ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 29 Απρίλη 2006
Σελ. /32
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
«Οχημα» κερδοσκοπίας σε βάρος των εργαζομένων

Οι συγκεντρωμένοι είναι απολυμένοι από δημοτικές επιχειρήσεις του δήμου Ανω Λιοσίων. Αφού χρησιμοποιήθηκαν για μικρό χρονικό διάστημα πετάχτηκαν στο δρόμο... (στιγμιότυπο από παλιότερη συγκέντρωσή τους στο δημαρχείο)
Οι συγκεντρωμένοι είναι απολυμένοι από δημοτικές επιχειρήσεις του δήμου Ανω Λιοσίων. Αφού χρησιμοποιήθηκαν για μικρό χρονικό διάστημα πετάχτηκαν στο δρόμο... (στιγμιότυπο από παλιότερη συγκέντρωσή τους στο δημαρχείο)
Οχημα κερδοσκοπίας σε βάρος των δημοτών, αλλά και ομηρίας των εργαζομένων που δουλεύον σε αυτές, αποτελούν, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, οι δημοτικές επιχειρήσεις που λειτουργούν οι δήμοι.

Ηδη, από το 1997, πολλοί δήμοι, με πρόσχημα την πενιχρή χρηματοδότησή τους από τον κρατικό προϋπολογισμό και τους περιορισμούς που τίθονταν στην πρόσληψη προσωπικού, προχώρησαν αθρόα στη σύσταση τέτοιων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται κυρίως σε κοινωνικούς τομείς. Αποτέλεσμα ήταν η επιπλέον οικονομική επιβάρυνση των δημοτών για κάθε υπηρεσία που οι δημοτικές επιχειρήσεις παρείχαν και η δημιουργία στρατιάς συμβασιούχων, που είτε είδαν το δρόμο της απόλυσης, για να ανακυκλωθούν από άλλους, είτε παραμένουν σε καθεστώς ομηρίας.

Χαρακτηριστικά είναι τα πιο πρόσφατα στοιχεία που κατέγραψε έρευνα της ΠΕΤΑ ΑΕ (Πληροφόρηση Επιμόρφωση Τοπική Ανάπτυξη), η οποία έγινε για λογαριασμό της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΚΕ). Τα στοιχεία αφορούν μέχρι και το 2004, χρονιά κατά την οποία λειτουργούσαν 1.800 δημοτικές επιχειρήσεις σε όλη την επικράτεια.

Μέσα σε επτά χρόνια, από το 1997 έως το 2004, οι επιχειρήσεις σχεδόν διπλασιάστηκαν. Το 1997 ήταν 960. Σημαντικά αυξήθηκαν και οι αδρανείς επιχειρήσεις, που δεν είχαν, δηλαδή, κάποιο αντικείμενο, οι οποίες το 1997 ανέρχονταν σε 185, ενώ το 2004 σε 403. Ανάλογη αύξηση σημειώθηκε και στο προσωπικό που απασχολείται σε αυτές τις επιχειρήσεις.

Συγκεκριμένα, το 1997 το προσωπικό έφτανε στα 15.160 άτομα, το 2001 ήταν 27.856 και το 2004 ανήλθε στα 34.498 άτομα. Σύμφωνα με την έρευνα, παραπάνω από τις μισές και συγκεκριμένα το 59,57% των δημοτικών επιχειρήσεων που λειτουργούσαν το 2004 είναι ζημιογόνες, ενώ το 22% αυτών δεν έχουν αντικείμενο.

Πάνω σε αυτό το στοιχείο, «έρχεται» να πατήσει η κυβέρνηση, η οποία με τον νέο Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων που κατέθεσε στη Βουλή - με τη σύμφωνη γνώμη της ΚΕΔΚΕ (σ.σ. πρόσκειται σε ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΝ) - προβλέπει απολύσεις συμβασιούχων σε περιπτώσεις συγχώνευσης δύο ή παραπάνω δημοτικών επιχειρήσεων που χρειάζονται οικονομική «εξυγίανση»! Οπως, επίσης, ταξινομεί σε κατηγορίες τις επιχειρήσεις που μπορεί να συστήνουν οι δήμοι για κάθε έργο, δραστηριότητα, υπηρεσία και δημοτική περιουσία.

Το ΚΚΕ έχει δηλώσει τη ριζική του αντίθεσή του σε κάθε είδους επιχειρηματική δραστηριότητα που αναπτύσσεται για να υποκαταστήσει την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τα αιρετά όργανά της, στο ρόλο τους, τη λειτουργία και τη δράση τους. Συγκεκριμένα, στην απόφαση της ΚΕ του ΚΚΕ για τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές αναφέρεται: «Οι δημοτικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε έργα και υπηρεσίες αρμοδιότητας της ΤΑ να κλείσουν και οι εργαζόμενοι σε αυτές να ενταχθούν σε αντίστοιχες υπηρεσίες των δήμων με σταθερή και μόνιμη σχέση εργασίας».

ΕΡΓΑ ΚΑΙ ΗΜΕΡΕΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΩΝ
Δήμος Πύργου
Δήμαρχος: Γαβρίλης Λιατσής

Στηρίζεται από τη ΝΔ. Τα τελευταία 8 σχεδόν χρόνια, το «έργο» που έχει να επιδείξει η δημοτική αρχή είναι: Εφαρμογή φορομπηχτικής πολιτικής, εκχώρηση αρμοδιοτήτων στο ιδιωτικό κεφάλαιο, αύξηση του ποσοστού των εργαζομένων με μερική απασχόληση. H παράταξη του ΠΑΣΟΚ στηρίζει αυτή την πολιτική σχεδόν σε όλα τα σημεία. Αλλωστε, η κριτική που ασκείται από τη συγκεκριμένη παράταξη περιορίζεται μόνο σε ζητήματα διαχείρισης και αυτή για λόγους καθαρά αντιπολιτευτικούς.

Συγκεκριμένα:

  • Εφαρμόζει φορομπηχτική πολιτική. Το 2003 επέβαλε αυξήσεις 20% στα δημοτικά τέλη. Λίγες μέρες αργότερα ακολουθεί νέα αύξηση των τελών ύδρευσης και αποχέτευσης κατά 25%.
  • Προσλαμβάνει εργαζόμενους για τις ανάγκες του δήμου με τη μέθοδο της μερικής απασχόλησης, κύρια μέσω των δημοτικών επιχειρήσεων. Μέσα σε λίγα χρόνια το ποσοστό των εργαζομένων με μερική απασχόληση από 20% έφτασε το 30%.
  • Αποδέχεται αρμοδιότητες αποκλειστικής ευθύνης του κράτους, όπως οι παιδικοί σταθμοί. Οι μόλις τρεις που λειτουργούν, πέρα από το γεγονός ότι οι ανάγκες είναι τριπλάσιες, έχουν και υψηλά τροφεία που φτάνουν μέχρι και τα 53 ευρώ.
  • Εκχώρηση αρμοδιοτήτων στο ιδιωτικό κεφάλαιο. Τρανταχτό παράδειγμα αποτελεί η σύμβαση που υπογράφηκε μεταξύ του δήμου Πύργου και κοινοπραξίας εταιριών για την κατασκευή πάρκινγκ 322 θέσεων, κόστους 9 εκατομμυρίων ευρώ, με τη ληστρική μέθοδο της ...αυτοχρηματοδότησης και την εκμετάλλευσή του για 30 χρόνια.
  • Η δημοτική αρχή, από την 01/01/2003, έχει πάρει δάνεια ύψους 4.800.000 ευρώ κι ετοιμάζεται - μετά από απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου - για ένα ακόμη δάνειο ύψους 1.450.000 ευρώ. Με αυτό τον τρόπο, όπως γίνεται αντιληπτό, υποθηκεύονται τα οικονομικά του δήμου τα οποία θα κληθούν να πληρώσουν, εκ νέου, οι δημότες.
  • Η δημοτική αρχή βραβεύει μεγαλοεπιχειρηματίες, μέσα από επίσημες τελετές στο δημαρχείο.
  • Ιδρυσε Δημοτική Αστυνομία. Αυτή τη στιγμή διαθέτει έντεκα αστυνομικούς υπαλλήλους και πήρε απόφαση, πριν από ένα μήνα περίπου, να προσλάβει άλλους 10 με τελικό στόχο η δύναμη της Δημοτικής Αστυνομίας να φτάσει τους 60.
Περιοδείες και συγκεντρώσεις

Εκδήλωση διοργανώνει την ερχόμενη Τετάρτη 3 του Μάη η «Δημοκρατική Ενότητα» Νίκαιας, στις 7.30 μ.μ. στην Ενωση Σμυρναίων. Κεντρικός ομιλητής θα είναι ο Στέλιος Μπενετάτος, δήμαρχος Νίκαιας, επικεφαλής της «Δημοκρατικής Ενότητας» και υποψήφιος δήμαρχος της παράταξης στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές. Στην εκδήλωση θα μιλήσει και ο Γιάννης Μανουσογιαννάκης, υποψήφιος νομάρχης Πειραιά και επικεφαλής της «Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας». Στη συγκέντρωση θα χαιρετίσει η κόρη του Τσε Γκεβάρα, Αλέιδα Γκεβάρα.

  • Τις προγραμματικές θέσεις της «Δημοτικής Αγωνιστικής Ριζοσπαστικής Συσπείρωσης» Νέας Ιωνίας Βόλου, που στηρίζεται, στα πλαίσια της συνεργασίας για τις ερχόμενες τοπικές εκλογές, από το ΚΚΕ, το ΔΗΚΚΙ, την Παρέμβαση Αριστερών Πολιτών και την Κομμουνιστική Ανανέωση, θα παρουσιάσει ο υποψήφιος δήμαρχος Β. Λινάρδος, σε εκδήλωση που θα γίνει την Τετάρτη 3 Μάη, στις 7.30 μ.μ., στην αίθουσα του Μεταξουργείου.
  • Συγκέντρωση με θέμα «Αγροτικά προβλήματα και Αυτοδιοίκηση», διοργανώνει η Γραμματεία Ηρακλείου της ΠΑΣΥ, την Τετάρτη 3 Μάη, στην Ψαρή Φοράδα του Δήμου Βιάννου, στις 7 μ.μ. Θα μιλήσει ο Βαγγέλης Βαρδάκης, μέλος της ΠΑΣΥ, γεωπόνος ερευνητής.
  • Συγκέντρωση διοργανώνει η ΝΕ Ηρακλείου του ΚΚΕ, την Πέμπτη 4 Μάη στον Αγιο Σύλλα του Δήμου Τεμένους, στις 8.30 μ.μ. με ομιλητή τον Μανώλη Συντυχάκη, μέλος του Γραφείου Περιοχής Κρήτης του ΚΚΕ.
ΑΠΟΛΥΜΕΝΟΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Απλήρωτοι και άνεργοι

Ακόμα περιμένουν τα δεδουλευμένα τους οι απολυμένοι της Υπηρεσίας Διεύθυνσης Ελέγχου Συντήρησης Εργων (ΔΕΣΕ) της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Οπως μας πληροφορούν, με προ ημερών Ερώτησή τους στη Βουλή, προς τους υπουργούς Εσωτερικών και Απασχόλησης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, οι βουλευτές του ΚΚΕ, Γιώργος Χουρμουζιάδης και Αγγελος Τζέκης, «η Υπηρεσία οφείλει δεδουλευμένα πολλών μηνών σε πρώην εργαζομένους της που τους απέλυσε επειδή έληξε η σύμβασή τους».

Στο μεταξύ, την ίδια τύχη φοβούνται ότι θα έχουν και όσοι συμβασιούχοι προσλήφθηκαν στην εν λόγω υπηρεσία το Δεκέμβρη του 2005, καθώς τον Αύγουστο λήγει η σύμβασή τους. Στο μεταξύ, οι εν λόγω συμβασιούχοι παρέμεναν ήδη τρεις μήνες απλήρωτοι. «Οι περισσότεροι από αυτούς - αναφέρουν οι βουλευτές του ΚΚΕ στην Ερώτησή τους - εργάζονται στο εργοτάξιό της, στο Δενδροπόταμο Θεσσαλονίκης. Καλύπτουν ανάγκες συντήρησης του Εθνικού Οδικού Δικτύου και απασχολούνται στον αποχιονισμό, στη διαγράμμιση, στον ηλεκτροφωτισμό, στα ασφαλτικά, αλλά και στην καθαριότητα, στη φύλαξη κλπ. Οι συνθήκες κάτω από τις οποίες εργάζονται είναι πολύ δύσκολες και ανθυγιεινές, αλλά και επικίνδυνες πολλές φορές για τη σωματική τους ακεραιότητα, όπως φαίνεται και από τα ατυχήματα που έχουν συμβεί στο παρελθόν».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ