ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 30 Απρίλη 2006
Σελ. /32
Νέο ρεκόρ πτωχεύσεων στις ΗΠΑ

Πάνω από 2,1 εκατομμύρια νοικοκυριά υπέβαλαν αίτηση πτώχευσης το 2005!

Παπαγεωργίου Βασίλης

Οι οικονομολόγοι μπορεί να ισχυρίζονται ότι η αμερικανική οικονομία βρίσκεται στη φάση της δυναμικής ανάπτυξης, όμως η πραγματικότητα για εκατομμύρια Αμερικανούς είναι τελείως διαφορετική. Ενας δείκτης αυτής της πραγματικότητας είναι και ο αριθμός των πτωχεύσεων των νοικοκυριών που δεν μπόρεσαν να αντέξουν το βάρος του υπερδανεισμού. Σύμφωνα, λοιπόν, με τα στοιχεία της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ (Fed), κατά τη διάρκεια του 2005 πάνω από 2,1 εκατομμύρια νοικοκυριά υπέβαλαν αίτηση πτώχευσης!

Ο αριθμός των πτωχεύσεων είναι κατά 30% μεγαλύτερος σε σχέση με το 2004 και φυσικά αποτελεί ρεκόρ για τα δεδομένα των ΗΠΑ. Σημειώνεται ότι οι πτωχεύσεις πριν από μια εικοσιπενταετία δεν ξεπερνούσαν τις 300.000 το χρόνο. Από τη σύγκριση προκύπτει η διαρκής πτώση του βιοτικού επιπέδου των αμερικανικών εργατικών νοικοκυριών, παρά τα τεράστια κέρδη του μεγάλου κεφαλαίου (στοιχεία από την «Ελευθεροτυπία» 16/4/2006).

Και τώρα, την ώρα που η ανάπτυξη στις ΗΠΑ τρέχει με ρυθμούς πάνω από 3%, εκατομμύρια αμερικανικά νοικοκυριά ασφυκτιούν καθώς η διαφορά μεταξύ του εισοδήματός τους και των αναγκών τους μεγαλώνει με ταχύτατους ρυθμούς. Η βασική αιτία των πτωχεύσεων είναι η αδυναμία αποπληρωμής των βραχυπρόθεσμων δανείων και των πιστωτικών καρτών, που χορηγούνται με ληστρικά επιτόκια από τις τράπεζες.

Σύμφωνα με τη μελέτη Fed, ένα νοικοκυριό υποβάλλει αίτηση πτώχευσης όταν το χρέος του ξεπερνάει κατά μιάμιση φορά το ετήσιο εισόδημά του. Δηλαδή αν με ετήσιο εισόδημα 24.000 δολαρίων, το χρέος ξεπεράσει τα 36.000 δολάρια.

Αλλο αξιοπρόσεκτο στοιχείο αφορά στην ηλικία των εργαζομένων που υποβάλλουν αίτηση πτώχευσης, αφού αυτή υπολογίζεται στα 38 χρόνια, δηλαδή στην πιο κρίσιμη και παραγωγική ηλικία. Το 44% των χρεοκοπημένων είναι νοικοκυριά, το 30% γυναίκες και το 26% άνδρες.

Ενας από τους σημαντικούς λόγους που οδηγούν στην πτώχευση είναι η απόλυση του εργαζόμενου αφού υπολογίζεται ότι το 50% των αιτήσεων επικαλείται την απόλυση από την εργασία και την επακόλουθη αδυναμία αποπληρωμής των δανείων και των καρτών.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία των ΗΠΑ, από τη στιγμή που υποβληθεί η αίτηση πτώχευσης (είτε από μεμονωμένο άτομο, είτε από νοικοκυριό) αρχίζει η διαδικασία ρευστοποίησης της κινητής και ακίνητης περιουσίας του αιτούντος. Κατόπιν από το ποσό που θα προκύψει θα πληρωθούν οι τράπεζες υπολογίζοντας το κεφάλαιο και τους τόκους των δανείων.

Η κυβέρνηση Μπους με αλλαγή του σχετικού άρθρου στο νόμο για τις πτωχεύσεις επιβάλλει εκτός των κατασχέσεων των περιουσιακών στοιχείων και την υποχρέωση του αιτούντος να πληρώσει ένα μέρος του χρέους τους σε περίοδο πέντε ετών. Ο νόμος αυτός, που επέσπευσε την κατάθεση πτωχεύσεων πέρυσι στις ΗΠΑ, καταγγέλθηκε από οργανώσεις καταναλωτών ως «δώρο» προς τις τράπεζες που θα εισπράξουν περισσότερα από 1 δισ. δολάρια.


ΚΕΙΜΕΝΑ:
Δάνης ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

Πώς χάνονται οι συντάξεις

Την ώρα που η κυβέρνηση μεθοδεύει την ακόμη μεγαλύτερη «αξιοποίηση» των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων στο όνομα της «εξυγίανσής» τους, το βρετανικό συνταξιοδοτικό σύστημα κινδυνεύει να καταρρεύσει, δεδομένου ότι στηρίζεται, ουσιαστικά, στην «αξιοποίηση» των διαθέσιμων κεφαλαίων του σε επενδύσεις στο Χρηματιστήριο.

Στη Βρετανία, τα συνταξιοδοτικά ταμεία έχασαν ένα μεγάλο μέρος των αποθεματικών τους κατά τη διάρκεια του χρηματιστηριακού «κραχ» του 2002. Η οικονομική τους κατάσταση, μετά τις απώλειες αυτές, είναι πολύ άσχημη.

Η ζημιά των συνταξιοδοτικών ταμείων των εργαζόμενων στον ιδιωτικό τομέα υπολογίζεται πάνω από 150 δισ. στερλίνες. Ανάλογη ζημιά υπέστησαν και τα Ταμεία των εργαζόμενων στο δημόσιο τομέα.

Τις άμεσες συνέπειες των ιδιωτικών συνταξιοδοτικών ταμείων πληρώνουν πάνω από 85.000 εργαζόμενοι, οι οποίοι έχασαν τις συντάξεις τους μετά τη χρεοκοπία των επιχειρήσεων στις οποίες εργάζονταν. Η χρεοκοπία πολλών επιχειρήσεων συμπαρέσυρε στην κατάρρευση και τα αντίστοιχα Ταμεία, στα οποία είχαν εμπιστευτεί τις εισφορές τους οι εργαζόμενοι.

Και ενώ οι εργαζόμενοι μετρούν τις συνέπειες από την εφαρμογή του «αγγλοσαξονικού» μοντέλου, η κυβέρνηση Μπλερ προωθεί νέες «μεταρρυθμίσεις». Μεταξύ των οποίων η αλλαγή του υπολογισμού της σύνταξης, που οδηγεί στη μείωση των συντάξεων, στην αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης και το διπλασιασμό της εισφοράς του εργαζομένου.

Εκθεση της Επιτροπής Αναμόρφωσης του Συστήματος προειδοποιεί: 12 εκατ. Βρετανοί δεν μπορούν να χρηματοδοτήσουν επαρκώς τη συνταξιοδότησή τους, από αυτούς 9 εκατ. θα καταντήσουν άποροι, ενώ ολοένα περισσότεροι, συνολικά ένα εκατομμύριο φέτος (+10% από πέρυσι), εργάζονται σε συντάξιμη ηλικία.

ΗΠΑ - ΑΝΕΡΓΙΑ Νέα «έκπληξη» για τους οικονομικούς αναλυτές των ΗΠΑ επιφύλασσε η ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας, σχετικά με τον αριθμό των αιτήσεων για επίδομα ανεργίας. Οι νέες αιτήσεις ανήλθαν σε 315.000 τη βδομάδα μέχρι τις 22 Απρίλη, έναντι 304.000 - βάσει των αναθεωρημένων στοιχείων - το αμέσως προηγούμενο εφταήμερο. Η αύξηση αυτή είναι μεγαλύτερη από εκείνη που ανέμεναν οι αναλυτές.

ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ - ΤΙΜΕΣ Δεν προβλέπει η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας υποχώρηση, μέσα στα επόμενα ένα με δύο χρόνια, των τιμών του πετρελαίου από τα σημερινά επίπεδα, σύμφωνα με δηλώσεις του επικεφαλής οικονομολόγου του διεθνούς οργανισμού, Φατίχ Μπιρόλ. Στο πλαίσιο ομιλίας του στην Κωνσταντινούπολη, ο Μπιρόλ δήλωσε ότι «στα επόμενα ένα με δύο χρόνια, εκτός και αν βρεθούμε προ πολύ μεγάλης εκπλήξεως, δεν αναμένουμε υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου από τα επίπεδα στα οποία κυμαίνονται σήμερα».

ΚΙΝΑ - ΕΠΙΤΟΚΙΑ Σε αύξηση επιτοκίων για πρώτη φορά από τον Οκτώβρη του 2004 προέβη την περασμένη Πέμπτη η κεντρική τράπεζα της Κίνας, προκειμένου να «αποθερμάνει» την οικονομία. Σημειώνεται ότι στο πρώτο τρίμηνο η οικονομία της Κίνας αναπτύχθηκε κατά 10,2%. Το επιτόκιο δανεισμού διαμορφώνεται πλέον στο 5,85% από 5,58% και τέθηκε σε ισχύ από την Παρασκευή.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ