ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 4 Μάη 2006
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΚΕ
Αλληλεγγύη με το ΚΚ Βοημίας Μοράβίας

Επιστολή διαμαρτυρίας στην κυβέρνηση της Τσέχικης Δημοκρατίας και την Πρεσβεία της στην Αθήνα από το ΚΚΕ, με αφορμή τη δολοφονική επίθεση εναντίον του αντιπροέδρου του ΚΚ Βοημίας - Μοραβίας

Με αφορμή τη δολοφονική επίθεση σε βάρος του Γίρζι Ντολέις αντιπροέδρου του Κομμουνιστικού Κόμματος Βοημίας - Μοραβίας, το Τμήμα Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ έστειλε στην κυβέρνηση και στην πρεσβεία της Τσέχικης Δημοκρατίας στην Αθήνα την παρακάτω επιστολή διαμαρτυρίας:

«Αξιότιμοι κύριοι,

Με την επιστολή μας αυτή θα θέλαμε να εκφράσουμε την έντονη διαμαρτυρία του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας για τη δολοφονική επίθεση που δέχτηκε ο Γίρζι Ντολέις, αντιπρόεδρος του Κομμουνιστικού Κόμματος Βοημίας και Μοραβίας και βουλευτής.

Η ενέργεια αυτή προκάλεσε την έντονη ανησυχία και αγανάκτηση των μελών και φίλων του Κόμματος, γιατί επανέφερε στη μνήμη σκοτεινές στιγμές της πρόσφατης ιστορίας της χώρας μας όπως δολοφονίες και άλλες επιθέσεις σε βάρος κομμουνιστών με ολέθριες συνέπειες για τις δημοκρατικές ελευθερίες και δικαιώματα των εργαζομένων.

Θεωρούμε ιδιαίτερα επικίνδυνη την επίθεση γιατί εκδηλώθηκε εν μέσω της προεκλογικής περιόδου και συμπίπτει με την έξαρση του αντικομμουνισμού και με μια σειρά από ενέργειες όπως οι απειλές ενάντια στην Ενωση Κομμουνιστικής Νεολαίας Τσεχίας, οι πρόσφατες προσπάθειες στη Γερουσία και στην Τσέχικη Βουλή για την απαγόρευση του Κομμουνιστικού Κόμματος Βοημίας και Μοραβίας και άλλες δραστηριότητες.

Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας με το Κομμουνιστικό Κόμμα Βοημίας - Μοραβίας και τη βεβαιότητα ότι οι ενέργειες αυτές, που αποσκοπούν στην τρομοκράτηση των κομμουνιστών και προοδευτικών δυνάμεων στη Δημοκρατία της Τσεχίας αλλά και στον περιορισμό της απήχησης της πολιτικής του Κομμουνιστικού Κόμματος Βοημίας - Μοραβίας, θα πέσουν στο κενό.

Υποστηρίζουμε το αίτημα για τη σύλληψη των υπεύθυνων και τη λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων για την ελεύθερη δράση του Κομμουνιστικού Κόμματος Βοημίας - Μοραβίας και της Ενωσης Κομμουνιστικής Νεολαίας».

ΡΩΣΙΑ - ΑΡΜΕΝΙΑ
Εθνικό πένθος για τα 113 θύματα

Συγγενείς των θυμάτων σε απόγνωση

Associated Press

Συγγενείς των θυμάτων σε απόγνωση
ΜΟΣΧΑ και ΕΡΕΒΑΝ.--

Εθνικό πένθος κήρυξαν για την 5η Μάη οι κυβερνήσεις της Ρωσίας και της Αρμενίας μετά το θάνατο 113 ανθρώπων από τη συντριβή αεροσκάφους «Ερμπας Α320» της αρμενικής «Armavia» («Αρμάβια»)που εκτελούσε την πτήση 967 από την αρμενική πρωτεύουσα Ερεβάν προς το γνωστό θέρετρο της Μαύρης Θάλασσας Σότσι, μεταφέροντας 105 επιβάτες και 8μελές πλήρωμα τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης. Το «Ερμπας» επρόκειτο να προσγειωθεί στο Σότσι λίγο μετά τις δύο τα ξημερώματα. Ο πύργος ελέγχου, λόγω του ότι οι καιρικές συνθήκες στο έδαφος ήταν κακές, με πυκνή ομίχλη και σφοδρή βροχόπτωση, ζήτησε από τον πιλότο του να κάνει κύκλους. Κάνοντας μια στροφή για να επιχειρήσει προσέγγιση και προσγείωση, το αεροσκάφος συνετρίβη στη Μαύρη Θάλασσα από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία. Στη διάρκεια της νύχτας και έως χτες βράδυ, τα σωστικά συνεργεία το μόνο που κατάφεραν να ανασύρουν ήταν νεκρούς, συντρίμμια και αποσκευές. Στο Ερεβάν, οι συγκλονισμένοι οικείοι των θυμάτων είχαν συγκεντρωθεί στο αεροδρόμιο της πόλης. Σύμφωνα με το ρωσικό δίκτυο NTV, τα συνεργεία του υπουργείου Αντιμετώπισης Εκτάκτων Καταστάσεων προσπαθούν να εμποδίσουν τη βύθιση ενός τμήματος της ατράκτου του αεροσκάφους που περιέχει το λεγόμενο «μαύρο κουτί».

Στελέχη της «Αρμάβια» είπαν σε αρμενικά ΜΜΕ ότι το αεροσκάφος, ένα από τα τέσσερα του τύπου που διαθέτει η εταιρία, ήταν σε άψογη κατάσταση και εκτελούσε πτήσεις από το αεροδρόμιο Ζβάρτνοτς από το 2004. Η χτεσινή ήταν η πρώτη συντριβή «Ερμπας Α320» σε ρωσικό έδαφος στην ιστορία και το πρώτο αεροπορικό δυστύχημα σε αρμενική αεροπορική εταιρία από το 1972.

Αρμένιοι πιλότοι εκτιμούσαν, με βάση τα πτητικά δεδομένα, ότι το αεροσκάφος έπεσε ξαφνικά, από ύψος 280 μέτρων, στη θάλασσα. «Ο,τι κι αν συνέβη, συνέβη πάρα πολύ γρήγορα», εκτίμησε ένας πιλότος.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ
Ασχετα τα επιχειρήματα ενάντια στο ΚΚ Βουλγαρίας

ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ.--

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αποφάνθηκε ενάντια στο βουλγάρικο κράτος, το οποίο είχε αρνηθεί να καταχωρίσει το Κομμουνιστικό Κόμμα Βουλγαρίας στους καταλόγους των κομμάτων που μπορούν να πάρουν μέρος στις εκλογές της χώρας. Σύμφωνα με την απόφασή του, τα επιχειρήματα του βουλγάρικου κράτους ήταν ανεπαρκή και άσχετα.

Δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν πως με την επιλογή της λέξης «επαναστατικό» που υπάρχει στον πρόλογο του Καταστατικού του κόμματος καραδοκεί μια πραγματική απειλή στη βουλγάρικη κοινωνία ή στο βουλγάρικο κράτος, αναφέρεται στην ανακοίνωσή του.

Σημειώνεται ότι το 1997, το Δικαστήριο της Σόφιας αποφάσισε να να μην καταχωρηθεί το ΚΚ Βουλγαρίας στους καταλόγους των κομμάτων που συμμετέχουν στις εκλογές και ακολούθησε η υποστήριξη του Ανώτατου Δικαστηρίου της χώρας αφού περιέχεται η λέξη «επαναστατικό» στο Καταστατικό του κόμματος, κάτι που, όπως υποστήριξε, έρχεται σε αντίθεση με το Σύνταγμα και το Νόμο των Πολιτικών Κομμάτων του 1990.

ΡΟΥΜΑΝΙΑ - ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ
Προσπάθεια δίωξης των κομμουνιστών

Ερώτηση - καταγγελία του ΚΚΕ στο Συμβούλιο της ΕΕ

Ως αντιδημοκρατική, χαρακτήρισε την απαγόρευση στα πρώην μέλη του Κομμουνιστικού Κόμματος και της Κομμουνιστικής Νεολαίας της Ρουμανίας να κατέχουν θέση στο δημόσιο τομέα, η οποία ψηφίστηκε με νόμο από την κυβέρνηση της χώρας, κατήγγειλε η ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Διαμάντω Μανωλάκου. Σε ερώτησή της προς το Συμβούλιο της ΕΕ, Δ. Μανωλάκου, επισήμανε ότι η απόφαση αυτή εντάσσεται στα πλαίσια της αντικομμουνιστικής εκστρατείας και των συνεχιζόμενων διώξεων ενάντια σε κομμουνιστές, λόγω των πολιτικών τους πεποιθήσεων και της δράσης τους.

Οπως ανέφερε χαρακτηριστικά η ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, στην Ερώτησή της, «η Γερουσία της Ρουμανίας ψήφισε νόμο, με τον οποίο απαγορεύεται σε όλα τα πρώην μέλη του Κομμουνιστικού Κόμματος και της Κομμουνιστικής Νεολαίας της Ρουμανίας να κατέχουν θέσεις στο δημόσιο τομέα. Με το νόμο αυτό μεταφέρονται και στη Ρουμανία παρόμοιες αποφάσεις που έχουν ληφθεί και σε άλλες πρώην σοσιαλιστικές χώρες της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης, κυρίως των Βαλτικών χωρών, με τις οποίες απαγορεύονται επίσης η κομμουνιστική ιδεολογία, η λειτουργία των κομμουνιστικών κομμάτων και η χρησιμοποίηση κομμουνιστικών συμβόλων.

Τι πρωτοβουλίες πρόκειται να αναλάβει το Συμβούλιο, για να γίνουν σεβαστά θεμελιώδη δημοκρατικά δικαιώματα, όπως η αρχή της ελεύθερης διακίνησης των ιδεών και της ελεύθερης έκφρασης, ώστε να σταματήσουν οι διώξεις ενάντια στους κομμουνιστές και στην πολιτική τους δράση, για την υπεράσπιση και διεύρυνση των εργατικών και λαϊκών δικαιωμάτων;».

ΤΟΥΡΚΙΑ
Παραβιάζονται θεμελιώδη δικαιώματα

Ερώτηση της ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Δ. Μανωλάκου

Κατάφωρη παραβίαση θεμελιωδών δικαιωμάτων στην Τουρκία, που εκφράστηκε με τις συλλήψεις 80 ανήλικων παιδιών και τις δολοφονίες 16 ακόμα πολιτών, κατά τη διάρκεια των πρόσφατων διαδηλώσεων των Κούρδων για τα βασικά τους δικαιώματα στη ΝΑ Τουρκία, κατήγγειλε με Ερώτησή της προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου.

Συγκεκριμένα η ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, σημείωσε στην Ερώτησή της: «Με ποινές κάθειρξης ως και 15 χρόνια απειλούνται από την τουρκική δικαιοσύνη περίπου 80 ανήλικα παιδιά, ορισμένα είναι μόλις 12 ετών και συνελήφθησαν στη Νοτιανατολική Τουρκία, με την κατηγορία της συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση. Οι συλλήψεις έγιναν κατά τη διάρκεια των πρόσφατων πολυήμερων συγκρούσεων μεταξύ Κούρδων διαδηλωτών κάθε ηλικίας, που διεκδικούσαν τα δικαιώματά τους και αστυνομικών, όπου σκοτώθηκαν 16 πολίτες, ανάμεσά τους και τρία μικρά παιδιά.

Σκοπεύει η Επιτροπή να καταδικάσει τα νέα αυτά απαράδεκτα κρούσματα βίας και την κατάφωρη παραβίαση από την πλευρά των τουρκικών αρχών θεμελιωδών δικαιωμάτων των πολιτών και ειδικότερα των παιδιών και να θέσει στα πλαίσια των συνομιλιών ΕΕ - Τουρκίας το θέμα της γενικότερης όξυνσης της βίας και της προστασίας των Κούρδων ανηλίκων από αυθαιρεσίες της τουρκικής δικαιοσύνης;».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ