Τετάρτη 3 Μάη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Ξεζουμίζουν τους ΕΒΕ

Ζεστό κρατικό χρήμα δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ ετοιμάζονται να «τσεπώσουν» οι τράπεζες, αξιοποιώντας στο έπακρο τα προνόμια που τους χάρισε η κυβέρνηση στην κατάρτιση, διαχείριση και εκτέλεση των λεγόμενων προγραμμάτων ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και ΕΒΕ. Η «Εθνική Τράπεζα» διαφημίζοντας - με το αζημίωτο - τη σχετική πραμάτεια αναφέρει πως «έχει δραστηριοποιηθεί έντονα σαν διαχειριστής των προγραμμάτων επιδότησης από τα κεφάλαια του Γ΄ ΚΠΣ». Σε αυτό το πλαίσιο, έχουν διοργανώσει ημερίδες ενημέρωσης σε 40 πόλεις της χώρας, καλώντας τους μικρομεσαίους να καταθέσουν «έγκαιρα» τις αιτήσεις, προκειμένου να αποφύγουν το «συνωστισμό στη λήξη του προγράμματος (στις 15 Ιούνη)».

Στη σχετική ανακοίνωση δεν υπάρχει λέξη για την «ταμπακέρα», για τα ποσά δηλαδή που θα ξεκοκαλίσουν οι τράπεζες από τον κρατικό προϋπολογισμό. Η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως ακριβώς είχε πράξει και η προηγούμενη του ΠΑΣΟΚ, χαρίζει στις τράπεζες τα παρακάτω:

  • 700 ευρώ για κάθε αίτηση που θα υποβληθεί ανεξάρτητα από το εάν εγκριθεί ή όχι.
  • Ακόμη 1.700 ευρώ για κάθε αίτηση που θα εγκριθεί.
  • Και από πάνω μέχρι και 3% επί του συνολικού ποσού του επενδυτικού σχεδίου (της δημόσιας μαζί με την ιδιωτική συμμετοχή).
  • Σε περίπτωση αιτήματος «τροποποίησης» του αρχικού σχεδίου χαρατσώνουν τον «κρατικό κορβανά» με επιπλέον 150 ευρώ.

Είναι, δηλαδή, φανερό πως ένα σημαντικό μέρος από το κονδύλι της κρατικής επιδότησης που «θεωρητικά» προορίζεται για τους μικρομεσαίους πηγαίνει κατευθείαν στα θησαυροφυλάκια των τραπεζών προς δόξαν της κερδοφορίας τους. Οι τράπεζες όμως δεν προσδοκούν μόνο από τα παραπάνω. Είναι βέβαιο πως θα φορτώσουν τους ΕΒΕ με τραπεζικά δάνεια είτε για την κάλυψη της «ίδιας συμμετοχής» στην επένδυση είτε και για άλλους λόγους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ