ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 10 Μάη 2006
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Συνάντηση με τον πρώην ΥΠΕΞ της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, συναντήθηκε το περασμένο Σάββατο στην έδρα της ΚΕ του Κόμματος στον Περισσό με τον Ζιβαντίν Γιοβάνοβιτς, πρώην υπουργό Εξωτερικών της ΟΔ της Γιουγκοσλαβίας και εκπρόσωπο του Φόρουμ του Βελιγραδίου. Κατά τη συνάντηση, έγινε μια αναλυτική συζήτηση για την κατάσταση στη Σερβία, στα Βαλκάνια και την ευρύτερη περιοχή.

Η Αλέκα Παπαρήγα αναφέρθηκε στις αρνητικές εξελίξεις που σημειώνονται για τους λαούς της περιοχής με την προώθηση από τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ της ανεξαρτητοποίησης του Κοσσυφοπεδίου από τη Σερβία και το δημοψήφισμα στο Μαυροβούνιο και τους κινδύνους από την επαναχάραξη των συνόρων. Σημείωσε πως οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις κατά της Γιουγκοσλαβίας και η συνεχιζόμενη παρουσία του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και της ΕΕ στην περιοχή κάθε άλλο παρά έφεραν την ειρήνη και την ασφάλεια, όπως υποκριτικά έλεγαν για τους λαούς της περιοχής. Αντίθετα, ετοιμάζουν ένα νέο γύρο αντιπαραθέσεων και νέων δεινών για τους βαλκανικούς λαούς. Εξέφρασε την κατηγορηματική αντίθεση του ΚΚΕ με την αλλαγή των συνόρων και την παραπέρα αποσταθεροποίηση της περιοχής που υποθάλπουν τα ισχυρά ιμπεριαλιστικά συμφέροντα και την αντίθεσή του για το Δικαστήριο της Χάγης και τις απειλές και τους εκβιασμούς που ασκούνται κατά της Σερβίας.

Είναι ανάγκη, τόνισε η Αλέκα Παπαρήγα, να δυναμώσει πιο πολύ η πάλη των λαών, των λαϊκών κινημάτων, ενάντια στην παρουσία του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και της ΕΕ στα Βαλκάνια που τα θέλουν μια περιοχή εκμετάλλευσης φτηνού εργατικού δυναμικού και εγκατάστασης στρατιωτικών βάσεων για τα επιθετικά τους σχέδια. Χρειάζεται μια ριζική αλλαγή των σημερινών πολιτικών συσχετισμών που υπάρχουν, ώστε οι λαοί να πάρουν τις τύχες στα χέρια τους.

Από την πλευρά του, ο Ζιβαντίν Γιοβάνοβιτς αναφέρθηκε αναλυτικά για τη σημερινή κατάσταση στη Σερβία και τους σοβαρούς κινδύνους που διατρέχουν όλοι οι λαοί της περιοχής από την προώθηση της ανεξαρτητοποίησης του Κοσσυφοπεδίου και του Μαυροβουνίου. Αναφέρθηκε στις θέσεις και την πολιτική στάση του ΚΚΕ όλο αυτό το διάστημα, στην αλληλεγγύη και τις κινητοποιήσεις προς τους λαούς της Γιουγκοσλαβίας κατά τη διάρκεια των επεμβάσεων του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ, καθώς και στη συνεπή στάση και συμπαράσταση που κρατά προς τον δοκιμαζόμενο σερβικό λαό αυτό το διάστημα.

Υποπτα παιχνίδια με μουσουλμάνο βουλευτή

Εύλογα ερωτήματα και απορίες για τους επιδιωκόμενους στόχους προκαλεί η καθυστερημένη ανάδειξη και διόγκωση της συμμετοχής του μουσουλμάνο βουλευτή της ΝΔ Αχμέτ Ιλχάν σε συνεδρίαση της τουρκικής Βουλής.

Αν και έχει περάσει περίπου ενάμιση μήνας από τότε που ο Α. Ιλχάν μίλησε σε επιτροπή της τουρκικής Βουλής, κρίθηκε κατάλληλο να αναδειχτεί τώρα ως «πρώτο θέμα». Η συγκυρία χαρακτηρίζεται και από τη δικομματική κόντρα γύρω από την πρόταση του Α. Παπανδρέου για την υποψηφιότητα της Γκιουλ Καραχασάν για την υπερνομαρχία Καβάλας - Δράμας - Ξάνθης. Και τα δύο αυτά περιστατικά φέρνουν με στρεβλό τρόπο στην επιφάνεια το θέμα της μουσουλμανικής μειονότητας, στον απόηχο των δηλώσεων του Ρ.Τ. Ερντογάν για τα δικαιώματά της...

Η κυβέρνηση προσπάθησε να υποβαθμίσει το ζήτημα με τον Α. Ιλχάν, αν και κράτησε κάποιες αποστάσεις, αφήνοντας όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά για τη συνέχεια.

«Εφόσον ο βουλευτής κ. Α. Ιλχάν, ως εκλεγμένος εκπρόσωπος του ελληνικού λαού, κινείται στο πλαίσιο του Συντάγματος, έχει το δικαίωμα να εκφράζει την προσωπική του άποψη και άρα δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα» είπε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Ε. Αντώναρος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Από την πλευρά του ο γγ της ΚΟ της ΝΔ Απ. Σταύρου, που είχε συνάντηση μαζί του χτες το μεσημέρι στη Ρηγίλλης, είπε νωρίτερα (στον «Alpha 98,9»), ότι η συνάντηση του Α. Ιλχάν με Τούρκους βουλευτές τελούσε εν γνώσει της ηγεσίας της ΝΔ. Ο κ. Αχμέντ «δε μίλησε ούτε σε επιτροπή του τουρκικού Κοινοβουλίου, ούτε σε επιτροπή για τα μειονοτικά δικαιώματα» είπε ο Α. Σταύρου. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο μειονοτικός βουλευτής είπε στο γγ της ΚΟ ότι η συζήτηση αφορούσε σε προβλήματα λειτουργίας μειονοτικών σχολείων, τα βακούφια αλλά και το θέμα των μουφτήδων.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του τουρκικού κρατικού τηλεοπτικού σταθμού ΤRΤ, ο Ιλχάν πήρε μέρος σε συνεδρίαση επιτροπής της τουρκικής Βουλής για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η μειονότητα στη Θράκη. Ο Α. Ιλχάν φέρεται να αναφέρθηκε στο θέμα της εκλογής μουφτήδων, υποστηρίζοντας ότι «αφού γίνει η εκλογή στην ενορία, αυτές οι περιουσίες θα αξιοποιηθούν. Αυτό θα βοηθήσει στην οικονομική ευημερία μουσουλμάνων και χριστιανών, Τούρκων και Ελλήνων».

ΑΚΙΝΗΤΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΥΕΘΑ
Βορά στις κατασκευαστικές εταιρίες

Ιδρύεται ΑΕ που θα αναλάβει την «αξιοποίηση» 254.708 στρεμμάτων του υπουργείου Εθνικής Αμυνας

Βορά στις κατασκευαστικές εταιρίες με τη γνωστή μέθοδο της αντιπαροχής και με άλλοθι την κάλυψη των στεγαστικών αναγκών των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, αναμένεται να δοθεί η ακίνητη περιουσία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας.

Το σχετικό σχέδιο νόμου περί «Αξιοποίησης Ακίνητης Περιουσίας του ΥΠΕΘΑ», βρέθηκε στο επίκεντρο της χτεσινής συνεδρίασης της Κυβερνητικής Επιτροπής υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή. Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ευ. Μεϊμαράκης σε δήλωσή του ανέφερε ότι το σχέδιο νόμου θα δοθεί σε μια βδομάδα και στα κόμματα της Βουλής και θα ακολουθηθεί η κοινοβουλευτική διαδικασία.

Στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο προβλέπεται η σύσταση ανώνυμης εταιρίας, με αντικείμενο τη διαχείριση των ακινήτων του ΥΕΘΑ σε συνδυασμό με την κάλυψη των αναγκών στέγασης των μονίμων στελεχών όλων των κατηγοριών και των τριών Κλάδων. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που υπάρχουν, η ακίνητη περιουσία των Ενόπλων Δυνάμεων ανέρχεται σε 1.564 ακίνητα συνολικής έκτασης 254.708 στρεμμάτων και πρόκειται κυρίως για παλιά στρατόπεδα, κληροδοτήματα, διαμερίσματα, οικόπεδα και «ημιδασικές» εκτάσεις.

Ανάμεσα στις μορφές αξιοποίησης που εξετάζονται περιλαμβάνονται η πώληση ή η μακροχρόνια ενοικίασή τους σε ιδιώτες, όπως και η παραχώρηση μέρους των εκτάσεων σε φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ώστε να ανοίξει η πόρτα της πολεοδόμησής τους. Πρόκειται για μια διαδικασία που είχε ξεκινήσει επί κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ αλλά δεν προχώρησε σε μεγάλη έκταση. Τότε ήταν με άλλοθι τη χρηματοδότηση της μεταφοράς των στρατοπέδων από τις αστικές περιοχής, αλλά ο αντικειμενικός σκοπός ήταν ο ίδιος, δηλαδή η οικοπεδοποίηση των εκτάσεων και η προσφορά τους στις μεγάλες κατασκευαστικές εταιρίες.

ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΑΘΗΝΑΣ
Κλιμακώνεται η πολιτική εξόρμηση

Συνεχίζονται οι δραστηριότητες της ΚΟΑ του ΚΚΕ, που εντάσσονται στην πολιτική της εξόρμηση με γενικό τίτλο: «Η απάντηση του ΚΚΕ στην αντιλαϊκή επίθεση και οι νομαρχιακές και δημοτικές εκλογές». Τις επόμενες μέρες πραγματοποιούνται οι εξής εκδηλώσεις:

-- Σήμερα, Τετάρτη, 10 Μάη, στις 7 μ.μ., συγκέντρωση της Αχτίδας Επαγγελματιών - Βιοτεχνών - Εμπόρων της ΚΟΑ, στην αίθουσα της Πανηπειρωτικής (Κλεισθένους 15, πίσω από το παλιό Δημαρχείο). Θα μιλήσει ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Σήμερα, Τετάρτη, 10 Μάη, στις 7 μ.μ., συγκέντρωση της Κομματικής Οργάνωσης Αλίμου στο Πολιτιστικό Κέντρο (Ιωνίας 96) με θέμα: «Νομαρχιακές - Δημοτικές εκλογές και Νεολαία». Ομιλητής: Γιάννης Πρωτούλης, γραμματέας ΚΝΕ Αθήνας.

Εκδηλώσεις Επιτροπών Ειρήνης

-- Η Επιτροπή Ειρήνης Ν. Σμύρνης διοργανώνει εκδήλωση με θέμα «Δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες, ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι», σήμερα Τετάρτη 10 Μάη, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου (πλατεία Ν. Σμύρνης). Θα μιλήσει ο Δ. Καλτσώνης, μέλος της Γραμματείας της ΕΕΔΥΕ και της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης».

-- Η Επιτροπή Ειρήνης Καματερού διοργανώνει σήμερα Τετάρτη 10 Μάη, στις 7 μ.μ., στην πλατεία Δημοκρατίας, εκδήλωση με θέμα «Ιράν κίνδυνος πυρηνικού πολέμου - κίνδυνος γενικότερης ανάφλεξης». Θα ακολουθήσει καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

Η Επιτροπή Ειρήνης Κοκκινιάς

Σειρά εκδηλώσεων διοργανώνει η Επιτροπή Ειρήνης Κοκκινιάς. Στα πλαίσια αυτά μέχρι αύριο Πέμπτη στα δημοτικά σχολεία της πόλης παιδιά θα ζωγραφίζουν για την ειρήνη. Επίσης αύριο θα γραφτεί έκθεση ιδεών στα Γυμνάσια με θέμα την ειρήνη. Την Παρασκευή και το Σάββατο στις 5 μ.μ. στα γραφεία του ΑΦΜΟ (ΑΦΟΑΝ) θα γίνουν αγώνες Πινγκ - Πονγκ. Επίσης την Παρασκευή στις 5 μ.μ. στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Νίκαιας θα γίνουν αγώνες Σκάκι, ενώ το Σάββατο στις 5 μ.μ. στην πλατεία Αγ. Νικολάου θα γίνουν αγώνες Σκάκι, αλλά και η κεντρική εκδήλωση, με ομιλητή τον Δημήτρη Καλτσώνη, μέλος της Γραμματείας της ΕΕΔΥΕ, λέκτορα στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ