Σάββατο 29 Απρίλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ - ΠΟΤΩΝ
Ανεξέλεγκτες αυξήσεις τιμών

Επίσημα, από το Μάρτη του 2005 μέχρι το Μάρτη του 2006, οι τιμές τροφίμων και ποτών αυξήθηκαν κατά μέσο όρο 10,5% για την εσωτερική αγορά και μόλις 4,5% για τα ίδια εμπορεύματα που προορίζονται για τις αγορές του εξωτερικού

Αχαλίνωτη καλπάζει η ακρίβεια σε βασικά είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, καθώς οι επιχειρηματίες, αποθρασυμένοι από την κυβερνητική πολιτική και τους θεσμούς της «ελεύθερης αγοράς», προχωρούν σε συνεχείς και αθρόες ανατιμήσεις. Σε μια εποχή, μάλιστα, που οι μισθοί και οι συντάξεις παραμένουν καθηλωμένοι σε απαράδεκτα χαμηλά επίπεδα, η κερδοσκοπία στην οποία επιδίδονται οι επιχειρήσεις επιβεβαιώνεται και από τα επίσημα - και υποεκτιμημένα - κυβερνητικά στοιχεία.

Σύμφωνα με το δείκτη τιμών παραγωγού στη βιομηχανία, της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Ελλάδας (ΕΣΥΕ), στο δωδεκάμηνο από το Μάρτη του 2005 έως το Μάρτη του 2006 η βιομηχανία ποτών και τροφίμων προχώρησε σε μεσοσταθμικές αυξήσεις κατά 10,5% στα εμπορεύματα (τρόφιμα και ποτά) που πούλησε στην εγχώρια αγορά. Αντίθετα, πολύ πιο συγκρατημένες ήταν οι αυξήσεις στις τιμές των τροφίμων και ποτών για την εξωτερική αγορά, οι οποίες μεσοσταθμικά ανήλθαν στο 4,5%.

Για την ίδια δωδεκάμηνη περίοδο, ο δείκτης τιμών αναλώσιμων καταναλωτικών αγαθών (ο οποίος είναι ευρύτερος από αυτόν της βιομηχανίας τροφίμων - ποτών καθώς παρακολουθεί το σύνολο των καταναλωτικών εμπορευμάτων που προμηθεύονται τα νοικοκυριά) σημείωσε άνοδο 8,7% για την εσωτερική αγορά και αντίστοιχη άνοδο μόλις 2,3% για την εξωτερική αγορά. Στην προκειμένη δηλαδή περίπτωση οι αυξήσεις που επιβλήθηκαν σε καταναλωτικά εμπορεύματα που προορίζονται για την εσωτερική αγορά ήταν σχεδόν τετραπλάσιες από τις αυξήσεις των ίδιων εμπορευμάτων που κατευθύνθηκαν στις αγορές του εξωτερικού, όπου οι επιχειρηματίες επιδιώκουν να διατηρήσουν ή και να αυξήσουν τα μερίδια αγοράς.

Από τα επίσημα κυβερνητικά στοιχεία αποκαλύπτεται ποιοι πυροδοτούν την ακρίβεια που λεηλατεί τα λαϊκά εισοδήματα και ποιοι ευθύνονται τελικά για τις πληθωριστικές εξάρσεις, τις οποίες οι κυρίαρχοι κύκλοι επιχειρούν να αποδώσουν στην... άνοδο των μισθών. Σημαντικές αυξήσεις το δωδεκάμηνο Μάρτης 06/05 στην εσωτερική αγορά επιβλήθηκαν στα υγρά καύσιμα (άνοδος 22,7%), στην κατασκευή ηλεκτρικών μηχανών και συσκευών (άνοδος 38,9%, η οποία αφορά κυρίως μεγάλες ανατιμήσεις σε καλώδια και αγωγούς ηλεκτρισμού, φωτιστικά σώματα κλπ.), στην παραγωγή βασικών μετάλλων (άνοδος 6,2% η οποία αφορά κυρίως οικοδομικά υλικά).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ