Σάββατο 29 Απρίλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΝΕΕΣ ΑΝΑΤΙΜΗΣΕΙΣ
Ηλεκτρισμός και μεταφορές «σέρνουν το χορό»

Δεκτό, πριν ακόμη κατατεθεί, το αίτημα της ΔΕΗ για «ρήτρα καυσίμου» που αναμένεται στο 2%, πέρα από την «τακτική» αύξηση του Σεπτέμβρη

Το «πράσινο φως» για νέο κύμα αλυσιδωτών αυξήσεων στις τιμές όλων των ειδών και υπηρεσιών πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης δίνει η κυβέρνηση, με την αποδοχή - πριν ακόμη κατατεθεί επίσημο αίτημα - της απαίτησης της ΔΕΗ για «ρήτρα καυσίμου» στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος! Με πρόσχημα την αύξηση των διεθνών τιμών του πετρελαίου, η οποία ωστόσο απέχει από τις πραγματικές τιμές αγοραπωλησίας του στο πετρελαϊκό κύκλωμα, μεγαλοβιομήχανοι και μεγαλέμποροι «νομιμοποιούνται» πλέον για την πυροδότηση ενός νέου γύρου αυξήσεων με τη συνολική επιβάρυνση να καταλήγει στους καταναλωτές, στους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους, στα φτωχά λαϊκά στρώματα. Η ψευδεπίγραφη «υστερία» γύρω από τις τιμές του πετρελαίου (που τις τελευταίες μέρες μειώνονται) αποτελεί την ικανή και αναγκαία συνθήκη για τη νέα εξαπάτηση των λαϊκών στρωμάτων.

Ηδη, ανακοινώθηκε η αύξηση της τιμής των εισιτηρίων της «Ολυμπιακής». Αίτημα για αυξήσεις στα εισιτήρια υπεραστικών συγκοινωνιών έχουν υποβάλει και οι ιδιοκτήτες των ΚΤΕΛ, ενώ ήδη τρέχουν ή επίκεινται ανατιμήσεις και σε μια σειρά άλλους κλάδους, τόσο στις μεταφορές, όσο και αλλού. Οι εργαζόμενοι θα βρεθούν αντιμέτωποι με τις νέες αυξήσεις τιμών με ...«εφόδιο» τα 77 λεπτά της αύξησης που προβλέπει η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που συνομολόγησαν οι «κοινωνικοί εταίροι». Τους επόμενους μήνες θα ακολουθήσει μία ακόμη «θεσμική» και απερίφραστα τεχνητή αύξηση της τιμής των υγρών καυσίμων, με την αύξηση που ήδη ανακοίνωσε το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης στον ειδικό φόρο, όπως ...επιτάσσει η Ευρωπαϊκή Ενωση.

Στο φόντο αυτών των εξελίξεων, η κυβέρνηση έσπευσε να προϊδεάσει για το νέο χαράτσι της ΔΕΗ, μέσω των σχετικών δηλώσεων του γενικού γραμματέα του υπουργείου Ανάπτυξης Ν. Στεφάνου, ο οποίος φρόντισε να ταχθεί εξαρχής υπέρ της επιβολής «ρήτρας καυσίμου». Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Ανάπτυξης προανήγγειλε, στην ουσία, την πρόθεση της κυβέρνησης να συνδέσει τα τιμολόγια της ΔΕΗ με τις τιμές των υγρών καυσίμων. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως όταν οι διεθνείς τιμές πετρελαίου θα ανεβαίνουν, αυτόματα θα ανεβαίνουν και τα τιμολόγια της ΔΕΗ, ενώ - η ελληνική παράδοση - δεν προβλέπει να ισχύει και το αντίθετο...

Ο πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Μ. Καραμανής δήλωσε χτες στο πρακτορείο «Ρόιτερς» ότι αναμένεται η επίσημη πρόταση της ΔΕΗ για τη «ρήτρα πετρελαίου», η οποία και θα εγκριθεί, ενώ υπολόγισε την επιβάρυνση στο 2% επί του τιμολογίου! Επιπρόσθετα προέβλεψε αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ κατά 20 - 30% τα επόμενα 5 - 6 χρόνια, επειδή είναι από τα ...χαμηλότερα στην Ευρώπη! Το πρώτο βήμα γίνεται ήδη τόσο με τη ρήτρα, όσο και με την αναμενόμενη νέα αύξηση των τιμολογίων που θα ισχύσει από το Σεπτέμβρη. Θεωρείται, μάλιστα, σίγουρο ότι θα είναι κλιμακωτή, όπως και το 2005, όπου οι αυξήσεις κυμάνθηκαν μεταξύ 3 - 6,5%! Μια τέτοια προοπτική θα οδηγήσει το οικιακό τιμολόγιο της ΔΕΗ σε αυξήσεις από 5% το ελάχιστο, έως 8,5%!!!

Ετσι, η ΔΕΗ ΑΕ των 135,7 εκατ. ευρώ καθαρών κερδών το 2005 θα μετακυλίσει στους καταναλωτές την αύξηση της τιμής των καυσίμων και το κόστος αγοράς δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων, προκειμένου να πολλαπλασιάσει τα κέρδη υπέρ των μεγαλομετόχων της και ενάντια στο λαϊκό συμφέρον. Ουσιαστικά, η κυβέρνηση κάνει αυτό που λίγο - πολύ διέψευδε, όταν η Κεφαλονιά είχε βυθιστεί στο σκοτάδι και η διοίκηση της ΔΕΗ δήλωνε ότι πρέπει να αυξηθούν τα τιμολόγια για να τα ...βγάλει πέρα. Να σημειωθεί ότι και οι προηγούμενες «τακτικές» μεγάλες αυξήσεις είχαν αιτιολογηθεί με το πρόσχημα των πετρελαϊκών αυξήσεων, που τις πληρώνουν ξανά και ξανά οι καταναλωτές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ