Τετάρτη 10 Μάη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ - ΗΠΑ - ΟΗΕ
Η σκυτάλη στους πρέσβεις

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Νέο γύρο συνομιλιών επρόκειτο να έχουν, αργά χτες, οι πρέσβεις των χωρών - μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας σχετικά με το σχέδιο ψηφίσματος που έχουν καταθέσει ΗΠΑ - Γαλλία - Βρετανία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. Είχε προηγηθεί η τρίωρη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των μονίμων μελών του Συμβουλίου καθώς και της Γερμανίας, κατά την οποία δεν κατέστη δυνατή η γεφύρωση των διαφωνιών και έληξε χωρίς αποτέλεσμα.

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών υποστήριζε ότι υπάρχουν «ακόμη τουλάχιστον 5 - 6 σημεία που θα πρέπει να καταληχθούν για να υπάρχει απόφαση», συμπληρώνοντας ότι «όλοι φαίνεται να συμφωνούν ότι θα πρέπει να διασφαλιστεί η ύπαρξη δικλίδων που θα αποτρέπουν την ανάληψη αυτόματων δράσεων, όποιες και αν είναι αυτές». Ο Στάινμάγιερ εκτίμησε ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον άλλες 2 βδομάδες διαβουλεύσεων για την επίτευξη συμφωνίας.

Εντούτοις, η πρόβλεψη εκτιμάται ως υπεραισιόδοξη από ορισμένους, καθώς και χτες Κινέζοι και Ρώσοι διπλωμάτες επέμεναν στη διπλωματική οδό και στην «αρνητική επίδραση των απειλών κυρώσεων», γεγονός που σημαίνει ότι οι δύο χώρες δεν υπαναχώρησαν από τη θέση τους για απάλειψη της αναφοράς του άρθρου 7 του καταστατικού του ΟΗΕ. Πεπεισμένος ότι η «διπλωματική λύση παραμένει η σημαντικότερη εκδοχή» δήλωσε, χτες, και ο Πρόεδρος Μπους, εκτιμώντας, μάλιστα, ότι «η διπλωματία βρίσκεται ακόμη στην αρχή».

Ο Μπους δε σχολίασε καθόλου την επιστολή Αχμαντινετζάντ. Νωρίτερα, ο Λευκός Οίκος είχε αποκλείσει το ενδεχόμενο γραπτής απάντησης, ενώ η Κοντολίζα Ράις κατηγορούσε τον Αχμαντινετζάντ ότι «δεν αναφέρεται σε κανένα σημείο της παρούσας κρίσης». Ιρανοί αξιωματούχοι προσήψαν στην Ράις ότι με τη «στάση της κλιμακώνει τα αντιαμερικανικά αισθήματα και δε βοηθά στο άνοιγμα ενός διαλόγου», ενώ ο ίδιος ο Αχμαντινετζάντ δήλωσε ότι «περιμένει την αντίδραση του παραλήπτη».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ