ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 4 Μάη 2006
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΛΙΒΙΑ
Θα ακολουθήσουν και άλλες εθνικοποιήσεις...

Στρατιώτες έξω από τη βραζιλιάνικη Πέτρομπρας

Associated Press

Στρατιώτες έξω από τη βραζιλιάνικη Πέτρομπρας
ΛΑ ΠΑΣ.--

Ο αναβρασμός είναι επιεικής ως χαρακτηρισμός αναφορικά με τις αντιδράσεις ξένων κυβερνήσεων και πολυεθνικών απέναντι στην ανακοίνωση της κυβέρνησης της Βολιβίας για εθνικοποίηση των φυσικών της πόρων, με το διάταγμα 28701 της 1ης Μάη.

Ομως, η κυβέρνηση του Εβο Μοράλες, που μόλις το περασμένο Σαββατοκύριακο υπέγραψε με την Κούβα και τη Βενεζουέλα την Εναλλακτική Μπολιβαριανή Συμφωνία για την Αμερική (ALBA), και αφού ουσιαστικά τίμησε με εξαιρετικό κουράγιο και διορατικότητα τη δέσμευσή της για εθνικοποίηση των φυσικών της πόρων, συνεχίζει. Την ίδια ημέρα με ομιλία του ο πρόεδρος της Βολιβίας, Εβο Μοράλες, ανακοίνωσε ότι θα ακολουθήσουν τα ορυχεία τα δάση και όλοι οι φυσικοί πόροι...

Ενώ χτες ο πρόεδρος Μοράλες και ο αντιπρόεδρος Αλβαρο Γκαρσία Λινέρα με δηλώσεις τους τόνισαν ότι η ανάκτηση των σιδηροδρόμων, οι αλλαγές στη νομοθεσία όσον αφορά τα ορυχεία, αλλά και άμεσες και δραστικές ενέργειες ανάκτησης και αναδιανομής της γης συνιστούν μέρος του ορίζοντα της διαδικασίας ανάκτησης της κυριαρχίας, χωρίς όμως να δώσουν συγκεκριμένες λεπτομέρειες του σχεδίου ή ημερομηνίες, αλλά τονίζοντας ότι θα είναι στο άμεσο μέλλον, όπως εξάλλου προγράφεται και στο πρόγραμμα του «Κινήματος για το Σοσιαλισμό» (ΜΑS). «Συνεχίζουμε δίχως φόβο» τόνισε ο Μοράλες, σύμφωνα με την εφημερίδα «Πρένσα Λατίνα», ότι ήδη κυβερνητική επιτροπή μελετά το σχέδιο επανάκτησης του σιδηροδρομικού δικτύου από τη χιλιάνικων συμφερόντων εταιρία, Το οποίο αποτελεί νευραλγικό στοιχείο για την οικονομία, καθώς συνδέει τη χώρα με τον Ειρηνικό και τον Ατλαντικό Ωκεανό.

Και ενώ ξένες πολυεθνικές αλλά και κυβερνήσεις εξετάζουν με προσοχή τα δεδομένα και κυρίως το τι μέλλει γενέσθαι στη Βολιβία, εκφράζοντας τις «ανησυχίες τους για την κίνηση αυτή που αντίκειται στους νόμους της αγοράς», πιο καθησυχαστικός εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Χοσέ Λουίς Θαπατέρο, δηλώνοντας ότι «ο βολιβιανός λαός θα έχει πάντα την Ισπανία στο πλευρό του, πέραν της επιμέρους αυτής διαμάχης», αποκλείοντας συνάμα οποιαδήποτε αλλαγή στην πολιτική βοηθείας της Ισπανίας προς τη χώρα αυτή.

Τετραμερής συνάντηση αναζήτησης «μορφών ενεργειακής ολοκλήρωσης»

Από την άλλη πλευρά, ως «ενθαρρυντικό σημάδι» για τους λαούς της Λατινικής Αμερικής χαρακτήρισε η Κούβα την απόφαση του προέδρου της Βολιβίας, Εβο Μοράλες, να εθνικοποιήσει τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων της χώρας. «Πρόκειται για ένα δίδαγμα ιδιαίτερα σημαντικό για όλους μας», τόνισε ο πρόεδρος της κουβανικής Βουλής, Ρικάρντο Αλαρκόν, εκφράζοντας την αλληλεγγύη του λαού της Κούβας στην κυβέρνηση της Βολιβίας. Μάλιστα ο Ρ. Αλαρκόν δηλώνοντας ότι «η απόφαση της κυβέρνησης της Βολιβίας υπερβαίνει τα σύνορα της χώρας», κάλεσε όλες τις προοδευτικές κυβερνήσεις των κρατών της Λατινικής Αμερικής να στηρίξουν την κίνηση αυτή του προέδρου Μοράλες.

Τέλος, ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Ούγο Τσάβες, ανακοίνωσε προχτές, 2 του Μάη, την πραγματοποίηση τετραμερούς συνάντησης με τους ομολόγους του Νέστορ Κίρσνερ της Αργεντινής, Λουίς Ιγνάσιο Λούλα Ντα Σίλβα της Βραζιλίας και Εβο Μοράλες της Βολιβίας, σήμερα, στο Πουέρτο Ιγουασού της Αργεντινής. Σκοπός της συνάντησης δε θα είναι, όπως τόνισε ο πρόεδρος Τσάβες, η πρόσφατη εθνικοποίηση των υδατανθράκων στη Βολιβία, αφού αυτό είναι γεγονός και αφορά την εθνική κυριαρχία της χώρας, αλλά η αναζήτηση «μορφών ενεργειακής ολοκλήρωσης» στη Νότια Αμερική.

Ο Τσάβες κατήγγειλε διεθνή Μέσα που προσπαθούν να χειραγωγήσουν με «μισές αλήθειες» την εθνικοποίηση των υδατανθράκων στη Βολιβία, με σκοπό να εκφοβίσουν τον κόσμο και να ισχυριστούν ότι ο ίδιος έχει μετατραπεί σε «μέντορα» του Βολιβιανού προέδρου. Ανέφερε, ακόμα, ότι συνομίλησε με μερικούς ομολόγους του στον κόσμο, στους οποίους τόνισε ότι ο Μοράλες είναι ένας «άνθρωπος του διαλόγου», ενώ τους διαβεβαίωσε ότι η εθνικοποίηση των υδατανθράκων θα «ευεργετήσει τους πάντες», γιατί θα επιτρέψει στον Μοράλες να προωθήσει σχέδια ανάπτυξης στη Βολιβία, ένα από τα πιο φτωχά έθνη του ημισφαιρίου.

ΣΕΡΒΙΑ - ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ
Διακοπή διαπραγματεύσεων με την ΕΕ...

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-

Αναστολή των διαπραγματεύσεων με τη Σερβία - Μαυροβούνιο αποφάσισε χτες στις Βρυξέλλες, το Κολέγιο των Επιτρόπων, μετά από εισήγηση του αρμόδιου Επιτρόπου για τη διεύρυνση, Ολι Ρεν και τη σύμφωνη γνώμη της εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου Κάρλα Ντελ Πόντε. Ο μοχλός πίεσης που χρησιμοποιήθηκε είναι το γεγονός πως δε συνελήφθη ως τις 30 Απρίλη ο Σερβοβόσνιος πρώην στρατιωτικός διοικητής Ράτκο Μλάντιτς...

Η πρώτη επίπτωση στη Σερβία ήταν η παραίτηση του αντιπροέδρου της σερβικής κυβέρνησης και επικεφαλής των διαπραγματεύσεων με την ΕΕ, Μίρολιουμπ Λάμπους. Ο Λάμπους απέδωσε στην κυβέρνηση Κοστούνιτσα πάσα ευθύνη, μιλώντας για «προδοσία του σερβικού λαού». Αφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο παραίτησης και των άλλων τριών υπουργών-στελεχών του κόμματός του (G-18) απ' την κυβέρνηση, πράγμα που θα κριθεί σε συνεδρίαση του κόμματος τις επόμενες μέρες. Διευκρίνισε ωστόσο, ότι οι βουλευτές του κόμματός του θα εξακολουθήσουν να στηρίζουν κοινοβουλευτικά την κυβέρνηση Κοστούνιτσα «όσο τουλάχιστον διαρκούν οι συνομιλίες της Βιέννης για το Κοσσυφοπέδιο»...

Ο ίδιος ο Βόισλαβ Κοστούνιτσα απέδωσε την αναστολή των διαπραγματεύσεων με την ΕΕ στον... Σερβοβόσνιο ε.α. στρατηγό Ράτκο Μλάντιτς, λέγοντας πως ο τελευταίος «έκανε ένα ολόκληρο κράτος και έναν λαό να υποφέρει εξ αιτίας του». Τον κάλεσε δε για πολλοστή φορά να παραδοθεί στο «αμερόληπτο» δικαστήριο της Χάγης, υπενθυμίζοντας τις απειλές της εισαγγελέα Κάρλα Ντελ Πόντε πως κατά την ενημέρωση που θα κάνει αυτή στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ τον Ιούνη θα συστήσει «αποφάσεις ή κυρώσεις» έναντι του Βελιγραδίου. Δεν ήταν μόνον η Ντελ Πόντε... Χτες, και ο πρέσβης των ΗΠΑ στο Βελιγράδι, Μάικλ Πολτ, «προειδοποίησε» πως η υπουργός Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις ίσως προτείνει στο Κογκρέσο διακοπή της οικονομικής βοήθειας προς τη Σερβία-Μαυροβούνιο όταν στα τέλη Μάη το Κογκρέσο κληθεί να ψηφίσει σχετικώς...

«Λύση» αλά νότιο Τιρόλο;

Στο μεταξύ, σε φόρουμ Ευρωπαίων και Αμερικανών αξιωματούχων στις Βρυξέλλες, που επικαλείται το πρακτορείο ΜΠΕΤΑ, αναφέρθηκε σαν πιθανή λύση για το καθεστώς του Κοσσυφοπεδίου η φόρμουλα πλήρους αυτονομίας που αποφασίστηκε μετά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο για τον (γερμανόφωνο ως επί το πλείστον) πληθυσμό του Νότιου Τιρόλο στη βόρεια Ιταλία το οποίο επισήμως παραμένει τμήμα της ιταλικής επικράτειας αλλά τηρεί ειδικές σχέσεις με την Αυστρία. Η πρόταση, πρώτη του είδους - πέραν της «ανεξαρτητοποίησης»... - δημοσιοποιήθηκε ένα 24ωρο πριν τον προγραμματισμένο για σήμερα, νέο γύρο, συνομιλιών στη Βιέννη μεταξύ Σέρβων και Κοσσοβάρων Αλβανών αξιωματούχων...

ΡΩΣΙΑ - ΝΑΤΟ
Ρωσικές προειδοποιήσεις, αλλά και συνεργασία

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, έθεσε το ζήτημα της παραπέρα συνεργασίας της χώρας του με το ΝΑΤΟ σε εξάρτηση με τα σχέδια επέκτασης αυτού του ιμπεριαλιστικού συνασπισμού.

Σύμφωνα με τα λόγια του Σ. Λαβρόφ η συνεργασία της Ρωσίας με το ΝΑΤΟ «θα εξαρτηθεί από το πού θα οδηγήσει η διαδικασία αλλαγής και διεύρυνσης του ΝΑΤΟ και γενικά αν σ' αυτήν την πορεία διαφυλαχτούν οι αρχές του διεθνούς δικαίου και ληφθούν υπόψη τα νόμιμα συμφέροντα της Ρωσίας, σε συνδυασμό με τις αλλαγές της γεωπολιτικής κατάστασης στον κόσμο».

Τα παραπάνω δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Πρόεδρο της Ρωσίας, Β. Πούτιν, όπου εξετάστηκαν τα αποτελέσματα της συνόδου του Συμβουλίου Ρωσίας - ΝΑΤΟ στη Σόφια.

Σύμφωνα με ρωσικές δημοσιογραφικές πηγές, στη διάρκεια της Συνόδου η ΝΑΤΟική πλευρά άσκησε σφοδρή κριτική στη Ρωσία για την καθυστέρηση της απομάκρυνσης των ρωσικών βάσεων από τη Γεωργία και την Υπερδνειστερία, καθώς και για τα ζητήματα της Λευκορωσίας. Από τη μεριά της η Ρωσία έθεσε τα ζητήματα της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ και της εγκατάστασης των νέων αμερικανικών βάσεων στη Βουλγαρία.

Αυτά δε στάθηκαν εμπόδιο για να υπογραφεί ένα ακόμη «κείμενο εργασίας» ανάμεσα στις δύο πλευρές, όπου περιγράφονται κοινές δραστηριότητες «κατά της διεθνούς τρομοκρατίας», μεταξύ άλλων και στρατιωτικών γυμνασίων, όπως και συνεργασίας στα ζητήματα των συστημάτων αντιπυραυλικής άμυνας, ελέγχου του εναέριου χώρου κλπ.

Να σημειωθεί ότι η Ρωσία, όπως έχει ανακοινωθεί, θα συμμετέχει στα στρατιωτικά γυμνάσια που ετοιμάζει το επόμενο διάστημα στη Μεσόγειο το ΝΑΤΟ, ενώ από τη μεριά του το ΝΑΤΟ ετοιμάζεται να θέσει σε εφαρμογή στη Ρωσία, την περίοδο 11-23 Μάη, μια τεράστια προπαγανδιστική καμπάνια «εξαγνισμού» του στη συνείδηση των Ρώσων.


Ι.Π.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ