ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 4 Μάη 2006
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΖΑΚΥΝΘΟΥ
Δέσμη μέτρων για την αντισεισμική θωράκιση

Καταγγέλλει την πολιτική της «μονοκαλλιέργειας του τουρισμού», που προωθούν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, με συνέπεια την ενίσχυση της επιθετικότητας του κεφαλαίου και τη χειροτέρευση της θέσης των εργαζομένων

Eurokinissi

Την πολιτική που ασκήθηκε τα τελευταία χρόνια από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, με μοντέλο ανάπτυξης τη «μονοκαλλιέργεια του τουρισμού», πολιτική που έχει προτεραιότητά της τα κέρδη των μεγαλοξενοδόχων και που αδιαφορεί εγκληματικά για την αντισεισμική θωράκιση του νησιού, καταγγέλλει το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ζακύνθου με υπόμνημά του προς το υπουργείο Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, τον ΟΑΕΔ, την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, τα κόμματα και τα ΜΜΕ, με αφορμή τη σεισμική έξαρση στη Ζάκυνθο.

Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι η πολιτική του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ κάνει ισχυρότερους και επιθετικότερους τους επιχειρηματίες, τη στιγμή που η ανεργία, η υποαπασχόληση, η δουλιά χωρίς ρεπό κι ασφάλιση θεριεύουν, φέρνουν νέα αδιέξοδα στους αυτοαπασχολούμενους και στους μικρομεσαίους αγρότες, ενώ αρκούν κάποιοι μικροί σχετικά σεισμοί για να αδειάσει το νησί και να μείνουν χιλιάδες εργαζόμενοι άνεργοι και χιλιάδες μικρομάγαζα χωρίς πελάτες.

Υπάρχει, όμως, και ο δρόμος ανάπτυξης που στόχο έχει την ικανοποίηση του συνόλου των σύγχρονων αναγκών της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων, τονίζεται. Που αντιμετωπίζει την τουριστική ανάπτυξη όχι σαν «μονοκαλλιέργεια», αλλά σε αναλογία με την παραγωγή και την υποδομή του νησιού, σε αναλογία με τις ανάγκες εκπαίδευσης και ειδίκευσης του εργατικού δυναμικού και σε ισορροπία με τη φύση.

Ουσιαστικά μέτρα

Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ζακύνθου απαιτεί μεταξύ άλλων από τις αρμόδιες αρχές:

  • Αμεσους αντισεισμικούς ελέγχους δημόσιων κτιρίων, χώρων συγκέντρωσης του λαού και της νεολαίας, των μεγάλων ξενοδοχείων, των σούπερ μάρκετ, των υποδομών και των μνημείων του νησιού
  • Καταγραφή και έρευνα της σεισμικής επικινδυνότητας στη Ζάκυνθο. Αξιοποίηση ειδικών επιστημόνων και γενναία χρηματοδότηση των ερευνών
  • Διαμόρφωση ειδικών όρων πολεοδομίας και κατασκευής κτιρίων
  • Ελεγχο από δημόσιο φορέα της εφαρμογής των θεσπισμένων ειδικών όρων, της ποιότητας των υλικών με αυστηρές ποινές στους παραβάτες. Σήμερα οι έλεγχοι αυτοί επαφίενται στην καλή διάθεση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας
  • Επαναλειτουργία του ΤΑΣ Ζακύνθου
  • Σχέδιο αντιμετώπισης των συνεπειών ενός σεισμού
  • Συνεχή ενημέρωση των κατοίκων, τόσο ατομικά, όσο και σε επίπεδο σχολείου, χώρου δουλιάς, χωριού και δήμου.
Για την ανακούφιση εργαζομένων και ανέργων

Παράλληλα, απαιτούνται μέτρα προστασίας των εργαζομένων και των ανέργων, με έκτακτο επίδομα 2.000 ευρώ στους ξενοδοχοϋπαλλήλους και εργαζομένους στον ιδιωτικό τομέα που έχουν γραφτεί από την περασμένη χρονιά στο Ταμείο Ανεργίας και δεν έχουν βρει ακόμα δουλιά. Επιδότηση όλων των ανέργων με μηνιαίο επίδομα στο 80% του κατώτερου μισθού που διεκδικεί το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα (1.040 ευρώ το μήνα). Υπολογισμό του χρόνου ανεργίας ως συντάξιμου χρόνου και άμεση αποζημίωση στο σύνολο του κόστους των πληγεισών κατοικιών και της επαγγελματικής εγκατάστασης των αυτοαπασχολουμένων από τυχόν φθορές λόγω των σεισμών.

Αυτά τα μέτρα θα ενισχύσουν τους αυτοαπασχολούμενους, θα βοηθήσουν να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες του σεισμού σε κάθε λαϊκό νοικοκυριό. Αντίθετα, τα κίνητρα στην πλουτοκρατία, οι προβολές κι η διαφήμιση φέρνουν πλούτο στις τσέπες των τουρ-οπερέιτορς και των μεγαλοξενοδόχων, τονίζει το Εργατικό Κέντρο.

«Απαιτούμε - καταλήγει - ανάπτυξη με κριτήριο την ικανοποίηση του συνόλου των σύγχρονων αναγκών της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων και όχι το κέρδος».

  • Με επιστολή της προς τους υπουργούς Εσωτερικών, Οικονομίας, Ανάπτυξης, Απασχόλησης και Τουριστικής Ανάπτυξης, η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου ζητά να κηρυχτεί η Ζάκυνθος σεισμόπληκτη, προκειμένου οι επιχειρήσεις του νησιού «να τύχουν των ευεργετικών διατάξεων που προβλέπονται και να αντιμετωπίσουν τα μείζονα έκτακτα οικονομικά προβλήματα που προέκυψαν».
ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ
Το ΚΚΕ καταψήφισε την κωδικοποίηση

Καταψήφισε χτες στη Βουλή το ΚΚΕ την κυβερνητική νομοθετική πρόταση για κωδικοποίηση της νομοθεσίας που αφορά τα ναρκωτικά, ενώ ο εισηγητής του Παναγιώτης Κοσιώνης εξέφρασε την αντίθεση του Κόμματος στις ακολουθούμενες πολιτικές.

Κάνοντας μια συνολική αναφορά στο θέμα των ναρκωτικών, ο Π. Κοσιώνης τόνισε ότι «στην ιστορία της ανθρωπότητας δεν έχει λυθεί το παραμικρό κοινωνικό θέμα - γιατί περί πολιτικοκοινωνικού προβλήματος πρόκειται και όχι ιατροκοινωνικού - χωρίς την αναζήτηση ανάλυσης και αντιμετώπισης των αιτίων που δημιουργούν το πρόβλημα. Γιατί; Διότι αυτά τα αίτια έχουν πολιτικά, οικονομικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά. Είναι μέσα στα πλαίσια του συστήματος».

Αναφερόμενος στο θέμα της κάνναβης, ο βουλευτής του ΚΚΕ μίλησε για «ιδεολογικό κάλυμμα που έχει δημιουργηθεί, με τη χρησιμοποίηση του όρου "μαλακά-σκληρά"». «Πρόκειται για αθώωση των "μαλακών" με μια έννοια», υπογράμμισε ο Π. Κοσιώνης και τόνισε ότι οι έρευνες έχουν αποδείξει ότι πάνω από το 70% εκείνων που έγιναν χρήστες ηρωίνης είχαν ξεκινήσει από χασίς. «Πώς τα αθωώνουμε λοιπόν και βγήκε, όπως θυμόσαστε, πρόταση από ομάδα βουλευτών διαφόρων κομμάτων εκτός Κομμουνιστικού Κόμματος να αποποινικοποιηθούν και διάφορα άλλα πράγματα;», αναρωτήθηκε ο βουλευτής του ΚΚΕ και πρόσθεσε πως η εμπορία κάνναβης «παραμένει ουσιαστικά ατιμώρητη».

Ο Π. Κοσιώνης στάθηκε ιδιαίτερα στο θέμα της χορήγησης μεθαδόνης και γενικότερα της λογικής των υποκατάστατων. Οπως είπε, «όλη αυτή τη διαδικασία στο θέμα των ναρκωτικών την έχει αναλάβει μόνο το επίσημο κράτος. Με αυτή την τακτική που ακολουθεί εμείς είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι». Παράλληλα σημείωσε ότι «επεμβαίνουν και άλλοι παράγοντες, όπως μη κυβερνητικές οργανώσεις» ή «τα φιλανθρωπικά ιδρύματα, εκκλησιαστικοί φορείς, πανεπιστημιακά ιδρύματα, η Τοπική Αυτοδιοίκηση».

«Στην κατάσταση που βρίσκεται σήμερα ο Α΄ και ο Β΄ βαθμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι δυνατόν να λειτουργούν τέτοια υπό απόλυτο έλεγχο προγράμματα, είτε αποκατάστασης είτε υποκατάστασης είτε όπως θέλετε πείτε τα;» έθεσε το ερώτημα ο βουλευτής του ΚΚΕ για να υπογραμμίσει: «Εχει ξεφύγει δηλαδή και πηγαίνει και σε ανθρώπους ή σε οργανισμούς τέτοιους που αποκομίζουν τεράστια κέρδη με τη χρηματοδότηση».

Η πρόταση κωδικοποίησης ψηφίστηκε χτες μόνο από τους κυβερνητικούς βουλευτές.

Εκδηλώσεις αντιστασιακών

Την Κυριακή 7 Μάη 2006:

-- Η ΠΕΑΕΑ Λάρισας, η ΠΕΕΠΠ και ο Σύλλογος Απογόνων και Φίλων της ΕΑ και του ΔΣΕ διοργανώνουν στο χώρο του μνημείου στον Καράλακκα, ώρα 11 το πρωί, εκδήλωση τιμής για τους αγωνιστές και αγωνίστριες της Μάχης που έγινε στον Καράλακκα (Γκουνταμάνη) το 1944 ενάντια στους γερμανοφασίστες

-- Η ΠΕΑΕΑ Ελευσίνας, ώρα 11 π.μ., στην πλατεία Αγίου Κωνσταντίνου, θα πραγματοποιήσει εκδήλωση τιμής για το Μπλόκο της Ελευσίνας. Η εκδήλωση θα ξεκινήσει στις 10.30 π.μ. με προσυγκέντρωση στην Πλατεία Ηρώων, απ' όπου οι αντιστασιακοί και οι φίλοι της Αντίστασης, με τα λάβαρά τους και με τη συνοδεία της Φιλαρμονικής του Δήμου Ελευσίνας, θα πορευτούν στην πλατεία Αγ. Κωνσταντίνου. Καλείται όλος ο λαός της Ελευσίνας να συμμετέχει και να τιμήσει τη θυσία των αγωνιστών.

-- Η ΠΕΑΕΑ Αγρινίου πραγματοποιεί, ώρα 10 το πρωί, στην Αγία Τριάδα, εκδήλωση - μνημόσυνο για τους 120 πατριώτες αγωνιστές που εκτελέστηκαν στην Αγία Τριάδα Αγρινίου και τους τρεις κρεμασμένους στην Πλατεία Δημοκρατίας στις 14.4.1944 από τους Γερμανούς κατακτητές και τα ντόπια όργανά τους. Μετέχουν, επίσης, Παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ από το Μοριά και τη Ρούμελη.

«ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ» ΝΟΜΟΣ
«Οπλισε» την αυθαιρεσία των πολυεθνικών

Παράνομη μεν η ανέγερση του «The Mall» κατά τον εισηγητή του ΣτΕ, αλλά ...θα παραμείνει ακλόνητο για τυπικούς λόγους!

Ο λεγόμενος «Ολυμπιακός» νόμος (3207/03), που επέτρεπε να τροποποιούνται πολεοδομικά σχέδια και να ανεγείρονται κτίρια, χωρίς την έκδοση οικοδομικών αδειών, νομιμοποιεί ακόμη και σήμερα τις αυθαιρεσίες και παρανομίες πολυεθνικών επιχειρήσεων. Ετσι, ο εισηγητής σύμβουλος επικρατείας Π. Πικραμένος για την υπόθεση του εμπορικού κτιρίου «The Mall» στο Μαρούσι αναγνώρισε ότι έχουν δίκιο οι κάτοικοι, οι οποίοι ζητάνε να ακυρωθεί ο νόμος που επέτρεψε την ανέγερση του κτιρίου, αλλά για τυπικούς λόγους πρότεινε να απορριφθεί η προσφυγή τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι το «The Mall» συγκαταλέγεται στα μεταολυμπιακά έργα!!!

Ειδικότερα, ο εισηγητής κατά τη σχετική συζήτηση στο Ε΄ Τμήμα του ΣτΕ έκρινε ότι οι ισχυρισμοί των κατοίκων είναι μεν βάσιμοι, αλλά η ανέγερση του εμπορικού κέντρου έχει προβλεφθεί με νόμο που δεν μπορεί ευθέως να ακυρωθεί από το ΣτΕ. Γι' αυτό το λόγο ο Π. Πικραμένος πρότεινε να υπάρξει νομοθετική αλλαγή, η οποία να προβλέπει την έκδοση διοικητικών αποφάσεων για ανάλογες περιπτώσεις. Παράλληλα, επισήμανε ότι η μη πρόβλεψη διοικητικών αποφάσεων από το νόμο, τον καθιστά αντισυνταγματικό. Το δικαστήριο επιφυλάχτηκε να εκδώσει την απόφασή του.

Την ακύρωση της άδειας που χορηγήθηκε στην COSMOTE για την εγκατάσταση κεραίας κινητής τηλεφωνίας στη συμβολή των οδών Π. Δαμαλά και Προποντίδας στον Πειραιά, που βρίσκεται σε απόσταση μικρότερη των 300 μέτρων από σχολικό συγκρότημα, πρότεινε χτες στο Ε΄ Τμήμα του ΣτΕ η σύμβουλος Επικρατείας Αικ. Σακελαροπούλου. Στο ΣτΕ είχαν προσφύγει κάτοικοι της περιοχής «Δοκίμων» του Πειραιά. Η εισηγήτρια πρότεινε να γίνει δεκτή η προσφυγή επικαλούμενη διατάξεις του Συντάγματος για την προστασία της δημόσιας υγείας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ