ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 10 Μάη 2006
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ - ΗΠΑ - ΟΗΕ
Η σκυτάλη στους πρέσβεις

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Νέο γύρο συνομιλιών επρόκειτο να έχουν, αργά χτες, οι πρέσβεις των χωρών - μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας σχετικά με το σχέδιο ψηφίσματος που έχουν καταθέσει ΗΠΑ - Γαλλία - Βρετανία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. Είχε προηγηθεί η τρίωρη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των μονίμων μελών του Συμβουλίου καθώς και της Γερμανίας, κατά την οποία δεν κατέστη δυνατή η γεφύρωση των διαφωνιών και έληξε χωρίς αποτέλεσμα.

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών υποστήριζε ότι υπάρχουν «ακόμη τουλάχιστον 5 - 6 σημεία που θα πρέπει να καταληχθούν για να υπάρχει απόφαση», συμπληρώνοντας ότι «όλοι φαίνεται να συμφωνούν ότι θα πρέπει να διασφαλιστεί η ύπαρξη δικλίδων που θα αποτρέπουν την ανάληψη αυτόματων δράσεων, όποιες και αν είναι αυτές». Ο Στάινμάγιερ εκτίμησε ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον άλλες 2 βδομάδες διαβουλεύσεων για την επίτευξη συμφωνίας.

Εντούτοις, η πρόβλεψη εκτιμάται ως υπεραισιόδοξη από ορισμένους, καθώς και χτες Κινέζοι και Ρώσοι διπλωμάτες επέμεναν στη διπλωματική οδό και στην «αρνητική επίδραση των απειλών κυρώσεων», γεγονός που σημαίνει ότι οι δύο χώρες δεν υπαναχώρησαν από τη θέση τους για απάλειψη της αναφοράς του άρθρου 7 του καταστατικού του ΟΗΕ. Πεπεισμένος ότι η «διπλωματική λύση παραμένει η σημαντικότερη εκδοχή» δήλωσε, χτες, και ο Πρόεδρος Μπους, εκτιμώντας, μάλιστα, ότι «η διπλωματία βρίσκεται ακόμη στην αρχή».

Ο Μπους δε σχολίασε καθόλου την επιστολή Αχμαντινετζάντ. Νωρίτερα, ο Λευκός Οίκος είχε αποκλείσει το ενδεχόμενο γραπτής απάντησης, ενώ η Κοντολίζα Ράις κατηγορούσε τον Αχμαντινετζάντ ότι «δεν αναφέρεται σε κανένα σημείο της παρούσας κρίσης». Ιρανοί αξιωματούχοι προσήψαν στην Ράις ότι με τη «στάση της κλιμακώνει τα αντιαμερικανικά αισθήματα και δε βοηθά στο άνοιγμα ενός διαλόγου», ενώ ο ίδιος ο Αχμαντινετζάντ δήλωσε ότι «περιμένει την αντίδραση του παραλήπτη».

«Εχουμε υποχρεώσεις, αλλά και δικαιώματα»

Συνέντευξη Τύπου του επικεφαλής διαπραγματευτή για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα και γραμματέα του Συμβουλίου Ασφαλείας του Ιράν, Αλί Λαριτζανί

Ο Α. Λαριτζανί στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου

Associated Press

Ο Α. Λαριτζανί στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου
«Η ανάπτυξη πυρηνικής ενέργειας για ειρηνικούς σκοπούς είναι δικαίωμα του Ιράν, όπως και οποιασδήποτε άλλης χώρας ιδιαίτερα εφόσον είναι μέλος της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας. Είναι άδικο ορισμένες χώρες να έχουν μόνο υποχρεώσεις και όχι δικαιώματα στο πλαίσιο της Συνθήκης Μη Διάδοσης των Πυρηνικών». Αυτό υπογράμμισε, χτες, ο επικεφαλής διαπραγματευτής του Ιράν για το πυρηνικό πρόγραμμα και γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της χώρας, Αλί Λαριτζανί, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στην ιρανική πρεσβεία στην Αθήνα.

Ο κ. Λαριτζανί επέλεξε να δώσει μόνο ένα αρχικό στίγμα, μιλώντας για τις φιλικές παραδοσιακές σχέσεις Ιράν - Ελλάδας, καθώς και για τη σημαντική θέση της χώρας μας, που της δίνει το περιθώριο να διαδραματίσει εποικοδομητικό ρόλο στα διεθνή ζητήματα και στη συνέχεια να αφιερώσει όλο το χρόνο σε ερωτήσεις δημοσιογράφων. Υπενθύμισε ότι το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα άρχισε πριν από 40 χρόνια, επί Σάχη, με την υποστήριξη των ΗΠΑ, που είχαν δεσμευτεί για την κατασκευή πυρηνικών αντιδραστήρων 20.000 Μεγκαβάτ και της Γαλλίας που είχε δεσμευτεί για αντιδραστήρες 6.000 Μεγκαβάτ, ενώ και οι δύο χώρες είχαν στηρίξει το Ιράν σε εκείνα τα πρώτα βήματα με παροχή εκπαίδευσης και τεχνογνωσίας.

Αναρωτήθηκε γιατί σήμερα, που τα ενεργειακά κοιτάσματα του Ιράν έχουν υποστεί πολύ μεγαλύτερη εκμετάλλευση, η Ουάσιγκτον κρίνει ως μη απαραίτητη την παραγωγή ειρηνικής πυρηνικής ενέργειας στο Ιράν. Εκτίμησε ότι οι ΗΠΑ «αναζητούν περιπέτειες» στην ευρύτερη περιοχή του Κόλπου, τα τελευταία χρόνια, παρά τα αρνητικά αποτελέσματα που η πολιτική αυτή έχει προκαλέσει, φέρνοντας ως παράδειγμα τη διαμορφωθείσα κατάσταση στο Ιράκ.

Ο κ. Λαριτζανί αρκέστηκε να πει ότι στην επιστολή του Προέδρου Αχμαντινετζάντ προς τον Αμερικανό ομόλογό του επισημαίνεται η ανάγκη να δοθεί τέλος σε αυτήν τη «συμπεριφορά». Λακωνικά, επίσης, απάντησε και σε ερώτηση για το ρόλο της ισραηλινής ηγεσίας στην όλη υπόθεση, τονίζοντας ότι «υπάρχουν και ορισμένοι από την πλευρά των σιωνιστών που συμμετέχουν στα σχέδια αυτά».

«Είμαστε έτοιμοι για διάλογο με ΔΕΑΕ»

Ο Ιρανός αξιωματούχος δήλωσε ότι, κατά τη γνώμη του, το ζήτημα του εμπλουτισμού ουρανίου «έχει μετατραπεί σε παιχνίδι μεταξύ διαφόρων παικτών», σημειώνοντας ότι «η χώρα του δεν έχει καν αποκτήσει ακόμη εργοστάσιο εμπλουτισμού ουρανίου και κατά συνέπεια ούτε έχει παράγει πυρηνικό καύσιμο, που είναι και ο απώτερος στόχος της». Αφού επανέλαβε ότι το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα βρίσκεται σε ερευνητικό επίπεδο, υποστήριξε ότι το Ιράν ουδέποτε αντιμετώπισε πρόβλημα με τη Διεθνή Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας, σε συνεργασία με την οποία έλυσε πολλά ζητήματα τον τελευταίο καιρό.

Επανέλαβε ότι η χώρα του είναι έτοιμη για συνεργασία με τη ΔΕΑΕ, καθώς «το πρόβλημα δεν είναι ο κ. Μπάρανταϊ και η τελευταία έκθεσή του, αλλά όσοι βιάστηκαν και πίεσαν ώστε η έκθεση να παραπεμφθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ». Ο κ. Λαριτζανί επιβεβαίωσε ότι το Ιράν διάκειται ευνοϊκά απέναντι στο ενδεχόμενο μεταφοράς της διαδικασίας εμπλουτισμού ουρανίου στη Ρωσία (αρχική πρόταση της Μόσχας), αρκεί το όλο θέμα να επανέλθει στη δικαιοδοσία της ΔΕΑΕ.

Διευκρίνισε, επίσης, ότι ουδέποτε η Τεχεράνη απείλησε να αποσυρθεί από τη Συνθήκη για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών Οπλων («αφού δε διαθέτουμε και δε σκοπεύουμε να αποκτήσουμε πυρηνικά όπλα»). Θα επικαλεστεί, όμως, σε περίπτωση που κριθεί απαραίτητο, το άρθρο 10 της ίδιας Συνθήκης που προβλέπει σειρά μέτρων για την κάθε χώρα που συμμετέχει σε αυτήν και θεωρεί ότι τίθεται ζήτημα εθνικής ασφάλειάς της.

«Το Ιράν δυσκολότερος στόχος από το Ιράκ»

Ο κορυφαίος Ιρανός διαπραγματευτής απέφυγε επισταμένα να αναφερθεί στο ενδεχόμενο μιας στρατιωτικής αμερικανικής επίθεσης, αρκούμενος να υπενθυμίσει ότι «το Ιράν είναι δύσκολος στόχος, πόσο μάλλον που οι Αμερικανοί έχουν κολλήσει στο Ιράκ που ήταν σαφώς μικρότερος στόχος». Επανέλαβε ότι οι σχέσεις με τη Ρωσία και την Κίνα είναι πολύ καλές και εποικοδομητικές, δηλώνοντας σιβυλλικά ότι «η κάθε χώρα έχει συγκεκριμένα περιθώρια εντός των οποίων διαδραματίζει ένα ρόλο και αυτό είναι απολύτως σεβαστό».

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΙΡΑΝ
Στη «ρότα» της Ευρωπαϊκής Ενωσης

Τις θέσεις της Ελλάδας, η οποία είναι αυτήν την περίοδο και μέχρι το τέλος του χρόνου στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και έχει το δικαίωμα ψήφου, ανέπτυξε χτες η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη σε υψηλό αξιωματούχο της ιρανικής κυβέρνησης. Ο απεσταλμένος της ιρανικής κυβέρνησης υπογράμμισε ότι η χώρα του δεν έχει στο πρόγραμμά της την κατασκευή πυρηνικών όπλων και σημείωσε ότι το πυρηνικό της πρόγραμμα είναι υπό τον έλεγχο επιθεωρητών της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας.

Η υπουργός Εξωτερικών, μετά το τέλος της συνάντησης που είχε χτες το πρωί στο υπουργείο εξωτερικών με τον Ιρανό Αλί Λαριτζανί, ο οποίος είναι υπεύθυνος της διαπραγματευτικής ομάδας της ιρανικής κυβέρνησης για το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας και νούμερο 3 στην πολιτική ιεραρχία της χώρας, υποστήριξε ότι βρισκόμαστε στο στάδιο αναζήτησης διπλωματικής λύσης και εξέφρασε την προσωπική της πεποίθηση ότι θα βρεθεί ειρηνική λύση.

Η υπουργός, στις δηλώσεις της, είπε ακόμη ότι η Αθήνα στηρίζει την πρόταση της Ρωσίας για την υλοποίηση του προγράμματος εμπλουτισμού ουρανίου σε ρωσικό έδαφος.

«Η Ελλάδα επιθυμεί έναν ασφαλή κόσμο, καταδικάζει τη διάδοση των πυρηνικών όπλων και έχει την πεποίθηση ότι με την κατάλληλη πολιτική βούληση θα εξευρεθεί μία ειρηνική λύση στο πρόβλημα», σημείωσε.

Ο Αλί Λαριτζανί αναφέρθηκε στις παραδοσιακά καλές σχέσεις Ελλάδας - Ιράν και τόνισε ότι υπάρχει ακόμα χρόνος για διπλωματία. Επισήμανε ότι η ανάπτυξη πυρηνικών όπλων δεν είναι κάτι το οποίο περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα της χώρας του και ανέφερε ότι ήταν λάθος, κατά την άποψη της Τεχεράνης, η παραπομπή του φακέλου στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Αναφερόμενος στη ρωσική πρόταση, ο Ιρανός αξιωματούχος είπε ότι η Τεχεράνη επιθυμεί περισσότερο χρόνο, ώστε να αναπτυχθεί ένας διάλογος με τη Ρωσία για το θέμα αυτό. Ανέφερε ακόμα ότι οι επιθεωρητές της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας βρίσκονται στη χώρα του και παρακολουθούν τις εξελίξεις. Κατέληξε δε ότι το πρόβλημα μπορεί να λυθεί χωρίς πίεση και μέσω εποικοδομητικού διαλόγου.

Πρέπει να σημειωθεί ότι ο Αλί Λαριτζανί έφτασε στην Αθήνα μετά από επίσκεψη - αστραπή στην Αγκυρα, όπου συναντήθηκε με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιουλ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ