ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 21 Απρίλη 2006
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ 2006
Ολοι στη μάχη

Καθημερινές περιοδείες από τις ταξικές δυνάμεις για την επιτυχία της απεργίας και των συγκεντρώσεων του ΠΑΜΕ

Μια από τις αφίσες του ΠΑΜΕ για τον ταξικό γιορτασμό της Πρωτομαγιάς
Μια από τις αφίσες του ΠΑΜΕ για τον ταξικό γιορτασμό της Πρωτομαγιάς
Πατώντας στην πλούσια πείρα των μέχρι τώρα αγώνων και με στόχο η απεργία την 1η Μάη να αποτελέσει κορυφαίο σταθμό στη μάχη των κλαδικών Συμβάσεων, οι ταξικές δυνάμεις κλιμακώνουν τις μέρες που απέμειναν τις εξορμήσεις και τις περιοδείες στους χώρους δουλιάς. Στον απόηχο και της απεργίας των ταξικών Ομοσπονδιών και Συνδικάτων στις 13 Απρίλη, το κάλεσμα του ΠΑΜΕ για τον ταξικό γιορτασμό της Πρωτομαγιάς, πέφτει σε εύφορο έδαφος. Για να εκφραστεί η αντίθεση των εργαζομένων στο σύνολο της αντιλαϊκής πολιτικής, του κεφαλαίου, τον κομμάτων του και των συνδικαλιστικών τους εκπροσώπων. Για να σταλεί ξεκάθαρο μήνυμα στην κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ ότι στα νέα αντιασφαλιστικά τους σχέδια θα βρουν απέναντί τους όλη την εργατική τάξη. Για να καταδικαστεί η σύμβαση της ντροπής και η «αύξηση» των 0,77 ευρώ την ημέρα, με την οποία βιομήχανοι και ΓΣΕΕ φιλοδώρησαν τους εργαζόμενους.

Η απεργιακή συγκέντρωση της Αθήνας ορίστηκε για τις 10 το πρωί στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης (Δημαρχείο). Στη Θεσσαλονίκη, την ίδια ώρα στο Αγαλμα Βενιζέλου και στον Πειραιά, στις 10.30 π.μ. στην πλατεία Κοραή.

Για την καλύτερη προετοιμασία του αγωνιστικού - ταξικού γιορτασμού της Εργατικής Πρωτομαγιάς και της απεργιακής συγκέντρωσης, η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ διοργανώνει πλατιά σύσκεψη σωματείων και συνδικαλιστών, την Τετάρτη 26 Απρίλη στις 7 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης.

Απάντηση και στην εργοδοτική τρομοκρατία

Στη WACKENHUT (Βάκενχουτ) βρέθηκε χτες το πρωί ένα απ' τα δεκάδες κλιμάκια των ταξικών δυνάμεων που «οργώνουν» αυτές τις μέρες επιχειρήσεις, εργοστάσια κι άλλους εργασιακούς χώρους. Συνδικαλιστές του Συνδέσμου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας μοίρασαν στους εργαζόμενους την προκήρυξη - κάλεσμα του ΠΑΜΕ, ενώ ανάρπαστη έγινε η ...επιταγή των 0,77 ευρώ, το εύστοχο «τρικάκι», το οποίο η Γραμματεία Νέων του Μετώπου τύπωσε για να καταγγείλει τον επαίσχυντο συμβιβασμό της ΓΣΕΕ.

«Η συμμετοχή των εργαζομένων στην απεργία και τη συγκέντρωση, με τα πανό του ΠΑΜΕ θα είναι μια απάντηση και στην εργοδοτική τρομοκρατία», σημείωσε στον «Ρ» ο Νίκος Μπέσης, εργαζόμενος στην εταιρία, αναφερόμενος στην πρόσφατη απόπειρα της εργοδοσίας να εκφοβίσει με τραμπούκους της εργαζόμενους που συμμετείχαν στην περιφρούρηση της απεργίας της 13ης Απρίλη.

«Ολοι οι εργαζόμενοι πρέπει να συμμετέχουν στην απεργία, για να δώσουν απάντηση και στην κυβέρνηση της ΝΔ και στο ΠΑΣΟΚ που θέλουν ν' ανοίξουν πάλι το Ασφαλιστικό και να το "κλείσουν" στα 71...», πρόσθεσε και κατέληξε: «Η δουλιά που έχουμε "ανοίξει" με τις ταξικές δυνάμεις έχει αποτελέσματα, μας δίνει δύναμη να συνεχίσουμε και να κλιμακώσουμε με το πλαίσιο του ΠΑΜΕ...».

ΠΑΣΚΕ ΣΤΟ ΚΑΖΙΝΟ ΤΗΣ ΠΑΡΝΗΘΑΣ
Καρατόμησαν συνδικαλίστρια επειδή δε χειροκρότησε τα 0,77 ευρώ!

Με όσα μέσα κι αν το προσπαθήσουν, οι συνδικαλιστές της συναίνεσης δεν πρόκειται να πείσουν για τον εξευτελιστικό συμβιβασμό τους

Τη συσσωρευμένη αγανάκτηση που εκφράζεται καθημερινά στους τόπους δουλιάς για τη σύμβαση της ντροπής, με την οποία η ΓΣΕΕ «αλυσόδεσε» τους εργαζόμενους, πασχίζουν να εξαφανίσουν οι παρατάξεις που έβαλαν την υπογραφή τους, φτάνοντας ακόμα και στο «ξήλωμα» μελών τους που εκφράζουν διαφωνίες. Η κατασυκοφάντηση του ΠΑΜΕ και η αποτυχία της μαζικής παραπλάνησης των εργαζομένων έχει οδηγήσει σε κινήσεις πανικού τα στελέχη της ΠΑΣΚΕ: Στο σωματείο των εργαζομένων στο Καζίνο του ξενοδοχείου και του Τελεφερίκ Πάρνηθας προχώρησε στη διαγραφή της εκλεγμένης με τη στήριξή της στο Διοικητικό Συμβούλιο Ιωάννας Ανδρικοπούλου, επειδή η συνδικαλίστρια καταδίκασε τη συμφωνία ΓΣΕΕ-ΣΕΒ! Δηλαδή, επειδή είπε το αυτονόητο, αυτό που λένε όλοι οι συνάδελφοί της, τους οποίους αρνήθηκε να κοροϊδέψει και να χαρακτηρίσει «ικανοποιητική» αύξηση τα 0,77 ευρώ της Σύμβασης.

Συγκεκριμένα, σε συνεδρίαση της διοίκησης του σωματείου, η Ι. Ανδρικοπούλου διαφώνησε ανοιχτά με την ΠΑΣΚΕ και συμφώνησε να κυκλοφορήσει ανακοίνωση που τόνιζε ότι η σύμβαση που υπογράφτηκε καταδίκαζε τους εργαζόμενους σε φτώχεια για δυο χρόνια και τους καλούσε να βγάλουν πολιτικά συμπεράσματα. Μετά τη λήξη της συνεδρίασης, η ΠΑΣΚΕ ανακοίνωσε τη διαγραφή της συγκεκριμένης συνδικαλίστριας. Μάλιστα, ισχυρίστηκε ότι η υπογραφή της ΕΣΣΕ «ήταν μια καλή συμφωνία, η οποία έσπασε την εισοδηματική πολιτική της κυβέρνησης και των εργοδοτών».

Από τη μεριά της, η ίδια η εργαζόμενη σε ανακοίνωσή της, που απαντά στη διαγραφή της, σημειώνει: «Αν πριν ενάμιση χρόνο που έγιναν οι εκλογές του σωματείου μας γνώριζα πως το να λέω ελεύθερα τη γνώμη μου στα ΔΣ και να υπερασπίζομαι τα συμφέροντα των εργαζομένων που εκπροσωπώ είναι παράπτωμα, δε θα συμμετείχα στο συγκεκριμένο ψηφοδέλτιο». Εξηγώντας ότι ως μέλος της διοίκησης έδρασε σεβόμενη όσους την ψήφισαν, τονίζει πως «προσπάθησα να βοηθήσω όσο μπορούσα στο ΔΣ για το καλό των εργαζομένων. Αυτό έκανα και στην τελευταία συνεδρίαση του ΔΣ στις 5/4/06. Είπα την άποψή μου πως οι αυξήσεις που συμφώνησε η ΓΣΕΕ με τους εργοδότες για τα δύο επόμενα χρόνια ήταν πολύ μικρές και συμφώνησα με την πλειοψηφία του ΔΣ να βγει ανακοίνωση ενημερωτική προς τους εργαζόμενους».

Και συνεχίζει: «Η απάντηση αυτών που εκπροσωπούν την ΠΑΣΚΕ ως "τη δημοκρατική αυτή παράταξη" ήταν η ανακοίνωση της διαγραφής μου το ίδιο βράδυ. Δηλώνω πως δε με ενδιαφέρει και δε θέλω να ανήκω σε μια παράταξη που λειτουργεί έτσι, που απαγορεύει στα μέλη της να λένε τη γνώμη τους και τα υποχρεώνει να υπερασπίζονται κάτι που δε συμφέρει τους εργαζόμενους που εννοείται πως εκπροσωπούν. Στο υπόλοιπο της θητείας μου θα συνεχίσω να υποστηρίζω ό,τι συμφέρει τους εργαζόμενους που εκπροσωπώ και με εμπιστεύτηκαν με την ψήφο τους. Η εμπειρία που απέκτησα αυτό το διάστημα είναι σημαντική. Μπορώ να ξεχωρίζω ποιος είναι με ποιον».

Αντιδρώντας σ' αυτές εξελίξεις, η ΠΑΣΚΕ, κατά τα πρότυπα των επικεφαλής της στη ΓΣΕΕ, κατέφυγε για μια ακόμη φορά στη συνήθη κατασυκοφάντηση του ΠΑΜΕ, διανθίζοντας την ανακοίνωσή της με αντικομμουνιστικές κορόνες, φτάνοντας μάλιστα στο σημείο να εγκαλεί συνδικαλιστές επειδή στον πίνακα του σωματείου αναρτούν ανακοινώσεις του ΚΚΕ! Ο κατήφορος δεν έχει τέρμα...

Εκδηλώσεις για τον ταξικό γιορτασμό

Στο πλαίσιο της δραστηριότητας των ταξικών δυνάμεων, με αφορμή την Πρωτομαγιά, οι Γραμματείες Νέων και Μεταναστών του ΠΑΜΕ και το Συντονιστικό των Φοιτητικών Συλλόγων διοργανώνουν εκδήλωση με θέμα «120 χρόνια Εργατικής Πρωτομαγιάς. Τα δικαιώματα της Νεολαίας και των Μεταναστών», με κεντρικό εισηγητή τον Γιάννη Πρωτούλη, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ. Η εκδήλωση, στην οποία θα παραβρεθούν εκπρόσωποι ξένων συνδικαλιστικών Οργανώσεων, θα γίνει την Πέμπτη 4 Μάη, στις 6 το απόγευμα, στο ξενοδοχείο «Λήδρα Μάριοτ» (Λ. Συγγρού 115) και είναι υπό την αιγίδα της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας.

Εκδήλωση με θέμα «Το μήνυμα της Εργατικής Πρωτομαγιάς και η ιστορική εξέγερση των εργαζομένων του Σικάγου το 1886» διοργανώνει και η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χαλκίδας, την Τετάρτη 26 Απρίλη, στις 7 μ.μ. στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου.

Και τα ... ρέστα δικά μου!

Η Ομοσπονδία Συλλόγων του υπουργείου Οικονομικών ζητά από τις οργανώσεις μέλη της να στείλουν μέσα στις επόμενες μέρες «το όποιο αξιοπρεπές χρηματικό ποσό», προκειμένου να καλυφθούν τα έξοδα για τη διοργάνωση της φιέστας του Ευρωπαϊκού Φόρουμ που θα γίνει στην Αθήνα. Η απάντηση όμως τους πήγε πληρωμένη από εργαζόμενο στο υπουργείο Οικονομικών, ο οποίος κοινοποίησε στο «Ρ» επιστολή που έστειλε στους «παράνομους» - όπως λέει - εραστές του νεοφιλελευθερισμού και της επιχειρηματικότητας. Να και η σύντομη επιστολή:

«Κύριοι,

Σας αποστέλλω το αξιοπρεπές ποσό των 76 λεπτών, που είναι λίγο πιο κάτω από την αξιοπρέπεια της ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ, ενώ το ένα λεπτό που απομένει το κρατώ ο ίδιος για να περάσω τις μέρες των γιορτών...».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ