ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 26 Απρίλη 2006
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Γαλλικό αντιαεροπορικό σε ρόλο χωροφύλακα

Στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης άραξε από χτες το πρωί και θα παραμείνει έως την ερχόμενη Παρασκευή (28 Απρίλη) το γαλλικό αντιαεροπορικό πλοίο «Jeanpart» (0615), στα πλαίσια αποστολής του για την «επιτήρηση» της Μεσογείου και της Μαύρης Θάλασσας, όπως διευκρινίστηκε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο καπετάνιος του πλοίου Πασκάλ Οσέρ μαζί με τον Γάλλο πρόξενο Πολ Ορτολάν.

Σύμφωνα με τον καπετάνιο του πλοίου, η «επιτήρηση» είναι «εθνική αποστολή» της γαλλικής κυβέρνησης και γίνεται σε συνεργασία με τις χώρες της Μεσογείου, της Μαύρης Θάλασσας, χωρών - μελών του ΝΑΤΟ για την «ασφάλεια» της περιοχής. «Ουσιαστικά παίζει το ρόλο του χωροφύλακα», σημείωσε ο καπετάνιος. Είπε ότι η διακίνηση πληροφοριών είναι «ελεύθερη» και δεν εντάσσεται στο πλαίσιο κάποιας συμφωνίας. Αρνητική ήταν η απάντηση του καπετάνιου σε ερώτηση για το αν σχετίζεται η παρουσία του αντιαεροπορικού με την επίσκεψη της Κοντολίζα Ράις στην περιοχή.

Η αποστολή έχει συνολικό χρόνο διάρκειας δύο μήνες. Ξεκίνησε από την Τουλόν της Γαλλίας και θα καταλήξει εκεί πάλι στις αρχές του Μάη. Το αντιαεροπορικό επισκέφθηκε τη βάση της Σούδας δύο φορές πριν φτάσει στη Θεσσαλονίκη, ενώ σταμάτησε και στις πόλεις Βαλέτα, Τρίπολη, Οδησσό, Κωνσταντινούπολη, Κονστάντζα.

Ειδικότητα του πλοίου είναι η δημιουργία αντιαεροπορικής ομπρέλας προστασίας και συνήθως συνοδεύει το αεροπλανοφόρο «Σαρλ ντε Γκολ». Εχει χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν για την ασφάλεια της Νίκαιας, όταν είχε διοργανωθεί εκεί η Σύνοδος Κορυφής.

Στη διάρκεια της παραμονής του πλοίου έως την ερχόμενη Παρασκευή στη χώρα, ο γαλλικός στόλος θα παρακολουθήσει δέηση στο συμμαχικό νεκροταφείο Ζεϊντελίκ που βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη. Το στόλο αποτελούν 250 άτομα και υπάρχουν 60 ειδικότητες σ' αυτό.

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
«Σήμερα είμαστε καλύτερα»

Δηλώσεις Κυπρίων πολιτικών δυο χρόνια μετά το δημοψήφισμα του «σχεδίου Ανάν»

Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Δημήτρης Χριστόφιας, πιστεύει ότι τα πράγματα στο Κυπριακό σήμερα, δύο χρόνια μετά τα δημοψηφίσματα, είναι αρκετά καλύτερα για λύση του προβλήματος.

Ο Δ. Χριστόφιας υποστήριξε ότι και ο ίδιος ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών πείθεται πως συνταγές, όπως εκείνες που ίσχυσαν για το «σχέδιο Ανάν», δεν είναι ούτε δίκαιες ούτε οι κατάλληλες για τη λύση του Κυπριακού. Ο Δημήτρης Χριστόφιας δήλωσε ότι οι πρωτοβουλίες του ΓΓ του ΟΗΕ πρέπει από δω και πέρα να στηριχτούν στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και στις συμφωνίες υψηλού επιπέδου, μακριά από ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα και επιδιαιτησία.

Εξάλλου, ανέφερε ότι το σχέδιο και το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος υπήρξαν αποτυχία της διεθνούς κοινότητας και του γενικού γραμματέα.

Εξέφρασε, ταυτόχρονα, την ελπίδα να υπάρξει ανταπόκριση της τουρκικής και τουρκοκυπριακής πλευράς, στα όσα συμφωνήθηκαν στο Παρίσι, ανάμεσα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο και τον Κόφι Ανάν.

Ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού, Νίκος Αναστασιάδης, αναφερόμενος στη συμπλήρωση δύο χρόνων από τη διενέργεια του δημοψηφίσματος για το «σχέδιο Ανάν», είπε ότι ο λαός αποφάσισε και η απόφασή του είναι σεβαστή. Πρόσθεσε, όμως, ότι το θέμα που τίθεται είναι ποια είναι η πολιτική διαχείρισης της ετυμηγορίας του λαού.

Εξάλλου, ο Ν. Αναστασιάδης απέρριψε εκτιμήσεις για πρόκληση θερμού επεισοδίου από την Τουρκία, στο παρόν τουλάχιστον στάδιο. Ο ίδιος είπε πως μια τέτοια ενέργεια θα ήταν για την Τουρκία απόπειρα αυτοκτονίας και εξέφρασε την άποψη ότι ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ταγίπ Ερντογάν, δε θα προχωρήσει σε τέτοια ενέργεια, παρά το γεγονός ότι θα ήθελε να δημιουργήσει κλίμα που να τον ευνοεί εσωτερικά.

Δίμηνη λαχειοφόρος αγορά της ΕΕΔΥΕ

Η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) καλεί τα μέλη και τους φίλους της να στηρίξουν τη λαχειοφόρο αγορά που πραγματοποιείται το δίμηνο Απρίλης - Μάης 2006 για τη στήριξη των πολύμορφων αντιπολεμικών εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται από την ΕΕΔΥΕ και τις Επιτροπές της στην Αθήνα και σε ολόκληρη τη χώρα.

Θα κληρωθούν:

-- Ενα ταξίδι στην Κούβα για 2 άτομα

-- Μια τηλεόραση plasma 24''

-- Ενα κλιματιστικό

Η τιμή κάθε λαχνού είναι 3 ευρώ.

Η κλήρωση θα γίνει στα γραφεία της ΕΕΔΥΕ, τη Δευτέρα 12 Ιούνη 2006, στις 7 μ.μ.

Οι λαχνοί θα διατίθενται από όλες τις Επιτροπές Ειρήνης της ΕΕΔΥΕ σε όλη τη χώρα. Στην Αθήνα θα διατίθενται από τα γραφεία της ΕΕΔΥΕ (Θεμιστοκλέους 48, τηλ. 210.3844.853) και από τα γραφεία της ΠΕΔΥΕ (Θεμιστοκλέους 56, τηλ. 210.3827.303).

ΟΒΣΑ
Εκδήλωση μνήμης για τον Δημήτρη Φέτση

Εκδήλωση τιμής και μνήμης για τον Δημήτρη Φέτση διοργανώνει η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας (ΟΒΣΑ), σήμερα Τετάρτη 26 του Απρίλη, στις 7 το απόγευμα, στην αίθουσα της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας (Κλεισθένους 15), πίσω από το παλιό Δημαρχείο.

Εκκληση της «Δημοκρατικής Μέριμνας»

Η «Δημοκρατική Μέριμνα» πραγματοποιεί οικονομική εξόρμηση για τις γιορτές του Πάσχα, που σκοπό έχει, όπως πάντα, τη βοήθεια των ανθρώπων που περιθάλπει στην αντιμετώπιση των αυξημένων αναγκών τους τις μέρες των γιορτών.

Οι άνθρωποι αυτοί, όπως είναι γνωστό, είναι θύματα πολιτικών διώξεων, όλοι τους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης, που ύστερα από τη μεγάλη τους προσφορά στην πατρίδα αντί ανταμοιβής διώχτηκαν, εξορίστηκαν, φυλακίστηκαν, έχασαν τις δουλιές τους και σήμερα, ένα μέρος τους μένει αβοήθητο παρά τις υποσχέσεις της πολιτείας, που αρνήθηκε την υλική του αποκατάσταση, αντιμετωπίζουν προβλήματα επιβίωσης.

Προσφορές γίνονται δεκτές στο γραφείο του σωματείου, Ακαδημίας 78 Τ.Κ. 106 78. Τηλ. 210.3822.776 και στην Εθνική Τράπεζα στο λογαριασμό 129/592361- 13129/592361-13.

Εκδήλωση για τα 60χρονα του ΔΣΕ

Η Κομματική Οργάνωση Αθήνας του ΚΚΕ, η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης (ΠΕΑΕΑ) και ο Πανελλήνιος Σύλλογος Απογόνων και Φίλων της ΕΑ και του ΔΣΕ διοργανώνουν, την Τετάρτη 3 Μάη 2006 και ώρα 7 μ.μ. στο Θέατρο Πολιτών στο Περιστέρι (Μπουρνάζι - Ολυμπιακό Κέντρο Πυγμαχίας), εκδήλωση τιμής και μνήμης για τα 60 χρόνια του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΔΣΕ).

Θα μιλήσει ο Δημήτρης Αρβανιτάκης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ενώ θα χαιρετίσουν οι Θ. Αυγέρος, πρόεδρος του Παραρτήματος του Συλλόγου και ο Παναγιώτης Νικολόπουλος, αξιωματικός του ΔΣΕ.

Τα Παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ Πετρούπολης, Ιλίου, Καματερού, Αγίων Αναργύρων, Αιγάλεω, Χαϊδαρίου, Αγίας Βαρβάρας και του Συλλόγου Απογόνων και Φίλων της ΕΑ και του ΔΣΕ καλούν τους Αντιστασιακούς, τους Απογόνους και φίλους της Αντίστασης και του ΔΣΕ να συμμετάσχουν στην παραπάνω εκδήλωση τιμής και μνήμης για τα 60 χρόνια του ΔΣΕ.

Επεσε εκπαιδευτικό αεροπλάνο

Σώοι οι δύο πιλότοι

Τυχεροί αποδείχτηκαν οι δύο πιλότοι αεροφωτογραφικού αεροσκάφους «Φάντομ RF-4» της Πολεμικής Αεροπορίας, που χθες το πρωί στις 10.35 χρησιμοποίησαν με επιτυχία το σύστημα αυτόματης εκτίναξης των καθισμάτων τους. Είχαν προηγουμένως διαπιστώσει μηχανική βλάβη στο αεροσκάφος το οποίο εκτελούσε εκπαιδευτική πτήση. Συγκεκριμένα, παρουσίασε πλήρη υδραυλική απώλεια και τελικά συνετρίβη ανατολικά του στρατιωτικού αεροδρομίου της Λάρισας. Οι χειριστές μεταφέρθηκαν για προληπτικούς λόγους στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ