ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 26 Απρίλη 2006
Σελ. /32
Πήρε ό,τι ήθελε η Κ. Ράις
  • Κανένα «όχι» στον προετοιμαζόμενο προληπτικό πόλεμο κατά του Ιράν δεν ακούστηκε από κυβερνητικά χείλη...
  • Μετά την Κοντολίζα Ράις έρχεται στην Αθήνα και ο ΓΓ του ΝΑΤΟ

Ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής με την Αμερικανίδα ΥΠΕΞ Κ. Ράις

Eurokinissi

Ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής με την Αμερικανίδα ΥΠΕΞ Κ. Ράις
Πήρε ό,τι ήθελε (από την κυβέρνηση Καραμανλή) και έφυγε. Σε αυτές τις ελάχιστες λέξεις θα μπορούσε να συνοψιστεί το «διά ταύτα» της επίσκεψης της Αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών στην Αθήνα.

Αποδείχτηκε πανηγυρικά ότι οι ολιγόωρες συνομιλίες που είχε προγραμματίσει η Κ. Ράις με την ελληνική κυβέρνηση, ήταν υπεραρκετές για την επίτευξη των βασικών στόχων που είχε θέσει, δηλαδή την επιβεβαίωση της συμφωνίας της ελληνικής κυβέρνησης για όσο γίνεται πιο ενεργητική συμμετοχή στα πολεμοκάπηλα σχέδια των ιμπεριαλιστών για το Ιράν, την ενεργότερη εμπλοκή της στο Αφγανιστάν και το Ιράκ, την εν λευκώ υποστήριξη της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας ακόμα και αν πρέπει να «θυσιάσει» μια «δίκαιη και λειτουργική λύση» στο Κυπριακό... Με άλλα λόγια αποδείχτηκε στην πράξη και σε όλα τα μέτωπα τι σημαίνει «στρατηγική σχέση» μεταξύ των δύο κυβερνήσεων και «σύμπτωση στόχων». Ειδικότερα:

- Σε ό,τι αφορά τον προετοιμαζόμενο «προληπτικό πόλεμο» κατά του Ιράν, η Κ. Ράις απέσπασε ουσιαστικά την πολιτική δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης για συμμετοχή στη «συμμαχία των προθύμων». Η κυβέρνηση Καραμανλή, όπως φάνηκε σαφώς και από τις δηλώσεις της Ντ. Μπακογιάννη, δεν πρόβαλε την παραμικρή επιφύλαξη στον πόλεμο που απροκάλυπτα ετοιμάζει η αμερικανική κυβέρνηση, αφήνοντας μάλιστα σαφώς να εννοηθεί ότι συμμερίζεται τα αμερικανικά «επιχειρήματα» ότι τάχα το Ιράν συνιστά απειλή για την ανθρωπότητα... Με απλά λόγια, η Ντ. Μπακογιάννη δεν τόλμησε να ψελλίσει ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι υπέρ της ειρηνικής επίλυσης των «προβλημάτων» με το Ιράν και πως αντιτάσσεται σε κάθε σκέψη για πολεμικές επεμβάσεις και χτυπήματα. Γιατί συντάσσεται με τους ιμπεριαλιστές συμμάχους της. Είναι μαζί τους, αφού αυτό απαιτούν τα συμφέροντα της ολιγαρχίας.

Στη βάση αυτή πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι η ψήφος που διαθέτει, ως μη μόνιμο μέλος, η ελληνική κυβέρνηση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, θα «προστεθεί» στο «σακούλι» των ΗΠΑ στην κρίσιμη συνεδρίαση της ερχόμενης Παρασκευής. Δεν είναι τυχαίο ότι συναρμόδια κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν ότι αυτή τη φορά οι ΗΠΑ έχουν εξασφαλίσει τη σύμφωνη γνώμη της ΕΕ, γεγονός που - αν επαληθευτεί - διευκολύνει και την ελληνική κυβέρνηση σε ό,τι αφορά το «ευρωπαϊκό κριτήριο» της ψήφου της.

Το ζήτημα της χρήσης των βάσεων (Σούδα) και των άλλων διευκολύνσεων (εναέριος χώρος κ.ο.κ.), απλά δε χρειάστηκε να συζητηθεί, απλούστατα γιατί η αμερικανική κυβέρνηση θεωρεί δεδομένο και «κεκτημένο» ό,τι είχε γίνει με τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στο Ιράκ και στην πρώην Γιουγκοσλαβία.

Τις παραπάνω εκτιμήσεις ενισχύει και η επιχειρηματολογία των κυβερνητικών στελεχών και βουλευτών που κινείται στη γραμμή της πλήρους δικαιολόγησης μιας επέμβασης στο Ιράν και της πλήρους συνεργασίας με τις ΗΠΑ. Επιχειρηματολογία που είναι ταυτόσημη με αυτή των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, ότι δηλαδή η συμμετοχή στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις αποτελεί τον καλύτερο τρόπο για την υπεράσπιση των «εθνικών συμφερόντων» στην εποχή της νέας τάξης.

- Σε ό,τι αφορά τους πολέμους της νέας τάξης στο Αφγανιστάν και το Ιράκ, οι αμερικανικές πιέσεις για ενίσχυση της «ελληνικής συνεισφοράς», αναμένεται να αποδώσουν καρπούς. Είναι πολύ πιθανό τους καρπούς αυτούς να δρέψει ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, Γιαπ ντε Χουπ Σέφερ, που επισκέπτεται την επόμενη βδομάδα την Αθήνα και, σύμφωνα με πληροφορίες, θα έχει συνάντηση και με τον Κ. Καραμανλή την Παρασκευή, 5 Μάη.

- Η υποστήριξη της ελληνικής κυβέρνησης στην ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, ακόμα και αν αυτό σημαίνει το «θάψιμο» του Κυπριακού, έρχεται να επιβεβαιώσει την εκτίμηση ότι οι αμερικανικές «προτεραιότητες» στην περιοχή είναι προτεραιότητες και των ελληνικών κυβερνήσεων. Η «εποικοδομητική», σύμφωνα με τη Ράις, στάση της ελληνικής κυβέρνησης στο ζήτημα της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας, γεννά πλήθος ερωτημάτων και εύλογες ανησυχίες για τις δεσμεύσεις της όσον αφορά τη «λύση» του Κυπριακού στο πλαίσιο της «νέας προσπάθειας» που δρομολογείται.

- Αν και δεν το ομολόγησε, η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί πλέον να αγνοήσει τις συστάσεις της κυβέρνησης των ΗΠΑ για «απεξάρτηση» από το ρωσικό φυσικό αέριο και την αναζήτηση εναλλακτικών λύσεων και αγωγών... Η κυβέρνηση, διά στόματος Ντ. Μπακογιάννη, «τείνει ευήκοον ους» στις οδηγίες της Ουάσιγκτον «να μπορεί να έρχεται το φυσικό αέριο της Κασπίας στους τελικούς καταναλωτές χωρίς να ελέγχεται από την "Γκάζπρομ"». Δεν είναι άλλωστε μακριά η μέρα που ως μέλος του ΝΑΤΟ η ελληνική κυβέρνηση θα συμφωνήσει να αναλάβει «η μηχανή του πολέμου» την ασφάλεια των αγωγών και των ενεργειακών πηγών...

- Είναι μάλλον περιττό να σημειωθεί ότι η ελληνική κυβέρνηση ταυτίζεται απόλυτα με την αμερικανική θέση για ανεξαρτητοποίηση του Κοσσόβου...


Π. Κ.

ΣΥΝ
Οχι καθαρά λόγια...

Για τον ΣΥΝ, δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για να συνταχτεί η Ελλάδα με τους «προθύμους» του νέου πολέμου στο Ιράν, σύμφωνα με δήλωση του γραμματέα του, Ν. Χουντή, χτες, για την επίσκεψη της Κ. Ράις. Γιατί πότε υπήρχε δικαιολογία; Στη Γιουγκοσλαβία; Στο Αφγανιστάν; Στο Ιράκ; Και ποια είναι η δικαιολογία κατά τον ΣΥΝ για ιμπεριαλιστικό πόλεμο;

Ο ελληνικός λαός πρέπει να εντείνει την πάλη του σε αντιιμπεριαλιστική κατεύθυνση, εντάσσοντας εκεί την απαίτηση για καμία συμμετοχή - εμπλοκή της Ελλάδας (αλήθεια γιατί στη δήλωσή τους δε διατυπώθηκε έτσι καθαρά το αίτημα;). Ας μην καλλιεργούμε όμως αυταπάτες για τη στάση που θα τηρήσει η κυβέρνηση της ΝΔ. Θα είναι όμοια μ' αυτή που τήρησε το ΠΑΣΟΚ στους πολέμους των ημερών του. Και χωρίς δικαιολογίες. Το μεγάλο κεφάλαιο εξουσιάζει και στην Ελλάδα.

Ο Ν. Χουντής κάλεσε επίσης την κυβέρνηση από τη θέση του μέλους του ΣΑ του ΟΗΕ, να απορρίψει κάθε στρατιωτική επέμβαση στο Ιράν και να αντιμετωπιστεί πολιτικά το θέμα του πυρηνικού προγράμματος. Τι εννοεί όμως με την πρόταση για πολιτική αντιμετώπιση του θέματος του πυρηνικού προγράμματος; Μήπως διπλωματικές ή οικονομικές (εμπάργκο) κυρώσεις, όπως προβλέπονται από το άρθρο 7 του καταστατικού χάρτη του ΟΗΕ; Δεν είναι αυτές πολιτικές άσκησης πίεσης και σε τελευταία ανάλυση επέμβασης της «Διεθνούς Κοινότητας» στην πορεία ανάπτυξης που έχει αποφασίσει ένα ανεξάρτητο κράτος; Γίνονται τέτοιου είδους επεμβάσεις για το πυρηνικό πρόγραμμα των μεγάλων ιμπεριαλιστικών κρατών π.χ. των ΗΠΑ;

Αυτό το κάλεσμα του Ν. Χουντή δείχνει πως ο ΣΥΝ, για άλλη μια φορά, δεν μπορεί να δει πέρα και έξω από τα όρια του συστήματος που γεννά τις αιτίες του πολέμου. Οπότε...


Β.

Σχόλια Κυπρίων πολιτικών παραγόντων

Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Δημήτρης Χριστόφιας, εξέφρασε την ευχή και την ελπίδα, οι Ηνωμένες Πολιτείες να πείσουν την Αγκυρα να κατανοήσει ότι δεν μπορεί να επιβάλλεται στον κυπριακό λαό.

Σχολιάζοντας τις επαφές της Αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών στην Αθήνα, ο Δ. Χριστόφιας τόνισε ότι «η Ουάσιγκτον δεν μπορεί να μονοπωλεί τις όποιες προσπάθειες γίνονται στο Κυπριακό».

Οι παρεμβάσεις, τόνισε, πρέπει να έχουν συλλογικό χαρακτήρα, με τη συμμετοχή όχι μόνο του αγγλοαμερικανικού παράγοντα, αλλά και του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Γιαννάκης Ομήρου, δήλωσε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να κατανοήσουν ότι επιμονή στη στήριξη αδιάλλακτων θέσεων, που υποστηρίζει η Τουρκία, δεν μπορεί να οδηγήσουν στη διάνοιξη του αδιεξόδου και των προοπτικών για λύση του κυπριακού, η οποία να είναι βιώσιμη, δημοκρατική και ευρωπαϊκών προδιαγραφών.

Σχολιάζοντας την επίσκεψη της Αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών, ο κ. Ομήρου είπε επίσης ότι Ελλάδα και Κύπρος πρέπει να δώσουν το μήνυμα στην κυρία Ράις, πως οποιαδήποτε τυχοδιωκτική ενέργεια των Ηνωμένων Πολιτειών στο Ιράν θα δημιουργήσει μεγαλύτερη ένταση από αυτή που υπάρχει σήμερα, ύστερα από την επίθεση στο Ιράκ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ