ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 5 Μάη 2006
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ - ΟΗΕ - ΗΠΑ
«Σκληρό» σχέδιο, σκληρές συνομιλίες

Επεται νέος κύκλος διαβουλεύσεων μεταξύ υπουργών Εξωτερικών

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΠΑΡΙΣΙ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Να «τερματίσει άμεσα κάθε διαδικασία εμπλουτισμού ουρανίου, συμπεριλαμβανομένης της έρευνας», αλλά και να σταματήσει «κάθε προσπάθεια κατασκευής αντιδραστήρα βαρέος ύδατος» καλεί το Ιράν το σχέδιο απόφασης που κατέθεσαν στο Συμβούλιο Ασφαλείας, ΗΠΑ - Βρετανία - Γαλλία, με την υποστήριξη της Γερμανίας, στη βάση του άρθρου 7 του καταστατικού του ΟΗΕ (που αναφέρεται σε αντίποινα, αν δεν υπάρχει «συμμόρφωση» και μάλιστα χωρίς να τεθεί ξανά το θέμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας). Αν και το σχέδιο απόφασης δεν κάνει νύξη για επιβολή κυρώσεων, αναφέρει ότι «αν χρειαστεί, θα υιοθετηθούν περαιτέρω μέτρα». Ετσι το πρόσχημα της «πυρηνικής απειλής» από το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν χρησιμοποιείται, για να «νομιμοποιηθεί» οποιοδήποτε μέτρο ακόμα και στρατιωτική επίθεση.

Οι εκπρόσωποι της Κίνας και της Ρωσίας εξέφρασαν αντιρρήσεις στην επιλογή να βασιστεί το σχέδιο απόφασης στο άρθρο 7, επιμένοντας ότι έστω και η απειλή της επιβολής κυρώσεων δεν είναι εποικοδομητική. Οπως όλα δείχνουν, το θέμα, κατ' αρχάς, θα παραπεμφθεί στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας την επόμενη βδομάδα και εκτιμάται ότι θα ακολουθήσουν αλλεπάλληλοι γύροι συνομιλιών.

Παρά το γεγονός, πάντως, ότι η Γαλλία συνυπογράφει το συγκεκριμένο σχέδιο απόφασης και η Γερμανία το στηρίζει, ο Γάλλος πρωθυπουργός και η Γερμανίδα Καγκελάριος πήραν, χτες, κάποιες αποστάσεις από την Ουάσιγκτον. Ο Ντομινίκ ντε Βιλπέν, αν και τόνισε ότι είναι αναγκαία η υιοθέτηση αποφασιστικής και ενιαίας στάσης εκ μέρους της «διεθνούς κοινότητας», τόνισε ότι «μια στρατιωτική επιχείρηση δεν είναι λύση. Το σενάριο αυτό το είδαμε στο Ιράκ, και αντιλαμβανόμαστε ότι δεν είναι αποτελεσματικό».

Η Αγκελα Μέρκελ, από την άλλη, μετά από συνάντησή της με τον Τζορτζ Μπους στο Λευκό Οίκο, συμφωνούσε ότι «δεν μπορεί να επιτραπεί στην Τεχεράνη να έχει πυρηνικά όπλα» και ότι «χρειάζεται ενωτική στάση», αλλά επαναλάμβανε ότι η λύση θα είναι διπλωματική. Η Μέρκελ δε διευκρίνισε αν επανέλαβε στον Μπους την πρότασή της για άμεσο διάλογο μεταξύ Ουάσινγκτον - Τεχεράνης, ενδεχόμενο που απέκλεισε κατηγορηματικά, χτες, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου υποστηρίζοντας ότι το ζήτημα «είναι διεθνές και όχι διμερές».

ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Αποδεκατίζουν αμάχους και διαψεύδουν συνεργάτες

Το αίμα ρέει άφθονο στο Ιράκ, εδώ μετά από βομβιστική επίθεση στην πρωτεύουσα (φωτογραφίες από το ματοκύλισμα των «Ράμπο» στο Ραμάντι δεν εμφανίζονται πουθενά)

Associated Press

Το αίμα ρέει άφθονο στο Ιράκ, εδώ μετά από βομβιστική επίθεση στην πρωτεύουσα (φωτογραφίες από το ματοκύλισμα των «Ράμπο» στο Ραμάντι δεν εμφανίζονται πουθενά)
ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Συνεχίζεται το αιματοκύλισμα, κυρίως, στις σουνιτικές πόλεις, παρά τις προσπάθειες που κάνουν οι κατοχικές δυνάμεις να εντάξουν στις δυνάμεις τους σουνίτες προκειμένου να διασπάσουν τη σουνιτική αντίσταση και να πετύχουν καλύτερους όρους «επικοινωνίας», όπως λένε, με τον εκεί πληθυσμό. Προφανώς στις περιοχές αυτές «πρόβλημα επικοινωνίας» υπάρχει και μεταξύ των κατοχικών και των τοπικών συνεργατών τους, δηλαδή των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας.

Χτες, η ιρακινή αστυνομία στο Ραμάντι ανακοίνωσε ότι αμερικανικά αεροσκάφη βομβάρδισαν κατοικία, σκοτώνοντας 13 αμάχους και τραυματίζοντας 4. Ο αμερικανικός στρατός υποστήριξε ότι δέχτηκε επίθεση από αντάρτες στο κέντρο της πόλης και ότι κατά τη μάχη που ακολούθησε σκοτώθηκαν 8 μαχητές.

Στη Βαγδάτη καμικάζι ανατιναζόταν έξω από δικαστήριο. Στόχος ήταν η πολυάριθμη αστυνομική δύναμη που φρουρούσε το κτίριο αλλά μεταξύ των 10 νεκρών και των 52 τραυματιών συμπεριλαμβάνονται, τελικά, και αρκετοί πολίτες. Στην πρωτεύουσα σκοτώθηκαν από βομβιστική επίθεση και 2 Αμερικανοί στρατιώτες ενώ ένοπλοι σκότωσαν 1 ταξίαρχο της αστυνομίας και έναν υπάλληλο του υπουργείου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Επιθέσεις με 4 νεκρούς και δεκάδες τραυματίες σημειώθηκαν, με στόχο πολίτες και αστυνομικούς, στη Χίλα και στη Γιουσουφίγια, αντιστοίχως.

ΣΕΡΒΙΑ - ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ
Αγεφύρωτες οι θέσεις στη Βιέννη

ΒΙΕΝΝΗ - ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ.- Εκ διαμέτρου αντίθετες προτάσεις σχετικά με τα κριτήρια που αφορούν στη συγκρότηση δήμων σε περιοχές που κατοικούν Σέρβοι και άλλες εθνοτικές μειονότητες παρουσίασαν χτες στους απεσταλμένους του ΟΗΕ για το Κοσσυφοπέδιο, Μάρτι Αχτισαάρι και Αλμπερτ Ρόχαν, οι αντιπροσωπείες Σέρβων και Κοσσοβάρων Αλβανών κατά τον τέταρτο (απ' την αρχή του χρόνου) γύρο συνομιλιών στη Βιέννη.

Η σερβική αντιπροσωπεία διεκδικεί τη συγκρότηση 17 νέων αυτόνομων δήμων με κριτήρια: πληθυσμό τουλάχιστον 5.000 ατόμων, τη γεωγραφική θέση και πολιτισμική ή ιστορική σπουδαιότητα και τη σύνθεση του πληθυσμού έως και προ των ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών του 1999, δεδομένων των σχεδίων επαναπατρισμού δεκάδων χιλιάδων Σέρβων του Κοσσυφοπεδίου. Οι Κοσσοβάροι Αλβανοί προτείνουν τη δημιουργία το πολύ πέντε αυτόνομων δήμων, που θα εξαρτώνται πλήρως από την (αλβανική) κεντρική διοίκηση...

Η εξεύρεση συμφωνίας θεωρείται μάλλον ανέφικτη εκτός και εάν ασκηθούν έξωθεν ασφυκτικές πιέσεις στις διαπραγματευτικές ομάδες...

Το ίδιο 24ωρο ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας - Μαυροβουνίου Βουκ Ντράσκοβιτς, μιλώντας στο περιθώριο της Διαβαλκανικής Διάσκεψης, σημείωσε πως η δημιουργία ενός αλβανικού κράτους εντός του εδάφους της χώρας του θα ήταν «το προοίμιο μιας νέας βαλκανικής καταστροφής» και χαρακτήρισε την προχτεσινή απόφαση της ΕΕ για ανάσχεση των διαπραγματεύσεων ένταξης σαν «απόφαση που κρατά όμηρο το σερβικό έθνος»...

ΣΟΥΔΑΝ - ΑΦΡΙΚΑΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ
Πιθανή συμφωνία στο Νταρφούρ

ΑΜΠΟΥΤΖΑ - ΧΑΡΤΟΥΜ.--

Κοντά στην επίτευξη ειρηνευτικής συμφωνίας βρίσκονταν χτες οι διαπραγματευτές της σουδανικής κυβέρνησης και των ανταρτών του Νταρφούρ στη διάρκεια των συνομιλιών στην Αμπούτζα της Νιγηρίας. Σύμφωνα με αφρικανικές διπλωματικές πηγές, οι νέες προτάσεις που έφερε στο τραπέζι ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών Ρόμπερτ Ζέλικ προκάλεσαν κατ' αρχήν ικανοποίηση στους εκπροσώπους των δύο ανταρτικών οργανώσεων του Νταρφούρ. Μεταξύ άλλων προτείνεται:

-- 4.000 αντάρτες να ενταχθούν στο σουδανικό στρατό και 1.000 σε αστυνομία.

-- Αλλοι 3.000 αντάρτες να εκπαιδευτούν σε στρατιωτικά κολέγια.

-- Οι αντάρτες να αποτελούν το 33% των νέων μεραρχιών του στρατού και το 50% των στρατευμάτων που θα αναπτυχθούν στις τρεις επαρχίες του Νταρφούρ και άλλες περιοχές της χώρας.

-- Οι αντάρτες να αποτελούν το 70% της σύνθεσης της Βουλής στις 3 επαρχίες του Νταρφούρ.

Ο εκπρόσωπος της σουδανικής κυβέρνησης δεν αντέδρασε στην ενσωμάτωση 4.000 ανταρτών στο στρατό αλλά εξέφρασε αντιρρήσεις στο αίτημα των ανταρτών για τη δημιουργία θέσης 2ου αντιπροέδρου στην κυβέρνηση.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Στην Κνεσέτ η νέα κυβέρνηση

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.--

Χωρίς εκπλήξεις ολοκληρώθηκε, αργά χτες, η διαδικασία παροχής ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση που παρουσίασε στην Κνεσέτ ο Εχούντ Ολμέρτ. Στην κυβέρνηση συμμετέχουν, εκτός από το «Καντίμα» του Ολμέρτ, το Εργατικό Κόμμα, το κόμμα των Συνταξιούχων και το υπερορθόδοξο εβραϊκό «Σας», γεγονός που της εξασφάλισε κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Ακολούθησε η ορκωμοσία του 25μελούς σχήματος.

Ο Ολμέρτ παρουσίασε το πρόγραμμα που θα ακολουθήσει η κυβέρνησή του, καθιστώντας σαφές ότι στόχος είναι η χάραξη μόνιμων συνόρων «που θα είναι πολύ διαφορετικά από τα εδάφη που ελέγχει σήμερα το Ισραήλ». Ξεκαθάρισε, επίσης, ότι καλό θα ήταν αυτό να γίνει σε συνεννόηση με τους Παλαιστινίους, αλλά «αν δε συνεργαστούν θα γίνει μονομερώς», επαναλαμβάνοντας ότι η κυβέρνηση της «Χαμάς» δεν είναι «εταίρος». Τέλος, χαρακτήρισε «απειλή για την επιβίωση του Ισραήλ» τη συνέχιση του εποικισμού στη Δυτική Οχθη, ενώ αναφερόμενος στο Ιράν τόνισε ότι το Ισραήλ «οφείλει να αμυνθεί απέναντι στις πραγματικές ιρανικές απειλές».

ΣΥΝΟΔΟΣ ΗΓΕΤΩΝ ΤΗΣ ΒΑΛΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΜΑΥΡΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ
Ο Τσένεϊ... δίνει μαθήματα

ΒΙΛΝΙΟΥΣ.--

Οι ηγέτες των Ουκρανίας, Γεωργίας, Ρουμανίας, Βουλγαρίας, Εσθονίας, Λετονίας, Λιθουανίας, Πολωνίας και Μολδαβίας συγκεντρώθηκαν στη Λιθουανία ώστε να συζητήσουν τις εμπειρίες τους για το κτίσιμο της... δημοκρατίας μετά τις ανατροπές στις χώρες τους.

Στη σύνοδο το «παρών» έδωσε ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Ντικ Τσένεϊ, ο οποίος πραγματοποιεί περιοδεία στην περιοχή στην προσπάθεια της διαμόρφωσης κλίματος και της «συμμαχίας των προθύμων»... ενόψει επέμβασης στο Ιράν. Χαρακτηριστικά και τα όσα δήλωσε: «Κανείς από εμάς δεν πιστεύει ότι η Ρωσία πρόκειται να γίνει εχθρός», ενώ την κατηγόρησε για «μονοπωλιακή πολιτική» και κάλεσε τη ρωσική ηγεσία «να σταματήσει να χρησιμοποιεί τους ενεργειακούς πόρους για εκβιασμό». Πρόσθεσε ότι οι ηγέτες του G8 σχεδιάζουν στη Σύνοδο Κορυφής που θα διεξαχθεί στο Λενινγκραντ (σημερινή Αγία Πετρούπολη) στις 15 Ιούλη να καταστήσουν σαφές στον πρόεδρο Β. Πούτιν ότι η Ρωσία δεν έχει «τίποτα να φοβηθεί» από την παρουσία «σταθερών δημοκρατιών» στα σύνορά της.

Στην επίθεση του Τσένεϊ, αντέδρασε η κυβέρνηση Πούτιν, στα πλαίσια των αντιτιθέμενων συμφερόντων που υπάρχουν ανάμεσα στις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ