ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 3 Μάη 2006
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ
Προετοιμάζει το έδαφος για νέα μέτρα

Σε μια προφανή προσπάθεια εξοικείωσης της κοινής γνώμης, ο υπουργός Οικονομίας διατύπωσε την άποψη πως οι διεθνείς τιμές πετρελαίου και τα επιτόκια του ευρώ απειλούν την ελληνική οικονομία

Προειδοποιητικές βολές για ενδεχόμενο λήψης μέτρων - αντιλαϊκών φυσικά - έριξε χτες ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Γ. Αλογοσκούφης, κάνοντας λόγο για τους «δύο κινδύνους» που μπορεί να επισκιάσουν τη θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας. Και οι κίνδυνοι αυτοί - σύμφωνα με δηλώσεις που έκανε ο υπουργός μετά τη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής - εντοπίζονται ο πρώτος στην ενδεχόμενη άνοδο των ευρωπαϊκών επιτοκίων (κάτι το αναμενόμενο το οποίο όμως χτες υπερτονίστηκε) και ο δεύτερος στην άνοδο των διεθνών τιμών του πετρελαίου!

Με τη χρησιμοποίηση της λέξης «κίνδυνος» ο υπουργός από τη μια εκφράζει τις ανησυχίες της κυβέρνησης από μια πιθανή εκτίναξη των διεθνών τιμών του πετρελαίου (σε επίπεδα υψηλότερα και από τα σημερινά σε περίπτωση κατά την οποία εκδηλωθεί στρατιωτική επέμβαση των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων στο Ιράν), ενώ από την άλλη επιχειρεί να εξοικειώσει τον ελληνικό λαό με την προοπτική της λήψης νέων σκληρών αντιλαϊκών μέτρων (σε περίπτωση κατά την οποία ανατραπούν οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί σε βασικά μακροοικονομικά μεγέθη, όπως το ΑΕΠ, τα ελλείμματα, το δημόσιο χρέος, κλπ.). Γιατί αυτό που προέχει για την κυβέρνηση της ΝΔ είναι, με οποιεσδήποτε συνθήκες, ομαλές η ανώμαλες, να επιδείξει υπακοή και πειθαρχία στην ΕΕ και στο τέλος του χρόνου να έχει μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας σε επίπεδο κάτω από το 3% του ΑΕΠ.

Στην ομιλία του στην Κυβερνητική Επιτροπή - την οποία έδωσε και στη δημοσιότητα - ο υπουργός επαναλαμβάνει τη θέση ότι «η ανάκαμψη αυτή (της ελληνικής οικονομίας) βέβαια θα συνοδεύεται από τη διατήρηση των υψηλών τιμών του πετρελαίου και την αναμενόμενη άνοδο των επιτοκίων στην ευρωζώνη». Εκτενή αναφορά, με την παράθεση στοιχείων, έκανε και για τις επιπτώσεις της ανόδου των τιμών του πετρελαίου στο εξωτερικό ισοζύγιο της χώρας για το 2005.

Σύμφωνα με αυτά, «η υψηλή τιμή του πετρελαίου επηρέασε σημαντικώς αρνητικά τόσο το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου, όσο και το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών». Πάντα κατά τον Γ. Αλογοσκούφη, το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών επιβαρύνθηκε κατά 1% ως προς το ΑΕΠ, καθώς οι καθαρές εισαγωγές καυσίμων αυξήθηκαν σε αξία κατά 47,5% έναντι 6,1% κατά την τριετία 2002-2004, ενώ οι καθαρές εισαγωγές ανήλθαν το 2005 στο 3,4% του ΑΕΠ από 2,6% το 2004. Στοιχεία αρκετά ενδεικτικά, τα οποία μας προϊδεάζουν για το τι θα συμβεί αν οι τιμές του πετρελαίου εκτιναχτούν στα 80, 90 και 100 δολάρια το βαρέλι, οπότε ...μοιραία η κυβέρνηση θα πρέπει να προσφύγει σε νέα μέτρα!

ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Ξεζουμίζουν τους ΕΒΕ

Ζεστό κρατικό χρήμα δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ ετοιμάζονται να «τσεπώσουν» οι τράπεζες, αξιοποιώντας στο έπακρο τα προνόμια που τους χάρισε η κυβέρνηση στην κατάρτιση, διαχείριση και εκτέλεση των λεγόμενων προγραμμάτων ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και ΕΒΕ. Η «Εθνική Τράπεζα» διαφημίζοντας - με το αζημίωτο - τη σχετική πραμάτεια αναφέρει πως «έχει δραστηριοποιηθεί έντονα σαν διαχειριστής των προγραμμάτων επιδότησης από τα κεφάλαια του Γ΄ ΚΠΣ». Σε αυτό το πλαίσιο, έχουν διοργανώσει ημερίδες ενημέρωσης σε 40 πόλεις της χώρας, καλώντας τους μικρομεσαίους να καταθέσουν «έγκαιρα» τις αιτήσεις, προκειμένου να αποφύγουν το «συνωστισμό στη λήξη του προγράμματος (στις 15 Ιούνη)».

Στη σχετική ανακοίνωση δεν υπάρχει λέξη για την «ταμπακέρα», για τα ποσά δηλαδή που θα ξεκοκαλίσουν οι τράπεζες από τον κρατικό προϋπολογισμό. Η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως ακριβώς είχε πράξει και η προηγούμενη του ΠΑΣΟΚ, χαρίζει στις τράπεζες τα παρακάτω:

  • 700 ευρώ για κάθε αίτηση που θα υποβληθεί ανεξάρτητα από το εάν εγκριθεί ή όχι.
  • Ακόμη 1.700 ευρώ για κάθε αίτηση που θα εγκριθεί.
  • Και από πάνω μέχρι και 3% επί του συνολικού ποσού του επενδυτικού σχεδίου (της δημόσιας μαζί με την ιδιωτική συμμετοχή).
  • Σε περίπτωση αιτήματος «τροποποίησης» του αρχικού σχεδίου χαρατσώνουν τον «κρατικό κορβανά» με επιπλέον 150 ευρώ.

Είναι, δηλαδή, φανερό πως ένα σημαντικό μέρος από το κονδύλι της κρατικής επιδότησης που «θεωρητικά» προορίζεται για τους μικρομεσαίους πηγαίνει κατευθείαν στα θησαυροφυλάκια των τραπεζών προς δόξαν της κερδοφορίας τους. Οι τράπεζες όμως δεν προσδοκούν μόνο από τα παραπάνω. Είναι βέβαιο πως θα φορτώσουν τους ΕΒΕ με τραπεζικά δάνεια είτε για την κάλυψη της «ίδιας συμμετοχής» στην επένδυση είτε και για άλλους λόγους.

Καθυστερούν τη δακοκτονία

Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή

Με ευθύνη της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, οι διαδικασίες για να ξεκινήσει φέτος έγκαιρα η δακοκτονία καθυστερούν, με αποτέλεσμα να δημιουργείται κίνδυνος για την ποιότητα της παραγωγής και το εισόδημα των ελαιοπαραγωγών. Το θέμα αυτό έφεραν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Σταύρος Σκοπελίτης και Νίκος Γκατζής, ζητώντας από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης να προχωρήσει άμεσα στις απαραίτητες ενέργειες.

Στην Ερώτηση των βουλευτών του ΚΚΕ τονίζονται τα ακόλουθα: «Είναι γνωστό ότι η αποτελεσματικότητα της καταπολέμησης του δάκου της ελιάς έχει άμεση σχέση με την έγκαιρη έναρξη της σχετικής εργασίας. Ενώ όμως αυτό είναι γνωστό σε όλους, κάθε χρόνο και παρά τις οχλήσεις που γίνονται από παραγωγούς και φορείς, οι υπηρεσίες του υπουργείου καθυστερούν να δώσουν την εντολή για τις προσλήψεις προσωπικού, με αποτέλεσμα να μην γίνεται έγκαιρη καταπολέμηση του δάκου, με τις γνωστές επιπτώσεις στην ποιότητα του ελαιολάδου και στο εισόδημα των παραγωγών».

Οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης «σε ποιες ενέργειες θα προβεί, ώστε να γίνει έγκαιρα και μέσα στο μήνα Μάη η πρόσληψη προσωπικού και στις αρχές Ιούνη η έναρξη των εργασιών για την καταπολέμηση του δάκου».

ΤΙΜΕΣ ΥΓΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ
Αλματα ανόδου

Βολεμένη από το κλίμα που δημιουργεί ο ορυμαγδός αναλύσεων και τρομοκρατικών σεναρίων για τα δεινά που θα προκαλέσει ο «πόλεμος του πετρελαίου», η κυβέρνηση παίζει το ρόλο του απλού παρατηρητή μπροστά στη διαρκή αύξηση των λιανικών τιμών των υγρών καυσίμων, υποστηρίζοντας στην πράξη την κερδοσκοπική τακτική των εταιριών πετρελαιοειδών. Η πολιτική αυτή πυροδοτεί την ίδια ώρα μια αλληλουχία ανατιμήσεων σε όλα τα αγαθά με τους κερδοσκόπους να βρίσκουν ευκαιρία για επιπλέον «καπέλα».

Η μέση τιμή της αμόλυβδης βενζίνης αυξήθηκε και πάλι από την περασμένη βδομάδα, σύμφωνα με τις πανελλαδικές μετρήσεις του υπουργείου Ανάπτυξης. Την Παρασκευή 28 του Απρίλη διαμορφώθηκε στα 1,039 ευρώ ανά λίτρο σημειώνοντας αύξηση κατά 2,26%, από τα 1,016 ευρώ ανά λίτρο στις 19 του Απρίλη. Την ίδια ώρα, παράγοντες της αγοράς όπως οι βενζινοπώλες, επισημαίνουν ότι οι συγκεκριμένες ποσότητες έχουν αγοραστεί πριν από τα τελευταία «ιστορικά ρεκόρ» που κατέγραψαν οι διεθνείς τιμές και σαφώς πριν αυτές μπορέσουν να πιέσουν και τις πραγματικές τιμές αγοραπωλησίας ανάμεσα σε εταιρίες εξόρυξης και διύλισης.

Προκύπτει αβίαστα ότι οι αυξήσεις δεν προέρχονται από την έλλειψη του προϊόντος, παρά την αύξηση της ζήτησης που οι αναλυτές χρεώνουν στις ανάγκες Κίνας και Ινδίας, αλλά στα «τερτίπια» των εταιριών σε όλη την έκταση του κυκλώματος, εξόρυξη - διύλιση - εμπορία οι οποίες καταγράφουν τεράστια κέρδη χωρίς καμιά διάθεση... απολογίας.

Το πετρέλαιο θέρμανσης κινήθηκε την προηγούμενη βδομάδα στα 64,7 λεπτά ανά λίτρο.

ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ
Αποσύρθηκε φωτιστικό οινόπνευμα

Αποσύρθηκε και επαναδιατίθεται στην αγορά με τις απαραίτητες ενδείξεις - μετά από εντολή του Γενικού Χημείου του Κράτους (ΓΧΚ)- το προϊόν «DONNA - Φωτιστικό οινόπνευμα 93 βαθμών» σε αυτοτελή συσκευασία 430 ml.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή, το συγκεκριμένο προϊόν (με διαθέτη την εταιρία «Ευ. Γεωρ. Βουρδούμης - Ποτοποιία - Οινοποιία - Εμφυαλωτήριο Οινοπνεύματος - Εμπόριο ειδών σούπερ μάρκετ) πωλούνταν στην αγορά χωρίς να φέρει τις απαραίτητες ενδείξεις, φράσεις, σύμβολα ή προειδοποιήσεις για την επικινδυνότητα του προϊόντος στην ελληνική γλώσσα, για την ενημέρωση και προστασία των καταναλωτών.

Μετά από εντολή του ΓΧΚ ο διαθέτης απέσυρε το προϊόν, το οποίο - σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή - επανακυκλοφορεί με νέα συσκευασία και τη σωστή επισήμανση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ