Τετάρτη 3 Μάη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ
Προετοιμάζει το έδαφος για νέα μέτρα

Σε μια προφανή προσπάθεια εξοικείωσης της κοινής γνώμης, ο υπουργός Οικονομίας διατύπωσε την άποψη πως οι διεθνείς τιμές πετρελαίου και τα επιτόκια του ευρώ απειλούν την ελληνική οικονομία

Προειδοποιητικές βολές για ενδεχόμενο λήψης μέτρων - αντιλαϊκών φυσικά - έριξε χτες ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Γ. Αλογοσκούφης, κάνοντας λόγο για τους «δύο κινδύνους» που μπορεί να επισκιάσουν τη θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας. Και οι κίνδυνοι αυτοί - σύμφωνα με δηλώσεις που έκανε ο υπουργός μετά τη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής - εντοπίζονται ο πρώτος στην ενδεχόμενη άνοδο των ευρωπαϊκών επιτοκίων (κάτι το αναμενόμενο το οποίο όμως χτες υπερτονίστηκε) και ο δεύτερος στην άνοδο των διεθνών τιμών του πετρελαίου!

Με τη χρησιμοποίηση της λέξης «κίνδυνος» ο υπουργός από τη μια εκφράζει τις ανησυχίες της κυβέρνησης από μια πιθανή εκτίναξη των διεθνών τιμών του πετρελαίου (σε επίπεδα υψηλότερα και από τα σημερινά σε περίπτωση κατά την οποία εκδηλωθεί στρατιωτική επέμβαση των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων στο Ιράν), ενώ από την άλλη επιχειρεί να εξοικειώσει τον ελληνικό λαό με την προοπτική της λήψης νέων σκληρών αντιλαϊκών μέτρων (σε περίπτωση κατά την οποία ανατραπούν οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί σε βασικά μακροοικονομικά μεγέθη, όπως το ΑΕΠ, τα ελλείμματα, το δημόσιο χρέος, κλπ.). Γιατί αυτό που προέχει για την κυβέρνηση της ΝΔ είναι, με οποιεσδήποτε συνθήκες, ομαλές η ανώμαλες, να επιδείξει υπακοή και πειθαρχία στην ΕΕ και στο τέλος του χρόνου να έχει μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας σε επίπεδο κάτω από το 3% του ΑΕΠ.

Στην ομιλία του στην Κυβερνητική Επιτροπή - την οποία έδωσε και στη δημοσιότητα - ο υπουργός επαναλαμβάνει τη θέση ότι «η ανάκαμψη αυτή (της ελληνικής οικονομίας) βέβαια θα συνοδεύεται από τη διατήρηση των υψηλών τιμών του πετρελαίου και την αναμενόμενη άνοδο των επιτοκίων στην ευρωζώνη». Εκτενή αναφορά, με την παράθεση στοιχείων, έκανε και για τις επιπτώσεις της ανόδου των τιμών του πετρελαίου στο εξωτερικό ισοζύγιο της χώρας για το 2005.

Σύμφωνα με αυτά, «η υψηλή τιμή του πετρελαίου επηρέασε σημαντικώς αρνητικά τόσο το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου, όσο και το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών». Πάντα κατά τον Γ. Αλογοσκούφη, το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών επιβαρύνθηκε κατά 1% ως προς το ΑΕΠ, καθώς οι καθαρές εισαγωγές καυσίμων αυξήθηκαν σε αξία κατά 47,5% έναντι 6,1% κατά την τριετία 2002-2004, ενώ οι καθαρές εισαγωγές ανήλθαν το 2005 στο 3,4% του ΑΕΠ από 2,6% το 2004. Στοιχεία αρκετά ενδεικτικά, τα οποία μας προϊδεάζουν για το τι θα συμβεί αν οι τιμές του πετρελαίου εκτιναχτούν στα 80, 90 και 100 δολάρια το βαρέλι, οπότε ...μοιραία η κυβέρνηση θα πρέπει να προσφύγει σε νέα μέτρα!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ