ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 5 Μάη 2006
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΛΙΒΙΑ - ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ - ΒΡΑΖΙΛΙΑ - ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ
Συνάντηση σε φόντο απειλών

ΛΑ ΠΑΣ - ΠΟΡΤΟ ΙΓΟΥΑΣΟΥ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Τα μάτια όλων είναι στραμμένα από χτες το βράδυ στο Πόρτο Ιγουασού στην Αργεντινή, όπου λαμβάνει χώρα η έκτακτη συνάντηση των τεσσάρων ηγετών της Νοτίου Αμερικής που μονοπωλούν τη δημοσιότητα τις τελευταίες μέρες, του Προέδρου της Βραζιλίας, Λουίς Ινάσιο «Λούλα» ντα Σίλβα, του Προέδρου της Αργεντινής Νέστορ Κίρσνερ, του Προέδρου της Βολιβίας, Εβο Μοράλες και φυσικά του Προέδρου της Βενεζουέλας, Ούγο Τσάβες.

Θέμα η «ενεργειακή ολοκλήρωση», αλλά και η ένταση που προέκυψε εξαιτίας του διατάγματος εθνικοποίησης του φυσικών πόρων εκ μέρους της κυβέρνησης Μοράλες. Κίνηση που θεωρήθηκε από τη Βραζιλία «εχθρική ενέργεια». Ηδη η βραζιλιάνικη εταιρία «Πετρόμπας» ανακοίνωσε ότι διακόπτει οποιουδήποτε είδους επένδυση στη Βολιβία, ανάμεσα σε αυτές και τη δημιουργία αγωγού μεταξύ των δύο χωρών και αναζητά άλλες χώρες για προμήθεια υγροποιημένου φυσικού αερίου.

Από την άλλη πλευρά, ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, πρώτα μετέβη στη Βολιβία όπου είχε συνάντηση με τον Εβο Μοράλες... Αποφασισμένος να διδαχτεί από τη «βολιβιανή σοφία που έφερε τις εθνικοποιήσεις» δήλωσε ο Ούγο Τσάβες κατά την άφιξή του στη Βολιβία και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι οι εθνικοποιήσεις των φυσικών πόρων θα γίνει με ομαλότητα και δε θα επηρεάσει τις σχέσεις της Βολιβίας με τις γειτονικές χώρες.

«Θέλουμε συνεταίρους και όχι αφεντικά. Δε θέλουμε να διώξουμε κανέναν», δήλωσε από την πλευρά του ο Εβο Μοράλες. Εν αντιθέσει ο Πρόεδρος Λούλα λίγο πριν τη συνάντηση στο Πόρτο Ιγουασού, δήλωσε ότι αναγνωρίζει ότι η απόφαση του Βολιβιανού Προέδρου, Εβο Μοράλες, αποτελεί μια πράξη «κυριαρχίας» αλλά τόνισε παράλληλα την πρόθεσή του να διαπραγματευτεί με αποφασιστικότητα για να προασπίσει τα συμφέροντα «Βραζιλιάνων», δηλαδή της πετρελαϊκής εταιρίας «Petrobras».

Απειλές

«Δεν πρόκειται να εγκαταλείψουμε την Αμερική σε δημαγωγούς και αυταρχικούς», δήλωσε απειλητικά αργά το βράδυ της Τετάρτης η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Κοντολίζα Ράις, ουσιαστικά απειλώντας τη Βολιβία και συγκεκαλυμμένα σαλπίζοντας επίθεση. Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, η Κοντολίζα Ράις και ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τη Λατινική Αμερική, Τομ Σάνον ήδη έχουν ζητήσει από «στρατηγικούς εταίρους», όπως η Κολομβία, η Χιλή, η Βραζιλία, η Αργεντινή και η Ουρουγουάη μετά την ανακοίνωση της εθνικοποίησης των φυσικών πόρων να αρχίσουν τον πόλεμο των ιδεών ενάντια στην άνοδο του «νέου λατινοαμερικανικού εθνικισμού».

Το μέτωπο των απειλών όμως έχει διευρυνθεί. Η εθνικοποίηση των υδρογονανθράκων είναι «μία επικίνδυνη ατραπός για τη Λατινική Αμερική», η οποία «φοβίζει τους επενδυτές», προειδοποίησε ο Ουίλιαμ Ράμσεϊ, υποδιευθυντής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας (IEA), υπογραμμίζοντας «την αμοιβαία εξάρτηση» της βολιβιανής κυβέρνησης και των εταιριών πετρελαίου και απηύθυνε έκκληση στη Λα Πας να μην ακολουθήσει το παράδειγμα της Βενεζουέλας.

Τέλος, η δεύτερη τη τάξει αξιωματούχος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Αν Κρούγκερ, δήλωσε ότι οι συνέπειες της αριστερής στροφής στην περιοχή των Ανδεων στη Νότια Αμερική θα εξαρτηθούν από «τη χρονική διάρκεια εφαρμογής πολιτικών εναντίον των αγορών».

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟΥ.-- Ενας 14χρονος σκοτώθηκε, περίπου τριάντα αστυνομικοί τραυματίστηκαν και εκατοντάδες συνελήφθησαν στο Σαν Σαλβαδόρ Ατένκο, χωριό στα προάστια της Πόλης του Μεξικού, ως αποτέλεσμα της εφόδου χιλιάδων αστυνομικών για την ανακατάληψη του προαστίου, που βρισκόταν στα χέρια των κατοίκων και των πωλητών λουλουδιών, τους οποίους η αστυνομία προσπαθεί να εκδιώξει καθώς τους χαρακτηρίζει «παράνομους».

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Ψηφίστηκε χτες από την αμερικανική Γερουσία η κατάρτιση του πρόσθετου προϋπολογισμού για τη χρηματοδότηση του πολέμου στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν και τη συνέχιση των προσπαθειών ανοικοδόμησης μετά το πλήγμα του κυκλώνα «Κατρίνα». Ο προϋπολογισμός ανήλθε τελικά σε 109 δισ. δολάρια, 17 δισ. δολάρια περισσότερα από αυτόν που ενέκρινε το Μάρτη η Βουλή των Αντιπροσώπων. Ο Τζορτζ Μπους έχει απειλήσει να ασκήσει βέτο για τα πρόσθετα κονδύλια. Με τον πρόσθετο προϋπολογισμό οι πολεμικές δαπάνες των ΗΠΑ στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν θα φθάσουν τα σχεδόν 400 δισ. δολάρια.

ΑΧΜΕΝΤΑΜΠΑΝΤ.-- Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ινδίας διέταξε χτες την αναστολή της κατεδάφισης μιας σειράς ναών μουσουλμάνων σούφι στην περιοχή Μπαρόντα του ομόσπονδου ινδικού κρατιδίου Γκουτζάρατ, μετά τα αιματηρά επεισόδια με έξι νεκρούς από τη Δευτέρα. Το ΚΚ Ινδίας (Μαρξιστικό) καταδίκασε τη διαχείριση της κρίσης από την κυβέρνηση. Σημειώνεται ότι στο Γκουτζάρατ το 2002 είχαν σφαγιαστεί 2.500 μουσουλμάνοι με αφορμή το θάνατο 59 ινδουιστών από πυρκαγιά σε τρένο.

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.-- Τρεις Πακιστανοί αστυνομικοί σκοτώθηκαν από επίθεση αγνώστων στην περιοχή Μπατζαούρ, που ελέγχεται από φυλές, στη μεθόριο του Πακιστάν με το Αφγανιστάν. Το Πακιστάν έχει αναπτύξει περίπου 80.000 στρατιώτες στη μεθόριο.

ΚΟΛΟΜΠΟ.-- Αύριο, Σάββατο, φθάνει στη Σρι Λάνκα ο Ιάπωνας διαπραγματευτής για τη λεγόμενη ειρηνευτική διαδικασία στη χώρα. Ο Γιασούσι Ακάσι θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο, κυβερνητικούς αξιωματούχους και ηγέτες των Τίγρεων των Ταμίλ. Η επίσκεψη σημειώνεται εν μέσω επεισοδίων με πάνω από 200 νεκρούς - χτες, εννέα άνθρωποι σκοτώθηκαν σε δύο επεισόδια. Η Ιαπωνία είχε υποσχεθεί το 2003 1 δισ. δολάρια αν σημειωνόταν «πρόοδος» στις διαπραγματεύσεις.

ΝΕΠΑΛ
Αποδοχή της εκεχειρίας

ΚΑΤΜΑΝΤΟΥ.--

Παρά τις προχτεσινές δηλώσεις που έκανε σε ταξίδι - αστραπή στο Νεπάλ ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ρίτσαρντ Μπάουτσερ, περί της «αναγκαιότητας» να τεθεί εκτός των πολιτικών εξελίξεων το ΚΚ Νεπάλ - Μαοϊκό, η κυβέρνηση του Γκίριτζα Πράσαντ Κοϊράλα προσέφερε εκεχειρία επ' αόριστον στους αντάρτες, την οποία ο ηγέτης τους, Πρατσάντα, δήλωσε ότι «αποδέχεται με χαρά» και χαρακτήρισε «θετικό βήμα προς την κατεύθυνση της εκπλήρωσης των προσδοκιών του λαού για δημοκρατία, ειρήνη και πρόοδο» και προς την έναρξη ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων.

Οι εξελίξεις στη χώρα χαρακτηρίζονται «ιστορικές». Ηδη, ο Μπάουτσερ δήλωσε πως η Ουάσιγκτον επί της ουσίας αποδέχεται πως ο βασιλιάς Γκιανέντρα και η μοναρχία «δεν πρέπει να έχουν ενεργό ρόλο στην πολιτική, όπως έδειξε ότι θέλει ο λαός του Νεπάλ».

Ωστόσο, ο Κοϊράλα πήγε πολύ παραπέρα από όσα «αποδέχονται» οι ΗΠΑ - δηλώνοντας πως οι μαοϊκοί θα πρέπει να «συμπεριληφθούν στην προσωρινή κυβέρνηση», μια θέση που πρόβαλε και το ΚΚ Νεπάλ/Ενωμένο Μαρξιστικό Λενινιστικό, και η μοναρχία να απεμποληθεί διαμέσου συνταγματικής μεταρρύθμισης.

ΤΟΥΡΚΙΑ: ΥΠΟΘΕΣΗ ΣΕΜΝΤΙΝΛΙ
Σε κλίμα αστυνοκρατίας η δίκη

ΑΓΚΥΡΑ.--

Αρχισε χτες η δίκη των τριών υπόπτων - δύο υπαξιωματικών της στρατοχωροφυλακής και ενός Κούρδου πρώην μαχητή του ΡΚΚ και εν συνεχεία πληροφοριοδότη των αρχών - για το επεισόδιο στην άσημη, έως την 9η Νοέμβρη του 2005, πόλη Σεμντινλί της νοτιοανατολικής Τουρκίας. Οι ενεχόμενοι στην προβοκατόρικη επίθεση του στρατού εναντίον ενός βιβλιοπωλείου στην πόλη αυτή, που είχε κοστίσει ένα νεκρό και, εν συνεχεία, διαδηλώσεις των Κούρδων με άλλους έξι νεκρούς, θα δικαστούν από το 3ο ποινικό δικαστήριο του Βαν. Θα εξεταστούν 45 μάρτυρες κατηγορίας.

Η υπόθεση, που έγινε επανειλημμένως πρωτοσέλιδη στον τουρκικό Τύπο, εξελίχθηκε σε ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα των τελευταίων ετών μετά τις δηλώσεις του Α/ΓΕΣ και προαλειφόμενου ως Α/ΓΓΕΘΑ στις κρίσεις του Αυγούστου, στρατηγού Γιασάρ Μπουγιούκανιτ, περί του ότι «γνώριζε» τον ένα υπαξιωματικό που χαρακτήρισε «καλό παιδί». Ο εισαγγελέα Φερχάτ Σαρίκαγια, που ζήτησε να ασκηθεί δίωξη σε βάρος του στρατηγού για σύσταση εγκληματικής συμμορίας, κατάχρηση εξουσίας και απόπειρα επηρεασμού της Δικαιοσύνης, καθαιρέθηκε από τη θέση του.

Η δίκη, που άρχισε μέσα σε ένα κλίμα αστυνομοκρατίας, με τεθωρακισμένα και μονάδες των ειδικών δυνάμεων έξω από το δικαστήριο, προκαλεί το έντονο εγχώριο και διεθνές ενδιαφέρον.

ΠΕΡΟΥ - ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Κλιμάκωση της διπλωματικής έντασης

ΚΑΡΑΚΑΣ - ΛΙΜΑ.-

Νέος γύρος διπλωματικής έντασης μεταξύ Βενεζουέλας και Περού μετά την ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών του Βενεζουέλας, όπου αναφέρεται ότι ο πρέσβης της χώρας στο Περού ανακαλείται ως αντίδραση στην απόφαση της κυβέρνησης του Περού που ανακάλεσε την προηγούμενη εβδομάδα τον πρέσβη της από τη Βενεζουέλα, «αφού το Καράκας αναμειγνύεται στα εσωτερικά της χώρας».

Η δήλωση του Ούγκο Τσάβες, που απαντούσε στις προκλητικές δηλώσεις του Αλαν Γκαρσία - πρώην προέδρου του Περού - πως είναι ένας κλέφτης και σε περίπτωση που κερδίσει στο β' γύρο των προεδρικών, η χώρα του θα διακόψει τις διπλωματικές σχέσεις με τη Λίμα, ήταν υποτίθεται η αφορμή. Φυσικά, είχαν προηγηθεί οι δηλώσεις του Γκαρσία που είχε αποκαλέσει «ξεδιάντροπο» τον Τσάβες. «Τόσο ο ίδιος όσο και ο πρόεδρος της Βολιβίας Εβο Μοράλες είναι κακομαθημένα παιδιά», είχε πει αναφορικά με την αντίδρασή των δύο προέδρων στην υπογραφή από το Περού της Συμφωνίας Ελεύθερου Εμπορίου με τις ΗΠΑ.

Πάντως, ο Γκαρσία θα βρεθεί αντιμέτωπος με τον Ογιάντα Ουμάλα, που έχει δηλώσει ότι αν εκλεγεί θα συντάξει νέο Σύνταγμα που θα βάλει τέλος στη «νεο-αποικιακή» πολιτική. Ο β΄ γύρος των προεδρικών εκλογών θα γίνει στις 4 Ιούνη. Να σημειώσουμε ότι στα χρόνια της προεδρίας του (1985-1989) ο πληθωρισμός έφτασε 7.500%!



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ