Σάββατο 29 Απρίλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
Επέκταση στα Βαλκάνια - πώληση του «Αστέρα»

Την επέκταση της επιχειρηματικής διείσδυσης στη χρυσοφόρα αγορά των Βαλκανίων και άλλων γειτονικών κρατών εξετάζει η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας Ελλάδας (ΕΤΕ), η οποία ταυτόχρονα μπαίνει στην τελική ευθεία για την εκποίηση του «μάνατζμεντ» του ξενοδοχειακού της συγκροτήματος «Αστήρ Παλλάς ΑΕ» σε άλλο ιδιώτη μεγαλοξενοδόχο. Χτες, ο διοικητής της Εθνικής, Τ. Αράπογλου, ανακοίνωσε πως μέχρι τα μέσα Μάη θα έχει επιλεγεί από την ΕΤΕ η εταιρία στην οποία θα μεταβιβαστεί το μάνατζμεντ της ξενοδοχειακής εταιρίας «Αστήρ Παλλάς». «Είμαστε στην τελική φάση του διαγωνισμού» δήλωσε και πρόσθεσε πως «σε δύο εβδομάδες» θα έχει επιλεγεί από τη διοίκηση της ΕΤΕ η εταιρία στην οποία θα μεταβιβαστεί η θυγατρική της «Αστήρ Παλλάς ΑΕ».

Στο στόχαστρο του τραπεζικού ομίλου βρίσκονται οι αγορές των Σερβίας, Ρουμανίας, Ουκρανίας και Αιγύπτου, όπου όπως δήλωσε ο διοικητής Τ. Αράπογλου, εξετάζεται η εξαγορά μιας τουλάχιστον τράπεζας. Η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου μέχρι 3 δισ. ευρώ θα περάσει από την επόμενη Γενική Συνέλευση των μετόχων, που προγραμματίζεται για τις 9 Μάη. Το ποσό αυτό θα πάει για την εξαγορά της τουρκικής τράπεζας Φάινανς Μπανκ (Finansbank) και σε άλλες εξαγορές.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, η μετοχική σύνθεση της Εθνικής Τράπεζας στο τέλος του 2005 ήταν η εξής: Ασφαλιστικά ταμεία 22,6%, νομικά πρόσωπα εσωτερικού 15,8%, ιδιώτες εσωτερικού 23,2%, τα κάθε είδους ξένα κεφάλαια (όπως τα ταξινομούν οι ίδιοι) φτάνουν σε 38,8%, ποσοστό που αφορά τόσο εταιρίες όσο και φυσικά πρόσωπα που δηλώνουν για έδρα το εξωτερικό.

Αυτές τις επιχειρηματικές αναδιαρθρώσεις, που συνδέονται με τις εξαγορές (ξένων τραπεζών κλπ) από την ΕΤΕ ή την πώληση θυγατρικών της Εθνικής, θα τις πληρώσουν οι εργαζόμενοι στην τράπεζα και στις ξενοδοχειακές μονάδες που θα βρεθούν αντιμέτωποι με τις ορέξεις των νέων αφεντικών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ