ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 29 Απρίλη 2006
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΝΕΕΣ ΑΝΑΤΙΜΗΣΕΙΣ
Ηλεκτρισμός και μεταφορές «σέρνουν το χορό»

Δεκτό, πριν ακόμη κατατεθεί, το αίτημα της ΔΕΗ για «ρήτρα καυσίμου» που αναμένεται στο 2%, πέρα από την «τακτική» αύξηση του Σεπτέμβρη

Το «πράσινο φως» για νέο κύμα αλυσιδωτών αυξήσεων στις τιμές όλων των ειδών και υπηρεσιών πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης δίνει η κυβέρνηση, με την αποδοχή - πριν ακόμη κατατεθεί επίσημο αίτημα - της απαίτησης της ΔΕΗ για «ρήτρα καυσίμου» στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος! Με πρόσχημα την αύξηση των διεθνών τιμών του πετρελαίου, η οποία ωστόσο απέχει από τις πραγματικές τιμές αγοραπωλησίας του στο πετρελαϊκό κύκλωμα, μεγαλοβιομήχανοι και μεγαλέμποροι «νομιμοποιούνται» πλέον για την πυροδότηση ενός νέου γύρου αυξήσεων με τη συνολική επιβάρυνση να καταλήγει στους καταναλωτές, στους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους, στα φτωχά λαϊκά στρώματα. Η ψευδεπίγραφη «υστερία» γύρω από τις τιμές του πετρελαίου (που τις τελευταίες μέρες μειώνονται) αποτελεί την ικανή και αναγκαία συνθήκη για τη νέα εξαπάτηση των λαϊκών στρωμάτων.

Ηδη, ανακοινώθηκε η αύξηση της τιμής των εισιτηρίων της «Ολυμπιακής». Αίτημα για αυξήσεις στα εισιτήρια υπεραστικών συγκοινωνιών έχουν υποβάλει και οι ιδιοκτήτες των ΚΤΕΛ, ενώ ήδη τρέχουν ή επίκεινται ανατιμήσεις και σε μια σειρά άλλους κλάδους, τόσο στις μεταφορές, όσο και αλλού. Οι εργαζόμενοι θα βρεθούν αντιμέτωποι με τις νέες αυξήσεις τιμών με ...«εφόδιο» τα 77 λεπτά της αύξησης που προβλέπει η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που συνομολόγησαν οι «κοινωνικοί εταίροι». Τους επόμενους μήνες θα ακολουθήσει μία ακόμη «θεσμική» και απερίφραστα τεχνητή αύξηση της τιμής των υγρών καυσίμων, με την αύξηση που ήδη ανακοίνωσε το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης στον ειδικό φόρο, όπως ...επιτάσσει η Ευρωπαϊκή Ενωση.

Στο φόντο αυτών των εξελίξεων, η κυβέρνηση έσπευσε να προϊδεάσει για το νέο χαράτσι της ΔΕΗ, μέσω των σχετικών δηλώσεων του γενικού γραμματέα του υπουργείου Ανάπτυξης Ν. Στεφάνου, ο οποίος φρόντισε να ταχθεί εξαρχής υπέρ της επιβολής «ρήτρας καυσίμου». Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Ανάπτυξης προανήγγειλε, στην ουσία, την πρόθεση της κυβέρνησης να συνδέσει τα τιμολόγια της ΔΕΗ με τις τιμές των υγρών καυσίμων. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως όταν οι διεθνείς τιμές πετρελαίου θα ανεβαίνουν, αυτόματα θα ανεβαίνουν και τα τιμολόγια της ΔΕΗ, ενώ - η ελληνική παράδοση - δεν προβλέπει να ισχύει και το αντίθετο...

Ο πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Μ. Καραμανής δήλωσε χτες στο πρακτορείο «Ρόιτερς» ότι αναμένεται η επίσημη πρόταση της ΔΕΗ για τη «ρήτρα πετρελαίου», η οποία και θα εγκριθεί, ενώ υπολόγισε την επιβάρυνση στο 2% επί του τιμολογίου! Επιπρόσθετα προέβλεψε αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ κατά 20 - 30% τα επόμενα 5 - 6 χρόνια, επειδή είναι από τα ...χαμηλότερα στην Ευρώπη! Το πρώτο βήμα γίνεται ήδη τόσο με τη ρήτρα, όσο και με την αναμενόμενη νέα αύξηση των τιμολογίων που θα ισχύσει από το Σεπτέμβρη. Θεωρείται, μάλιστα, σίγουρο ότι θα είναι κλιμακωτή, όπως και το 2005, όπου οι αυξήσεις κυμάνθηκαν μεταξύ 3 - 6,5%! Μια τέτοια προοπτική θα οδηγήσει το οικιακό τιμολόγιο της ΔΕΗ σε αυξήσεις από 5% το ελάχιστο, έως 8,5%!!!

Ετσι, η ΔΕΗ ΑΕ των 135,7 εκατ. ευρώ καθαρών κερδών το 2005 θα μετακυλίσει στους καταναλωτές την αύξηση της τιμής των καυσίμων και το κόστος αγοράς δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων, προκειμένου να πολλαπλασιάσει τα κέρδη υπέρ των μεγαλομετόχων της και ενάντια στο λαϊκό συμφέρον. Ουσιαστικά, η κυβέρνηση κάνει αυτό που λίγο - πολύ διέψευδε, όταν η Κεφαλονιά είχε βυθιστεί στο σκοτάδι και η διοίκηση της ΔΕΗ δήλωνε ότι πρέπει να αυξηθούν τα τιμολόγια για να τα ...βγάλει πέρα. Να σημειωθεί ότι και οι προηγούμενες «τακτικές» μεγάλες αυξήσεις είχαν αιτιολογηθεί με το πρόσχημα των πετρελαϊκών αυξήσεων, που τις πληρώνουν ξανά και ξανά οι καταναλωτές.

ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ
Ακριβότερα λόγω πετρελαίου

Ακριβαίνουν κατά 5 ευρώ τα εισιτήρια εξωτερικού των «Ολυμπιακών Αερογραμμών» (ΟΑ) και κατά 1 ευρώ τα εισιτήρια εσωτερικού, από την ερχόμενη Παρασκευή, 5 Μάη 2006, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωσε που εξέδωσε χτες η εταιρία. Σε ανάλογες αυξήσεις έχουν προχωρήσει σχεδόν όλες οι αεροπορικές εταιρίες, αν και δεν έχουν εκδώσει ακόμη καμία επίσημη ανακοίνωση.

Με τη χτεσινή ανακοίνωσή της, η διοίκηση της «Ολυμπιακής» αναφέρει πως η συνεχιζόμενη αύξηση στο κόστος των αεροπορικών καυσίμων, λόγω της υπέρμετρης ανόδου της τιμής του πετρελαίου, την υποχρεώνει να αυξήσει τον επίναυλο καυσίμου:

  • Από 9 σε 10 ευρώ ανά διαδρομή στα εισιτήρια εσωτερικού.
  • Από 50 σε 55 ευρώ ανά διαδρομή στα εισιτήρια του διηπειρωτικού δικτύου (Νέα Υόρκη, Μόντρεαλ, Τορόντο, Γιοχάνεσμπουργκ).
  • Από 15 σε 20 ευρώ στις πτήσεις μικρών και μεσαίων αποστάσεων εξωτερικού.

Από την επιβάρυνση του επίναυλου εξαιρούνται τα νήπια έως δύο ετών.

ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ - ΠΟΤΩΝ
Ανεξέλεγκτες αυξήσεις τιμών

Επίσημα, από το Μάρτη του 2005 μέχρι το Μάρτη του 2006, οι τιμές τροφίμων και ποτών αυξήθηκαν κατά μέσο όρο 10,5% για την εσωτερική αγορά και μόλις 4,5% για τα ίδια εμπορεύματα που προορίζονται για τις αγορές του εξωτερικού

Αχαλίνωτη καλπάζει η ακρίβεια σε βασικά είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, καθώς οι επιχειρηματίες, αποθρασυμένοι από την κυβερνητική πολιτική και τους θεσμούς της «ελεύθερης αγοράς», προχωρούν σε συνεχείς και αθρόες ανατιμήσεις. Σε μια εποχή, μάλιστα, που οι μισθοί και οι συντάξεις παραμένουν καθηλωμένοι σε απαράδεκτα χαμηλά επίπεδα, η κερδοσκοπία στην οποία επιδίδονται οι επιχειρήσεις επιβεβαιώνεται και από τα επίσημα - και υποεκτιμημένα - κυβερνητικά στοιχεία.

Σύμφωνα με το δείκτη τιμών παραγωγού στη βιομηχανία, της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Ελλάδας (ΕΣΥΕ), στο δωδεκάμηνο από το Μάρτη του 2005 έως το Μάρτη του 2006 η βιομηχανία ποτών και τροφίμων προχώρησε σε μεσοσταθμικές αυξήσεις κατά 10,5% στα εμπορεύματα (τρόφιμα και ποτά) που πούλησε στην εγχώρια αγορά. Αντίθετα, πολύ πιο συγκρατημένες ήταν οι αυξήσεις στις τιμές των τροφίμων και ποτών για την εξωτερική αγορά, οι οποίες μεσοσταθμικά ανήλθαν στο 4,5%.

Για την ίδια δωδεκάμηνη περίοδο, ο δείκτης τιμών αναλώσιμων καταναλωτικών αγαθών (ο οποίος είναι ευρύτερος από αυτόν της βιομηχανίας τροφίμων - ποτών καθώς παρακολουθεί το σύνολο των καταναλωτικών εμπορευμάτων που προμηθεύονται τα νοικοκυριά) σημείωσε άνοδο 8,7% για την εσωτερική αγορά και αντίστοιχη άνοδο μόλις 2,3% για την εξωτερική αγορά. Στην προκειμένη δηλαδή περίπτωση οι αυξήσεις που επιβλήθηκαν σε καταναλωτικά εμπορεύματα που προορίζονται για την εσωτερική αγορά ήταν σχεδόν τετραπλάσιες από τις αυξήσεις των ίδιων εμπορευμάτων που κατευθύνθηκαν στις αγορές του εξωτερικού, όπου οι επιχειρηματίες επιδιώκουν να διατηρήσουν ή και να αυξήσουν τα μερίδια αγοράς.

Από τα επίσημα κυβερνητικά στοιχεία αποκαλύπτεται ποιοι πυροδοτούν την ακρίβεια που λεηλατεί τα λαϊκά εισοδήματα και ποιοι ευθύνονται τελικά για τις πληθωριστικές εξάρσεις, τις οποίες οι κυρίαρχοι κύκλοι επιχειρούν να αποδώσουν στην... άνοδο των μισθών. Σημαντικές αυξήσεις το δωδεκάμηνο Μάρτης 06/05 στην εσωτερική αγορά επιβλήθηκαν στα υγρά καύσιμα (άνοδος 22,7%), στην κατασκευή ηλεκτρικών μηχανών και συσκευών (άνοδος 38,9%, η οποία αφορά κυρίως μεγάλες ανατιμήσεις σε καλώδια και αγωγούς ηλεκτρισμού, φωτιστικά σώματα κλπ.), στην παραγωγή βασικών μετάλλων (άνοδος 6,2% η οποία αφορά κυρίως οικοδομικά υλικά).

Οι κερδισμένοι ... των ανατιμήσεων

Τα κέρδη διεθνών πετρελαϊκών κολοσσών, όπως προκύπτουν από τις ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων τους για το πρώτο τρίμηνο του 2006, αποκαλύπτουν τον πραγματικό λόγο αύξησης των τιμών των υγρών καυσίμων. Το γεγονός ότι η παγκόσμια παραγωγή πετρελαίου δεν έχει υποστεί μείωση αποκαλύπτει το αστήρικτο των επιχειρημάτων όσων υποστηρίζουν πως οι τιμές πετρελαίου διαμορφώνονται με βάση το νόμο προσφοράς και ζήτησης.

Αδιάψευστο μάρτυρα αποτελούν και τα παρακάτω στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία τα κέρδη των πολυεθνικών πετρελαίου, μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2006, ανήλθαν σε:

  • 8,4 δισ. δολάρια για την αμερικανική Exxon Mobil, με αύξηση 6,9%.
  • 5,6 δισ. δολάρια για τη βρετανική BP, η οποία είχε ...κάμψη, κατά 15%.
  • 4 δισ. δολάρια για την αμερικανική Chevron, έναντι 2,68 δισ. δολαρίων το πρώτο τρίμηνο του 2005.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ