στην ελληνική νομοθεσία. Σε διαφορετική περίπτωση, δε θα είχαμε μόνο μια εξόφθαλμη παράδοση του σημαντικότατου αυτού μνημείου στην εμπορευματοποίηση των πολυεθνικών - «χορηγών», αλλά μια άμεση απειλή για το ίδιο το μνημείο, αφού θα έστηναν πάνω στο αρχαίο στάδιο έναν λυόμενο στίβο βάρους 125 τόνων, ενώ τουλάχιστον 15.000 άνθρωποι θα καταλάμβαναν τα πρανή!

Οι παραπάνω αντιδράσεις, πάντως, δεν εκφράζουν μόνο την απογοήτευση των κάθε λογής οπαδών της εμπορευματοποίησης του Αθλητισμού από τη γνωμοδότηση του ΚΑΣ. Ταυτόχρονα, αποτελούν και μέρος της αντεπίθεσής τους, αφού η γνωμοδότηση αυτή θα ισχύσει μόνον όταν υπογραφεί από τον υπουργό Πολιτισμού και γίνει υπουργική απόφαση. Κι εδώ χρειάζεται μεγάλη προσοχή.

Εισπρακτική λογική

Με τσουχτερά πρόστιμα και κάμερες θα ...«βελτιώσει» το υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνίας την οδική ασφάλεια στους ελληνικούς δρόμους και είναι να αναρωτιέται κανείς αν η κοροϊδία, η υποκρισία και το «άρμεγμα» του λαϊκού εισοδήματος έχει τελικά κάποιο όριο...

Αλήθεια, η λύση στην παλαιότητα και ακαταλληλότητα πολλών δρόμων, στον ελλιπή έως ανύπαρκτο φωτισμό, στην έλλειψη χώρων στάθμευσης, με συνέπεια οι δρόμοι να είναι γεμάτοι παρκαρισμένα οχήματα κι η ορατότητα να ελαχιστοποιείται και των λοιπών παραγόντων, που υποβαθμίζουν την οδική ασφάλεια, είναι η αύξηση των ήδη υψηλών προστίμων και η εγκατάσταση 400 καμερών σε 3.500 χιλιόμετρα αυτοκινητοδρόμων; Η εισπρακτική λογική των υπουργικών ...μέτρων είναι περισσότερο κι από φανερή.

Τσιτουρίδη, κράτει...

Αυξήθηκε, λένε τα στοιχεία, το προσδόκιμο ζωής των Ελλήνων κι έφτασε, κατά μέσον όρο, στα 76,5 χρόνια για τους άνδρες και στα 81,3 για τις γυναίκες. Μια από τις εξηγήσεις γι' αυτό είναι και το γεγονός ότι στη χώρα μας οι κλιματολογικές συνθήκες και οι διατροφικές συμπεριφορές, σε συνδυασμό με την ανάπτυξη της ιατρικής επιστήμης και της τεχνολογίας, βοηθούν στην επέκταση του ορίου ζωής. Ο φόβος, βεβαίως, είναι να μην το εκμεταλλευτούν κι αυτό οι κυβερνώντες - έτοιμοι είναι ο Τσιτουρίδης και ο Αλογοσκούφης - για να προχωρήσουν σε ακόμα μεγαλύτερη αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης, αναγκάζοντας τους Ελληνες εργαζόμενους να δουλεύουν μέχρι το θάνατό τους.

Ομως, το θέμα δεν είναι μόνο να ζούμε περισσότερο, αλλά και καλύτερα. Κι αυτό δεν ισχύει για τη συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού, η οποία - σε αντίθεση με μια μικρή μειοψηφία της πλουτοκρατίας, που ζει στην καλοπέραση - όχι μόνο δεν καλοπερνάει, αλλά αντιμετωπίζει πολύ σοβαρά προβλήματα διαβίωσης, τα οποία, μάλιστα, συνεχώς πολλαπλασιάζονται και διαρκώς οξύνονται. Στην Ελλάδα, παρά τη συνεχή αύξηση του παραγόμενου πλούτου, η φτώχεια απλώνεται και βαθαίνει και το μέλλον των λαϊκών στρωμάτων προμηνύεται χειρότερο από το παρόν. Η ευθύνη γι' αυτό ανήκει στην πολιτική των κυβερνήσεων, που κάνουν ό,τι μπορούν για να δυσκολεύουν τη ζωή των πολλών φτωχών και να διευκολύνουν αυτή των λίγων πλουσίων. Αυτή η πολιτική και οι φορείς της πρέπει να ανατραπούν για να μπορεί ο λαός μας να ζει καλύτερα...

Το ... αντίπαλο δέος

Μπορεί να διέψευσε το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών τις καταγγελίες ότι γαλλικά πολεμικά αεροσκάφη βομβάρδισαν πόλεις, στις ανατολικές περιοχές του Τσαντ, αλλά στην ίδια επίσημη ανακοίνωση η γαλλική κυβέρνηση ομολογεί ότι διατηρεί στη χώρα αυτή, που τυγχάνει να είναι πρώην αποικία της, περίπου 1.200 άνδρες, υποστηριζόμενους από 6 καταδιωκτικά «Μιράζ F1», ενώ άλλοι 150 άνδρες στάλθηκαν ως ενίσχυση από την Γκαμπόν, όπου σταθμεύουν και άλλες δυνάμεις του γαλλικού στρατού.

Με άλλα λόγια, γαλλικές στρατιωτικές δυνάμεις βρίσκονται σε διάφορες χώρες της Κεντρικής Αφρικής, όπου οι εμφύλιοι διαδέχονται ο ένας τον άλλον και τα τελευταία χρόνια εντείνονται συνεχώς οι ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί για μοίρασμα και ξαναμοίρασμα των ζωνών επιρροής. Και μετά, μερικοί μερικοί θέλουν σώνει και καλά να παρουσιάζουν τις κυρίαρχες δυνάμεις της Γαλλίας ως παράγοντα της διεθνούς ειρήνης και αντίπαλο δέος στις ΗΠΑ...


Τα δρομολογημένα...

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΠΟΛΥΣ ΛΟΓΟΣ γίνεται και πάλι για τα μέτρα ασφάλειας, ενόψει της επίσκεψης της Κ. Ράις, όποτε και αν αυτή γίνει. Αραγε, η επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είναι που χρειάζεται ...ασφάλεια;

Οπως λένε όλοι, το αντικείμενο των επισκέψεών της σε διάφορες χώρες και μαζί τους και στη δική μας, αυτή την περίοδο, έχει να κάνει με την προετοιμασία ενός χτυπήματος στο Ιράν. Με άλλα λόγια, ενός νέου ιμπεριαλιστικού πολέμου. Και μόνο το γεγονός αυτό αποδείχνει ότι ...ανασφαλής πρέπει να αισθάνεται για άλλη μια φορά ολόκληρος ο πλανήτης.

ΔΡΟΜΟΛΟΓΗΣΗ επιβατικών πλοίων μονάχα το καλοκαίρι και για συγκεκριμένους μήνες ζητάνε από το υπουργείο Ναυτιλίας οι εφοπλιστές και, βέβαια, αυτό δεν είναι καθόλου περίεργο μια και τότε τα κονομάνε γερά. Επίσης θέλουν χαλάρωση των μέτρων ασφάλειας και όλα τα σχετικά. Για την «απελευθέρωση» της τιμής των εισιτηρίων δε λένε τίποτε. Αυτό τακτοποιήθηκε πριν μερικές βδομάδες...

Οπως λένε και οι ίδιοι, πάντως, τα προαναφερόμενα μέτρα θα τονώσουν την κερδοφορία των εταιριών τους, ιδίως τώρα που πήρε τα «πάνω» της η τιμή του πετρελαίου. Οπως καταλαβαίνετε, αντιλαμβάνονται το υπουργείο ως θεματοφύλακα των κερδών τους.

Δεν έχουν κι άδικο, βέβαια. Αυτό είναι...

ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ τα βεγγαλικά το Πάσχα κατά τον Βύρωνα Πολύδωρα, υπουργό Δημόσιας Τάξης και πρέπει να καταργηθεί άμεσα το σχετικό έθιμό. Δεν έχουμε κανένα λόγο να αμφισβητήσουμε τα αγαθά κίνητρά του, όμως τα χημικά που εκτοξεύουν αφειδώς και ανεύθυνα τα ΜΑΤ του υπουργείου του τα βρίσκει ...ακίνδυνα;

΄Η μήπως από τότε που ανέλαβε υπουργός αυτές οι πρακτικές σταμάτησαν; Η πραγματικότητα και οι επιθέσεις σε διαδηλώσεις κάθε άλλο παρά αποδεικνύουν κάτι τέτοιο.

Μάλλον, είναι επιλεκτικές οι ευαισθησίες του για τη δημόσια υγεία. Εκτός αν θέλει με τέτοιους τρόπους απλά να αποκαταστήσει το «προφίλ» του...

Παπαγεωργίου Βασίλης

Ολοταχώς για «σχολείο της αγοράς»

Το σκηνικό πλήρους παράδοσης της Παιδείας στους νόμους της αγοράς έρχεται να συμπληρώσει η εξαγγελία της κυβέρνησης για κατασκευή σχολείων με τη μέθοδο της σύμπραξης ιδιωτικού και δημόσιο τομέα (ΣΔΙΤ). Η χρόνια υποχρηματοδότηση της Παιδείας που έχει και στο ζήτημα της σχολικής στέγης τις επιπτώσεις της, αποτελεί τη βάση, πάνω στην οποία πατά η κυβέρνηση για να παραχωρήσει, μετά τα μεγάλα έργα, και τα σχολεία στους ιδιώτες «ανοίγοντάς» τους μια νέα κερδοφόρα αγορά.

Η εμπειρία από χώρες όπως η Αγγλία, όπου η κατασκευή και η λειτουργία σχολείων με συμπράξεις Δημοσίου και ιδιωτών έχει προχωρήσει, έδειξε ότι εκείνος που αναλαμβάνει το έργο - σύμφωνα και με την απαράβατη αρχή της ανταποδοτικότητας - περιμένει να αποκομίσει κέρδος, ενώ το κόστος δεν παύει να πέφτει στις πλάτες των εργαζομένων. Και από τα πρώτα χρόνια εφαρμογής της μεθόδου των συμπράξεων δεν έλειψαν οι περιπτώσεις που το κέρδος εξασφαλίζεται μέσα από «εκπτώσεις» στην ποιότητα κατασκευής, «κόβοντας» λειτουργικά έξοδα ή με την εκμετάλλευση των χώρων του σχολείου για άσχετες με την εκπαίδευση δραστηριότητες.

Πραγματικά, η λειτουργία του σχολείου μέσα σε ένα χώρο στον οποίο για 25 χρόνια θα έχει λόγο μια ιδιωτική εταιρία, γεννά μια σειρά ερωτήματα για την αυτονομία, τελικά, που θα έχει η σχολική κοινότητα μέσα σε ένα αδιευκρίνιστο ακόμα καθεστώς, ξεκινώντας από το ζήτημα της ικανοποίησης των λειτουργικών αναγκών, το ποια δικαιώματα θα έχει μέσα στο χώρο του σχολείου και φτάνοντας μέχρι το κατά πόσον ο ιδιώτης θα έχει λόγο στις αγωνιστικές πρωτοβουλίες των μαθητών και των εκπαιδευτικών. Το μόνο σίγουρο είναι ότι στην Εκπαίδευση από το νηπιαγωγείο μέχρι το πανεπιστήμιο, από το κτίριο μέχρι το περιεχόμενο, όλο και περισσότερο επικρατεί η λογική του κέρδους. Η Παιδεία από κοινωνικό αγαθό μετατρέπεται σε αντικείμενο μάρκετινγκ, χώρος διαφήμισης και προβολής ιδεολογημάτων και «συμπεριφορών της αγοράς», παραδίδεται τελικά ολοκληρωτικά στο μεγάλο κεφάλαιο. Και σε αυτό το τοπίο που διαμορφώνεται, οι πραγματικές σύγχρονες διευρυμένες λαϊκές ανάγκες μπαίνουν στην άκρη, αφού δεν προβλέπονται ούτε στους γραπτούς ούτε στους άγραφους νόμους της αγοράς.

Πέφτει, λοιπόν, στις πλάτες των ταξικών δυνάμεων το χρέος να σταθούν εμπόδιο στην ιδιωτικοποίηση, την οποία η κυβέρνηση της ΝΔ προωθεί θριαμβολογώντας και το ΠΑΣΟΚ με τον ΣΥΝ στηρίζουν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, μέσα και από τα όργανα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στα οποία συμμετέχουν. Μέσα από την ενίσχυση στις επικείμενες εκλογές των δυνάμεων εκείνων που δε συναινούν σε μια εκπαίδευση - πεδίο κερδοσκοπίας και προγύμνασης ελαστικών συνειδήσεων και τον αγώνα για πραγματικά δημόσια δωρεάν Παιδεία μπορεί να μπει φρένο στην πορεία πλήρους παράδοσης της Εκπαίδευσης και των νεανικών συνειδήσεων στη λογική του κέρδους.


Μαρίνα ΚΑΛΛΙΓΕΡΗ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ